ارسال
به پست الکترونیکی من:
سلامت و محيط ايران
1388;2(4) : 250-257
 
مقاله اصيل
بررسي غلظت باقي مانده سموم آفت كش ارگانوفسفره و كاربامات در منابع تأمين آب آشاميدني شهر همدان در سال 1386

1- کارشناس ارشد بهداشت محیط، مربی آموزشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
2- دکترای بهداشت محیط، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
3- دکترای بهداشت محیط، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
4- دکترای شیمی تجزیه، عضو هيئت علمي جهاد دانشگاهي آذربايجان غربي
5- کارشناس ارشد شیمی، کارشناس آزمایشگاه دانشگاه علوم بیرجند
6- کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، کارشناس آزمایشگاه دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی همدان

نويسنده مسئول
 

مریم خدادادی

دريافت : 16/06/1388
پذيرش : 30/08/1388
دسترسي : 02/12/1388
چکيده:

زمینه و هدف: آلودگي منابع آب به وسيله سموم آفت كش يكي از معضلات زيست محيطي محسوب مي گردد. امروزه به لحاظ توسعه  كشاورزي و تنوع آفات گياهي، استفاده از سموم مذكور گسترش روزافزوني يافته است. استان همدان به لحاظ وجود زمينه هاي لازم در زمینه کشاورزی رشد قابل توجهي داشته است. به همين لحاظ مصرف سموم آفت کش بالا بوده و می تواند تهدید جدی برای منابع تامین آب شرب اين شهر محسوب گردد. هدف از انجام این تحقیق تعیین غلظت باقی مانده سموم آفت کش ارگانوفسفره هالوژنه کلرپیریفوس و ارگانوفسفره غیر هالوژنه دیازینون و سم کارباماته کارباریل در منابع تامین کننده آب شرب شهرهمدان در سال 1386بوده است.
روش بررسی: در این تحقیق 126 نمونه آب از 7 ایستگاه تامین آب آشامیدنی سطحي و زيرزميني شهر همدان در طی 12 ماه در سال1386 و جهت سنجش باقی مانده سموم مورد مطالعه، جمع آوری و با  استفاده از دو روش استخراج فاز جامد و استخراج فاز مایع آماده سازی و به وسیله دستگاه های HPLC و GC/MS مورد آناليز قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج مشخص نمود که بیشترین غلظت سم کارباریل و کلرپیریفوس در فصل بهار و خرداد ماه به ترتیب ppb 3.85و  ppb 1.8 و  در مورد سم دیازینون مربوط به فصل پاییز و مهرماه به میزانppb 36.5 بوده است. حداقل غلظت سموم مورد مطالعه مربوط به فصل زمستان بوده است. بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس دو طرفه Two-Way ANOWA  بین باقی مانده سموم مورد مطالعه در نمونه های برداشت شده در فصول مختلف اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.( 05/0P<).
نتیجه گیری: مطالعات مختلف نشان دهنده آنست  که باقی مانده سموم در منابع آب ارتباط مستقیمی با مقدار سموم مصرفی در این مناطق، ارتباط دارد و در صورت عدم کنترل مصرف سموم ، این آلاینده های مقاوم، تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان  خواهند بود.

کلید واژه ها:
آفت كش هاي ارگانوفسفره ،  آفت كش هاي كاربامات ،  منابع تامين آب شرب ،  همدان
پیوند دائم: http://journals.tums.ac.ir/abs/15289
    706 KB
 
 
 
 
Untitled Page

Home - About  - Contact Us

IRJournals 2004-2011
 
Best view with Internet Explorer 6 or Later at 1024*768 Resolutions