1- گروه گفتاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران 2- گروه کاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده: (10515 مشاهده)
زمینه و هدف: گفتار بهعنوان یک پدیدۀ حرکتی مستلزم توانایی در انجام حرکات تکرارشونده و سریع اندامهای گویایی است و در نتیجه برای تولید آن مهارتهایی ظریف و دقیق مورد نیاز است. توانبخشی مهارتهای حرکتی در تسریع روند درمان اختلالات تولید، بهویژه با منشأ واجشناختی، مؤثر است. از اینرو این مطالعه با هدف مقایسۀ مهارتهای حرکتی کودکان 5 ساله مبتلا به اختلالات تولیدی واجشناختی و آواشناختی انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه 32 کودک 5 ساله مبتلا به اختلال تولید، شامل 16 مورد با منشأ واجشناختی و 16 مورد با منشأ آواشناختی بررسی شدند. ابتدا قسمتی از آزمون زبانی TOLD جهت بررسی مهارتهای زبانی انجام شد. جهت تشخیص اختلالات واجشناختی و آواشناختی از آزمونهای تولید، وپمن، دیادوکوکینزیس و تولید تصویری استفاده شد. سپس این کودکان بهوسیله مقیاس رشدیـحرکتی اوزرتسکی ارزیابی شدند. یافتهها: میانگین امتیاز کل مهارتهای حرکتی کودکان مبتلا به اختلال واجشناختی 79/1 با انحراف معیار 57/0 بود که بهطور معنیداری کمتر از میانگین امتیاز کل (29/2 با انحراف معیار 46/0) گروه آواشناختی بود(p=0/006). نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه حاکی از آن است که کودکان مبتلا به اختلال تولیدی دارای مهارتهای حرکتی ضعیف هستند که احتمالاً با اختلال تولید با منشأ واجشناختی ارتباط دارد. این یافتهها ضرورت نیاز به توجه و تمرین بیشتر بر روی مهارتهای حرکتی در کودکان مبتلا به اختلالات تولیدی را نشان میدهند.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.