1- گروه گفتاردرمانی دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران 2- گروه آمار زیستی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (9500 مشاهده)
زمینه و هدف: صوت انسان در طول زندگی دستخوش تغییراتی میشود که در مردان و زنان متفاوت است. برخی از پژوهشها علاوه بر بررسی تغییرات ناشی از سن و جنس، به بررسی تغییرات صوت در زبانها و نژادهای مختلف نیز پرداختهاند. این پژوهش با هدف آگاهی از تغییرات بسامد پایۀ صوت در افراد 9 تا 50 سالۀ فارسیزبان اجرا شده است تا تفاوت احتمالی آن با سایر پژوهشها مشخص شود. روش بررسی: در این پژوهش مقطعی صدای 320 نفر در محیط ساکت عادی جمعآوری شد. میانگین بسامد پایه در واکهها و شمارش اعداد با استفاده از برنامۀ تجزیه و تحلیل همزمان نرمافزار دکتر اسپیچ محاسبه شد. دادهها با آنالیز واریانس دوطرفه تحلیل شدند و نیمرخ تغییرات رسم شد. یافتهها: نیمرخ تغییرات بسامد پایه در زنان و مردان متفاوت بود. میانگین بسامد تا 13 سالگی در هر دو جنس تقریباً برابر بود و صدای نمونهها زیر بود (میانگین بیش از 200 هرتز). پس از 13 سالگی افت مشخص بسامد پایه در مردان، بهویژه در واکهها، دیده شد که از لحاظ آماری معنیدار بود(p<0/001). نیمرخ تغییرات بسامد پایه در واکهها و شمارش اعداد یکسان بود. در هر دو جنس بین 20 تا 40 سالگی بسامد پایه ثبات نسبی داشت. نتیجهگیری: تفاوت تغییرات بسامد پایه در زنان و مردان ناشی از تفاوت در ابعاد حنجره و سایر تفاوتهای جسمی شناخته شده است. تغییر چشمگیر بسامد پایه بین دو جنس پس از 13 سالگی متأثر از بلوغ در مردان است. ثبات نسبی بسامد پایه در 20 تا 40 سالگی احتمالاً نشانۀ شرایط نسبتاً با ثبات بدن در این دوره است.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.