Research Article

 

 

The effect of hearing impairment on mathematical skill of hearing-impaired elementary-school students

 

 

Ali Asghar Kakojoibari1, Mehran Farajollahi2, Azam Sharifi2, Fatemeh Jarchian2

 

1- Department of Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran

2- Department of Educational Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran

 

 

Received: 21 July 2011, accepted: 15 January 2012

 

Abstract

Background and Aim: Hearing impairment can effect many educational abilities and will lead in a dealy in his growth. The objective of this research was to study the effect of hearing impairment on mathematical skill of hearing-impaired students of 4th grade of elementary in contrast with normal-hearing students.

Methods: The project was cross-sectional and the tool used was the international standard booklet of mathematical questions. There has been 35 hearing-impaired students with range of moderately sever-profound hearing loss selected from the 4th grade of elementary from exceptional schools in Ray, Pakdasht and Varamina, Iran, and 35 normal-hearing students were randomly selected from ordinary schools next to exceptional schools.

Results: By analyzing the outcomes, the normal-hearing students showed a better result in knowing, application, argument in aspects of cognitive in contrast with hearing-impaired students and there has been a meaningful difference (p<0.05). There was not a meaningful difference in mathematical skill between Ray, Pakdasht and Varamina, Iran in hearing-impaired and normal-hearing groups.

Conclusion: The hearing impairment effects learing of mathematical skill. It is important for hearing-impaired students to presentation various methods in instruction in progress deductive thought and cognitive structure and also development in concepts understand in mathematical domain in rehabilitation services.

Keywords: Hearing impairment, mathematical skill, elementary-school students, hearing-impaired

 


مقاله پژوهشی

 

تأثیر آسیب شنوایی بر مهارت ریاضیات دانش‏آموزان کم‏شنوای دبستاني

 

علي‏اصغر كاكوجويباري1، مهران فرج‏اللهي2، اعظم شريفي2، فاطمه جارچيان2

1ـ گروه روان‏شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

2ـ گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

 

چکیده

زمینه و هدف: آسیب شنوايي، رشد بهنجار بسیاری از توانمندی‏های تحصیلی را تحت‏الشعاع قرار می‏دهد و پیشرفت آن را با کندی رشد مواجه می‏سازد .هدف از این پژوهش بررسي تأثیر آسیب شنوایی بر مهارت ریاضیات دانش‏آموزان کم‏شنوا در مقایسه با دانش‏آموزان شنوا در پايۀ چهارم ابتدايي بود.

روش بررسی: پژوهش از نوع مقطعی و ابزار آزمون سؤالات ریاضی استاندارد شده بین‏المللی سال 2007، در نظر گرفته شد که روی 35 دانش‏آموز کم‏شنوای پایۀ چهارم ابتدایی با محدودۀ كاهش شنوايي متوسط رو به شديد تا عميق از مدارس استثنایی شهرستان‏های ورامین، پاکدشت و شهرری و همچنين 35 دانش‏آموز شنوای همتا که به روش تصادفی ساده از مدارس هم‏جوار با مدارس استثنایی انتخاب شده بودند اجرا شد.

یافته‏ها: در تحلیل یافته‏ها، دانش‏آموزان كم‏شنوا در بعدشناختی در سه حيطه دانستن، به‏کارگیری و استدلال در مقایسه با دانش‏آموزان شنوا عملکرد ضعيف‏تري نشان دادند و تفاوت معنی‏داری مشاهده شد(05/0p<)، و بين مهارت رياضي دانش‏آموزان درشهرستان‏هاي تحت آزمون در هر دو گروه شنوا و كم‏شنوا اختلاف معنی‏داري نشد.

نتیجه‏گیری: آسیب شنوایی، پیشرفت حوزۀ تحصیل از جمله یادگیری ریاضیات را تحت تأثیر قرار می‏دهد. ارائۀ روش‏هاي متنوع تدريس در جهت پيشرفت تفكر استنتاجي و ساختارهاي شناختي رياضيات و همچنين توسعه درك مفاهيم در حوزۀ رياضيات در خدمات توانبخشي دانش‏آموزان كم‏شنوا شايان اهميت است.

واژگان كليدي: آسیب شنوایی، مهارت ریاضیات، دانش‏آموزان دبستاني، کم‏شنوا

 

(دریافت مقاله: 30/4/90، پذیرش: 25/10/90)

 

مقدمه


کودکان شنوا از بدو تولد صحبت‏های مربوط به ریاضی را می‏شنوند و اغلب آنها از همان اوایل درگیر صحبت‏های ریاضی می‏شوند(1). Gallistel و Gelman (1998) اشاره داشته‏اند که کودکان در سن چهار سالگی تقریباً اصول و قواعد شمردن را درک می‏کنند و شیوۀ ارائۀ اطلاعات به کودکان قطعاً بر توانایی آنان در حل کردن درست مسائل مؤثر است(2). گزارش‏های آماری حاصل از آزمون‏های به‏عمل آمده در زمینۀ ریاضی در دانش‏آموزان کم‏شنوا  تأکید دارد که آنها به جای اتخاذ یک نگرش کلی و مرتبط برای خلاصه کردن معنی، اصولاً روی لغات و منحصراً قسمتی از متن تمرکز می‏کنند(3).

Ansell و Pagliaro (2002) در تحقیق خود در زمینۀ مهارت ریاضیات دانش‏آموزان کم‏شنوا به این نتیجه رسیدندکه ضعف توانایی در برقراری ارتباط بین لغات موجود در متن و کاربرد محاسباتی، از مشکلات اصلی دانش‏آموزان کم‏شنوا محسوب می‏شود(4). Zarfaty و همکاران (2004) در ارتباط با ریاضیات دانش‏آموزان آسیب دیده شنوایی نتیجه گرفتند یادگیری غیــررسمی کودکان پیش از آغـاز مدرسه نقش حیـاتی در یـادگیـری ریاضیات آنها از طریق آموزش رسمی ایفاء می‏کند و علی‏رغم اینکه درک مفاهیم اعداد معضل مهمی در مباحث پیشین ریاضی برای کم‏شنوا محسوب می‏شود، ولی تعویق در یادگیری زبان از عوامل اصلی در ضعف قابلیت‏های ریاضی آنان به شمار می‏آید(5). Kelly و Gaustad (2007) اشاره کرده‏اند بین مهارت‏های زبانی، سطح درجۀ خواندن، ساخت واژگان و مهارت‏های ریاضی ارتباط همسویی دیده می‏شود. کم‏شنوایانی که مهارت‏های بیشتری در درک مطلب و فرایندهای زبان‏شناختی دارند نمرۀ بهتری در آزمون ریاضی کسب می‏کنند(6).

یکی از مهم‏ترین و گسترده‏ترین مطالعات انجام شده توسط انجمن بین‏المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی، مطالعه بین‏المللی روندهای آموزش ریاضیات و علوم (Trends in Intrenational Mathematics and Science Study: TIMSS) است. TIMSS به فاصله هر چهار سال یک‏بار انجام می‏شود و جامعه مورد آزمون در مقطع ابتدایی دانش‏آموزان پایۀ چهارم ابتدایی و در مقطع راهنمایی پایۀ سوم راهنمایی هستند. ایران در آزمون ریاضی TIMSS (2007) در پایۀ چهارم ابتدایی با میانگین عملکرد بین‏المللی 500 از میان 36 کشور شرکت‏کننده با کسب امتیاز 402 حائز رتبه 28 شد(7). ساختار اساسی چارچوب ریاضیات در مطالعۀ TIMSS در دو بعد محتوایی و شناختی تعریف می‏شود. بعد محتوایی به بررسی حيطه‏هاي اعداد، اشکال هندسی و اندازه‏گیری و نمایش داده‏ها می‏پردازد و بعد شناختی به حيطه‏هاي دانستن، به‏کارگیری و استدلال دانش‏آموز توجه دارد.

كاكوجويباري و همکاران (1389) بر پایۀ ابزار مطالعۀ بین‏المللی پیشرفت سواد خواندن (Progress in International Reading Literacy Study: PIRLS) عملكرد سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای مدارس استثنایی را در سه پايۀ تحصيلي به تفكيك ميزان كاهش شنوايي با دانش‏آموزان شنوای پایۀ چهارم ابتدایی در مدارس عادی مورد ارزیابی قرار دادند و نتایج حاکی از اختلاف معنی‏دار در عملکرد سواد خواندن بین کلیه آزمودنی‏های کم‏شنوا و دانش‏آموزان شنوای چهارم ابتدایی در مدارس عادی بود(8). همچنین در تحقیق شريفي و همکاران (1389) دانش‏آموزان کم‏شنوای مدارس استثنایی با محدودۀ افت شنوايي متوسط رو به شديد تا عميق در پایۀ چهارم ابتدایی در کلیه سطوح درک خواندن به‏طور معنی‏داری ضعیف‏تر از همتایان شنوای خود در مدارس عادی عمل نمودند(9). تحقیقات انجام شده به تأثیر منفی کاهش شنوایی بر مهارت سواد و درک خواندن تأکید داشت(8و9). پژوهش حاضر برای اولین بار در ایران روی دانش‏آموزان کم‏شنوای مدارس استثنایی و با استفاده از ابزار بین‏المللی TIMSS (2007) و برای بررسی تأثیر آسیب شنوایی بر مهارت ریاضی انجام شد و در پی پاسخ به این پرسش بود که آیا مهارت ریاضیات دانش‏آموزان کم‏شنوا تحت تأثیر کاهش شنوایی قرار می‏گیرد؟

 

روش بررسي

پژوهش مقطعی حاضر در سال تحصيلي 89ـ1388 انجام شد. با در نظر داشتن بعد مسافت و سهولت در دسترسي به دانش‏آموزان شهرستان‏هاي ورامين، پاكدشت و شهرري اين شهرستان‏ها برای انجام پژوهش انتخاب شدند و جامعۀ آماری دانش‏آموزان پايۀ چهارم ابتدايي از مدارس استثنایی و عادي شهرستان‏هاي مذكور انتخاب شد. با توجه به تعداد محدود دانش‏آموزان كم‏شنوا نمونۀ آماري در مورد اين دانش‏آموزان با جامعه آماري برابر بود وکلیه دانش‏آموزان پایۀ چهارم ابتدایی با افت شنوايي متوسط رو به شديد (70-56 دسي‏بل) تا عمیق (91 دسی‏بل به بالا) تحت آزمون قرار گرفتند(‌10). تعداد دانش‏آموزان به‏تفكيك در ورامين پنج دختر و نه پسر، پاكدشت پنچ دختر و ده پسر و شهرري شش دختر بود. شهرري فاقد مدرسه پسرانه كم‏شنوا است و دانش‏آموزان پسر در مدارس استثنایی شهر تهران مشغول به تحصيل هستند. از تعداد كل دانش‏آموزان دو دانش‏آموز (دختر) کاهش شنوایی متوسط رو به شدید، 12دانش‏آموز (چهار دختر و هشت پسر) کاهش شنوایی شدید (90ـ71 دسی‏بل) و 21دانش‏آموز (10 دختر و 11 پسر) از کاهش شنوایی عمیق برخوردار بودند و دانش‏آموزان علی‏رغم تفاوت در میزان کاهش شنوایی چندان تفاوتی از نظر کسب نمرات در این آزمون نداشتند. از این رو، کلیۀ دانش‏آموزان تحت عنوان کم‏شنوا با دانش‏آموزان همتای شنوا مورد مقایسه قرار گرفتند. 17 نفر از این دانش‏آموزان کم‏شنوا از خدمات توانبخشی (گفتاردرمانی و تربیت شنوایی) آموزشگاه بهره‏مند بودند و کلیۀ دانش‏آموزان قبل از یک سالگی دچار آسیب شنوایی شده بودند و 11 مورد به‏طور ناپیوسته در سنین قبل از شروع مدرسه تحت خدمات توانبخشی قرار گرفته بودند و هر 35 دانش‏آموز کم‏شنوا از سنین بالای پنج سال در مدارس استثنایی ثبت نام شده بودند. كليۀ دانش‏آموزان براساس اطلاعات پروندۀ بهداشتي از هوش در حد طبيعي برخوردار بودند و براساس بازدهی تحصیلی و مشاوره با معلمان مربوطه از نظر هوشی تفاوت چشمگیری با یکدیگر نداشتند.

دانشآموزان شنوا نیز 35 نفر (16 دختر و 19 پسر) بودند که به‏طور تصادفی ساده از مدارس عادی هم‏جوار با مدارس استثنایی انتخاب شدند و با بررسی پروندۀ تحصیلی و پزشکی از هوش طبیعی و شنوایی هنجار برخوردار بودند. به گفتۀ معلمان، والدين دانش‏آموزان كم‏شنوا و شنوا در شهرري ارتباط و همفكري بيشتري با كادر آموزشي مدرسه داشتند.

Text Box: جدول 1ـ مقایسه میانگین امتیاز سه حیطه بعد‏شناختی ریاضیات در دانش‏آموزان شنوای مدارس عادی با کم‏شنوایان مدارس استثنایی در پایه چهارم ابتدايي

		امتیاز گروه شنوا		امتیاز گروه كم‏شنوا		
حيطه‏هاي بعد شناختي		ميانگين (انحراف معيار)	 بيشترين	كمترين		ميانگين (انحراف معيار)	بيشترين	كمترين		p
دانستن		(01/5) 86/10	22	2		(22/2) 03/4	9	0		000/0
به‏كارگيري		(73/6) 40/13	28	4		(19/2) 85/2	7	0		000/0
استدلال		(02/4) 69/7	18	0		(19/1) 85/0	4	0		000/0

ابزار پژوهش دفترچه سؤالات ریاضی استاندارد شده بين‏المللي TIMSS (2007) بود و 36 دقیقه زمان برای اجرای آزمون مطابق با TIMSS در نظر گرفته شد. در اين پژوهش توانمندی دانش‏آموزان از بعد شناختی مورد نظر قرار گرفت تا نقش دانش زباني و به‏كارگيري مهارت‏هاي شناختي در نحوۀ پاسخ‏گويي به پرسش‏های آزمون TIMSS بهتر مورد بحث و بررسي قرار گيرد. حیطۀ شناختی دانستن، مربوط به توانایی دانش‏آموز در دانش و درک او از مفاهیم ریاضی است، حیطۀ شناختی به‏کارگیری با عملکرد دانش‏آموز در استفاده از مهارت‏ها، روش‏ها و توانایی خلق قضایا در حل مسائل ریاضی مرتبط است، و حيطۀ شناختي استدلال نيز به توانايي تفکر منطقی و نظام‏مند دانش‏آموز و حل مسائل غیرمعمول که چندان با آنها برخورد نداشته است اختصاص مي‏يابد(11).

در تجزيه و تحليل داده‏ها ابتدا با استفاده از آزمون کولموگروف اسمیرنف توزیع داده‏های پژوهش مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به توزیع هنجار داده‏ها در حیطه‏هاي شناختی مربوط به دانستن و به‏کارگیری در هر دو گروه کم‏شنوا و شنوا از آزمون t مستقل و با توجه به عدم توزیع هنجار داده‏ها در حيطۀ استدلال در گروه کم‏شنوا از آزمون ناپارامتری من‏ویتنی‏ـ‏یو برای مقایسۀ دو گروه استفاده شد. همچنين، برای مقايسۀ عملكرد مهارت رياضيات دانش‏آموزان در شهرستان‏هاي مختلف به تفكيك در گروه شنوا و كم‏شنوا از آناليز واريانس يك‏طرفه استفاده شد. داده‏ها در سطح آماری 05/0=p و با استفاده از نسخۀ 14 SPSS تحلیل شد.

 

يافته‏ها

با توجه به اينكه در دفترچۀ آزمون از 74 پرسش، 24 پرسش به جنبۀ شناختی دانستن (حداکثر امتیاز 24) و 30 پرسش به حیطۀ به‏کارگیری (حداکثر امتیاز 31) و 20 پرسش به حیطۀ شناختی استدلال (حداکثر امتیاز 22) اختصاص داشت و در واقع بيشترين امتياز به حيطۀ به‏کارگيري و كمترين امتياز به حيطۀ استدلال تعلق داشت، در اين آزمون نيز بالاترين امتياز در گروه شنوا مربوط به حيطۀ به‏كارگيري (با امتياز 40/13) بود و كمترين امتياز به حيطۀ استدلال (با امتياز 69/7) تعلق گرفت، در حالي كه در گروه كم‏شنوا بالاترين امتياز به حيطۀ دانستن (با امتياز 03/4) و كمترين امتياز به حيطۀ استدلال (با امتياز 85/0) اختصاص پيدا كرد(جدول 1).

يافته‏هاي كسب شده پس از جمع‏آوري داده‏ها و آناليز آنها توسط نرم‏افزار نشان داد كه دانش‏آموزان كم‏شنوا از نظر شناختی در حيطۀ دانستن با ميانگين 03/4 و انحراف معيار 22/2 اختلاف معنی‏داري با گروه شنوا با ميانگين 86/10 و انحراف معيار 01/5 نشان می‏دهند(05/0p<). در حيطۀ به‏کارگیری نيز گروه كم‏شنوا با ميانگين 85/2 و انحراف معيار 19/2 به‏طور معنی‏دار عملكرد ضعيف‏تري نسبت به گروه شنوا با ميانگين 40/13 و انحراف معيار 73/6 نشان دادند(05/0p<). همچنين در حيطۀ استدلال، گروه كم‏شنوا با ميانگين 85/0 و انحراف معيار 19/1 اختلاف معنی‏دار نسبت به گروه شنوا با ميانگين 69/7 و انحراف معيار 02/4 داشتند(05/0p<) که در جدول 1 نشان داده شده است.

به‏طور كلي، طبق جدول 1 فرض برابری عملکرد بعدشناختی در هر سه حيطه در دانش‏آموزان کم‏شنوا با دانش‏آموزان شنوا با 05/0p< تأیید نشد و دانش‏آموزان شنوا در هر سه مؤلفۀ تحت بررسی، عملکرد بهتر و اختلاف معنی‏داری را نسبت به دانش‏آموزان کم‏شنوا نشان دادند.

Text Box: جدول 2ـ میانگین و انحراف معیار مهارت رياضي در سه شهرستان تحت آزمون در گروه‏های كم‏شنوای مدارس استثنایی و شنوای مدارس عادی

	ميانگين (انحراف معيار) امتیاز در شهرستان‏ها	
گروه	شهرري	پاكدشت	ورامين	p
شنوا	(56/4) 9/35	(88/15) 32	(17/14) 95/27	432/0
كم‏شنوا	(13/5) 29/8	(12/3) 62/7	(68/3) 28/7	153/0

علي‏رغم اينكه در هر دو گروه كم‏شنوا و شنوا، شهرري از بالاترين و ورامين از پايين‏ترين امتياز برخوردار بودند، ولي ميانگين نمرات رياضي دانش‏آموزان كم‏شنوا و شنوا به‏تفكيك در هر يك از شهرستان‏ها براساس آناليز واريانس يك‏طرفه نشان داد كه از نظر آماري اختلاف معنی‏داري بين مهارت رياضي دانش‏آموزان كم‏شنوا در شهرستان‏هاي شهرري با ميانگين 29/8 و انحراف معيار 13/5، پاكدشت با ميانگين 62/7 و انحراف معيار 12/3 و ورامين با ميانگين 28/7 و انحراف معيار 68/3 وجود ندارد(05/0p>). همچنين دانش‏آموزان گروه شنوا نيز در مهارت رياضي در شهرستان‏هاي شهرري با ميانگين 9/35 و انحراف معيار 56/4، پاكدشت با ميانگين 32 و انحراف معيار 88/15 و ورامين با ميانگين 95/27 و انحراف معيار 17/14 اختلاف معنی‏داري نشان ندادند (جدول 2).

 

بحث

نتایج حاصل از آزمونTIMSS  (2007) حاکی از اختلاف معنی‏دار عملکرد دانش‏آموزان کم‏شنوا در هر سه حیطۀ بعدشناختی با همتایان شنوا بود. عدم توانمندی لازم در درک پرسش‏ها ضعف اصلی کلیۀ دانش‏آموزان کم‏شنوا در این تحقیق بود. گنجینۀ واژگان ناقص، ناآشنایی با ساختارهای نحوی و عدم برقراری ارتباط بین لغات موجود در متن پرسش باعث شده بود، که دانش‏آموزان متوجه صورت مسئله نشوند. همان‏گونه که در تحقیقات کاهش شنوایی بر درک و سواد خواندن تأثیر منفی گذاشته بود پژوهش جاری نیز به تأثیر سوء آسیب شنوایی بر درک خواندن و مهارت ریاضیات صحه ‏گذاشت(8و9) و نتیجۀ حاصل با تحقیق Kelly و Gaustad (2007) مبنی بر اینکه بین مهارت‏های ریاضی و خواندن ارتباط همسویی وجود دارد(6)، همخوانی داشت.

از نظر Zarfaty و همکاران (2004) نقص در دانش زبانی و ضعف مهارت خواندن باعث ایجاد اختلال در مهارت ریاضی دانش‏آموز کم‏شنوا خواهد شد(5). امتیازی که دانش‏آموزان کم‏شنوا در این آزمون کسب نمودند متکی بر پرسش‏هایی بود که از صورت مسئله‏ای کوتاه و ساده برخوردار بود و توجه آنان بیشتر به پرسش‏های حیطۀ شناختی دانستن که به شناخت و قواعد پایه‏ای اعداد، محاسبه و بازخوانی اطلاعات مربوط می‏شود معطوف بود. Ansell و Pagliaro ( 2006) نیز اشاره داشته‏اند دانش‏آموزان کم‏شنوا صورت مسئله را به عملیات ریاضی لازم برای حل مسائل مرتبط نمی‏کنند، بلکه تمرکز آنها اصولاً روی ارقام و اعداد در مسائل بوده و آنها نسبت به دانش‏آموزان شنوای همتا برای حل مسئله از روش‏های متفاوت‏تری استفاده می‏کنند(12). دانش‏آموزان کم‏شنوا در این آزمون بیشتر به پاسخ‏گویی به پرسش‏هایی مبادرت داشتند که به انجام محاسبات چهارگانه اصلی مربوط می‏شد و به پرسش‏هایی که نیاز به به‏کارگیری مهارت‏ها و روش‏ها و ایجاد مدل برای حل مسئله و همچنین تجزیه و تحلیل، تفسیر و تعمیم خواننده داشت پاسخ چندانی ندادند. علی‏رغم اینکه دانش‏آموزان در هر دو گروه کم‏شنوا و شنوا در حیطه شناختی استدلال، عملکرد ضعیف‏تری نسبت به دو بعد دانستن و به‏کارگیری نشان دادند، ولی شدت این ضعف در گروه کم‏شنوا کاملاً محرز بود. نتیجۀ حاصل با پژوهش Kritzer (2008) مبنی بر اینکه افراد کم‏شنوا در حیطه استدلال و تفکر منطقی ریاضیات نمرات بسیار پایین‏تری در مقایسه با همتایان شنوای خود کسـب می‏کنند(13) همخوانی دارد.

کودکان شنوا قبل از شروع مدرسه از میزان زیادی دانش غیررسمی ریاضی برخوردارند و درگیر صحبت‏های ریاضی می‏شوند(1) ولی کودکان کم‏شنوا به علت آسیب شنوایی دچار اختلال در مهارت گوش دادن هستند و ناخواسته از این دانش غیررسمی محروم می‏شوند. دانش‏آموزان تحت آزمون در زمرۀ دانش‏آموزانی بودند که از سنین بالای پنج سال در مدارس استثنایی ثبت نام شده بودند و با خزانۀ واژگان بسیار محدود و با ضعف شدید در توانایی زبان گفتاری آموزش را آغاز نموده بودند و به تعبيري ضعف عملكرد اين دانش‏آموزان با مشكلات زيربنايي آنان بي‏ارتباط نبود.

نتايج آزمون نشان داد كه مشكلات رياضي دانش‏آموزان كم‏شنوا ناشي از ضعف مهارت‏هاي محاسباتي و بازخواني اطلاعات و داده‏ها نیست، بلكه ناتواني اصلي آنان در درك روابط پيچيده رياضي و عدم به‏كارگيري تفكر استنتاجي در حل مسائل مربوط مي‏شود. ارائۀ تكنيك‏ها و روش‏هاي خاص(14) و به‏كارگيري روش‏هاي تدريسي كه بتواند تجارب غني و متنوعي فراتر از واقعيات و مفاهيم ملموس به دانش‏آموز كم‏شنوا ارائه کند، در بهبود كيفيت يادگيري رياضيات مؤثر واقع خواهد شد.

علي‏رغم اينكه در اين پژوهش دانش‏آموزان کم‏شنوا با میزان افت شنوایی متفاوتي شرکت داشتند و تعدادی نیز از خدمات توانبخشی آموزشگاه برخوردار بودند، با این حال تفاوت قابل ملاحظه‏ای در نمرات آنان ملاحظه نشد. در بهبودبخشي به كيفيت فرايند ياددهي‏ـ‏يادگيري نقش نيروهاي توانبخشي نبايد ناديده گرفته شود و طراحي برنامه‏هاي تربيت شنوايي در راستاي پرورش مفاهيم رياضي كمك قابل توجهي به پيشرفت كم‏شنوا خواهدکرد.

 

نتيجه‏گيري

دانش‏آموزان كم‏شنوا در مدارس استثنایی در هر سه حیطه بعدشناختی ریاضیات براساس TIMSS (2007) اختلاف معنی‏داری با همتایان شنوا در مدارس عادی نشان دادند. آسیب شنوایی، دانش‏آموزان کم‏شنوا را در معرض مشکلات یادگیری ریاضیات قرار می‏دهد. برای كم كردن فاصله و تعارضات بين آنچه كه برنامه‏ريزان آموزشي قصد مي‏كنند و آنچه كه دانش‏آموز كم‏شنوا كسب مي‏كند، لازم به نظر مي‏رسد روش‏هايي در تدريس به‏كار گرفته شود كه سطح يادگيري دانش‏آموزان را به سمت تقويت ساختارهاي شناختي رياضي و تفكر استنتاجي هدايت کند و در ارائۀ خدمات تربيت شنوايي، برنامه‏هايي لحاظ شود كه در پيشرفت درك مفاهيم رياضي مؤثر واقع شود.

 

سپاسگزاري

بدين وسيله از زحمات مدیریت محترم آموزش و پرورش استثنایی شهرستان‏های استان تهران سرکار خانم زهرا قره‏خانی و كليه مديران، همكاران توانبخشي و معلمان مدارس تحت آزمون اعم از مدارس استثنایی و عادي شهرستان‏هاي ورامین، پاکدشت و شهرری قدرداني مي‏شود و از تمامي دانش‏آموزاني كه در اين پژوهش تحت آزمون قرار گرفتند سپاسگزاري ويژه به‏عمل مي‏آيد.

 


REFERENCES


1.             Swanwick R, Oddy A, Roper T. Mathematics and deaf children: an exploration of barriers to success. Deaf Educ Int. 2005;7(1):1-21.

2.             Gallistel CR, Gelman R. Preverbal and verbal counting and computation. Cognition. 1992;44(1-2):43-74.

3.             Blatto-Vallee G, Kelly RR, Gaustad MG, Porter J, Fonzi J. Visual spatial representation in mathematical problem solving by deaf and hearing students. J Deaf Stud Deaf Educ. 2007;12(4):432-48.

4.             Pagliaro CM, Ansell E. Story problems in the deaf education classroom: frequency and mode of presentation. J Deaf Stud Deaf Educ. 2002;7(2):107-19.

5.             Zarfaty Y, Nunes T, Bryant P. The performance of young deaf children in spatial and temporal number tasks. J Deaf Stud Deaf Educ. 2004;9(3):315-26.

6.             Kelly RR, Gaustad MG. Deaf college students’ mathematical skills relative to morphological knowledge, reading level, and language proficiency. J Deaf Stud Deaf Educ. 2007;12(1):25-37.

7.             Mullis IVS, Martin MO, Foy P. TIMSS 2007 international mathematics report: Findings from IEA's trends in international mathematics and science study at the fourth and eighth grades. Chestnut Hill, MA: Boston College; 2008.

8.             Kakojoibari AA, Sarmadi MR, Sharifi A. Comparison of reading literacy in hearing impaired and normal hearing students. Audiol. 2010;19(1):23-30. Persian.

9.             Sharifi A, Kakojoibari AA, Sarmadi MR. Comparison of different levels of reading comprehension between hearing-impaired and normal-hearing students. Audiol. 2010;19(2):25-32. Persian.

10.         Harrell RW. Pure tone evaluation. In: Katz J, Burkard RF, Medwestsky L, editors. Handbook of clinical audiology. 5th ed. Baltimore: Williams & Wilkins; 2002. p. 71-87.

11.         Mullis IVS, Martin MO, Ruddock GJ, O'Sullivan CY, Arora A, Erberber E. TIMSS 2007 assessment frameworks. Chestnut Hill, MA: Boston College; 2005.

12.         Ansell E, Pagliaro CM. The relative difficulty of signed arithmetic story problems for primary level deaf and hard-of-hearing students. J Deaf Stud Deaf Educ. 2006;11(2):153-70.

13.         Kritzer KL. Family mediation of mathematically besed concepts while enagaged in a problem-solving activity with their young deaf children. J Deaf Stud Deaf Educ. 2008;13(4):503-17.

14.         Power D, Leigh GR. Principles and practices of literacy development for deaf learners: a historical overview. J Deaf stud Deaf Educ. 2000;5(1),3-8.