Research Article

 

 

Auditory brainstem responses in children treated with cisplatin

 

 

Mahsa Bakhit1, Akram Pourbakht1, Masoumeh Rouzbahani1, Shahla Ansari2, Mohammad Kamali3

 

1- Department of Audiology, Faculty of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences, Iran

2- Clinic of Hematology and Oncology of Children, Ali Asghar Hospital, Tehran University of Medical Sciences, Iran

3- Department of Rehabilitation Management, Faculty of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences, Iran

 

 

Received: 17 May 2011, accepted: 6 November 2011

 

Abstract

Background and Aim: In view of improvement in therapeutic outcome of cancer treatment in children resulting in increased survival rates and the importance of hearing in speech and language development, this research project was intended to assess the effects of cisplatin group on hearing ability in children aged 6 months to 12 years.

Methods: In this cross-sectional study, hearing of 10 children on cisplatin group medication for cancer who met the inclusion criteria was examined by recording auditory brainstem responses (ABR) using the three stimulants of click and 4 and 8 kHz tone bursts. All children were examined twice: before drug administration and within 72 hours after receiving the last dose. Then the results were compared with each other.

Results: There was a significant difference between hearing thresholds before and after drug administration (p<0.05). Right and left ear threshold comparison revealed no significant difference.

Conclusion: Ototoxic effects of cisplatin group were confirmed in this study. Insignificant difference observed in comparing right and left ear hearing thresholds could be due to small sample size. auditory brainstem responses test especially with frequency specificity proved to be a useful method in assessing cisplatin ototoxicity.

Keywords: Cisplatin, carboplatin, ototoxicity, children, auditory brainstem responses


مقالۀ پژوهشی

 

بررسی پاسخ‏های شنوایی ساقۀ مغز در کودکان تحت درمان با خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین

 

مهسا بخیت1، اکرم پوربخت1، معصومه روزبهانی1، شهلا انصاری2، محمد کمالی3

1ـ گروه شنوایی‏شناسی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

2ـ بخش هماتولوژی و انکولوژی کودکان بیمارستان حضرت علی‏اصغر(ع)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

3ـ گروه مدیریت توانبخشی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

 

چکیده

زمینه و هدف: نظر به افزایش تعداد کودکانی که از بیماری سرطان جان سالم به در می‏برند و با توجه به اهمیت شنوايي در رشد گفتار و زبان، این پژوهش اقدام به بررسی تأثیر خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین بر شنوایی کودکان شش ماه تا دوازده سال مبتلا به سرطان نمود.

روش بررسی: در این پژوهش مقطعی، 10 کودک تحت درمان با گروه دارویی سیس‏پلاتین که شرایط ورود به طرح را داشتند، توسط آزمون پاسخ‏های شنوایی ساقۀ مغز با سه محرك کلیک، تن‏برست 4000 و 8000 هرتز و طی دو مرحله، یک‏بار قبل از دریافت داروی شیمی‏درمانی و یک‏بار 72 ساعت پس از دريافت آخرين دوز دارو، مورد بررسي قرار گرفتند. سپس نتایج با هم مقایسه شد.

یافته‏ها: تفاوت آستانه‏های شنوایی قبل و بعد از دریافت دارو برای کلیک، تن‏برست 4000 و 8000 هرتز معنی‏دار بود(05/0(p<. آستانه‏های گوش چپ و راست تفاوت معنی‏داری را نشان نداد.

نتیجه‏گیری: در اين مطالعه تأثیر نامطلوب خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین بر ایجاد افت شنوایی تأیید شد. تفاوت تغييرات آستانه گوش چپ و راست معنی‏دار نبود که می‏تواند به واسطۀ تعداد کم نمونه‏ها باشد. به‏طور كلي نتايج اين مطالعه تأييد کرد كه پاسخ‏های شنوایی ساقه مغز به‏ویژه با استفاده از ویژگی فرکانسي، ابزاری ارزشمند در بررسی مسموميت گوشي ناشي از خانوادۀ دارويي سيس‏پلاتين باشد.

واژگان کلیدی: سیس‏پلاتین، کربوپلاتین، مسمومیت گوش، کودکان، پاسخ‏های شنوایی ساقۀ مغز

 

(دریافت مقاله: 27/2/90، پذیرش: 15/8/90)

 

مقدمه


سیس‏ـ‏کلرودی‏آمینوپلاتین (سیس‏پلاتین) و پاراپلاتین (کربوپلاتین) از ترکیبات پلاتینوم بوده و جزء خانوادۀ دارويي سيس‏پلاتين محسوب مي‏شوند. این داروها به‏طور گسترده برای درمان سرطان‏های سر و گردن، استخوان، کبد، مثانه، تخمدان، بیضه، شش‏ها، نوروبلاستوما و برخی تومورهای سیستم عصبی مرکزی به‏ کار می‏روند(1). همچنین عوارض جانبی متعددی دارند که عمده‏ترین آنها تهوع، استفراغ، درگیری اعصاب محیطی، آسیب به کلیه و مسمومیت گوش (ototoxicity) است(2). اتوتوکسیک بودن سیس‏پلاتین در سال 1972 شناسایی و گزارش شد و در بین ترکیبات پلاتینوم به‏عنوان مسمومیت‏زاترین دارو معرفی شد(1). مکانیسم اثر آن به این صورت است که سیس‏پلاتین به اتم N7 اسید نوکلئیک‏پورین در مولکول دئوکسی‏ریبونوکلئیک اسید (Deoxyribonucleic acid: DNA) متصل شده و این اتصال مانع همانندسازی و رونویسی مطلوب DNA و در نهایت تخریب سلولی می‏شود. البته ممکن است به مولکول‏های غیر DNA مانند پروتئین‏ها نیز متصل شده و باعث تولید رادیکال‏های آزاد و مهار آنتی‏اکسیدان‏های داخلی شود. بنابراين براساس تحقیقات Rybak و همکاران (2007) در مسمومیت گوشی ناشی از سیس‏پلاتین تخریب ناشی از تولید رادیکال‏های آزاد مطرح است(3). در مطالعۀ دیگری که توسط Truong و همکاران (2007) صورت گرفت، نتایج حاکی از این بود که سلول‏های حاشیه‏ای، نوار عروقی و سلول‏های مویی خارجی به‏دلیل فعالیت سلولی و تغذیۀ عروقی بالا، نسبت به اثرات مسمومیت گوشی مستعدترند و بیشتر آسیب می‏بینند(4). مطالعۀ Toral-Martiñón و همکاران (2003) نشان داد که کودکان نسبت به مسمومیت گوشی این دارو، به‏ًویژه دوزهای بالای آن (400-200 میلی گرم) حساس‏ترند و شیوع افت شنوایی ناشی از سیس‏پلاتین در کودکان، 50 تا 88 درصد گزارش شده است(5). نتایج حاصل از مطالعۀ Fausti و همکاران در سال 2007 نشان داد که علائم مسمومیت گوشی ممکن است بعد از ارائۀ یک دوز دارو مشاهده شوند و یا برای روزها و ماه‏ها تأخیر داشته باشند. علائم معمولاً پیش‏رونده و دائمی هستند و خطر افت شنوایی معمولاً مرتبط با دوز تجمعی دارو است(6). با در نظر گرفتن حال عمومی کودکان سرطانی، انجام آزمون‏های رفتاری دشوار است و امروزه برای پایش وضعیت شنوایی این کودکان به‏دنبال آزمون‏های عینی (آبجکتیوی) هستند. گسیل‏های صوتی گوش (Otoacoustic Emissions: OAE) و پاسخ‏های شنوایی ساقۀ مغز (Auditory Brainstem Responses: ABR) نمونه‏هایی از این آزمون‏های عینی هستند. آزمون OAE هرچند نیازمند پاسخ‏های رفتاری کودک نیست، اما وجود اوتیت میانی و گریۀ احتمالی کودک می‏تواند ثبت پاسخ را با اشکال رو به رو سازد(7).

یکی از پتانسیل‏های برانگیختۀ شنوایی ABR است كه مستقل از هوشیاری فرد بوده و در تخمین حساسیت شنوایی و نیز در ارزیابی‏های اوتونورولوژیک با هدف تشخیص ضایعات عصب شنوایی و مسیرهای شنوایی در ساقۀ مغز اعتبار و کاربرد بالایی دارد(8و9). در سنین کودکی، حفظ شنوایی اهمیتی چند برابر می‏یابد، چرا که کودکان در حال دریافت اطلاعات شنوایی و یادگیری زبان و گفتار بوده و افت شنوایی در آنان، به‏خصوص در فركانس‏هاي بالا، می‏تواند با از دست رفتن واج‏های صامت و به عبارتی واج‏های سایشی منجر به تأخیر در رشد گفتار و زبان و نیز عقب‏ماندگی‏های تحصیلی و اختلال در توانایی‏های ارتباطی کودک شود(10و11). با توجه به اين که با پیشرفت علوم پزشکی، تعداد بیشتری از کودکان از سرطان‏های دوران کودکی جان سالم به در می‏برند، اهمیت حفاظت شنوایی و پیشگیری از اختلالات شنوایی صد چندان می‏گردد(12). با این وجود، متأسفانه به ندرت پایش شنوایی کودکان حین مصرف اين داروها به‏طور جدي اجرا می‏شود. بنابر آنچه گفته شد و نظر به عدم پیشینۀ انجام چنین مطالعه‏ای در ایران، در این پژوهش اثراتِ زودهنگام مصرف خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین بر شنوایی کودکان مبتلا به سرطان با استفاده از آزمونABR  بررسی شد.

 

روش بررسی

پژوهش حاضر از نوع بررسي مقطعي بوده و در کلینیک شنوایی‏شناسی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران و با همکاری بیمارستان کودکان حضرت علی‏اصغر (ع) انجام شد. روش نمونه‏گیری به‏صورت غیرتصادفی تدریجی بود. جامعۀ مورد مطالعه، کودکان شش ماه تا 12سالۀ تحت درمان با گروه دارویی سیس‏پلاتین بودند که تحت نظارت پزشک متخصص سرطان‏شناسی، در فاصلۀ زمانی زمستان 1388 تا تابستان 1389 از بخش شیمی‏درمانی بیمارستان کودکان حضرت علی‏اصغر (ع) ارجاع داده می‏شدند. از تعداد 10 بیمار شرکت‏کننده در این پژوهش، شش نفر مبتلا به رتینوبلاستوما، سه نفر مبتلا به نوروبلاستوما و یک نفر مبتلا به تومور ژرم سل بودند. از این تعداد، چهار نفر کربوپلاتین و شش نفر سیس‏پلاتین دریافت می‏کردند. معيارهاي ورود کودکان به مطالعه شامل مصرف سیس‏پلاتین یا کربوپلاتین به‏عنوان داروی شیمی‏درمانی از شروع دورۀ درمان، عدم مصرف دیگر داروهای اتوتوکسیک به‏طور هم‏زمان، نداشتن اختلالات و نارسایی‏های کلیوی، پاتولوژی گوش میانی، عدم سابقۀ قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نویز بلند، عدم سابقۀ پرتودرمانی در سر و گردن قبل یا هم‏زمان با دریافت دارو و مساعد بودن حال عمومی کودک بود.

میانگین دوز داروی دریافتی برای سیس‏پلاتین 67/113 میلی گرم بر هر متر مربع سطح بدن با انحراف معیار 791/14 و برای داروی کربوپلاتین 00/210 میلی گرم بر هر متر مربع سطح بدن با انحراف معیار 452/53 بود. لازم به ذکر است که رژیم‏های شیمی‏درمانی معمولاً به شکل دوره‏ای تجویز می‏شوند. رژیم درمانی در رابطه با داروی سیس‏پلاتین، میزان 20 میلی گرم بر متر مربع سطح بدن در هر روز به‏صورت تزریق وریدی برای مدت پنج روز یا 50-70 میلی گرم بر متر مربع سطح بدن  به‏عنوان یک تک دوز و هر سه هفته یک‏بار بوده و این مقدار برای داروی کربوپلاتین 360 میلی گرم بر متر مربع سطح بدن به‏صورت تزریق وریدی و هر چهار هفته یک‏بار است(13). بیمار طی چندین دوره و در فواصل سه یا چهار هفته‏ای برای دریافت داروی خود به بیمارستان مراجعه می‏کند. از تعداد 10 کودک شرکت‏کننده در این پژوهش، هشت کودک در هنگام مراجعۀ اولیه به کلینیک شنوایی‏شناسی در ابتدای دریافت دورۀ دوم شیمی‏درمانی و دو کودک در ابتدای دریافت دورۀ اول شیمی‏درمانی خود بودند و سطح شنوایی آنها طی دو مرحله، یک‏بار قبل از دریافت دارو و یک‏بار پس از آن (حداکثر به فاصلۀ 72 ساعت پس از اتمام دریافت دارو) با استفاده از ABR با محرک‏های کلیک و تن‏برست 4000 و 8000 هرتز مورد ارزیابی قرار گرفت.

آزمون دراتاقک ضد صدا و با استفاده از دستگاه ERA 2250 ساخت شرکت Madsen دانمارک و گوشی ER3A انجام می‏شد. بیمار در وضعیت راحت قرار می‏گرفت، امواج تولید شده از ساقۀ مغز توسط الکترودهای مستقر بر پیشانی (الکترود مثبت)، بر ماستوئید گوش آزمایشی (الکترود منفی) و بر ماستوئید گوش غیرآزمایشی (الکترود مشترک) ثبت شده و آستانۀ موج V در امواج مذکور مورد بررسی قرار می‏گرفت. برای ثبت ABR، 20 محرک در هر ثانیه با قطبیت متناوب و دیرش 1/0 ثانیه برای کلیک تنظیم می‏شد و برای محرک تن‏برست از الگوی Blackman استفاده می‏شد(9). زمان تحلیل آزمون 20 میلی ثانیه و از پالایشگر 150 تا 2500 هرتز بود. تعداد 2000 محرک در هر بار ثبت امواج به کار می‏رفت. آزمون از سطح شدتی 100 دسی‏بل  SPLشروع می‏شد و در صورتی که در این سطح پاسخی مشاهده نمی‏شد، سطح شدت در گام‏های 10 دسی‏بلی تا مشخص شدن موج V افزایش می‏یافت، و چنانچه در سطح 100 دسی‏بل  SPLموج V مشاهده می‏شد، سطح شدت به‏تدریج تا کمترین حدی که موجV  قابل ردیابی بود کاهش داده می‏شد و سطح شدت مذکور به‏عنوان آستانۀ موج V در آن فرکانس خاص تعیین می‏شد. پس از انجام آزمون در هر دو مرحله، نتایج با استفاده از نرم‏افزارSPSS  نسخۀ شمارۀ 17 بررسی شد. به این منظور، ابتدا با استفاده از آزمون آماری کولموگروف‏ـ‏اسمیرنوف وجود توزیع هنجار در داده‏ها بررسی شد که با توجه به تأیید وجود توزیع هنجار، آزمون‏های آماری t زوج و  tمستقل به‏ترتیب برای بررسی معنی‏دار بودنِ تغییرات آستانه و تفاوت بین دو گوش و قبل و بعد از دریافت دارو به کار رفت.

از تمامی والدین رضایت‏نامۀ کتبی برای مشارکت فرزندشان در پژوهش دریافت شد و والدين در تداوم یا قطع همکاری با پژوهش اختیار تام داشتند. شرایط حاد بیماران شرکت‏کننده در طرح و معیارهای ورود و خروج و نیز عدم امکان اجرای آزمون‏ها در محیط بیمارستان و عدم همکاری برخی از بیماران در مراجعه به کلینیک شنوایی‏شناسی، از جمله مسائلی بود که باعث کاهش تعداد نمونه‏ها شد. این پژوهش، منطبق بر معاهدۀ هلسینکی و توکیو بوده و مورد تأیید کمیتۀ اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار گرفت.

 

یافته‏ها

به‏منظور بررسی اثرات زودهنگام خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین، نتایج حاصل از آزمون ABR قبل و بعد از دریافت دارو با یکدیگر مقایسه شد. در این یافته‏ها، میانگین آستانه‏های موج  Vبا استفاده از محرک کلیک قبل از دریافت دارو، در گوش راست 50/40 با انحراف معیار 66/10 دسی‏بل  SPLبوده و این مقدار پس از دریافت دارو ( حداکثر به فاصله سه روز از خاتمۀ دریافت دارو) به 50/52 با انحراف معیار 14/15 دسی‏بل SPL



رسید. این مقادیر برای گوش چپ به‏ترتیب 45 با انحراف معیار 43/9 دسی‏بل SPL و 50/56 با انحراف معیار 55/13 دسی‏بل SPL بود.

Text Box: جدول 1ـ میانگین و انحراف معیار آستانه موج V با استفاده از محرک‏های مختلف قبل و بعد از معرف سیس‏پلاتین در کودکان مورد مطالعه

	میانگین (انحراف معیار) آستانه موج V (دسی‏بل SPL)	
نوع محرک	گوش	تعداد	قبل از دریافت دارو	بعد از دریافت دارو	p
کلیک
	راست	10	(66/10) 50/40	(14/15) 50/52	001/0
	چپ	10	(43/9) 45	(55/13) 50/56	001/0
تن‏برست
(4000 هرتز)	راست	10	(56/9) 50/40	(99/14) 50/60	001/0
	چپ	10	(47/7) 50/46	(17/15) 50/65	001/0
تن‏برست
(8000 هرتز)	راست	10	(15/14) 60/5	(79/12) 50/70	001/0
	چپ	10	(75/12) 50/57	(33/17) 50/78	001/0


میانگین آستانه‏های موج V برای محرک تن‏برست 4000 هرتز قبل از دریافت دارو، در گوش راست 50/40 با انحراف معیار 56/9 دسی‏بل SPL بود که پس از دریافت دارو، به 50/60 با انحراف معیار 99/14 دسی‏بل SPL رسید. مقادیر مذکور برای گوش چپ، به‏ترتیب 50/46 و 50/65 با انحراف معیار 47/7 و 17/15 دسی‏بل SPL بود. میانگین آستانه‏های موج  Vبرای محرک تن‏برست 8000 هرتز قبل از دریافت دارو، در گوش راست 50/56 با انحراف معیار 15/14 دسی‏بل SPL و پس از دریافت دارو 50/70 با انحراف معیار 791/12 دسی‏بل SPL بود. مقادیر مذکور برای گوش چپ به‏ترتیب 50/57 و 50/78 با انحراف معیار 75/12 و 33/17 دسی‏بل SPL بود. میانگین تغییرات آستانۀ موجV  برای محرک‏های کلیک،  تن‏برست 4000 هرتز و 8000 هرتز، به‏ترتیب 75/11 دسی‏بل SPL با انحراف معیار 635/9، 5/19 دسی‏بل SPL با انحراف معیار 659/13 و 5/17 دسی‏بل SPL با انحراف معیار 722/12 به‏دست آمد. تغییرات آستانه، قبل و بعد از دریافت دارو برای هر سه محرک کلیک و محرک تن‏برست 4000 و 8000 هرتز معنی‏دار بود(001/0p<) که در جدول 1 نشان داده شده است.

مقایسۀ میزان تغییر آستانۀ موج V در گوش چپ و راست با استفاده از آزمونt  مستقل بیانگر عدم تفاوت معنی‏دار بین دو گوش در محرک‏های کلیک و تن‏برست 4000 و 8000 هرتز بود(05/0<p). مقدار شاخص p به‏دست آمده برای تفاوت بین دو گوش با محرک کلیک 54/0، برای محرک تن‏برست 4000 هرتز، 96/0 و با محرک کلیک 8000 هرتز، 68/0 بود.

 

بحث

براساس نتایج حاصل از این پژوهش، تأثیرات نامطلوب خانوادۀ دارویی سیس‏پلاتین بر شنوایی و ایجاد افت شنوایی تأیید شد و این مسئله اهمیت پایش دقیق شنوایی افراد تحت درمان با این خانواده دارویی به‏ویژه کودکان را نشان می‏دهد. شیوۀ اثرگذاری این داروها عمدتاً بر فرکانس‏های بالای شنوایی بود که در اکثر بیماران پژوهش حاضر نیز مشاهده شد. برخی بیماران در ABR با محرک کلیک از شنوایی نسبتاً مطلوبی برخوردار بودند، در حالی که نتایج حاصل از ABR با محرک تن‏برست 8000 هرتز افت شنوایی را نشان می‏داد. البته این مسئله به معنای نادیده گرفتن سایر فرکانس‏های شنوایی نیست. یادآوری می‏شود که تغییرات آستانه‏ای مشاهده شده در این پژوهش، بیانگر تأثیرات زودهنگام این داروها بوده و نباید از اثرات تأخیری احتمالی غافل بود. همان‏گونه که پیش‏تر مطرح شد، پژوهش حاضر تأثیرات دریافت دارو را به‏صورت زودهنگام و حداکثر طی 72 ساعت پس از دریافت دارو بررسی کرده است و از این رو احتمال افزایش افت شنوایی بیماران با گذر زمان را منتفی نمی‏داند.

نتايج پژوهش حاضر، بيانگر تغييرات قابل ملاحظه در آستانه‏هاي شنوایی در فركانس‏های بالا بود. البته از جمله محدودیت‏هاي اصلی این تحقیق عدم دسترسی به  ABRبا محرك تن‏برست در فرکانس‏هاي بالاتر از 8000 هرتز بود. با این وجود، تغییرات مشاهده شده در نتایج آزمون تن‏برست با فرکانس 8000 هرتز معنی‏دار بوده و در برخی از بیماران علي‏رغم وجود نتايج طبيعي در محرك كليك، نتایج با تن‏برست 8000 هرتز، حاکی از وجود افت شنوایی بود. از این رو، استفاده از تن‏برست در ABR برای تشخیص تغییرات زودهنگام مسمومیت گوشی در الویت است.

Hatzopoulos و همکاران (2002) با به‏کارگیری ABR و  OAEبه بررسی تأثیر سیس‏پلاتین بر شنوایی در نوعی رت پرداختند. در آن تحقیق از تن‏پیپ در فرکانس‏های 8000، 10000، 12000، 16000، 20000 و 30000 هرتز استفاده شد و تعداد 20 رت مورد ارزيابي قرار گرفت که 16 رت تحت درمان با سیس‏پلاتین بوده و چهار رت به‏عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. نتایج حاکی از تغییرات بارز در شاخص‏هایABR  و OAE در 72 ساعت پس از دریافت دارو بود(14). در پژوهش حاضر، مراجعۀ بیماران برای ارزیابی شنوایی، حداکثر 72 ساعت پس از خاتمۀ دورۀ درمان با سیس‏پلاتین یا کربوپلاتین بود و نتایج به‏دست آمده، با یافته‏های تحقیق صورت گرفته توسط Hatzopoulos و همکاران (2002) مطابقت داشت. مشاهدۀ تغييرات بارز در شنوايي در فاصله زماني 72 ساعت، حاكي از اثر زودهنگام اين خانواده دارويي، حتي پس از يك يا دو سيكل از دريافت دارو، بر شنوايي بود كه يافته‏هاي ساير محققان نيز مؤید آن است.

Knight و همکاران (2005) در تحقیقی به بررسی اثرات مسمومیت گوشی (اتوتوکسیسیتی) مشتقات پلاتینیوم پرداختند. در این تحقیق که روی 67 بیمار در محدودۀ سنی هشت ماه تا 23 سال صورت گرفت، ادیومتری دوره‏ای متناسب با سن بیماران انجام شد. نتایج حاکی از کاهش شنوایی دوطرفه در 61 درصد از بیماران بود(12). نظر به محدوديت سني و حال عمومي بيماران شركت‏كننده در اين پژ‍وهش، انجام ABR در اولويت قرار داشت. در پژوهش حاضر، تمامی بیماران افت شنوایی دوطرفه را حداقل در یک نوع محرک نشان دادند که مطابق با الگوی مسمومیت گوشی اکثر داروها بود.

در پژوهش حاضر تغییرات آستانه در رابطه با تفاوت بین گوش راست و چپ معنی‏دار نبود. Schmidts و همکاران (2008) در تحقیقی به بررسی تفاوت دو گوشی در تأثیرات سیس‏پلاتین بر شنوایی پرداختند. در این تحقیق، از ادیومتری تن خالص، TEOAE و DPOAE قبل و بعد از شیمی‏درمانی استفاده شد. از 55 کودک شرکت‏کننده در این تحقیق (43 مرد و 21 زن) میانگین آستانۀ شنوایی در تمامی 55 کودک در فرکانس‏های 2000 تا 8000 هرتز در گوش چپ اندکی بالاتر بود. این تفاوت بین گوش راست و چپ در فرکانس‏های 4000، 6000 و 8000 هرتز بارز بود(15). نتایج حاصل از پژوهش حاضر با تحقیقSchmidts  و همکاران (2008) تطابق نداشت که می‏تواند به‏دلیل تعداد کم نمونه باشد.

 

نتیجه‏گیری

مشاهدۀ تغييرات زودهنگام در آستانۀ شنوايي بيماران، به‏ويژه در فركانس‏هاي بالا، نشان‏دهندۀ اثر نامطلوب داروهای شیمی‏درمانی خانوادۀ سیس‏پلاتین بر شنوایی و اهمیت پايش شنوايي افراد تحت درمان با اين گروه دارويي با آزمون‏هایی با ويژگي فركانسي است. نتایج این پژوهش در رابطه با تفاوت بین دو گوش، با توجه به تعداد کم نمونه‏ها، قابل تعمیم نیست.

 

سپاسگزاری

این مقاله نتیجۀ طرح تحقیقاتی مصوب دانشگاه علوم پزشکی تهران به شماره 1669806 مورخ 29/2/1389 است. دست‏اندرکاران این پژوهش مراتب سپاس خود را نسبت به پرسنل محترم بیمارستان فوق تخصصی کودکان حضرت علی‏اصغر (ع) به‏ویژه جناب آقای دکتر سلیمی و سرکار خانم صانعی سرپرستار بخش خون و نیز والدین و کودکان بیمار شرکت‏کننده در این تحقیق اعلام می‏نمایند.

 


REFERENCES


1.             Rossof AH, Slayton RE, Perlia CP. Preliminary clinical experience with cis-diamminedichloroplatinum (II) (NSC 119875, CACP). Cancer. 1972;30(6):1451-6.

2.             Schaefer SD, Post JD, Close LG, Wright CG. Ototoxicity of low- and moderate-dose cisplatin. Cancer. 1985;56(8):1934-9.

3.             Rybak LP, Whitworth CA, Mukherjea D, Ramkumar V. Mechanisms of cisplatin-induced ototoxicity and prevention. Hear Res. 2007;226(1-2):157-67.

4.             Truong MT, Winzelberg J, Chang KW. Recovery from cisplatin-induced ototoxicity: a case report and review. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2007;71(10):1631-8.

5.             Toral-Martiñón R, Shkurovich-Bialik P, Collado-Corona MA, Mora-Magaña I, Goldgrub-Listopad S, Shkurovich-Zaslavsky M. Distortion product otoacoustic emissions test is useful in children undergoing cisplatin treatment. Arch Med Res. 2003;34(3):205-8.

6.             Fausti SA, Reavis KM, Helt WJ, Gordon JS, Philips DS, Konrad-Martin DL. Audiologic monitoring for ototoxicity and patient management. In: Campbell KCM, editor. Pharmacology and ototoxicity for audiologists. 1st ed. New York: Thomson-Delmar Learning; 2007. p. 231.

7.             Stavroulaki P, Apostolopoulos N, Segas J, Tsakanikos M, Adamopoulos G. Evoked otoacoustic emissions--an approach for monitoring cisplatin induced ototoxicity in children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2001;59(1):47-57.

8.             Hall J. New Handbook of auditory evoked responses. 1st ed. Boston: Allyn & Bacon Education; 2007.

9.             Roeser RJ, Valente M, Hosford DH. Audiology diagnosis. 2nd ed. New York: Thieme Medical Publishers; 2007.

10.         Stelmachowicz PG, Pittman AL, Hoover BM, Lewis DE, Moeller MP. The importance of high-frequency audibility in the speech and language development of children with hearing loss. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2004;130(5):556-62.

11.          Kampbell KCM. Audiologic monitoring for Ototoxicity. In: Roland PS, Rutka JA, editors. Ototoxicity. 1st ed. Hamilton: BC Decker Inc; 2004. p. 153-60.

12.         Knight KR, Kraemer DF, Neuwelt EA. Ototoxicity in children receiving platinum chemotherapy: underestimating a commonly occurring toxicity that may influence academic and social development. J Clin Oncol. 2005;23(34):8588-96.

13.         Katzung BG. Basic and clinical pharmacology. 8th ed. New York: McGraw-Hill; 2001.

14.         Hatzopoulos S, Petruccelli J, Laurell G, Avan P, Finesso M, Martini A. Ototoxic effects of cisplatin in a Sprague-Dawley rat animal model as revealed by ABR and transiently evoked otoacoustic emission measurements.
Hear Res. 2002;170(1-2):70-82.

15.          Schmidt CM, Knief A, Lagosch AK, Deuster D, am Zehnhoff-Dinnesen A. Left-right asymmetry in hearing loss following cisplatin therapy in children--the left ear is slightly but significantly more affected. Ear Hear. 2008;29(6):830-7.