Research Article

 

 

Hearing-impaired students’ reading skills in exceptional and ordinary schools

 

 

Aliasghar Kakojoibari1, Azam Sharifi2

 

1- Department of Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran

2- Department of Educational Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran

 

 

Received: 23 December 2011, accepted: 11 July 2012

 

Abstract

Background and Aim: Reading skills, a complicated process, should be learnt and solely is not depend on sounds conforming with the written symbols on a page. Readers will be able to understand and perceive the deeper meaning of the text based on their experiences and knowledge obtained through reading. This research aimed to compare hearing-impaired students’ reading literacy in exceptional and ordinary schools in Iran.

Methods: This cross-sectional study was done on 28 hearing-impaired students of the 4th year of primary exceptional and ordinary schools of Shahr-e-Ray and Shahryar cities, Iran, using the Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS 2006) booklets. Comparative statistical analysis was performed using Student’s t-test.

Results: The hearing-impaired students in ordinary schools had significantly (p<0.05) higher scores [mean (SD)] in reading literacy [3.67 (1.74)], comprehension of informational contents [4.21 (2.48)], and comprehension of literary contents [3.14(1.23)] than hearing-impaired students in exceptional schools [1.78 (1.06), 1.92 (1.49), and 1.64 (1.62), respectively].

Conclusion: Hearing-impaired students in ordinary schools meaningfully had higher performance of reading skills in comparison with hearing-impaired students in exceptional schools. It seems that an appropriate cultural bed should be provided in order to conduct these students and accept them in ordinary schools.

Keywords: Reading literacy, informational comprehension, literary comprehension, hearing-impaired

 


مقاله پژوهشی

 

مقایسۀ سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای مدارس استثنایی و تلفیقی

 

علي‏اصغر كاكوجويباري1، اعظم شريفي2

1ـ گروه روان‏شناسي، دانشگاه پيام نور، تهران، ايران

2ـ گروه علوم تربيتي، دانشگاه پيام نور، تهران، ايران

 

چكيده

زمينه وهدف: مهارت خواندن فرايند پيچيده‏اي محسوب مي‏شود كه نياز به آموختن دارد و صرفاً متكي بر تطبيق صداها با نمادهاي نوشته شده بر يك صفحه نیست، خوانندگان براساس تجربيات و دانشي كه از طريق خواندن كسب مي‏نمايند قادر به فهم و درك عميق‏تر معنی از متن خواهند شد. پژوهش حاضر با هدف مقایسۀ سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏ًشنوای استثنایی و تلفیقی صورت پذیرفت.

روش بررسي:‌ پژوهش از نوع مقطعی و ابزار آزمون دفترچه‏هاي استاندارد شدۀ بين‏المللي PIRLS (2006) در نظر گرفته شد كه روي 28 دانش‏آموز کم‏شنوای پايه چهارم ابتدايي ازمدارس استثنایی و تلفیقی شهرستان‏هاي شهر ري و شهريار انجام شد.

يافته‏ها: در تحلیل یافته‏ها دانش‏آموزان كم‏شنوادر مدارس استثنایی در سواد خواندن با ميانگين 78/1 وانحراف معيار 06/1 ودرک متون اطلاعاتی با ميانگين 92/1 و انحراف معيار 49/1، همچنين متون ادبی با ميانگين 64/1 وانحراف معيار 62/1 با دانش‏آموزان كم‏شنوادر مدارس عادي در سواد خواندن با ميانگين 67/3 و انحراف معيار 74/1، درك متون اطلاعاتي با ميانگين 21/4 و انحراف معيار 48/2 ومتون ادبي با ميانگين 14/3 و انحراف معيار 23/1 اختلاف معنی‏دار نشان دادند(05/0>p).

نتيجه‏گيري: دانش‏آموزان کم‏شنوا در تلفیقی در مواجهه با سواد خواندن، درك متون اطلاعاتي وادبي به‏طور معنی‏داری بهتر از دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی عمل کردند. فراهم آوردن بستر فرهنگي مناسب در برنامه‏ریزی‏های آموزشی به‏منظور هدايت و پذيرش دانش‏آموزان کم‏شنوا به مدارس عادي شایان توجه بیشتری است.

واژگان كليدي: سوادخواندن، درک اطلاعاتی، درک ادبی، کم‏شنوا

 

(دریافت مقاله: 2/10/90، پذیرش: 21/4/91)

 

مقدمه


دانش‏آموزان كم‏شنوا به‏دليل نقص شنوايي، از نظر مهارت‏هاي ارتباط زباني، نظير درك مفاهيم و معناي كلمات، دچار اشكال عمده و كندي رشد قابل ملاحظه‏اي هستند(1).

از نظر Patton و همکاران (1991) علي‏رغم اين كه تعداد زيادي از مبتلایان به آسيب شنوايي نياز به توجه دارند، اما نيازي به قرار گرفتن در موقعيت آموزش ويژه ندارند، زيرا نقايص آنها تا حدود زيادي اصلاح‏پذير است(2). Antia و همكاران (2009) مهارت‏های رياضي، خواندن و نوشتن دانش‏آموزان كم‏شنوايي را كه در كنار همتايان شنوا در مدارس عادي مشغول به تحصيل بودند طي يك دورۀ پنج ساله مورد بررسي قرار دادند و نتايج حاكي از آن بود كه توانمندي آنان از حد استاندارد و از همتايان شنوا پايين‏تر است، ولي با گذشت زمان پيشرفت بهتري نشان مي‏دهند(3). Reed و همكاران (2008) با تحقيقي كه روي موفقيت‏هاي تحصيلي دانش‏آموزان كم‏شنواي مدارس عادي انجام دادند انگيزۀ فرد، انتظارات مدرسه و توانايي خانواده در كمك به امر آموزش را از عوامل تسهيل‏كننده در پيشرفت يادگيري اين دانش‏آموزان برشمردند(4).

در مقابل، برخی معتقدند که دانش‏آموزان با نیازهای ویژه نباید در جریان عادی آموزش و پرورش تلفیق شوند، زیرا کمبود یا نبود خدمات و آموزش‏های ویژه، نگرش‏های منفی از طرف دانش‏آموزان، اولیا و معلمان عادی باعث می‏شود که برنامه‏های آموزش تلفیقی پاسخ‏گوی نیازهای آنان نباشد و تفاوت‏های فردی نادیده گرفته شود(5). براساس تحقیق Hudson و همکاران (1979) معلمان کلاس‏های تلفیقی حامی تلفیق این دانش‏آموزان نیستند و بیشتر معلمان عادی آموزش تلفیقی را برای خود امری تحمیلی می‏دانند و معتقدند که این دانش‏آموزان در مدارس استثنایی امکان پیشرفت بیشتری دارند(6). Hunt وMarshall  (1999) با نقل از  StinsonوLong  (1995) اشاره می‏کنند که اگرچه دانش‏آموزان آسیب‏دیدۀ شنوایی از مجاورت با همتایان شنوا در مدارس تلفیقی لذت می‏برند، ولی میزان یکپارچه‏سازی تحصیلی هدفمند بین این دو گروه به‏طور چشمگیری پایین است(1).

در سال‏هاي اخير مطالعۀ بين‏المللي پيشرفت سواد خواندن(Progress in International Reading Literacy Study: PIRLS) به‏عنوان جديدترين بررسي انجمن بين‏المللي ارزشيابي تحصيلي(International Association for the Evaluation of Educational Achievement: IEA) به رسمیت شناخته شده است و اهداف خواندن و فرايندهاي درك مطلب را مورد بررسي قرار مي‏دهد. هدف ادبي كه در آن خواننده سعي مي‏كند با ورود به فضاي متن با عقايد موجود در آن ارتباط پيدا كند، و هدف اطلاعاتي كه در آن انگيزۀ اصلي خواننده كسب اطلاعات و جستجوي جهان واقعي است، در زمرۀ اهداف مطالعۀ PIRLS هستند(7).

كاكوجويباري و همکاران (2010) در تحقیقی براساس ابزار PIRLS  (2001) به مقایسۀ عملکرد سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای مقاطع مختلف مدارس استثنایی با دانش‏آموزان شنوای پایۀ چهارم مدارس تلفیقی پرداختند که نتایج آن نشان داد سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای پایه‏های چهارم ابتدایی، سوم راهنمایی و سوم دبیرستان در مدارس استثنایی به‏طور معنی‏دار ضعيف‏تر از دانش‏آموزان شنوای پایۀ چهارم ابتدايي در مدارس عادي است(8). پژوهش حاضر با هدف مقایسۀ سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای مدارس استثنایی با دانش‏آموزان کم‏شنوای همتای آنها در مدارس تلفیقی صورت پذیرفت و در پی پاسخ به این سؤال بود که با تحصیل در دو جايگاه آموزشي متفاوت، چه تفاوتی در عملکرد سواد خواندن این دو گروه مشاهده خواهد شد؟

 

روش بررسي

اين پژوهش مقطعي مقايسه‏اي در سال تحصيلي 89-1388 انجام شد و در آن، آزمودني‏ها از مدارس عادي و استثنایی شهرستان‏هاي شهريار و شهر ري انتخاب شدند‌. برای يك‏دست کردن آزمودني‏ها از نظر کم‏شنوايي در مدارس عادي و استثنایی، دانش‏آموزاني كه با تأييد كارشناسان شنوايي‏شناسي در مدارس استثنایی دچار کم‏شنوايي عميق (90 دسي‏بل به بالا)(9) بودند برای آزمون انتخاب نشدند و فقط 14 دانش‏آموزي كه در مدارس استثنایی دارای کم‏شنوايي متوسط متمایل به شديد (70-56 دسي‏بل) و شديد (‌90-71 دسي‏بل)‌ بودند(‌9) انتخاب شدند. از دانش‏آموزان كم‏شنواي مشغول به تحصيل در مدارس عادي شهرستان‏هاي شهريار و شهرري فقط آنهایی انتخاب شدند كه اطلاعات و اسامي آنها در مدارس استثنایی شهريار و شهرري برای برخورداری از معلم رابط درج شده بود و دانش‏آموزاني كه بدون بهره‏گيري از معلم رابط در مدارس عادي تحصيل مي‏كردند قابل شناسايي و در دسترس نبودند. از تعداد 16 دانش‏آموز كم‏شنواي در دسترس از مدارس تلفیقی، 14 دانش‏آموز با محدودۀ کم‏شنوايي متوسط رو به شديد (70-56 دسي‏بل) و شديد (‌90-71 دسي‏بل)‌ برای آزمون انتخاب شدند و دو دانش‏آموز دیگر، يكی به دلیل كاشت حلزون و ديگري به‏دليل آن كه همتايي در مدارس استثنایی نداشت، از مطالعه کنار گذاشته شدند. عامل هوش به‏عنوان متغير كنترل در نظر گرفته شد و در پروندۀ بهداشتي كليۀ آزمودني‏ها گزارشي دال بر ترديد در سلامت هوشي و مشكوك به کم‏توانی ذهني ثبت نشده بود و در مشاوره با معلمان مربوطه هيچ‏كدام نسبت به سلامت هوشي دانش‏آموز خود ترديد نداشتند. براساس پروندۀ توانبخشي و تحصيلي، از 14 دانش‏آموز كم‏شنوا در مدارس استثنایی، 11 نفر از بدو ورود به مدرسه توسط گفتاردرمان


Text Box: جدول 1ـ مقایسه میانگین و انحراف معیار امتیاز درک اطلاعاتی، ادبی و سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس تلفیقی و استثنایی

	امتیاز كم‏شنوایان تلفیقی		امتیاز كم‏شنوایان استثنایی	
جنبه‏های مورد بررسی	ميانگين (انحراف معيار)	بيشترين	كمترين		ميانگين (انحراف معيار)	بيشترين	كمترين	p
درك اطلاعاتي	(48/2) 21/4	9	2		(49/1) 92/1	5	0	007/0
درك ادبي	(23/1) 14/3	6	1		(69/1) 64/1	5	0	013/0
سواد خواندن	(74/1) 67/3	5/6	1		(06/1) 78/1	5/3	0	002/0


و شنوایی‏شناس از خدمات توانبخشی آموزشگاه بهره‏مند بودند و بیشتر آنان در دروس گوناگون بین نمرات 17 تا 20 قرار داشتند، ولي دانش‏آموزان كم‏شنوا در مدارس تلفیقی غیر از یک روز برخورداری از خدمات معلم رابط، از خدمات توانبخشی و فعالیت فوق برنامۀ دیگری بهره‏مند نبودند و همچنين براساس پروندۀ تحصيلي و نظرات معلمان، پنج نفر از این دانش‏آموزان در زمرۀ دانش‏آموزان با معدل بین 17 تا 18 بودند و بقیه در محدودۀ معدل درسی بین 14 تا 15 قرار داشتند.

ابزار پژوهش در اين مطالعه دفترچۀ استانداردشدۀ بين‏المللي PIRLS (2006) بود.  PIRLSمطالعه‏اي بين‏المللي است كه تحت نظارت IEA اجرا مي‏شود. IEA انجمن بين‏المللي مستقلی است كه اعضاي آن مؤسسات پژوهشي كشورهاي مختلف و سازمان‏هاي پژوهشي دولتي است و مسئوليت هماهنگي و هدايت مطالعه از جمله طراحي، تدوين و تأييد ترجمۀ مواد آزمون، مشاوره در نمونه‏گيري، پردازش و تحليل داده‏ها  را بر عهده دارد. PIRLS (2006) در 40 كشور (45 نظام آموزشي)، از جمله ايران كه عضو اين تحقيق بين‏المللي است، تحت نظارت IEA به اجرا در آمده است و ايران در ميان 45 نظام آموزشي در رتبۀ 40 قرار گرفته است(10).

در مطالعۀ حاضر از دفترچه‏های ادبی، داستان دلفین نجات‏دهنده انتخاب شد که حداکثر امتیاز آن 16 و شامل هفت پرسش تستی و چهار پرسش تشریحی است. از دفترچه‏های اطلاعاتی، داستان راهپیمایی در فضا با حداکثر امتیاز 19 انتخاب شد که دربردارندۀ پنج پرسش تستی و 10 پرسش تشریحی است. هر یک ازپرسش‏های تستي دارای يك امتياز و پرسش‏های تشريحي بسته به سطح دشواري داراي امتيازهای يك، دو و سه بودند.

مطابق با آزمون PIRLS دانش‏آموزان باید در مدت 40 دقیقه متن داستان را مطالعه و به پرسش‏های مربوط به آن پاسخ می‏دادند(11). دانش‏آموزان كم‏شنواي استثنایی و تلفيقي به دو دفترچه، در یک جلسه و با یک فاصلۀ زمانی کوتاه استراحت، در مدت 80 دقیقه پاسخ دادند. در تجزيه و تحليل داده‏ها ابتدا با استفاده از آزمون کولموگروف‏ـ‏اسمیرنوف توزیع داده‏های پژوهش مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به توزیع هنجار داده‏ها در گروه‏های مورد بررسی، از آزمون t مستقل برای مقایسۀ دو گروه استفاده شد. داده‏ها در سطح آماری 05/0=p و با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخۀ 14 پردازش شد.

 

يافته‏ها‌

علي‏رغم این که در پروندۀ تحصيلي دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی معدل‏های بالاتری در مقایسه با کم‏شنوایان همتا در مدارس تلفیقی درج شده بود، اين دانش‏آموزان در درک متون اطلاعاتی، ادبی و سواد خواندن به‏طور معنی‏دار ضعيف‏تر عمل کردند. همان‏گونه که در جدول 1 مشاهده می‏شود، دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی در درك متون اطلاعاتي، با ميانگين 92/1 و انحراف معيار 49/1، به‏طور معنی‏دار عملكرد ضعيف‏تري نسبت به كم‏شنوایان در مدارس تلفیقی، با ميانگين 21/4 و انحراف معيار 48/2، نشان دادند و فرض برابري درك متن اطلاعاتي تأييد نشد(007/0=p). همچنين فرض برابری میزان درک متن ادبي بین دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی، با ميانگين 64/1 و انحراف معيار 62/1، و کم‏شنوایان در مدارس تلفیقی، با ميانگين 14/3 و انحراف معيار23/1 تأیید نشد(013/0=p). در مؤلفۀ سواد خواندن، که میانگین امتیاز درک متون اطلاعاتی و ادبی محسوب می‏شود، دانش‏آموزان كم‏شنوا در مدارس استثنایی، با ميانگين 78/1 و انحراف معيار 06/1، به‏طور معنی‏داری پایین‏تر از کم‏شنوایان در مدارس تلفیقی، با ميانگين 67/3 و انحراف معيار 74/1 بودند و فرض برابری سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی با دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس تلفیقی(002/0=p) مورد تأیید قرار نگرفت.

 

بحث

کم‏شنوایان در مدارس استثنایی در درک متن ادبی که در آن خواننده باید از تجربیات و دانسته‏های قبلی خود استفاده کند اختلاف معنی‏داری با کم‏شنوایان در مدارس تلفیقی نشان دادند و ضعیف‏تر عمل کردند. با اینکه متن اطلاعاتی برای کم‏شنوایان به‏دلیل وجود اشکال و تصاویر در متن قابل فهم‏تر است و قسمت‏هایی از متن به جدول‏ها، تصاویر و نمودار استناد دارند، ولی در این مؤلفه نیز کم‏شنوایان در مدارس استثنایی به‏طور معنی‏داری عملکرد ضعیف‏تری داشتند. این یافته با نتایج تحقیقات Dupoux و همکاران (2005)،  Hudsonو همکاران (1979)(5و6)، همچنین Stinson و Long (1995) مبنی بر این که زمینۀ پیشرفت تحصیلی برای فرد کم‏شنوا در مدارس استتثنایی بیشتر است(1) همخوانی ندارد. نتيجۀ تحقیق حاضر با نتیجۀ تحقيقات Patton و همکاران (1991)(2)،  Antiaو همكاران (2009) که بر امكان پيشرفت بهتر كم‏شنوايان در حوزه‏هاي گوناگون تحصيلي در مدارس عادي تأکید داشته‏اند(3) همسویی دارد.

Hunt و Marshall (1999) به نقل از Moores-Donald (1996) عقيده دارند كه نوع تدريس و مهارت‏هاي اشاره‏اي در بيشتر برنامه‏هاي آموزشي باعث می‏شود پيشرفت حوزه‏هاي تحصيلي نظير خواندن، رياضيات و علوم در مدارس استثنایی مورد غفلت قرار گيرد(1) ارتباط دانش‏آموزان كم‏شنوا در مدارس استثنایی بيشتر متكي بر لب‏خواني و زبان اشاره است و دانش‏آموزان انگيزۀ چندانی به پرورش خزانۀ لغات و تركيب معنی‏دار كلمات در ساخت جمله ندارند. با وجود اين كه در این مطالعه دانش‏آموزان تحت آزمون از مهارت‏هاي اشاره‏اي مناسبی برخوردار بودند، ولي در استخراج معنی از متن بسيار ضعيف عمل کردند. نتیجۀ پژوهش حاضر با نظرات Goldin-Meadow و Mayberry (2001) مبنی بر این که مهارت اشاره، ضمانتی برای مهارت خواندن نیست و خواندن مهارتي است كه بايد آموخته شود(12) همسویی دارد.

دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی و تلفیقی در سنین قبل از شروع مدرسه از خدمات آموزشی و توانبخشی چندانی بهره‏مند نبودند و قبل از شروع آموزش رسمی در شرایط تقریباً یکسانی قرار داشتند و به کم‏شنوایان در مدارس تلفیقی خدمات توانبخشی در دورۀ تحصیل نیز ارائه نمی‏شد، ولی این گروه به اقتضاي جایگاه آموزشی و در نتيجۀ مواجه شدن با تجربيات زباني، از خزانۀ لغات گسترده‏اي نسبت به كم‏شنوايان مدارس استثنایی برخوردار بودند و به همین دلیل توانایی بهتری در پاسخگویی به آزمون نشان دادند. كم‏شنوايان در مدارس تلفیقی به‏دلیل تركيب بهتر كلمات و توانايي استخراج معنی، بهتر متوجه منظور داستان می‏شدند، در حالي كه كم‏شنوايان در مدارس استثنایی قادر به تركيب درست و تفسير و تعبیر معناي متن نبودند و امتیازی که در این آزمون کسب کردند بیشتر در نتیجۀ پاسخ‏دهی به پرسش‏های چهار گزینه‏ای بود و بیشتر آنان قادر به پاسخ‏گویی به سؤالات تشریحی نبودند. آنها هم در درک جملات متن و هم در جمله‏نویسی توانمندی لازم را نداشتند. در بررسی پرونده‏های تحصیلی، کم‏شنوایان در مدارس استثنایی  نسبت به کم‏شنوایان در مدارس تلفیقی از معدل‏های بالاتری برخوردار بودند، ولی با آزمون استاندارد شدۀ PIRLS (2006) که برای ارزشیابی مهارت سواد خواندن آنان انجام پذیرفت، در سطح بسیار پایین‏تری قرار گرفتند و اختلاف معنی‏داری را نشان دادند. علت احتمالی این اختلاف معنی‏دار، آن نکته‏ای است که Marschark و West (1985) به آن اشاره می‏کنند. آنها در مطالعۀ خود نشان داده‏اند که آموزش زبانی دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی، هم در زمینۀ واژگان و هم در زمینۀ نحو، لفظی و عینی است و از این افراد تنوع و خلاقیت زیادی در حوزۀ زبانی انتظار نمی‏رود و آنها دورۀ تحصیلی را در این گونه مدارس در حالی به اتمام می‏رسانند که توانمندی‏های معنایی و نحوی لازم در شرایط پیچیده را ندارند(13). نتیجۀ تحقیق با نظرات Marschark و West (1985) که ضمن انجام مطالعاتی نشان داده‏اند آموزش زبانی دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی، هم در زمینۀ واژگان و هم در زمینۀ نحو، لفظی و عینی است و از این افراد تنوع و خلاقیت زیادی در حوزۀ زبانی انتظار نمی‏رود و بنابراین آنها دورۀ تحصیلی را در این گونه مدارس به اتمام می‏رسانند بی­آنکه توانمندی‏های معنایی و نحوی لازم در شرایط پیچیده را داشته باشند(13)، همخوانی دارد و توانمندی درکی دانش‏آموزان کم‏شنوا در مدارس استثنایی چندان با وضعیت تحصیلی آنان همسویی نداشت. نتایج پژوهش حاضر با نتایج تحقیق كاكوجويباري و همکاران (2010) ناهمخوان است. آنها در تحقیق خود با مقایسۀ سواد خواندن دانش‏آموزان کم‏شنوای پایۀ چهارم ابتدایی و سوم راهنمایی مدارس استثنایی، گزارش کردند که در توانمندی سواد خواندن این دو گروه اختلاف معنی‏داری وجود ندارد(14). می‏توان گفت که کمبود شنوایی به‏خودی‏خود مانع یادگیری فرد کم‏شنوا نمی‏شود، بلکه احتمالاً ضعفی که در دانش زبانی به‏دنبال کاهش شنوایی حادث می‏شود  به نحو قابل توجهی بر پیکرۀ پیشرفت تحصیلی وی آسیب وارد می‏آورد. نکتۀ حائز اهمیتی که می‏تواند زمینه‏ای برای پژوهش‏های آینده باشد این است که سیاست‏گذاری‏های آموزشی، ارائۀ امکانات و شرایط آموزشی، قابلیت‏ها و نگرش معلمان عادی تا چه حد می‏تواند به تحکیم موقعیت آموزشی فرد کم‏شنوا در مدارس تلفیقی کمک کند و حق فرصت برابر آموزشی را برای وی فراهم آورد؟

 

نتيجه‏گيري

دانش‏آموزان كم‏شنوا در مدارس تلفیقی عملکرد بهتری در سطح سواد خواندن نسبت به همتایان خود در مدارس استثنایی نشان دادند.  برای تأمین امکان تعاملات زبانی بیشتر برای دانش‏آموزان کم‏شنوا و کمک به بهبود یادگیری آنان، لازم به‏نظر می‏رسد که در برنامه‏ریزی‏های آموزشی، بستر فرهنگي مناسب برای پذيرش آنان در مدارس عادي فراهم شود.

 

سپاسگزاري

از زحمات همكار محترم شنوایی‏شناس، سركار خانم نسرين معصوم‏‏‏زاده، كه در هماهنگي با معلمان رابط شهرستان شهر ري حداكثر همكاري را  داشتند، تقدير و تشكر به‏عمل مي‏آيد. همچنين از كليۀ مديران و معلمان مدارس تحت آزمون، اعم از مدارس استثنایی و عادي شهرستان‏هاي شهريار و شهر ري، و نیز از تمامي دانش‏آموزاني كه در اين پژوهش تحت آزمون قرار گرفتند سپاسگزاريم.


 

REFERENCES


1.             Hunt N, Marshall K. Exceptional children and youth. 2nd ed. Boston: Houghton Mifflin Company; 1999.

2.             Patton  JR, Kauffman  JM, Blackbourn  JM, Brown GB. Exceptional children in focus. 5th ed. New York: Macmillan Publishing Company; 1991.

3.             Antia SD, Jones PB, Reed S, kreimeyer KH. Academic status and progress of deaf and hard-of-hearing students in general education classrooms. J Deaf Stud Deaf Educ. 2009:14(3):293-311.

4.             Reed S, Antia SD, Kreimeyer KH. Academic status of deaf and hard-of-hearing students in public schools: student, home, and service facilitators and detractors. J Deaf Stud Deaf Educ. 2008:13(4);485-502.

5.             Dupoux E, Woiman C, Estrada E. Teachers’ attiudes toward integration of students with disabilities in Haïti and the United States. IJDDE. 2005;52(1):43-58.

6.             Hudson F, Graham S, Warner M. Mainstreaming: an examination of the attitudes and needs of regular classroom teachers. Learning Disability Quarterly.1979;2(3):58-62.

7.             Campbell JR, Kelly DL, Mullis IVS, Martin MO, Sainsbury M. Framework and specifications for PIRLS assessment 2001. 2nd ed. Chestnut Hill, MA: Boston College; 2001.

8.             Kakojoibari AA, Sarmadi MR, Sharifi A. Comparison of reading literacy in hearing impaired and normal hearing students. Audiol. 2010;9(1):23-30. Persian.

9.             Harrell RW. Pure tone evaluation. In: Katz J, Burkard RF, Medwetsky L, editors. Handbook of clinical audiology. 5th ed. Baltimore: Williams & Wilkins; 2002. p. 71-87.

10.         Mullis IVS. Martin MO, Kennedy AM, Foy P. PIRLS 2006 international report: IEA's progress in international reading literacy study in primary schools in 40 countries. Chestnut Hill, MA: TIMSS & PIRLS International Study Center, Boston College; 2007.

11.         Gonzalez EJ. Scaling the PIRLS reading assessment data. In: Martin M, Mulls I, Kennedy A, editors. PIRLS 2001 technical report. Chestnut Hill, MA: Boston College; 2003.

12.         Goldin-Meadow S, Mayberry RI. How do profoundly deaf children learn to read? Learn Disabil Res Pract. 2001;16(4):222-9.

13.         Marschark M, West SA. Creative language abilities of deaf children. J Speech Hear Res. 1985;28(1):73-8.

14.         Kakojoibari AA, Sarmadi MR, Sharifi A. Comparison of reading literacy in hearing impaired students in three educational degrees. Quarterly Journal of Rehabilitation. 2010;11(3):8-14. Persian.