Research Article

 

 

Prevalence of consanguineous marriage among parents of deaf and normal children in Ardabil, North Western Iran

 

 

Shahrooz Nemati, Gholam Ali Afrooz, Ali Asgari, Bagher Ghobari Bonab

 

Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Iran

 

 

Received: 11 August 2011, accepted: 18 December 2011

 

Abstract

Background and Aim: Having healthy non-handicapped children plays a major role in mental health of the family and decreases family and society’s costs. While consanguineous marriage could lead to expression of recessive genes and a variety of handicaps including deafness, the aim of present study was to scrutinize the prevalence of consanguineous marriage among parents of deaf and normal children as well as its relationship with deafness.

Methods: In this study, 467 couples parenting normal children were selected by cluster sampling from elementary, guidance and high schools of Ardabil city and 423 couples parenting disabled children were selected non-randomly among which 130 had deaf children. Descriptive statistics was used to determine the prevalence of consanguineous marriage and chi-square test to compare prevalence of consanguineous marriage among parents of normal and deaf children.

Results: Descriptive analyses showed that 80 out of 130 (61.54%) parents who had deaf children have had consanguineous marriage. Furthermore data analysis demonstrated that prevalence of consanguineous marriage was significantly higher among parents of deaf children (p<0.001).

Conclusion: Consanguineous marriage plays a major role in expression of recessive genes and could lead to development of various handicaps including deafness. Increasing couples’ awareness about consequences of consanguineous marriage and conducting genetic counseling are indispensable.

Keywords: Prevalence, consanguineous marriage, deafness

 


مقاله پژوهشی

 

شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در والدین کودکان ناشنوا و عادی در اردبیل

 

شهروز نعمتی، غلامعلی افروز، علی عسگری، باقر غباری بناب

گروه روان‏شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، ایران

 

چکیده

زمینه و هدف: وجود کودک سالم و بدون معلولیت نقش به‏سزایی در سلامت روانی خانواده ایفا می‏کند و هزینه‏های خانواده و جامعه را کاهش می‏دهد. از آنجا که ازدواج‏های خویشاوندی بستر مناسبی برای بروز ژن‏های نهفته و مغلوب بوده و منجر به انواع معلولیت‏ها از جمله ناشنوایی می‏شود، هدف مطالعۀ حاضر بررسی شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در والدین کودکان ناشنوا و عادی و رابطه آن با ناشنوایی بود.

روش بررسی: در این پژوهش 467 نفر دارای کودک عادی به‏صورت نمونه‏گیری خوشه‏ای از مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و 423 کودک استثنایی به‏صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. از این تعداد 130 نفر ناشنوا بودند که در شهرستان اردبیل مورد بررسی قرار گرفتند. از آمار توصیفی برای اندازه‏گیری شیوع ازدواج فامیلی و تست کای دو برای مقایسۀ شیوع ازدواج فامیلی بین والدین کودکان شنوا و ناشنوا استفاده شد.

یافته‏ها: داده‏های توصیفی نشان داد که 80 نفر از 130 (54/61 درصد) از والدین افراد ناشنوا ازدواج خویشاوندی داشتند. تحلیل داده‏ها نشان داد که میزان شیوع ناشنوایی در کودکانی که والدین آنها ازدواج خویشاوندی داشته‏اند نسبت به گروه والدین کودکان عادی، بیشتر بوده و این تفاوت در سطح 001/0>p معنی‏دار بود.

نتیجه‏گیری: با توجه به نتایج به‏دست آمده احتمالاً ازدواج‏های خویشاوندی نقش مهمی در بروز ژن‏های نهفته و مغلوب دارند و منجر به بروز انواع معلولیت از جمله ناشنوایی می‏شوند. آگاهی زوج‏ها از پیامدهای ازدواج خویشاوندی و انجام مشاوره‏های ژنتیکی ضروری است.

واژگان کلیدی: شیوع، ازدواج خویشاوندی، ناشنوایی

 

(دریافت مقاله: 20/5/90، پذیرش: 27/9/90)

 

مقدمه


هزینه‏های گزافی که معلولیت برای خانواده و جامعه ایجاد می‏کند متولیان امور پیشگیری را به انجام پژوهش در زمینۀ علت‏شناسی معلولیت واداشته است. برای نمونه، دولت آمریکا در سال 2000، 2/51 میلیارد دلار برای اشخاص دچار معلولیت، از جمله کودکان مبتلا به ناشنوایی، هزینه کرده است(1). بنا به نظر Corry (2002) یکی از بسترهای مطلوب برای بروز ژن‏های نهفته و مغلوب، ازدواج‏های خویشاوندی است(2). فراوانی معلولیت و نارسایی‏های حسی‏ـ‏‎حرکتی، از جمله ناشنوایی، نارسایی‏های تحولی و شناختی، شیوع فزایندۀ تالاسمی از نوع A و B، اختلالات هموگلوپاتی پیچیده و نادر و دیگر اختلالات خونی، در کشورهایی که ازدواج‏های خویشاوندی رایج است بیشتر گزارش شده است(2). Zlotogoraj و همکاران (2007) اظهار داشته­اند که میزان شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در جهان متفاوت است و بنا به گفتۀ آنها کمترین میزان ازدواج‏های خویشاوندی در غرب اروپا، شمال آمریکا و اقیانوسیه با یک درصد و بالاترین میزان آن در شمال آفریقا، مرکز و جنوب آسیا و منطقۀ خاورمیانه با بیش از 25 درصد گزارش شده است(3) Mokhtar و Abdel-Fattah (2001) از بالا بودن میزان ازدواج‏های خویشاوندی در کشورهای واقع در منطقۀ خاورمیانه سخن می‏گویند، ‏ و برای مثال، شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در مصر را 68 درصد گزارش می‏کنند(4). این آمار برای کشورهای دیگر منطقه به این ترتیب است: el-Hazim و همکاران (1995) در عربستان 7/57 درصد(5)،Sueyoshi  و Ohtsuka (2003) جنوب اردن 1/58 درصد(6)، Bener و همکاران (1996)، Abdulrazzag و همکاران (1997) Gunaid و همکاران (2004) به‏ترتیب: امارات 5/50 درصد و یمن 40 تا 47 درصد، Al Awadi و همکاران (1986) کویت 4/54 درصد، و Rajab و Patton (2000) عمان 9/35 درصد(11-7).

ایران هم که در منطقه خاورمیانه قرار دارد یکی از کشورهایی است که در جهان بالاترین میزان ازدواج‏های خویشاوندی را داراست. براساس تحقیق زمینه‏یابی سال 2002 مرکز باروری ایران، از دهۀ 70 تا 90 میلادی شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در ایران افزایش یافته است. در ارتباط با همین مسئله، محرابی کوشکی و ضیغمی (2005) گزارش کرده‏اند از مجموع 987671 ازدواج در ایران 558424 ازدواج‏ها متعلق به مناطق شهری و 229247 ازدواج‏ها مربوط به مناطق روستایی است(12). از این بین، میزان بالای ازدواج خویشاوندی در مناطق روستایی اتفاق می‏افتد که در آنها وضعیت اجتماعی‏ـ‏اقتصادی و سطح سواد زنان پایین است(7). اکثر مطالعات صورت گرفته در مناطق و کشورهای مختلف، برای مثال در عربستان Jamal و همکاران (2002) و در استانبول ترکیه Egeli و همکاران (2003)، تأییدکنندۀ نتایج فوق است(13و14).

این پژوهش با هدف بررسی میزان رواج ازدواج خویشاوندی و ارتباط آن با ناشنوایی در والدین کودکان ناشنوا و عادی در اردبیل انجام شد.

 

روش بررسی

Text Box: جدول 1ـ فراوانی و درصد فراوانی ازدواج خویشاوندی و غیرخویشاوندی در والدین دانش‏آموزان عادی و ناشنوا

نوع ازدواج	دانش‏آموزان عادی	دانش‏آموزان عادی (%)	دانش‏آموزان ناشنوا	دانش‏آموزان ناشنوا (%)
ازدواج خویشاوندی	88	84/18	80	54/61
ازدواج غیر خویشاوندی	379	16/81	50	46/38

روش پژوهشی در مطالعۀ حاضر، پس‏رویدادی (علی‏ـ‏مقایسه‏ای) بود. در این مطالعه که در شهرستان اردبیل انجام گرفت، 467 نفر دارای کودک عادی از مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان به‏صورت نمونه‏گیری خوشه‏ای انتخاب شدند، و 423 کودک استثنایی از مدارس استثنایی و مرکز بهزیستی استان که 130 نفر آنها ناشنوا بودند به‏صورت غیرتصادفی انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع‏آوری داده‏ها پرسش‏نامه‏ای بود که توسط متخصصان کودکان استثنایی در سال 1383 تهیه شده و دارای روایی محتوایی بود(15). شاخص‏های آماری مورد استفاده شامل آمار توصیفی برای محاسبۀ میزان فراوانی و درصد شیوع ناشنوایی و آماره کای‏ـ2 برای بررسی تفاوت شیوع ناشنوایی بین والدین کودکان عادی و والدین کودکان ناشنوا بود.

 

یافته‏ها

میزان ازدواج‏های خویشاوندی در والدین دانش‏آموزان عادی 84/18 درصد و در والدین دانش‏آموزان ناشنوا 54/61 درصد است که در جدول 1 نشان داده شده است.

نتایج محاسبۀ شاخص آمار توصیفی نشان می‏دهد که 80 نفر از والدین دانش‏آموزان ناشنوای مورد مطالعه ازدواج خویشاوندی داشتند و 50 نفر از والدین این دانش‏آموزان غیرخویشاوند بوده‏اند. همچنین، 88 مورد از والدین دانش‏آموزان عادی ازدواج خویشاوندی داشته‏اند و 379 مورد از والدین دانش‏آموزان غیرخویشاوند بوده‏اند. نتیجۀ محاسبۀ آماره کای‏ـ2 (94/49) نشان می‏دهد که میزان شیوع ناشنوایی در کودکانی که والدین آنها ازدواج خویشاوندی داشته‏اند نسبت به گروه کودکانی که والدین آنها ازدواج غیرخویشاوندی داشته‏اند بیشتر است که در سطح کمتر از 01/0 معنی‏دار بود(001/0>p).

 

بحث

پژوهش حاضر از نوع پس‏رویدادی (علی‏ـ‏مقایسه‏ای) بود و در شهرستان اردبیل انجام گرفت. در این طرح 467 نفر دارای کودک عادی به‏صورت نمونه‏گیری خوشه‏ای و 423 کودک استثنایی از مدارس استثنایی و مرکز بهزیستی استان که 130 نفر آنها ناشنوا بودند به‏صورت غیرتصادفی انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می‏دهد که میزان شیوع ناشنوایی در کودکانی که والدین آنها ازدواج خویشاوندی داشته‏اند نسبت به گروه والدین کودکان عادی بیشتر است(001/0>p).

از آنجا که عامل همخونی در ایجاد ناهنجاری‏های ارثی، عصبی و ذهنی و حسی تأثیر فراوان دارد و احتمالاً ازدواج‏های خویشاوندی بروز چنین عاملی را تشدید می‏کند، ازدواج با نزدیکان همخون (مانند دخترعمو‏ـ‏پسرعمو، دخترخاله‏ـ‏پسرخاله) می‏تواند باعث بروز بیماری‏هایی شود که در نسل‏های گذشته مستور بوده‏اند(2). در پژوهش حاضر درصد بالایی از ازدواج‏های خویشاوندی را در والدین دانش‏آموزان ناشنوا مشاهده شد. نتایج این پژوهش با یافته‏های Egeli و همکاران (2002) در شهر استانبول ترکیه که بیش از 50 درصد والدین کودکان ناشنوا ازدواج خویشاوندی داشته‏اند همخوانی دارد(14). همچنین، در  پژوهش El-hazmi و همکاران (1995) روی 3212 خانوادۀ عربستانی، گزارش شده است که از بین 7/57 درصد ازدواج خویشاوندی 1/44 درصد موارد ازدواج‏های خویشاوندی نزدیک و حدود 14 درصد ازدواج خویشاوندی دور بوده است(5). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که میزان شیوع ازدواج‏های خویشاوندی در شهرستان اردبیل 54/61 درصد است که در مقایسه با کشورهای منطقۀ خاورمیانه تنها از مصر (68 درصد براساس گزارش Mokhtar و Abdel-Fattah در سال 2001) کمتر است و از بقیۀ کشورهای منطقه از جمله عربستان (7/57 درصد)، جنوب اردن (1/58 درصد، Sueyoshi و Ohtsuka، 2003)، امارات (5/50 درصد، Bener و همکاران، 1996) و یمن (40 تا 47 درصد، Gunaid و همکاران، 2004)، کویت (4/54 درصد، Al Awadi و همکاران، 1986)، و عمان (9/35 درصد، Rajab و Patton، 2000) بالاتر است. اگر چه ازدواج‏های خویشاوندی در بسیاری از بخش‏های آسیا، آفریقا، و کشورهای آمریکای لاتین رایج است، با این حال این شرایط در عربستان سعودی و جهان اسلام، با وجود اینکه هیچ آیه یا حدیثی در توصیه به ازدواج خویشاوندی وجود ندارد، به دلیل شرایط و بافت فرهنگی خاص رواج بیشتری دارد. اکثر پژوهش‏های به‏عمل آمده در زمینۀ سبب‏شناسی ناشنوایی نشان داده‏اند که تقریباً 50 درصد کاهش شنوایی حسی عصبی به علت عامل ژنتیکی است که ازدواج خویشاوندی تأثیر عمده‏ای در آن دارد(13). آسیب‏های شنوایی ممکن است از نوع انتقالی یا حسی عصبی و یا مختلط باشد. میزان 54/61 درصد از ناشنوایی به واسطه ازدواج‏های خویشاوندی در پژوهش حاضر، یافته‏های به‏عمل آمده از سبب‏شناسی ناشنوایی در مناطقی که ازدواج‏های خویشاوندی زیادی در آن صورت می‏گیرد را تأیید می‏کند و بستر مناسبی را برای جلوگیری از ازدواج خویشاوندی در ایران و استان اردبیل که متأسفانه آمار آن بالاست فراهم می‏سازد. تلاش برای بالا بردن سطح آگاهی جامعه و زوجین دربارۀ پیامدهای نامطلوب ازدواج خویشاوندی که احتمال تولد فرزند کم‏شنوا را بیشتر می‏کند، می‏تواند نقش مهمی در پیشگیری از انواع معلولیت‏ها از جمله اختلالات شنوایی ایفا کند.

با توجه به اینکه ناشنوایی یک معلولیت جدی است که باعث اختلال در رشد زبان و گفتار در کودک شده و بر مهارت‏های ارتباطی، اجتماعی و در نهایت بر پیشرفت تحصیلی کودک اثر می‏گذارد.

 

نتیجه‏گیری

نتایج این پژوهش نشان داد که میزان ازدواج خویشاوندی در والدین دانش‏آموزان ناشنوا بیشتر بوده و عوامل ژنتیکی ممکن است نقش مهمی در بروز ناشنوایی ایفا کند. مشاورۀ ژنتیکی قبل از ازدواج ضروری به‏نظر می‏رسد.

سپاسگزاری

از زحمات مسئولان و معلمان محترم آموزش و پرورش عادی و استثنایی آقایان صمدی خوش‏خو، شیرین‏زاده، کریمی و همچنین از مهندس علی نعمتی کارشناس مسئول جذب سرمایه‏های جهاد استان اردبیل و والدین کودکان ناشنوا و عادی که در انجام این پژوهش ما را یاری کردند کمال تشکر و قدردانی را داریم.


 

REFERENCES


1.             Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Economic costs associated with mental retardation, cerebral palsy, hearing loss and vision impairment--United states, 2003. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2004;53(3):57-9.

2.             Corry PC. Intellectual disability and cerebral palsy in a UK community. Community Genet. 2002;5(3):201-4.

3.             Zlotogora J, Hujerat Y, Barges S, shalev SA, chakravarti A. The fate of 12 recessive mutations in a single village. Ann Hum Genet. 2007;71(Pt 2):202-8.

4.             Mokhtar MM, Abdel-Fattah MM. Consanguinity and advanced maternal age as risk factors for reproductive losses in Alexandria, Egypt, Eur J Epidemiol. 2001;17(6):559-65.

5.             el-Hazmi MA, al-Swailem AR, Warsy AS, al-Swailem AM, Sulaimani R, al-Meshari AA. Consanguinity among the Saudi Arabian population. J Med Genet. 1995;32(8):623-6.

6.             Sueyoshi S, Ohtsuka R. Effects of polygyny and consanguinity on high fertility in the rural Arab population in South Jordan. J Biosoc Sci. 2003;35(4):513-26.

7.             Bener A, Abdulrazzag YM, al-Gazali LI, Micallef R, al-Khayat AI, Gaber T. Consaguinity and associated socio-demographic factors in the United Arab Emirates. Hum Hered. 1996;46(5):256-64.

8.             Abdulrazzag YM, Bener A, al-Ghazali LI, al-Khayat AI, Micallef R, Gaber T. A study of possible deleterious effects of consanguinity. Clin Genet. 1997;51(3):167-73.

9.             Gunaid AA, Hummad NA, Tamim KA. Consanguineous marriage in the capital city Sana'a, Yemen. J Biosoc Sci. 2004;36(1):111-21.

10.         Al-Awadi SA, Naguib KK, Moussa MA, Farag TI, Teebi AS, el-Khalifa MY. The effect of consanguineous marriages on reproductive wastage. Clin Genet. 1986;29(5):384-8.

11.         Rajab A, Patton MA. A study of consanguinity in the Sultanate of Oman. Ann Hum Biol. 2000;27(3):321-6.

12.         Mehrabi Kushki A, Zeighami B. The effect of consanguineous marriages on congenital malformation. J Res Med Sci. 2005;10(5):298-301.

13.         Jamal TS, Daghistani KJ, Zakzouk SS. Impact of consanguinity on childhood hearing impairment in a Saudi population. J King Abdulaziz Univ Med Sci. 2002;10(1):23–31.

14.         Egeli E, Ciçekci G, Silan F, Oztürk O, Harputluoğlu U, Onur A, et al. Etiology of deafness at the Yeditepe school for the deaf in Istanbul. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2003;67(5),476-71.

15.         Hejazi M, Afrouz GhA, Sobhi A. Biological, psychological and social characteristics of parents with more than one exceptional child. Journal of Psychology and Education. 2009;39(2):123-45. Persian.