|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
19 نتیجه برای نوع مطالعه: مروری
گیتا موللی، عبدالله موسوی، دوره 11، شماره 1 - ( 2-1381 )
چکیده
مشاهده لب های گوینده مانند شنیدن گفتار با چشم است (به جای گوش) و به طور قابل ملاحظه ای درک گفتار را بهبود می بخشد. در این مقاله مروری داشته ام بر پژوهش های شصت سال گذشته در مورد لب خوانی، مشکلات پژوهشی، مطالعات بر روی عوامل موثر بر آن، مسائل مربوط به سوبرتری و منطقه بندی مغزی و عملکردهای نوروسایکولوژیک و درکی آن. بررسی های متعدد بر روی گفتار خوانی حاکی از آن است که افراد کم شنوا در مقایسه با افراد شنوای هنجار، دارای مهارت های گفتار خوانی برتری نیستند. FMRI همچنین نشان داده است که نشانه های زبان شناختی بینایی در مورد اصوات گفتاری قشر شنوایی را فعال می سازند. در اینجا اطلاعات و بحث هایی در مورد تمامی جنبه های پدیده لب خوانی و استفاده آن در شنوایی شناسی توانبخشی ارائه شده است.
حبیب واحدی، رقیه صادقی، دوره 12، شماره 1 - ( 2-1382 )
چکیده
وزوز گوش علامت بسیار شایعی است که شاید بیش از 50 علت برای آن ذکر کردهاند. وقتی که علل بهوجود آمدن یک علامت زیاد باشد طبعاً تشخیص آن کار سادهای نیست و با توجه به اینکه در بسیاری از موارد نمیتوان حتی با صرف مخارج زیاد و آزمایشها متعدد بهعلت آن پیبرد. هرچند بیماری وزوز گوش از بیماریهایی است که به راحتی درمان نمیشود؛ ولی در هر صورت تحقیقات به عمل آمده نشان میدهد که استفاده بهموقع از مواد مغذی خاص میتواند در مورد برخی از مبتلایان به وزوز گوش که به بیماریهای قلبی، عروقی و یا خونی مبتلا نباشد، هم از نظر درمان و هم از نظر پیشگیری مؤثر باشد: از جمله (بتاکاروتن، مس، منیزیوم، سلنیوم، ویتامین B 12، ویتامین C،ویتامین E،Zn).
گیتا موللی، دوره 13، شماره 1 - ( 2-1383 )
چکیده
باور کلی براین است که آموزش دریافت گفتار و بهطور اختصاصیتر، آموزش گفتارخوانی برای بزرگسالان دچار ضایعه شنوایی اکتسابی بسیار سودمند است. پژوهشگرانی چون Abrahamson، Kopra و Dunlop (1981) Owens و Raggio (1987)، Walden، Erdman، Montgomary، Schwartz، Prosac (1981)، Montgomaryّ، Prosac، Walden، Sherr و Jones (1977) به این نکته اذعان داشتند (Pichora-Faller و همکاران، 1991؛ Alpiner و Mc Carthy، 1977، 2000) که نشانههای دیداری حتی در درک گفتار افراد دارای شنوایی هنجار نیز نقش مهمی برعهده دارند. از این رو افراد معمولاً مایلند هنگام گفتگو به چهره گوینده نگاه کنند.
گیتا موللّی، شهروز نعمتی، دوره 18، شماره 1 - ( 7-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: علیرغم انبوه مقالات موجود پیرامون کودکان کمشنوا، مقالات معدودی بهطور خاص به والدین و مشکلات فراروی آنان در پرورش کودکان کمشنوا پرداختهاند. در فرایند رشد، اولین تعامل کودک با والدینش صورت میگیرد. در برنامههای مداخلات زودرس کیفیت تعامل و پرورش کودکان کمشنوا نقش مؤثری را در پیشرفت بعدی کودک کمشنوا ایفا میکند. هـدف این مقالـه بررسی جنبـههای مختلف پرورش فرزنـدان کمشنـوا از دیـدگاهًهای مختلف است.
روش بررسی: در این مقاله به جنبههای مختلف پرورش فرزندان کمشنوا از دیدگاه مطالعات انجام یافته از بانکهای اطلاعاتی Medline، Proquest و Scopus و نیز کتابهای معتبر از سال 1984 تا 2009 پرداخته میشود. نقشهای نیمه تخصصی والدین برای فرزندانشان فشاری مضاعف بر آنها وارد میکند و دیگر جنبههای به همان اندازه پر اهمیت نقش آنها را ـ بهعنوان یک پدر و یک مادرـ در پرورش فرزندانشان بهشدت متأثر میکند. پرورش کودک کمشنوا با توجه به مسائل بسیاری از جمله نوع و میزان کمشنوایی، سن کودک و ویژگیهای شخصیتی والدین، اثرات متفاوتی بر آنها بر جا میگذارد.
نتیجهگیری: پرورش کودک کمشنوا هم مشابه و هم متفاوت با پرورش هر فرزند دیگری است. هر جا تفاوتی هست، چالشی نیز هست. از اینرو حمایت، پشتیبانی و مشاورههای کارشناسان و دیگر والدین در این راستا مورد نیاز و بسیار ارزشمند است.
گیتا موللی، مهدی عبدالهزادهرافی، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: مدتها مربیان بهدنبال روشی بودند که بتواند گفتار را برای افراد کمشنوا قابل رؤیت کند. در دهههای اخیر روشهای چندی ابداع شد که مهمترین آن گفتار نشانهای است که حدود 50 سال پیش توسط کورنت در سال 1967 ابداع شد. هدف مقالۀ حاضر، بررسی نتایج پژوهشهای انجام شده پیرامون گفتار نشانهای و اثربخشی آن بر مهارتهای زبانی کودکان کمشنوا بود.
روش بررسی: در این مقاله، پژوهشهایی که به بررسی گفتار نشانهای و تأثیر آن بر جنبههای مختلف گفتار و خواندن و نوشتن کودکان کمشنوا پرداخته بودند، مرور شدند. این مطالعات با کلید واژه cued speech از بانکهای اطلاعاتی Proquest، Medlineو Scopus و نیز پایاننامهها و کتابهای معتبر از سال 1972 تا 2011 استخراج شدهاند.
نتیجهگیری: گفتار نشانهای از جمله روشهای شفاهی است که همه صداها را قابل دیدن و قابل دسترس میکند. این روش ادراک گفتار را بسیار ساده میسازد؛ همچنین مهارتهای لبخوانی و توانایی استفاده از باقیمانده شنوایی را در کودکان کمشنوا بهبود میبخشد. گفتار نشانهای توانایی برقراری ارتباط و درک و تمایز گفتار را از سنین کودکی افزایش میدهد و گفتار و توانایی بهرهگیری از کاشت حلزون را بهبود میبخشد. هدف اصلی از ابداع گفتار نشانهای ارتقاء سطح خواندن و نوشتن کودکان کمشنوا بوده است که در این حیطه به نظر کاملاً موفق میرسد.
نسترن قطبی، علیرضا حسنپور، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: سیستم حسی پیکری یکی از مهمترین دستگاههای مؤثر در حفظ تعادل است. این سیستم از اجزاء محیطی و مرکزی تشکیل شده است. دانستن نقش هر یک از این اجزاء در کنترل تعادل، به طراحی پروتکلهای توانبخشی مؤثر کمک میکند. در برخی بیماریها اجزاء محیطی و در برخی دیگر اجزاء مرکزی، دچار اختلال میشود. این مقاله تأثیر اختلال عملکرد اجزاء محیطی سیستم حسی پیکری را در کنار اختلال عملکرد اجزاء مرکزی آن بر تعادل مرور میکند.
روش بررسی: در این مطالعه به بررسی مقالات مختلفی که از سال 1983 تا سال 2011 پیرامون اختلالات حس پیکری نوشته شده است، پرداخته میشود. از بانکهای اطلاعاتی pubmed، Scopus ProQuest، Magiran، Iran Doc، Iran Medex وGoogle Scholar استفاده شد. از واژههای Medical Subject Heading و کلمات کلیدی مرتبط با اختلال تعادل، حسی پیکری، فقدان حس پیکری و پردازش حسی در ترکیبات مختلف برای انجام جستجو استفاده شد.
نتیجهگیری: اختلالات سیستم حسی پیکری خواه با منشأ محیطی و یا مرکزی، سبب بروز مشکل در حفظ تعادل میشوند. با این وجود در برخی موارد این مسئله مورد توجه قرار نمیگیرد. توصیه میشود در این اختلالات؛ در کنار سایر درمانهای رایج استفاده از تمرینات تعادلی نیز حتماً در برنامههای توانبخشی بیماران گنجانده شود.
پروین راجی، دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: تمامی فعالیتهای روزمره زندگی نیاز به کنترل تعادل در حالت سکون و جابهجایی دارند. طی سالهای اخیر افزایش چشمگیری در شکلگیری ابزارهای ارزیابی عملکردی تعادل دیده میشود. آزمونهای عملکردی تعادل بر حفظ تعادل ایستا، تعادل در هنگام انتقال وزن یا حرکات ارادی (تعادل پویا)، پاسخهای تعادلی هنگام بههم خوردن تعادل، و تحرک عملکردی تأکید دارند. این آزمونها، استاندارد و در دسترس هستند که عملکرد را مورد ارزیابی قرار میدهند و نیاز به کمترین ابزار دارند و یا بدون تجهیزات انجام میشوند و زمان کمی برای اجرا نیاز دارند. تعادل عملکردی برای انجام بسیاری از فعالیتهای ایستا و پویا که در زندگی روزمره دیده میشود پیشنیاز محسوب میشود و لازمه آن تعامل مناسب بین سیستمهای حسی و حرکتی است. با توجه به نقش حیاتی تعادل در زندگی روزمره و کاربرد فراوان آزمونهای عملکردی تعادل در تشخیص و ارزیابی بیماران، مروری بر این آزمونهای عملکردی انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه بانکهای اطلاعاتی موجود و در دسترس نظر Google Sholar، Pubmed، Science Direct، Scopus، Magiran، Iran Medex، Iran Doc جستجو شد و آزمونهایی معرفی شدند که علاوه بر بررسی روایی و پایایی آنها در مطالعات مختلف، توسط محققان ایرانی بیشترین مورد استفاده را داشتند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد آزمون Berg بیش از بقیۀ آزمونها توسط محققان داخل و خارج مورد بررسی قرار گرفته است و در سالمندی و اکثر بیماریهای نورولوژیک از روایی و پایایی بالایی برخوردارند.
آزاده شادمهر، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی ارتعاش عمومی بدن بر کنترل پوسچر بود. مرور مقالات در ده سال گذشته به دو منظور انجام شد 1ـ آیا در مقالات اخیر شواهدی مبنی بر وجود یک ارتباط مشخص بین ارتعاش عمومی بدن و اختلالات تعادل وجود دارد؟ و 2ـ آیا در مقالات اخیر شواهدی دال بر پاسخهای وابسته به دوز بین ارتعاش عمومی بدن و اختلالات تعادلی وجود دارد؟
روش بررسی: جستجوی مقالات در موتورهای جستجوی Pubmed، CINAHL، ISI web of scienceو Magiran بین سالهای 2002 تا 2012 صورت گرفت.
نتیجهگیری: مطالعات متعدد بالینی تصادفی همراه با گروه شاهد با کیفیت بالا تا متوسط نشانگر بهبودی مشابه در کنترل پوسچر پس از یک دوره اعمال ارتعاش عمومی بدن بودند. علیرغم فقدان شواهد مشخص، ما دلایل کافی مبنی بر کاربرد ارتعاش عمومی بدن در اختلالات تعادلی بهدست آوردیم. تحقیقات دیگری در این حیطه باید صورت پذیرد تا دوز موثر ارتعاش عمومی بدن نیز مشخص شود.
حسین طالبی، سعیده مهرکیان، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: در ارتباط با توجه، چهار مرحلۀ اساسی تشریح خواهد شد که عبارتند از حافظۀ فعال، مسیر بالا به پایین، انتخاب رقابتی، و فیلترینگ خودکار پایین به بالا برای تحریکات برجسته. هریک از این مراحل، نقشی اساسی در فرآیند توجه ایفا میکنند. سه مرحلۀ ابتدایی در کنترل ارادی انسان هستند و در کنار یکدیگر، چرخهای برگشتی را ایجاد میکنند. در این مقاله مروری، سعی شدهاست تا با تکیه بر آخرین و پیشرفتهترین تحقیقات مرتبط با توجه بهویژه توجه شنوایی، نظریهها، سازوکارها، و مراکز دخیل در دستگاه عصبی، بهتفصیل مطرح شود.
روشبررسی: در این مطالعه، به بررسی متون و مقالات مختلفی که از سال 1953 تا 2012 پیرامون توجه شنوایی چاپ شدهاست، پرداخته شد. برای این منظور، از بانکهای اطلاعاتی PubMed ، Scopus ، ProQuest ، Iran Medex ، و Google scholar استفاده شد. برای جستجو در این بانکها، از واژه auditory attention و واژگان کلیدی مرتبط با آن استفاده شد.
نتیجهگیری: میتوان گفت که توجه شنوایی بهواسطۀ چهار مؤلفۀ اصلی خود نقش بسیار مهمی در روند پردازش شنوایی داشته و میتواند تغییردهندۀ روند مذکور در سطوح متعددی از تجزیه و تحلیل حسی نظیر حلزون، ساقۀ مغز، و قشر شنوایی باشد.
الهام توانای، فهیمه حاجی ابوالحسن، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: سرگیجۀ گردنی سرگیجهای است که بهدنبال وضعیت خاص گردن ایجاد میشود و جاذبۀ زمین در برانگیختن آن بیتأثیر است. شیوع دقیق سرگیجه گردنی مشخص نیست ولی ۵۸-۲۰ درصد بیماران در پی ضربۀ ناگهانی به سر، علائم آن را تجربه میکنند. در این مقاله علل، تشخیص و درمان سرگیجه گردنی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. روش بررسی: در ابتدا مقالات مربوط به سرگیجۀ گردنی از بانکهای اطلاعاتی Google scholar ،PubMed ،Scopus ،Ovid و CINAHL از سال ۱۹۸۷ تا سال ۲۰۱۲ مورد جستجو قرار گرفتند. سپس مقالاتی که در آنها اختلالات گردن با سرگیجه و عدم تعادل همراه بود جستجو شدند. نتیجهگیری: مقالات با عنوان خاص سرگیجۀ گردنی محدود بود. مطالعات بالینی در مورد سرگیجۀ گردنی تا به الان بر چند نکته دلالت دارند. همه آنها دال بر این هستند که هنوز قادر به تشخیص قطعی آن نیستیم و آزمون منفرد ویژهای برای تشخیص آن هنوز مطرح نشده است. تشخیص آن مبتنی بر رد گزینههای دیگر است . اخیراً آزمون تعقیب آرام با چرخش گردن برای تشخیص سرگیجۀ گردنی ارا ئ ه شده که هنوز کاملاً معتبر نشده است. پروتکلی برای تشخیص سرگیجۀ گردنی وجود ندارد و اکثر تشخیصها براساس تجارب بالینی محدود پزشکان است. فیزیوتراپی، دارودرمانی و درمانهای دستی گزینههایی برای درمان هستند ولی درمان مشخص مؤثری هنوز برای آن وجود ندارد و تنها در یک مطالعۀ ترکیبی از درمانها برای سرگیجه گردنی بهعنوان پروتکل مطرح شده است.
ویدا رحیمی، سعید فراهانی، ملیحه نوبخت، آتوسا سعیدپور، شهره جلایی، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: اسید چرب امگا۳ نقش بیولوژیکی و ساختاری در سیستمهای مختلف بدن دارد. نقشی که مطالعات بی شماری به پژوهش پیرامون آن پرداخته اند. یکی از این سیستم های تأثیرپذیر شنوایی است. هدف از مطالعۀ حاضر بررسی نتایج پژوهشهای انجام شده پیرامون اسید چرب امگا۳ و تأثیرگذاری آن بر سیستم شنوایی بود. روش بررسی: در این مقاله پژوهشهایی که به بررسی اسید چرب امگا۳ و تأثیر آن بر سیستم شنوایی پرداخته بودند، مرور شد. این مطالعات با کلید واژه های شنوایی و امگا۳ از بانک های اطلاعاتی Medline ،Google Scholar ،PubMed ،Cochrane Library و SID و کتب منتشره از سال ۱۹۷۰ تا ۲۰۱۳ استخراج شدند. نتیجهگیری: مقادیر فزونی و نقص مصرف اسید چرب امگا۳ میتواند اثرات زیان باری بر رشد و نمو جنین و نوزاد، مغز و سیستم عصبی مرکزی به ویژه شنوایی داشته باشد. یافتن دوز مناسب مصرف امگا۳ دارای اهمیت است.
علیاصغر کاکوجویباری، اعظم شریفی، دوره 23، شماره 2 - ( 3-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: شنوایی یکی از حیاتیترین تواناییهای حسی است، یادگیری که اساسیترین توانمندی برای سازگاری انسان با محیط رشد ذهنی بهشمار میآید بهشدت تحت تأثیر حس شنوایی قرار میگیرد. هدف مقالۀ حاضر بررسی نتایج پژوهشهای انجام شده پیرامون تأثیر آسیب شنوایی بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان کمشنوا بهویژه در حوزۀ مهارتهای اساسی یادگیری شامل خواندن، نوشتن و ریاضیات بود. روش بررسی: در این مقاله، پژوهشها و نظریاتی که به بررسی تأثیر آسیب شنوایی بر پیشرفت تحصیلی پرداخته بودند، مرور شدند. برای این منظور از ۳۷ مقاله، مستخرج از بانک های اطلاعاتی PubMed ، Scopus ، Iran Medex ، Magiran ، Iran Journal ، Google Scholar و نیز ۱۲ کتاب معتبر مربوط به سالهای ۱۹۴۴ تا ۲۰۱۳ استفاده شد. برای جستجو در این بانکها از واژه achievement educational و واژگان کلیدی مرتبط با آن استفاده شد. نتیجهگیری: آسیب شنوایی بر مهارت گوش دادن که فرایندی ذهنی و اولین مهارت زبانی است تأثیر میگذارد و متعاقب با آن سایر مهارتهای زبانی و تواناییهای یادگیری از جمله پیشرفت تحصیلی را تحتالشعاع قرار میدهد. به منظور کاهش در شکاف تحصیلی دانشآموزان کمشنوا، مداخلات زودهنگام و ارائۀ روشهای بهبوددهنده در راستای تقویت مهارتهای زبانی در نظام آموزشی ویژه حائز اهمیت است.
تکتم مالکی شاه محمود، نورالدین نخستین انصاری، زهرا سلیمانی، دوره 23، شماره 2 - ( 3-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: آسیب ویژۀ زبان از شایع ترین اختلالات زبانی دوران رشد است که به واسط ۀ وجود ناهمگونیهای فراوان در پروفایل زبانی جمعیت مبتلا و هم پوشانی علائم این اختلال با سایر اختلالات زبانی رشدی ، تشخیص آن توسط محققان و درمانگران مختلف با دشواری هایی همراه است . هدف از این مطالعه، مروری بر معیارهای تشخیصی ارائه شده در مطالعات مختلف، بحثهای مطرح شده در تشخیص و معرفی دقیق ترین روشهای تشخیصی موجود بود. روش بررسی: در این مطالعه، مقالات منتشر شده در فاصلۀ سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۲ درباره شیوه های تشخیص کودکان پیش دبستانی مبتلا به آسیب ویژۀ زبان از کودکان هنجار در بانک های اطلاعاتی Pubmed ، Google scholar ، Cochran Library ، Web of Science ، ProQuest ، Springer ، Oxford ، Science Direct ، Ovid ، Iran Medex و Magiran با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با آسیب ویژۀ زبان ، شناسایی و تشخیص، آزمونهای استاندارد و آزمونهای رشد زبان مورد بررسی قرار گرفته اند. نتیجهگیری: نتایج مطالعۀ حاضر نشان میدهد که بر خلاف توافق عمومی متخصصان و درمانگران بر معیارهای استثنا کردن که یکی از اجزاء فعالیتهای تشخیصی آسیب ویژۀ زبان است، توافق نظر عمومی در مورد معیار دیگر یعنی معیارهای شمول وجود ندارد و در مطالعات مختلف، معیارهای متفاوتی مورد استفاده قرار گرفتهاند که بهطور کلی قابل تقسیم به دستههای قضاوت بالینی درمانگر، معیارهای مبتنی بر عدم انطباق، آزمونهای استاندارد و نشانگرهای بالینی و نشانگرهای حاصل از گفتار خودانگیخته هستند. در این مطالعه، مزیتها، معایب و کاربرد بالینی هر شیوه مورد بحث قرار گرفته است.
سیده زهره ضیاءتبار احمدی، نورالدین نخستین انصاری، حسن عشایری، دوره 23، شماره 3 - ( 5-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: تحقیقات مختلف در کودکان سالم و کودکان دچار اختلال زبانی دوران رشد، رابطۀ بین زبان و رشد نظریۀ ذهن را نشان دادهاند. اما بین نویسندگان، دربارۀ نقش جنبههای زبانی نظیر واژگان، معنیشناسی، نحو و کاربردشناسی در رشد نظریۀ ذهن، توافق نظر وجود ندارد. هدف این مطالعه، مرور شواهد موجود دربارۀ رابطۀ بین حیطههای مختلف زبان و رشد نظریۀ ذهن، در کودکان دچار اختلال زبانی دوران رشد و طبیعی بود. روش بررسی: در این مطالعه مروری، مقالات چاپ شده فارسی و انگلیسیزبان در پایگاههای مختلف مانند Pubmed ، Cochreane Library ، Proquest ، Springer ، Ebsco ، Science Direct ، Magiran و SID از 1995 تا 2012 جستجو شدند. واژگان کلیدی جستجو شده شامل نظریۀ ذهن، زبان، نحو، متممهای نحوی، واژگان، معنیشناسی و کاربردشناسی بود. مقالات مرتبط با اهداف این مطالعه، انتخاب و بررسی شدند. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که زبان مهمترین عامل و پیشنیاز رشد نظریۀ ذهن است. علیرغم مؤثر بودن جنبههای واژگان، معنیشناسی، کاربرد و کل زبان، اکثریت پژوهشها به نقش جملات با متممهای نحوی، همراه با افعال ذهنی یا ارتباطی، در رشد نظریۀ ذهن کودکان طبیعی و مبتلا به اختلال زبان تأکید داشتند. از آنجا که جملات با متممهای نحوی پیشنیازی ضروری برای رشد نظریۀ ذهن بهویژه مفهوم باور غلط است؛ از این رو، پیشبینی میشود که تمرکز روی آموزش این نوع ساختارها در درمان کودکان دچار انواع اختلالات زبانی، میتواند هم بر رشد پیچیدگی زبان و هم بر رشد نظریۀ ذهن آنها اثرگذار باشد.
فاطمه حارثآبادی، طاهرهسیما شیرازی، دوره 23، شماره 5 - ( 9-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات بسیاری نشانگر ارتباط تنگاتنگ حافظۀ کاری و زبان در جمعیت کودکان عادی و جمعیتهای دچار اختلالات رشد زبان از جمله کودکان کاشت حلزون شده است. مروری بر این مطالعات از آن رو ضروری است که نه تنها روشنگر چگونگی چنین ارتباطی است، بلکه میتواند دیدگاه جامعتری در زمینۀ آموزش و درمان این افراد فراهم آورد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگیهای حافظۀ کاری واجی و ارتباط آن با زبان در کودکان کاشت حلزون شده انجام شد. یافتههای اخیر: در این مقاله، پژوهشهایی که به بررسی ویژگیهای حافظۀ کاری واجی و ارتباط آن با توانمندیهای زبان کودکان کاشت حلزون شده پرداخته بودند، مرور شدند. پژوهشها نشان داده است که علاوه بر متغیرهای جمعیتشناختی، حافظۀ کاری واجی عامل دیگری است که بر پیامدهای زبانی کودکان کاشت حلزون شده تأثیر میگذارد. کودکان کاشت حلزون شده در مقایسه با کودکان طبیعی، فراخنای حافظۀ کوتاهتری دارند. نتیجهگیری: تصور میشود که ضعف در درونداد حسی شنیداری اولیه و تحریکات زبانی که منجر به مشکلاتی در پردازش و مرور ذهنی اطلاعات شنیداری در حافظۀ کاری واجی میشود، عامل اصلی فراخنای حافظۀ کوتاه در این کودکان باشد. از طرفی مشکلات حافظۀ کاری واجی میتواند تأثیرات نامطلوبی بر توانمندیهای زبانی کودکان کاشت حلزون شده داشته باشد. بنابراین بهمنظور ارائه روشهای درمانی جامع و مناسب به کودکان مبتلا به افت شنوایی، باید به وجود چنین ارتباط دوسویه ای بین زبان و حافظه توجه کرد.
گیتا موللی، فاطمه ترابی، الهام توکلی، دوره 23، شماره 5 - ( 9-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات نشان میدهد افراد کمشنوا بیشتر از افراد شنوا به مشکلات روانپزشکی از جمله مشکلات رفتاری مبتلا هستند. هدف مطالعۀ حاضر، مروری بر پژوهشهای انجام گرفته در زمینۀ مشکلات رفتاری افراد کمشنوا و بررسی میزان شیوع، علل بروز و رویکردهای مداخلهای برای پیشگیری و کاهش مشکلات رفتاری در این گروه بود. یافتههای اخیر: مرور بر مطالعات انجام شده در سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۳ نشان داد شیوع مشکلات رفتاری در گروه کمشنوایان بیش از گروه شنوا برآورد شده است. چهار عامل نقص زبانی، مشکلات ارتباطی، نقش والدینی، و طرز نگرش و باورهای فرد و جامعه نسبت به مسئله کمشنوایی در بروز مشکلات رفتاری این گروه دخیل بودند. نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای مشکلات رفتاری در گروه کمشنوایان باید برای پیشگیری مشکلات رفتاری به راهکارهای ضروری توجه شود؛ به این منظور میتوان به تشخیص زودهنگام نقص شنوایی، افزایش قابلیت دسترسی افراد کمشنوا به خدمات سلامت و بهداشت، بالا بردن سطح آگاهی فرد کمشنوا در مورد توانمندیهای خود، افزایش آگاهی و مهارت لازم در مربیان، کارکنان و متخصصان، و اجرای برنامههای تغییر رفتار اشاره کرد.
گیتا موللی، معصومه ایمانی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات مختلف نشان میدهد که کودکان کم شنوا در مقایسه با کودکان عادی مشکلاتی را در کلیۀ ابعاد رشد هیجانی شامل بیان چهرهای، بازشناسی هیجانی، قواعد تظاهری، فهم هیجانات آمیخته و متضاد و نظریۀ ذهنخوانی نشان میدهند. هدف مقاله حاضر مروری بر پژوهشهای انجام گرفته در زمینۀ بررسی مشکلات رشد هیجانی در کودکان کمشنوا بود. یافتههای اخیر: برخی یافتهها نشان میدهند در سنین پایین عملکرد کودکان کم شنوا مشابه عملکرد کودکان شنواست. در بررسی قواعد تظاهری در کودکان کمشنوا میتوان اذعان کرد الگوی پاسخدهی کودکان کمشنوا ممکن است نشاندهندۀ مشکلات آنان در درک حالات ذهنی نباشد، بلکه ناشی از ناتوانی آنان از بیان کردن دلایل خود در این موقعیتها باشد. بهطور کلی یافتههای تحقیقاتی نشان میدهد که فهم و درک هیجانی در جنبهها و ابعاد مختلف با توانایی های ارتباط زبانی کودک مرتبط است. نتیجه گیری: الگوی نتایج بهدست آمده بر مبنای فرضیۀ مکالمات، مبین این است که کودکان ناشنوا در بیشتر ابعاد رشد هیجانی مانند تفسیر و تشخیص هیجانات چهرهای، عملکردی مشابه همسالان شنوا دارند اما این کودکان در فهم قواعد تظاهری و نظریۀ ذهنخوانی که در آن تجربه مکالمات نقش اساسی دارد عملکرد ضعیفتری داشتند. یافتههای اخیر بهطور کلی نشان میدهد که زبان نقشی اساسی در رشد هیجانی کودکان دارد و بنابراین کودکان ناشنوا در مقایسه با کودکان شنوا عملکرد ضعیفتری دارند.
فاطمه حارثآبادی، طاهرهسیما شیرازی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از انواع اختلالات زبان در دوران رشد که در دهههای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است، آسیب ویژۀ زبانی است. پژوهشهای زیادی دربارۀ کودکان مبتلا به آسیب ویژۀ زبانی انجام شده است، ولی تاکنون دلیل مشخصی برای وجود نقایص زبانی در آنها مشخص نشده است. برخی از پژوهشها نقص در حافظۀ کاری واجی و سرعت پردازش شنیداری را علت بروز اختلال زبانی در این کودکان می دانند. بنابراین هدف این مطالعه مروری، جمع آوری نتایج مطالعاتی است که به بررسی این دو عامل در این کودکان پرداختهاند. یافتههای اخیر: پژوهشها نشان داده است که کودکان مبتلا به آسیب ویژۀ زبانی با محدودیت در ظرفیت حافظۀ کاری واجی مواجه هستند. این نقص حافظه میتواند یکی از دلایل احتمالی آسیبهای زبانی در کودکان مبتلا به آسیب ویژۀ زبانی باشد، همچنین در این کودکان، اختلال در سرعت پردازش اطلاعات، به ویژه از جنبۀ شنیداری دیده شده است. نتیجهگیری: با توجه به ارتباط حافظۀ کاری واجی و سرعت پردازش شنیداری با زبان، هنوز نیاز به پژوهشهای بسیاری است تا بتوان به درستی نوع و چگونگی این ارتباطات را توضیح داد. به هر حال با توجه به نقش حافظۀ واجی و سرعت پردازش شنیداری در فراگیری زبان، پیشنهاد می شود که در ارزیابی و درمان کودکان مبتلا به آسیب ویژۀ زبانی، باید روی ظرفیت حافظۀ کاری واجی و سرعت پردازش شنیداری نیز متمرکز شد.
وحید مرادی، منصوره عادل قهرمان، اکرم پوربخت، صوفیا نقدی، شهره جلایی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: پروتئین کراتین در تنظیم انرژی سلولی در اندامهای متقاضی انرژی زیاد از جمله گوش داخلی نقش مهمی ایفا میکند. برای این پروتئین نقش محافظتی نیز قائل شدهاند. در این مطالعه مروری به بررسی اثرات و مکانیزمهای اثر کراتین بر سیستم شنوایی و دهلیزی پرداخته شده است. یافتههای اخیر: انتقالدهندههای کراتین و همچنین آنزیم کراتینکیناز که در تبدیل کراتین به فسفوکراتین بهعنوان سوخت سلولی نقش دارند، در سلولهای مویی و محافظ حلزونی و دهلیزی، نوار عروقی و نیز مسیرهای عصبی محیطی و مرکزی تا سطح قشر شنوایی موجودند و آدنوزین تری فسفات لازم برای عملکرد سیستم شنوایی و دهلیزی را فراهم می کنند. کراتینکیناز با تنظیم متابولیسم انرژی در لایۀ حاشیه ای نوار عروقی و جلوگیری از تولید رادیکالهای آزاد در شرایط استرسزا از آسیب به حلزون جلوگیری میکند و همچنین در جبران دهلیزی نقش دارد. نقص عملکرد آنزیم کراتینکیناز منجر به افزایش آستانۀ پتانسیلهای شنوایی ساقۀ مغز و کاهش عملکرد دهلیزی و مصرف کراتین سبب بهبود پتانسیلهای عضلانی دهلیزی و علائم نورولوژیک میشود. نتیجهگیری: وجود پروتئین کراتین و آنزیم کراتینکیناز برای عملکرد و حساسیت هنجار سیستم شنوایی و تعادلی ضروری است. نقص آنزیم کراتینکیناز عملکرد این دو سیستم را مختل میکند اما ممکن است مصرف کراتین بتواند سبب تقویت حساسیت سیستم دهلیزی و عملکرد عصبی شود. اثر مصرف کراتین بر سیستم شنوایی هنوز بررسی نشده است.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|