زمینه و هدف: اختلال شنوایی شایعترین نقص حسیـعصبی در انسان است که در صورت نبود مطالعات اپیدمیولوژیک و در پی آن عدم طراحی و اجرای برنامههای پیشگیرانه، بخشی از نیروی مولد جامعه را دچار معلولیت خواهد ساخت. از اینرو پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شیوع اختلال شنوایی در کل جمعیت استان اردبیل و بررسی نقش علل مختلف مادرزادی، اقتصادیـاجتماعی، تصادفات و خصوصیات فردی در میزان شیوع این اختلال انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش توصیفیـپیمایشی ۱۰۷۱۸ نفر بهروش تصادفی خوشهای از کل جمعیت استان انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه غربالگری، دستگاه ادیومتر بالینی، پرسشنامه افراد مبتلا به اختلال شنوایی و پرسشنامه افراد عادی، جمعآوری شد. دادهها با شاخصهای آماری فراوانی، درصد، در هزار محاسبه و با آزمون کای دو تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که ۱/۷ در هزار نفر دچار نقص شنوایی و ۳/۴ در هزار نفر نیز دچار کمشنوایی هستند. اختلال شنوایی در روستاییان و سالخوردگان استان اردبیل بیشتر است(p=۰/۰۴۶) ولی بین دو جنس تفاوت معنیداری از لحاظ میزان اختلال شنوایی وجود نداشت(p>۰/۰۵). همچنین اختلاف معنیداری بین اختلال شنوایی فرزند و خویشاوندی والدین(p=۰/۰۳۱)، مصرف دارو دوران بارداری(p=۰/۰۲۸)، بارداری در سن بالا(p=۰/۰۰۷)، اختلال شنوایی والدین و بیماری شدید در دوران بارداری(p=۰/۰۰۱)، درآمد خانواده(p=۰/۰۰۴)، محل سکونت(p=۰/۰۰۱)، وجود داشت.
نتیجهگیری: محرومیتهای بهداشتی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی از مهمترین علل شیوع اختلال شنوایی در استان اردبیل است. بنابراین توجه همهجانبه به رفع محرومیتهای مذکور، بیش از پیش ضرورت دارد.