33 نتیجه برای جعفری
زهرا جعفری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات حیوانی زیادی صورت گرفته است که رابطه میان میزان منیزیم در پلاسما و آستانههای شنوایی به دنبال قرارگیری در معرض نویز طی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
یون منیزیم به عنوان فاکتور مهمی در پیشگیری از کم شنوایی ناشی از نویز در حیوانات شناسایی شده است. هدف از این مطالعه کشف آن بوده است که آیا مصرف طولانی مدت یون منیزیم اثر پیشگیرنده در وقوع کم شنوایی ناشی از نویزداراست یا خیر.
مواد و روشها: افراد تحت مطالعه به صورت تصادفی از میان افرادی که به تازگی وارد خدمت سربازی شده و دو ماه آموزش مقدماتی در ارتش را می گذراندند انتخاب شدند. افراد مذکور به صورت یک طرح دو سویه کور توسط منیزیم یا دارونما بررسی گردیدند. ارزیابی آستانهها در همۀ افراد قبل و بعد از مداخله انجام شد. تمامی افراد در دورۀ آزمایشی 8 هفتهای در معرض صدای شدید قرار داشتند.
نتایج: تفاوت آماری میان دو گروه تحت درمان با یون منیزیم و دارونما برجسته بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه با مطالعات آزمایشگاهی روی حیوانات مطابقت داشته و اثرات حمایتی منیزیم را در پیشگیری از آسیب شنوایی ناشی از نویز در گوش داخلی تأیید میکند.
زهرا جعفری، دکتر علی اصغر کاکوجویباری، سیدعلی اکبر طاهایی، قاسم محمدخانی، دکتر سقراط فقیه زاده،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1380 )
چکیده
AI (شاخص درک گفتار) اندازه گیری میزان نمادهای گفتاری قابل شنیدن با مقدار صفر تا یک است. AI شاخص کارآمدی برای ارزیابی معلولیت شنوایی و اندازه گیری سودمندی بالقوه استفاده از سمعک بوده، مطالعات مختلف حاکی از توانایی آن در پیش بینی میزان مشکل درک گفتار افراد کم شنوا است. بررسی حاضر که روی 40 فرد دارای شنوای طبیعی و 40 فرد کم شنوای حسی-عصبی با میانگین افت شنوایی 40 تا 70 دسی بل HL در محدوده سنی 25 تا 65 سال در دو جنس صورت گرفت، در نظر دارد توانایی AI را برای پیش بینی عملکرد تشخیص گفتار بدون سمعک و با سمعک، در سکوت مورد مطالعه قرار دهد. برای محاسبه AI از روش کلینیکی پاولوویک (1988) و برای آزمون تشخیص گفتار از فهرست های 25 تایی واژه های تک هجایی استاندارد استفاده شد. تنظیم و تطبیق سمعک به روش گوش واقعی، با اندازه گیری بهره الحاقی صورت گرفت. نتایج نشان داد، AI قادر است نتیجه آزمون تشخیص گفتار بدون سمعک و با سمعک را به خوبی پیش بینی کند (P<0.05) و مقادیر آن از سن و جنس متاثر نمی شود (P>0.05). همچنین تکرار اندازه گیری بهره الحاقی و آزمون تشخیص گفتار مبین اعتبار بالای امتیازات AI با سمعک و تشخیص گفتار بود (P>0.05)
زهرا جعفری،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1380 )
چکیده
گاهی در افرادی که انتظار داریم به واسطه میزان کم شنواییشان استفاده مفید از سمعک داشته باشند، پس از یک دوره، شکایت عمده آنها رشد نامناسب بلندی صدای سمعک در سطوح مختلف ورودی است. در حال حاضر از جالبترین و مقبولترین شیوههای کاربردی فیتینگ سمعک، تنظیم آن مطابق با الگوی رشد بلندی آسیب دیده است. باید بدانیم در صورت افت عملکرد سلولهای مویی خارجی و داخلی، رشد بلندی چگونه خواهد بود و با استفاده از چه مدارهایی میتوان تا حد امکان الگوی رشد بلندی آسیب دیده را به الگوی رشد بلندی طبیعی نزدیک ساخت؟
زهرا جعفری،
دوره 10، شماره 1 - ( 2-1380 )
چکیده
آموزش یکپارچگی شنیداری (AIT) نوعی آموزش تقویت شنوایی است که در درمان برخی اختلالات ورودی حسی نظیر اتیسم، اختلال بیش فعالی نقص توجهی (ADHD) ، ناتوانی در خواندن، بیش فعالی، ناتوانی های یادگیری (LDs) ، نقایص زبانی، اختلالات رشدی فراگیر (PDD) ، اختلال پردازش شنوایی مرکزی (CAPD) ، اختلال نقص توجهی (ADD) ـ افسردگی و حساسیت بیش از حد نسبت به صدا کاربرد دارد. این روش درمانی، چند سالی است که در ایالات متحده رواج یافته، و از زمان انتشار کتاب (1991) The sound of Miracle توسط خانم Annabel Stehli مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در این کتاب، خانم Stehli، تجارب مربوط به قبل و پس از استفاده از AIT را برای دختر 4 ساله اش که مبتلا به اوتیسم تشخیص داده شده بود، شرح داده است (33و24).
بهیه کهنسال، محمد حسن خالصی، قاسم محمد خانی، سقراط فقیهزاده، زهرا جعفری،
دوره 13، شماره 1 - ( 2-1383 )
چکیده
هدف : مقایسه عملکرد سمعکهای آنالوگ و دیجیتال در کاهش ناتوانی ناشی از نقص شنوایی در افراد مبتلا به کم شنوایی حسی ـ عصبی متوسط تا شدید
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی روی دو گروه افراد مبتلا به کم شنوایی حسی ـ عصبی متوسط تا شدید استفاده کننده از سمعکهای آنالوگ (20 نفر) و گروه افراد استفاده از سمعکهای دیجیتال (21 نفر) در کلینیک های شنوایی چند شرکت وارد کننده سمعک طی سال تحصیلی 82-1381 انجام شد. در این بررسی پس از اطمینان از سلامت گوش میانی و نبود مشکلات روانشناختی پرسشنامه APHAB به منظور تعیین سودمندی حاصل از سمعک ، دو مرتبه ، یکبار پیش از تجویز سمعک و سپس 2 ماه پس از استفاده از آن تکمیل گردید.
یافته ها : متوسط امتیاز کلی پرسشنامه APHAB در گروه افراد استفاده کننده از سمعکهای آنالوگ پیش از استفاده از سمعک 420/6 + 215/52 و پس از استفاده از سمعک 443/3 + 300/31 و در گروه افراد استفاده کننده از سمعکهای دیجیتال پیش از استفاده از سمعک 028/9 + 952/54 و پس از استفاده از سمعک 916/10+ 321/26 بود. مقایسه امتیاز کلی پرسشنامه APHAB پیش و پس از استفاده از سمعکهای آنالوگ تفاوت معناداری را نشان داد (001/0P<) در مقایسه امتیاز کلی پرسشنامه APHAB پیش و پس از استفاده از سمعکهای دیجیتال نیز تفاوت معناداری مشاهده شد (0001/0P<) ، ولی مقایسه امتیاز کلی پرسشنامه APHAB پس از استفاده از سمعکهای آنالوگ و دیجیتال تفاوت معناداری را نشان نداد (058/0=p) ، همچنین جنسیت ، سن ، شغل ، میزان تحصیلات ، میزان کم شنوایی و شیوه استفاده از سمعک تأثیری بر نتایج پرسشنامه APHAB پیش و پس از استفاده از سمعکهای آنالوگ یا دیجیتال نداشت.
الگوی کم شنوایی بر نتایج زیر مجموعه آزاردهندگی صدا قبل و بعد از استفاده از سمعکهای آنالوگ مؤثر بود (008/0=p) و تجربه استفاده از سمعک و مدت زمان استفاده از سمعک بر نتایج زیر مجموعه آزاردهندگی صدا قبل و بعد از استفاده از سمعکهای دیجیتال تأثیر داشت (043/0=p) و (024/0=p). اما هر سه مورد فوق بر متوسط امتیاز کلی و متوسط امتیاز سه زیر مجموعه سهولت ارتباط ، بازآوایی و نویز زمینه تأثیری نداشتند.
بحث : سمعکهای دیجیتال در مقایسه با آنالوگ سودمندی قابل توجهی در حیطه بازآوایی و نویز زمینه برای افراد مبتلا به آسیب شنوایی حسی ـ عصبی دارند. از سوی دیگر عدم سودمندی قابل توجه در حیطه سهولت ارتباط و آزاردهندگی صدا میتواند ناشی از تأثیر انتظارات ، عوامل روانشناختی ، شخصیتی و زندگی افراد باشد.
زهرا جعفری، پریچهر احمدی، حسن عشایری، مسعود متصدی زرندی،
دوره 16، شماره 1 - ( 2-1386 )
چکیده
زمینه و هدف: اندازهگیریهای فیزیولوژیک عملکرد حلزون و عصب شنوایی، در افتراق اختلالات ناشی از آسیب عصب هشتم از موارد نقص عملکرد سلولهای موئی حلزون کاربرد دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد پاسخهای حلزونی (گسیلهای صوتی گوش و پتانسیل میکروفنی حلزون) و پاسخ شنوایی ساقه مغز روی گروهی از بزرگسالان مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی و افراد با شنوایی طبیعی انجام شد.
روش بررسی: مطالعه مقطعی حاضر، روی 16 بزرگسال مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی (32 گوش) در محدوده سنی 30-14 سال و 16 فرد با شنوایی طبیعی در محدوده سنی 30-16 سال از دو جنس صورت گرفت و نتایج پاسخ گسیلهای صوتی گذرای گوش، پتانسیل میکروفنی حلزون و پاسخ شنوایی ساقه مغز در دو گروه مقایسه و در ارتباط با سن، جنس، گوش و میزان کم شنوایی، بررسی و تفسیر گردید.
یافتهها: در افراد مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی، متوسط کم شنوایی در حدود 1/48 دسیبل بود و ادیوگرام با کمشنوایی در فرکانسهای پائین و سپس صاف، بالاترین فراوانی را داشت. در گوشهای مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی به جز دو مورد، گسیلهای صوتی گذرای گوش در تمام گوشها ثبت گردید و میانگین آن به متوسط پاسخ در افراد شاهد نزدیک بود. مقدار زمان نهفته و دامنه بزرگترین قله فاز معکوس پتانسیل میکروفنی حلزون در افراد مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی نسبت به افراد شاهد، به میزان معنیداری بالاتر بود. دامنه گسیلهای صوتی گذرای گوش و پتانسیل میکروفنی حلزون مستقل از میزان کمشنوایی بود و افزایش سن بر برخی اندازهگیریهای پتانسیل میکروفنی حلزون تأثیر داشت. در بزرگسالان مبتلا به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی، پاسخ شنوایی ساقه مغز حتی با تعداد تحریک بسیار پائین، مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: در بزرگسالان مشکوک به نوروپاتی/ ناهمزمانی شنوایی با درک گفتار ضعیفتر نسبت به میزان آستانههای شنوایی، شکل ادیوگرام با کمشنوایی در فرکانسهای پایین و صاف، شایعتر است. در این افراد، غالباً پاسخ شنوایی ساقه مغز ثبت نشده و اندازهگیری هر دو پاسخ گسیلهای صوتی گوش و پتانسیل میکروفنی حلزون در بررسی عملکرد سلولهای موئی حلزون توصیه میشود.
زهرا جعفری، سعید ملایری، مسعود متصدی زرندی،
دوره 16، شماره 2 - ( 3-1386 )
چکیده
زمینه و هدف: بیلیروبین بالای بدو تولد، یکی از مهمترین عوامل آسیبرسان به دستگاه شنوایی است که در صورت عدم درمان مناسب میتواند به آسیب مغزی منجر گردد. در مطالعه حاضر، وضعیت شنوایی گروهی از کودکان با سابقۀ زردی شدید نوزادی با استفاده از آزمایشهای الکتروآکوستیک و الکتروفیزیولوژیک شنوایی بررسی شد.
روش بررسی: این مطالعه روی 45 کودک با میانگین سنی 81/14±1/16 ماه و درجهی زردی mg/dl 17 و بالاتر صورت گرفت و آزمایشهای گسیلهای صوتی گذرای گوش، رفلکس صوتی، پاسخ شنوایی ساقه مغز و پاسخ برانگیخته پایدار شنوایی برای آنها انجام شد.
یافتهها: متوسط درجۀ زردی در کودکان mg/dl 95/8±37/29 بود که در 2/22 درصد موارد کمتر از mg/dl 20، در 4/24 درصد بین mg/dl 20 تا 30 و در 0/48 درصد موارد بالاتر از mg/dl 30 بود. 7/26 درصد کودکان بدون درمان، 4/44 درصد فتوتراپی و در 9/28 درصد آنها تعویض خون انجام شده بود. کمبود اکسیژن در 9/48 درصد موارد و تولد زودرس در 6/26 درصد کودکان مشاهده شد. گسیلهای صوتی گذرای گوش در 1/71 درصد کودکان ثبت گردید و نتایج رفلکس صوتی، پاسخ شنوایی ساقه مغز و پاسخ برانگیخته پایدار شنوایی تنها در 1/11 درصد کودکان طبیعی بود. مشخصات نوروپاتی/ناهمزمانی شنوایی در 7/57 درصد کودکان مشاهده شد.
نتیجهگیری: انجام آزمایشهای شنوایی حساس به منطقۀ آسیب در زردی، برای آگاهی از تأثیرات عملکردی و شدت اختلال، ضروری است. با توجه به فراوانی بالای نوروپاتی/ناهمزمانی شنوایی در نوزادان با بیلیروبین بالا، برای شناسایی آنها لازم است وضعیت شنوایی حداقل با دو آزمایش گسیلهای صوتی گوش و پاسخ شنوایی ساقه مغز مورد بررسی قرار گیرد.
میمنه جعفری، نریمان رهبر، سید جلال ثامنی، محمدرضا کیهانی،
دوره 17، شماره 2 - ( 12-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از شایعترین شکایات بهویژه برای افرادی که شنوایی هنجار یا نزدیک به هنجار در فرکانسهای پایین دارند این است که صدایشان "مبهم" میباشد که دلیل اصلی آن "اثر انسداد" است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه میزان اثر انسداد در افراد دارای شنوایی هنجار با استفاده از دو روش بینگ و ارزیابی گوش واقعی است.
روش بررسی: 20 فرد بزرگسال با وضعیت شنوایی هنجار شامل ده مرد و ده زن در محدوده سنی 24-18 سال در این مطالعه شرکت کردند. ابتدا ادیومتری بینگ انجام شد. سپس در روش ارزیابی گوش واقعی، از آن ها خواسته شد تا واکه های/â/ و /i/ را به مدت 5 ثانیه صداسازی کنند. با استفاده از پروب میکروفن فشار صوتی درون مجرای گوش آنها اندازهگیری شد. مقدار اثر انسداد در تمامی این افراد ثبت و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین میزان اثر انسداد در این افراد ثبت شد. هیچ گونه همبستگی بین نتایج دو آزمون به دست نیامد. متغیرهای انسداد یک گوشی یا دوگوشی و جنسیت تأثیری در نتایج حاصل از ارزیابی گوش واقعی نداشتند. اما تفاوت نتایج حاصل از انسداد یک گوشی و دوگوشی در ارزیابی بینگ معنی دار بود(p=0/00).
نتیجهگیری: مقدار اثر انسداد در بین افراد کاملاً متغیر است. بهترین راه حل برای رفع اثر انسداد، تنظیم دقیق سمعک در محدوده فرکانسی است که بیشترین میزان اثر انسداد در آن محدوده رخ داده است. تعیین دقیق میزان و محدوده فرکانسی تغییرات در سمعک نیز، تنها با ارزیابی پروب میکروفن امکان پذیر است.
فرینوش فخارنیا، عبدالرضا شیبانی زاده، زهرا جعفری، فاطمه حسینی،
دوره 18، شماره 1 - ( 7-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: اختلال تعادل، یکی از تأثیرات غیرشنیداری نویز ناشی از محیطهای صنعتی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، تأثیرات نویز بر دستگاه دهلیزی کارگران مبتلا به کمشنوایی ناشی از نویز با استفاده از دو آزمون پتانسیلهای برانگیخته دهلیزی و کالریک مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی و آزمون کالریک روی 30 مرد مبتلا به کمشنوایی ناشی از نویز به عنوان گروه مورد و 30 مرد هنجار (شاهد) در محدوده سنی 30 تا 50 سال انجام شد. شاخصهای مورد بررسی شامل درصد ضعف طرفی، زمان نهفتگی امواج p13 و n23 و دامنه n23ـ p13بود. آزمون کالریک روی 20 فرد از گروه مورد انجام شد.
یافتهها: بین دو گروه، تفاوت معنیداری در درصد ضعف طرفی مشاهده نشد(p>0/05). میانگین زمان نهفتگی موج p13 در گوش راست با p=0/003 و در گوش چپ با p=0/01، بین دو گروه تفاوت معنیداری را نشان داد، در حالیکه تفاوت معنیدار زمان نهفتگی موج n23 تنها در گوش راست مشاهده گردید(p=0/03). تفاوت بارزی بین دامنه n23ـ p13میان دو گروه، وجود نداشت(p>0/05).
نتیجهگیری: احتمالاً در افراد مبتلا به کم شنوایی ناشی از نویز، بخش تحتانی گوش داخلی یکی از مناطق با آسیبپذیری بالا است. در کل در این افراد نتایج غیرطبیعی هر دو آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی و کالریک بسیار بیشتر از علائم عملکردی (وقوع سرگیجه) است که میتواند از جبران مرکزی و قرینه بودن اختلال ناشی شده باشد.
میمنه جعفری، نریمان رهبر، محمدرضا کیهانی، سید جلال ثامنی،
دوره 19، شماره 2 - ( 3-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: بیشتر کاربران سمعک از پدیدهای به نام اثر انسداد شکایت دارند. هدف از انجام این مطالعه مقایسۀ میزان اثر انسداد در افراد با شنوایی هنجار و کمشنوایی حسی عصبی خفیف و ملایم با استفاده از روش ارزیابی گوش واقعی است.
روش بررسی: شصت فرد بزرگسال شامل 30 مرد و 30 زن، در محدوده سنی 55-18 سال در این مطالعه شرکت کردند. از آنها خواسته شد تا دو واکه /e/ و /i/ را بهمدت 5 ثانیه صداسازی کنند. با استفاده از پروب میکروفن فشار صوتی درون مجرای گوش آنها اندازهگیری شد. قلۀ فرکانسی و مقدار اثر انسداد در تمامی این افراد ثبت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: قلۀ فرکانسی اثر انسداد با استفاده از واکه /e/ در زنان و مردان، در فرکانسهای 9/751 و 98/542 هرتز و با حداکثر میزان 25/10 و 77/9 دسیبل بهدست آمد. نتایج بهدست آمده با استفاده از واکۀ /i/ نیز قلۀ فرکانسی اثر انسداد در زنان و مردان را در فرکانسهای 88/518 و 28/440 هرتز با حداکثر میزان 03/19 و 10/19 دسیبل نشان داد. علاوه بر این هیچگونه تفاوت معنیداری بین پارامترهای وضعیت شنوایی و بین دو جنس مشاهده نشد(p>0/05).
نتیجهگیری: مقدار اثر انسداد در بین افراد کاملاً متغیر است. بهترین راه حل برای رفع اثر انسداد، تنظیم دقیق سمعک در محدودۀ فرکانسی مشخصی است که تعیین آن تنها با ارزیابی پروب میکروفن امکانپذیر است.
زهرا جعفری، سعید ملایری، نیما رضازاده، فریده حاجی حیدری،
دوره 20، شماره 2 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات انجام شده از دهه 1900، اختلاف کودکان کمشنوای شدید و عمیق با کودکان هنجار در طیف گستردهای از تمرینات حرکتی، بهویژه حفظ تعادل را نشان داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی مهارتهای تعادلی ایستا و پویا در کودکان کمشنوای شدید تا عمیق مادرزاد و مقایسۀ آن با کودکان هنجار هم سن صورت گرفت.
روش بررسی: بررسی مقطعی حاضر روی 30 کودک کمشنوای شدید تا عمیق و 40 کودک هنجار 10-6 ساله انجام شد. ارزیابی مهارتهای تعادلی با زیرآزمون تعادلی نه مرحلهای، نسخه دوم آزمون قابلیت حرکتی بروئینینکسـاوسرتسکی انجام شد.
یافتهها: کودکان کمشنوا در هفت مرحله از آزمون، درصد ردی از 7/16 تا 0/100 درصد و گروه هنجار تنها در سه مرحله آزمون، درصد ردی از 5/2 تا 5/57 درصد داشتند که اختلاف آنها معنیدار بود(p<0/0001). بین دو گروه در دو مهارت ایستادن روی یک پا با چشمهای بسته روی زمین و سپس روی تخته تعادلی، تفاوت معنیداری مشاهده شد(p<0/0001).
نتیجهگیری: به نظر میرسد رشد مهارتهای تعادلی ایستا نسبت به مهارتهای پویا، دیرتر به وقوع میپیوندد. از آنجا که کودکان کمشنوای شدید تا عمیق نسبت به کودکان هنجار، در هر دو مهارتهای تعادلی ایستا و پویا ضعیفتر عمل میکنند، ارزیابی رفتاری مهارتهای تعادلی میتواند به شناسایی اختلالات تعادلی کمک نماید.
مریم آقاملایی، سید علی اکبر طاهایی، زهرا جعفری، ریحانه توفان، محمدرضا کیهانی،
دوره 20، شماره 2 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی در تشخیص نقایص آن و کشف تفاوت عملکرد حافظۀ دو نیمکره کاربرد دارد. پژوهش حاضر با هدف ساخت نسخۀ فارسی این آزمون و بررسی نتایج آن در افراد هنجار 18 تا 25 سال از دو جنس، انجام شد.
روش بررسی: نسخۀ فارسی آزمون حاضر همانند نسخۀ مرجع از 18 فهرست 10 واژهای تشکیل شده است که در ارائۀ دایکوتیک، عکس واژه گوش مورد آزمون بهطور همزمان در گوش مقابل ارائه میشود. پس از انتخاب مواد آزمون براساس معیارهای مورد نظر و ساخت فهرستها، روایی محتوای آزمون با نظرسنجی از هشت کارشناس خبره محاسبه و نظرات آنها در فهرستها اعمال گردید. سپس کلمات هر فهرست بهصورت دایکوتیک روی لوح فشرده ضبط شد. در ادامه، مطالعۀ مقطعی حاضر روی 110 فرد هنجار راست دست (55 زن و 55 مرد) در محدودۀ سنی 18 تا 25 سال با میانگین سنی 3/21 سال و انحراف معیار 7/1، اجرا و امتیازهای افراد در فرمهای تهیه شده ثبت گردید.
یافتهها: بین میانگین امتیازهای افراد در 18 فهرست تهیه شده، از نظر آماری تفاوت معنیداری مشاهده نشد(p=0/983). متوسط شاخص روایی محتوا در 18 فهرست آزمون معادل 96/0 درصد بهدست آمد، و میانگین امتیازهای اجرای دایکوتیک آزمون برابر 5/6 با انحراف معیار 0/1 بود.
نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده، نسخۀ فارسی آزمون حاضر از روایی محتوایی خوبی برخوردار است، و میتواند در تشخیص نقایص حافظه شنواییـکلامی مورد استفاده قرار گیرد.
شقایق امیدوار، زهرا جعفری، سید علیاکبر طاهایی،
دوره 21، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: حدت زمانی به توانایی درک تغییرات محرک در طول زمان گفته میشود. در پژوهش حاضر نسبت به تهیۀ نسخۀ فارسی آزمون حدت زمانی به روش Phillips (1994) و Stuart (1996) و بررسی نتایج آن در افراد هنجار 18 تا 25 سال از هر دو جنس، اقدام شد.
روش بررسی: در ساخت نسخۀ فارسی آزمون حاضر همانند نسخۀ مرجع از محرک گفتاری، نویز ممتد و نویز منقطع استفاده شد. محرکَهای گفتاری شامل چهار فهرست 50 کلمهای بود که نخست در سکوت و سپس توأم با ارائۀ نویز ممتد و منقطع در چهار نسبت سیگنال به نویز 10+، صفر، 10- و 20- دسیبل به گوش راست ارائه گردید. مطالعۀ مقطعی حاضر روی 33 فرد هنجار راست دست (19 زن و 14 مرد) با میانگین سنی 02/21 و انحراف معیار 7/1 سال با شیوۀ پاسخگویی نوشتاری، اجرا شد.
یافتهها: بین امتیازات آزمون در سکوت با هر یک از چهار نسبت سیگنال به نویز ممتد(p<0/0001) و منقطع(p≤0/0001) و همچنین بین امتیازات آزمون در دو وضعیت ارائه نویز ممتد و منقطع(p<0/0001) تفاوت معنیداری مشاهده شد. در بخشهای مختلف آزمون، بین دو جنس اختلاف معنیداری وجود نداشت. همچنین بین سن و امتیاز حدت زمانی در نسبت سیگنال به نویز مثبت 10 دسیبل، ارتباط معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: اجرای آزمون حاضر روی گروهی از افراد برخوردار از شنوایی هنجار، توانایی آزمون ساخته شده در تعیین حدت زمانی با استفاده از محرکهای گفتاری را نشان داد.
زهرا جعفری، سعید ملایری، نیما رضازاده، فریده حاجی حیدری،
دوره 21، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیختۀ صوتی دو پاسخ غیرحلزونی با منشاء احتمالی ساکول است. مطالعۀ حاضر با هدف تعیین درصد وجود دو پاسخ و بررسی ارتباط آنها در کودکان کمشنوا انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه روی 30 کودک کمشنوای حسی عصبی عمیق مادرزاد انجام شد. پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی با ارائۀ محرک تنبرست و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیختۀ صوتی با ارائۀ محرک کلیک ثبت گردید. هر دو پاسخ در سطح شدت آستانۀ راه هوایی بهصورت یک گوشی از طریق رسیور داخلی ثبت شدند.
یافتهها: پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در 3/53 درصد کودکان و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیختۀ صوتی در 40 درصد کودکان بهدست آمد. بین درصد ثبت این دو پاسخ، ارتباط معنیداری وجود داشت(p=0/005). جنسیت و گوش مورد بررسی بر نتایج آزمونها تأثیری نداشت.
نتیجهگیری: در نزدیک به نیمی از کودکان کمشنوا، هر دو پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی و پاسخ منفی با زمان نهفتگی کوتاه برانگیخته صوتی ثبت گردید. این یافته از یک سو به عدم تأثیر کمشنوایی بر عملکرد ساختارهای اتولیتی در برخی از کودکان و از سوی دیگر به احتمال وجود نقص دهلیزی به همراه کمشنوایی عمیق در گروه دیگر اشاره دارد. این امر بر ضرورت بررسی عملکرد دستگاه دهلیزی در کنار سایر ارزیابیها برای اطلاع از عملکرد این دستگاه تأکید دارد.
زهرا جدی، زهرا جعفری، مسعود متصدی زرندی،
دوره 21، شماره 2 - ( 4-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: تشخیص بهموقع کمشنوایی، مداخلۀ زودهنگام و بهبود مهارتهای رشدی در کودکان را باعث میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میانگین سنین تشخیص کمشنوایی و انجام کاشت حلزون در کودکان کمشنوا و مقایسۀ سن انجام کاشت حلزون در کودکان شناسایی شده با و بدون غربالگری شنوایی صورت گرفت.
روش بررسی: بررسی مقطعی حاضر روی 96 کودک کمشنوای حسی عصبی شدید تا عمیق که از خرداد 1387 تا اسفند 1389 در مرکز کاشت حلزون امیراعلم تحت جراحی قرار گرفتند، صورت گرفت. جمعآوری دادهها با بررسی پرونده موجود در مرکز، مصاحبه با والدین و تکمیل برگۀ تاریخچهگیری شامل 4 بخش مشخصات فردی، سابقه تولد، پزشکی و کمشنوایی انجام شد.
یافتهها: میانگین سن تردید به کمشنوایی 73/6 ماه با انحراف معیار 79/5، تشخیص 35/9 ماه با انحراف معیار 79/5، تجویز سمعک 41/13 ماه با انحراف معیار 10/6، شروع برنامۀ توانبخشی 16 ماه با انحراف معیار 36/6، انجام کاشت حلزون 25/41 ماه با انحراف معیار 12/11، شروع استفاده از کاشت 15/42 ماه با انحراف معیار 12/11 بود، بین این سنین تفاوت معنیداری وجود داشت(p<0/05). 8/43 درصد از کودکان با غربالگری شنوایی شناسایی شده بودند و بین سن انجام کاشت حلزون در آنها با کودکان بدون غربالگری، تفاوت معنیداری وجود داشت0/0001)≥.(p
نتیجهگیری: علیرغم کاهش بارز سنین تشخیص کمشنوایی و مداخله نسبت به گذشته، تأخیر در سنین مذکور نسبت به معیارهای جهانی وجود دارد. غربالگری شنوایی نوزادان در کاهش این سنین، تأثیر چشمگیری دارد.
محمد مجید اوریادی زنجانی، بهروز محمودی بختیاری، مریم وهاب، سلیمه جعفری،
دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: بهدلیل محدود بودن آزمونهای استاندارد شده برای افراد فارسیزبان دچار اختلالات زبانی، جمعآوری نمونه زبانی خودانگیخته، بخش مهمی از پروتکل ارزیابی زبان را تشکیل میدهد. بر این اساس، انتخاب کارآمدترین روش نمونهگیری زبانی که در مدت زمان کوتاه، اطلاعات مناسبی را از توانش زبانی فرد ارائه کند، حایز اهمیت است. در این مطالعه، به مقایسۀ نمونههای زبانی فراخوانی شده توسط شیوههای توصیف تصویر و داستانگویی با هدف تعیین کارآیی این دو شیوه انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش، 30 دانشآموز دختر پایۀ اول ابتدایی بهروش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی شیوۀ توصیف تصویر، از دو داستان مصور چهار تصویری استفاده شد، و نمونۀ زبانی از طریق داستانگویی، با تعریف یک داستان معروف کودکانه بهدست آمد. دو شاخص مدت زمان جمعآوری نمونۀ زبانی و میانگین طول گفته مقایسه شد.
یافتهها: تفاوت معنیداری بین میانگین طول گفتۀ حاصل از دو روش بالا مشاهده نشد(p>0/05). اما زمان نمونهگیری از طریق توصیف تصویر کوتاهتر از زمان نمونهگیری از طریق داستانگویی بود(p<0/05).
نتیجهگیری: دو شیوۀ توصیف تصویر و داستانگویی توان یکسانی در فراخوانی نمونۀ زبانی دارند. از آنجایی که شیوه توصیف تصاویر در مدت زمان به مراتب کوتاهتری نمونۀ زبانی با پیچیدگی یکسان بهدست میدهد، این روش میتواند بهعنوان یک روش بهینه مورد استفاده بالینی قرار گیرد.
مریم آقاملایی، زهرا جعفری، ریحانه توفان، مهدیه اسماعیلی، شادی رحیمزاده،
دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: حافظۀ شنوایی، اساس رشد مهارتهای زبانی و فرآیند یادگیری است. هدف از پژوهش حاضر بررسی روند حافظه و یادگیری شنواییـکلامی در زنان جوان 18 تا 30 سال با استفاده از نسخۀ فارسی آزمون حافظه و یادگیری شنواییـکلامی ری بود.
روش بررسی: مطالعۀ توصیفی و مقطعی حاضر روی 70 زن هنجار در محدودۀ سنی 18 تا 30 سال با میانگین 2/23 و انحراف معیار 4/2 سال که به روش نمونهگیری غیر احتمالی انتخاب شدند، انجام شد و جنبههای مختلف حافظه از جمله یادآوری فوری، یادآوری تأخیری، توانایی بازشناسی، سرعت فراموشی، تأثیر تداخل و روند یادگیری با استفاده از نسخۀ فارسی آزمون شنواییـکلامی ری بررسی شد.
یافتهها: میانگین امتیازهای افراد مورد مطالعه از 94/8 با انحراف معیار 91/1 در مرحلۀ اول آزمون ری به 70/13 با انحراف معیار 18/1 در مرحلۀ پنجم افزایش یافت. میانگین یادگیری کلی افراد، 19/12 با انحراف معیار 08/1 و میانگین افزایش یادگیری 76/4 بود. همچنین، میانگین امتیازهای افراد در مرحلۀ یادآوری تأخیری و بازشناسی بهترتیب برابر 47/13 با انحراف معیار 2/1 و 72/14 با انحراف معیار 53/0 بهدست آمد. میزان تداخل پیشگستر، تداخل پسگستر، سرعت فراموشی و بازیابی بهترتیب 86/0، 96/0، 01/1 و 90/0 بهدست آمد.
نتیجهگیری: براساس یافتهها، عملکرد حافظه و یادگیری شنواییـکلامی در زنان فارسیزبان با جمعیت مشابه در سایر کشورها مطابقت دارد که این امر نشاندهندۀ روایی نسخۀ فارسی آزمون حافظۀ شنواییـکلامی ری در این گروه است.
سلیمه جعفری، زهرا آقارسولی، یحیی مدرسی، محمد کمالی،
دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: شناسایی دقیق و سریع اختلالات زبان و درمان آن از اولویت بالایی برای درمانگران برخوردار است. یکی از روشهای بررسی سریع ساختار زبانی، بازگویی داستان است که برای اجرا و تحلیل، سریعتر از دیگر روشها است و سیستم امتیازدهی پایایی دارد. هدف از این پژوهش ساخت و تعیین روایی و پایایی آزمون بازگویی داستان در کودکان شش تا هفت ساله فارسیزبان بود.
روش بررسی: ابتدا با کمک گفتاردرمانگر، زبانشناس و داستاننویس کودک، داستانی مناسب کودکان شش تا هفت ساله نوشته شد. برای بررسی روایی محتوایی داستان، از 14 متخصص، نظرسنجی شد. سپس تصاویر مناسب با داستان تهیه و بهصورت لوح فشرده در آمد، سپس دوباره نظرسنجی صورت گرفت. پایایی به روش آزمونـبازآزمون، به فاصلۀ دو هفته روی 72 کودک در گروه سنی شش تا هفت سال شامل 36 دختر، 36 پسر اجرا شد. برای بررسی پایایی مقیاس امتیازدهی از روش پایایی بین ارزیاب استفاده شد.
یافتهها: شاخص روایی محتوایی آزمون بازگویی داستان 89 درصد، میزان تکرارپذیری نسبی کل آزمون 83 درصد و خطای معیار اندازهگیری آن 76/2 بود. همچنین تکرارپذیری نسبی مقیاس امتیازدهی 93 درصد و همبستگی پیرسون برای آن 90 درصد بهدست آمد. همبستگی امتیازهای دو بار انجام آزمون معنیدار بود(p<0/01).
نتیجهگیری: آزمون بازگویی داستان، روشی سریع برای ارزیابی ساختارهای زبان کودکان شش تا هفت ساله فارسیزبان است. آزمون از لحاظ محتوایی و کیفی، روا بوده و پایایی بالایی دارد.
مریم وهاب، سیما شهیم، محمدمجید اوریادی زنجانی، سلیمه جعفری، مریم فهام،
دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: اکتساب گفتار و زبان یکی از مهمترین مؤلفههای رشد است که تعامل اجتماعی نقش بنیادی را در این فرایند ایفا میکند. تحقیقات اخیر نشان داده است که تواناییهای زبانی کودک ارتباط نزدیکی با مهارت اجتماعی وی دارد. هدف از این پژوهش بررسی وجود ارتباط بین رشد زبان بیانی و ابعاد مهارتهای اجتماعی در کودکان چهار تا شش سالۀ فارسیزبان بود.
روش بررسی: در این پژوهش، 123کودک 6-4 ساله 76 پسر و 47 دختر که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، از بین کلیه مهدکودکهای شیراز، انتخاب شدند. انتخاب مهدکودکها براساس نمونهگیری خوشهای صورت گرفت. از این کودکان آزمون رشد زبان و مقیاس نظام درجهبندی مهارتهای اجتماعی که شامل دو فرم معلم و والدین است،گرفته شد. دادههای حاصله با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: ارتباط مثبت و معنیداری بین زبان بیانی و ابعاد مهارتهای اجتماعی مشاهده شد(p<0/001) ولی ضرایب همبستگی بین تحول زبان بیانی و ابعاد مهارتهای اجتماعی فرم والدین، ضعیفتر از فرم معلمان بود(p=0/031). همچنین، بین نظرات معلم و والدین همبستگی معنیداری وجود نداشت(p=0/27).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، رشد زبان بیانی با رشد مهارتهای اجتماعی افزایش مییابد. از طرفی در ارتباط با ضعیف بودن این رابطه از دیدگاه والدین میتوان به عدم پویایی آن و شرایط متفاوت محیط خانه و محیط آموزشی در امر تعلیم و تربیت کودکان اشاره کرد.
ساناز سلطانپرست، زهرا جعفری، سید جلال ثامنی، مسعود صالحی،
دوره 22، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: توجه پیوسته به توانایی حفظ توجه نسبت به محرکهای هدف در طول یک دورۀ زمانی پیوسته گفته میشود. در پژوهش حاضر نسبت به تهیۀ نسخۀ فارسی آزمون ظرفیت توجه پیوستۀ شنوایی و بررسی نتایج آن در کودکان هنجار اقدام شد.
روش بررسی: در تهیۀ نسخۀ فارسی آزمون حاضر همانند آزمون مرجع از محرک گفتاری استفاده شد. محرکهای گفتاری شامل 100 واژۀ تکهجایی متشکل از 20 مرتبه ارائۀ تصادفی واژۀ هدف و تکرار یک فهرست 21 کلمهای از مجموعه واژههای تکهجایی بود که بهطور تصادفی در کنار یکدیگر قرار گرفتند. آزمون در سطح راحت شنوایی بهصورت دو گوشی و دایوتیک روی 46 کودک هنجار 7 تا 11 سال از دو جنس انجام شد.
یافتهها: بین سن با متوسط امتیاز خطای بیقراری(p=0/004) و امتیاز کل آزمون ظرفیت توجه پیوستۀ شنوایی(p=0/050) اختلاف معنیداری وجود داشت. بین سن با متوسط امتیاز خطای کمتوجهی و همچنین شاخص کاهش ظرفیت توجه، اختلاف معنیداری مشاهده نشد. جنسیت بر شاخصهای مختلف آزمون، تأثیر معنیداری نداشت.
نتیجهگیری: نتایج بهدست آمده از آزمون حاضر روی گروهی از کودکان برخوردار از شنوایی هنجار، احتمالاً مؤید توانایی آزمون ارائه شده در تعیین ظرفیت توجه پیوستۀ شنوایی را با استفاده از محرکهای گفتاری است.