|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
10 نتیجه برای حاجی ابوالحسن
فهیمه حاجی ابوالحسن ، یونس لطفی ، فیروز آزردگان ، دوره 15، شماره 1 - ( 1-1385 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون واژههای اسپوندی تناوبی، توانایی بررسی دستگاه عصبی مرکزی شنوایی را دارد. با توجه به فقدان الگوی فارسی، پژوهش حاضر با هدف ساخت آزمون فارسی واژههای اسپوندی تناوبی و بررسی آن در افراد هنجار انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی توصیفی ـ تحلیلی، ابتدا آزمون واژههای اسپوندی تناوبی به فارسی طراحی و سپس روی نوار ضبط گردید و سرانجام روی 58 فرد هنجار نیمی زن و نیمی مرد، با میانگین سنی 72/29 سال اجرا شد. نمونه گیری طی سه ماه در دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. یافتهها: میانگین امتیاز آزمون واژههای اسپوندی تناوبی تصحیح شده افراد هنجار 364/98 بوده است. حداقل و حداکثر امتیاز خطای مربوط به وضعیتهای رقابتی و غیررقابتی 6- و 8، هر گوش 75/4- و 5 و مجموع خطای دو گوش 88/3- و 75/3 بوده است. میانگین درصد خطای گوش راست، چپ و مجموع خطای دو گوش گروه هنجار در آزمون واژههای اسپوندی تناوبی خام و تصحیح شده بستگی به جنس ندارد. حداکثر تعداد معکوسها در گروه هنجار یک دفعه بوده است. نتیجهگیری: براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش که با سایر پژوهش های مشابه مطابقت دارد به نظر می رسد آزمون فارسی واژههای اسپوندی تناوبی، آزمونی توانا در ارزیابی پردازش شنوایی افراد فارسی زبان است.
فهیمه حاجی ابوالحسن، افشین امیری، دوره 18، شماره 1 - ( 7-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: در شنوایی شناسی بالینی ارزیابی هر گوش بهطور جداگانه مستلزم اطلاع نسبت به کاهش بینگوشی است بنابراین هدف کلی از این پژوهش بررسی کاهش بینگوشی در مورد محرک گفتاری فارسی در افراد طبیعی 25ـ18 ساله میباشد. روش بررسی: پژوهش حاضر با استفاده از یک بررسی مقطعیـتحلیلی در 50 فرد هنجار 25ـ18 ساله با شنوایی طبیعی که شامل 25 زن و 25 مرد بود در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت. در این بررسی آستانه دریافت گفتار با و بدون ارائه نویز با استفاده از روش نزولی ارزیابی میگردید سپس میزان کاهش بینگوشی برای کلمات اسپوندایک فارسی با استفاده از گوشی رو گوشی TDH-39 محاسبه میگردید. یافتهها: در این پژوهش میانگین کاهش بینگوشی گفتاری 25/3±06/53 دسیًبل بهدست آمد. بین میانگین کاهش بینگوشی گفتاری در زنان (dB40/3±24/52) و مردان (93/2±88/53) اختلاف معنیداری مشاهده نشد(p>0/05).کمترین مقدار کاهش بینگوشی گفتاری در زنان و برابر 45 دسیبل بهدست آمد و بیشترین مقدار کاهش بینگوشی گفتاری در مردان و برابر 60 دسیبل بود. در ضمن مشخص گردید زبان مادری نیز روی میزان کاهش بینگوشی گفتاری تأثیر ندارد. نتیجهگیری: در ارزیابیهای گفتاری فارسی کمترین میزان کاهش بینگوشی گفتاری را میتوان 45 دسیبل در نظر گرفت ولی برای تعمیم نتایج نیاز به بررسی در تعداد نمونههای بیشتر میباشد.
مرضیه معلمی، فهیمه حاجی ابوالحسن، جمیله فتاحی، رویا ابوالفضلی، شهره جلایی، فاطمه خمسه، دوره 20، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماران مبتلا به میگرن بهطور شایع شکایات دهلیزی را گزارش مینمایند. گاهی حتی در نبود اینگونه شکایات، آزمونهای نورواتولوژیک در فواصل بین حملات، سردرد نابهنجاری را نشان میدهند که نشانگر اختلال عملکرد دهلیزی تحت بالینی در این بیماران است. جهت ارزیابی بخشی از سیستم دهلیزی در این بیماران، در مطالعۀ حاضر پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در افراد مبتلا به میگرن و افراد هنجار مقایسه شده است. روش بررسی: افراد مورد مطالعه شامل 25 فرد دچار میگرن و 26 فرد داوطلب هنجار با محدودۀ سنی 53-20 سال بود. پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی با ارائه محرک تنبرست 500 هرتز با شدت 95 دسیبل nHL به ثبت رسید. یافتهها: میانگین دامنه و زمان نهفتگی قله p13 در مبتلایان به میگرن بهترتیب کمتر و بیشتر از افراد هنجار بهدست آمد که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود. بهطوری که برای دامنه، در گوش راست و چپ p=0/001 و برای زمان نهفتگی p13 ، در گوش راست p=0/004و در گوش چپ p=0/02 بهدست آمد. تفاوتی بین میانگین زمان نهفتگی قله n23 و نسبت دامنه در دو گروه مشاهده نگردید(p>0/05). نتیجهگیری: با توجه به مشاهدۀ زمان نهفتگی تأخیر یافته در پاسخ بیماران دچار میگرن، احتمال درگیری نوار دهلیزیـنخاعی در ساقه مغز وجود دارد. با این وجود، بهعلت محدود بودن تعداد نمونههای مورد بررسی، جهت تعمیم نتایج به کل بیماران دچار میگرن نیاز به تحقیقات گستردهتری میباشد.
مرضیه معلمی، فهیمه حاجی ابوالحسن، جمیله فتاحی، منصوره تقاء، رویا ابوالفضلی، شهره جلایی، فاطمه خمسه، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: در بسیاری از مبتلایان به میگرن، مصرف داروهای پیشگیریکننده در کاهش حملات و علائم بیماری از جمله شکایات دهلیزی مؤثر است. با توجه به بهبود شکایات، احتمال تأثیرپذیری ساختارهای عصبی مسئول، به دنبال مصرف داروها وجود دارد. بنابراین هدف مطالعۀ حاضر، مقایسۀ پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی در مبتلایان به میگرن با و بدون درمان با داروهای پیشگیریکننده بود. روش بررسی: افراد مطالعه شامل 46 فرد مبتلا به میگرن در دو گروه بیماران تحت درمان با داروهای پیشگیریکننده 21 نفر و گروه بدون درمان 25 نفر بودند. محدودۀ سنی بیماران 60-20 سال بود. پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی با ارائۀ محرک تنبرست 500 هرتز با شدت 95 دسیبل nHL ثبت شد. یافتهها: میانگین نسبت دامنهای با p=0/02 و زمان نهفتگی بین قلهای در گوش راست با p=0/03 و در گوش چپ با p=0/001در گروه تحت درمان بیشتر از گروه بدون درمان بهدست آمد که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود. تفاوتی بین میانگین زمان نهفتگی قله p13، n23 و دامنۀ مطلق در دو گروه مشاهده نشد(p>0/05). نتیجهگیری: داروهای پیشگیریکنندۀ میگرن، احتمالاً در بهبود میانگین پارامترهای اصلی پاسخ در گروه بیماران تحت درمان نقش دارند.
سیما تاجیک، منصوره عادل قهرمان، علیاکبر طاهایی، فهیمه حاجی ابوالحسن، لیلا جلیلوند کریمی، شهره جلایی، دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: پردازش زمانی شنوایی جنبۀ مهمی از عملکرد شنوایی است و نقص در آن میتواند مانع کسب گفتار، زبان و خواندن شود. وضوح زمانی از زیرمجموعههای پردازش زمانی است و با آزمونهای تشخیص فاصله قابل ارزیابی است. از آنجا که اختلالات واجشناختی کودکان نارساخوانـنارسانویس به نقایص پردازش زمانی شنوایی هم مربوط است، این مطالعه با هدف بررسی نتایج آزمون فاصله در نویز در آنها انجام شده است. روش بررسی: آزمون فاصله در نویز روی 28 کودک هنجار و 24 کودک نارساخوانـنارسانویس 12-11 ساله انجام شد. سپس میانگین آستانۀ تقریبی و درصد پاسخهای درست در دو گروه مقایسه شد. یافتهها: میانگین آستانۀ تقریبی و درصد پاسخهای درست گوش راست و چپ در دو گروه تفاوتی نداشت. میانگین آستانۀ تقریبی کودکان نارساخوانـنارسانویس با 97/6 و انحراف معیار 09/1 میلیثانیه بیشتر از گروه هنجار با 05/5 و انحراف معیار 92/0 میلیثانیه و میانگین پاسخهای درست آنها با 05/58 و انحراف معیار 98/4 درصد کمتر از گروه هنجار با 97/69 و انحراف معیار 16/7 درصد بهدست آمد(p<0/001). نتیجهگیری: وضوح زمانی ناهنجاری در کودکان نارساخوانـنارسانویس براساس آزمون فاصله در نویز دیده شد. از آنجا که نواحی ساقۀ مغز و قشر شنوایی، بخشی از پردازش زمانی شنوایی را عهدهدار هستند، احتمالاً تفاوتهای ساختاری و عملکردی افراد هنجار و نارساخوانـنارسانویس در این نواحی سبب رمزگذاری ناهنجار اطلاعات زمانی شنوایی و در نتیجه نقایص پردازش زمانی شنوایی میشود.
رقیه فرهادی، فهیمه حاجی ابوالحسن، معصومه اخلاقی، شهره جلایی، محمود اکبریان، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: اختلالات شنوایی و تعادل در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوی سیستمیک ممکن است بهعنوان پیامد آسیب ایمنی گوش داخلی رخ دهد. آزمون پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی ابزاری جدید در بررسی مسیر دهلیزیـنخاعی است. در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتو، اختلالات تعادلی از جمله هیدروپس آندولنف ممکن است در نتیجۀ رسوب کمپلکسهای ایمنی در اطراف ساکول رخ دهد. گرچه وجود ناهنجاری در سیستم دهلیزی این بیماران اثبات شده، تاکنون عملکرد بخشی از سیستم دهلیزی شامل مسیر دهلیزیـنخاعی در این بیماران بررسی نشده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف مقایسۀ این پتانسیل ها بین بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتو و افراد هنجار انجام شد. روش بررسی: در این مطالعۀ مقطعیـمقایسهای، پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی با ارائۀ محرک تنبرست 500 هرتز با شدت 95 دسیبل nHL در 26 فرد هنجار و 20 بیمار مبتلا به لوپوس در مرحلۀ غیرفعال بیماری در محدودۀ سنی 50-20 سال ثبت شد. یافتهها: پتانسیلها در 100درصد نمونهها مشاهده شد. میانگین دامنۀ قله به قله و نسبت عدم تقارن بین دو گروه اختلاف آماری معنیداری را نشان نداد. میانگین زمان نهفتگی قلههای p13 و n23 در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتو به صورت معنیداری نسبت به افراد هنجار بیشتر بود(p <0/05). مدت زمان بیماری تأثیری بر پارامترهای آزمون نداشت. نتیجهگیری: با توجه به مشاهدۀ تأخیر زمان نهفتگی در پاسخ بیماران، احتمال وجود ضایعه در ورای لابیرنت به ویژه در مسیر دهلیزیـنخاعی وجود دارد. بهعلت محدود بودن تعداد نمونههای مورد بررسی، امکان تعمیم نتایج به کل بیماران لوپوس اریتماتوی سیستمیک نیست.
بهنوش کمالی، فهیمه حاجی ابوالحسن، جمیله فتاحی، انسیه نسلی اصفهانی، جواد صرافزاده، سقراط فقیهزاده، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماران دچار دیابت نوع Ι بهطور شایع از سرگیجه، احساس شناوربودن، وزوز، ضعف و عرقکردن شکایت دارند. مطالعۀ حاضر با هدف مقایسۀ پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی در افراد مبتلا به دیابت نوع Ι و افراد هنجار انجام شده است. روش بررسی: این مطالعه روی 24 فرد مبتلا به دیابت نوع Ι و 24 فرد داوطلب هنجار در محدودۀ سنی 40-15 سال صورت گرفت. پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی گردنی با ارائۀ محرک تنبرست 500 هرتز با شدت 95 دسیبل nHL به ثبت رسید. برای مقایسۀ نتایج بین دو گروه از آزمون t مستقل و بررسی اثر هموگلوبین گلیکهشده بر پارامترهای پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی گردنی از آنالیز همبستگی استفاده شد. یافتهها: میانگین زمان نهفتگی p13 و زمان نهفتگی n23 در مبتلایان به دیابت نوع Ι بیشتر از افراد هنجار بهدست آمد که این تفاوت از لحاظ آماری معنیدار بود . برای زمان نهفتگی p13 ، در گوش راست p=0/013 و در گوش چپ p=0/01 و برای زمان نهفتگی n23 ، در گوش راست p<0/001 و در گوش چپ p=0/005 به دست آمد. تفاوتی بین میانگین دامنۀ مطلق و نسبت عدم تقارن و درصد وقوع پتانسیلها در دو گروه مشاهده نشد. هموگلوبین گلیکهشده نیز بر هیچیک از پارامترهای پاسخ در مبتلایان تأثیرگذار نبود(p>0/05). نتیجهگیری: با توجه به مشاهدۀ زمان نهفتگی تأخیریافته در پاسخ بیماران دیابتی نوع Ι، احتمال ضایعه در ورای لابیرنت بهویژه در نوار دهلیزیـنخاعی ساقۀ مغز وجود دارد. با این وجود، به علت محدود بودن تعداد نمونههای مورد بررسی، نیاز به تحقیقات گستردهتری در این مورد است.
الهام توانای، فهیمه حاجی ابوالحسن، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: سرگیجۀ گردنی سرگیجهای است که بهدنبال وضعیت خاص گردن ایجاد میشود و جاذبۀ زمین در برانگیختن آن بیتأثیر است. شیوع دقیق سرگیجه گردنی مشخص نیست ولی ۵۸-۲۰ درصد بیماران در پی ضربۀ ناگهانی به سر، علائم آن را تجربه میکنند. در این مقاله علل، تشخیص و درمان سرگیجه گردنی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. روش بررسی: در ابتدا مقالات مربوط به سرگیجۀ گردنی از بانکهای اطلاعاتی Google scholar ،PubMed ،Scopus ،Ovid و CINAHL از سال ۱۹۸۷ تا سال ۲۰۱۲ مورد جستجو قرار گرفتند. سپس مقالاتی که در آنها اختلالات گردن با سرگیجه و عدم تعادل همراه بود جستجو شدند. نتیجهگیری: مقالات با عنوان خاص سرگیجۀ گردنی محدود بود. مطالعات بالینی در مورد سرگیجۀ گردنی تا به الان بر چند نکته دلالت دارند. همه آنها دال بر این هستند که هنوز قادر به تشخیص قطعی آن نیستیم و آزمون منفرد ویژهای برای تشخیص آن هنوز مطرح نشده است. تشخیص آن مبتنی بر رد گزینههای دیگر است . اخیراً آزمون تعقیب آرام با چرخش گردن برای تشخیص سرگیجۀ گردنی ارا ئ ه شده که هنوز کاملاً معتبر نشده است. پروتکلی برای تشخیص سرگیجۀ گردنی وجود ندارد و اکثر تشخیصها براساس تجارب بالینی محدود پزشکان است. فیزیوتراپی، دارودرمانی و درمانهای دستی گزینههایی برای درمان هستند ولی درمان مشخص مؤثری هنوز برای آن وجود ندارد و تنها در یک مطالعۀ ترکیبی از درمانها برای سرگیجه گردنی بهعنوان پروتکل مطرح شده است.
زکیه فلاحزاده، سید علیاکبر طاهایی، فهیمه حاجی ابوالحسن، شهره جلایی، محمدرحیم شاهبداغی، نعمتاله روحبخش، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون واژههای اسپوندی تناوبی، توانایی بررسی دستگاه عصبی مرکزی شنوایی را دارد. تحقیقات نشان میدهد که افراد لکنتی، فعالیت بیشتری در سیستم حرکتی با غلبۀ نیمکرۀ راست مغز و مخچه دارند. فعالیت در سمت برتر (معمولاً سمت چپ) کاهش مییابد. به نظر میرسد نقایص شنوایی از جمله نقص پردازش شنوایی، در افراد لکنتی وجود داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسۀ نتایج آزمون واژههای اسپوندی تناوبی فارسی در افراد لکنتی رشدی پایدار و هنجار انجام شد. روش بررسی: مطالعۀ مقطعی حاضر روی افراد ۱۱ تا ۴۰ سال با لکنت رشدی پایدار، که شامل ۸ زن و ۲۲ مرد بودند، انجام گرفت. گروه هنجار از نظر جنس و تعداد با گروه لکنت منطبق شد. آزمونهای پایۀ شنوایی و واژههای اسپوندی تناوبی برای افراد لکنتی و هنجار انجام شد و نتایج امتیاز آزمون واژههای اسپوندی تناوبی تصحیح شده و شاخصهای کیفی دو گروه با یکدیگر مقایسه شد. یافتهها: افراد لکنتی در امتیاز آزمون واژههای اسپوندی تناوبی تصحیح شده در طبقه هنجار قرار گرفتند. بین میانگین درصد خطای رقابتی راست، رقابتی چپ، گوش راست، گوش چپ و مجموع، بین گروه لکنتی و هنجار در امتیاز آزمون واژههای اسپوندی تناوبی تصحیح شده تفاوت معنیداری وجود داشت(p<۰/۰۵). همچنین بین وجود لکنت و وجود اثر ترتیب رابطۀ معنیدار وجود داشت(p<۰/۰۵). نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش افراد لکنتی ممکن است در فعالیتهای قشری و زیرقشری مغز متفاوت با افراد هنجار باشند و احتمالأ توانایی پردازش شنوایی ضعیفتری نسبت به افراد هنجار داشته باشند.
الهام رجبپور، فهیمه حاجی ابوالحسن، سید علیاکبر طاهایی، شهره جلایی، دوره 23، شماره 5 - ( 9-1393 )
چکیده
۷زمینه و هدف: اگرچه آزمون اعداد دایکوتیک دوتایی برای بررسی سیستم پردازش شنوایی مرکزی افراد بزرگسال مناسب است اما آزمون اعداد دایکوتیک منفرد بهدلیل سادگی برای کودکان مناسبتر است. این پژوهش با هدف ساخت آزمون حاضر به زبان فارسی و یافتن مقادیر هنجار مقدماتی آن در کودکان انجام شد. روش بررسی: نسخۀ فارسی آزمون حاضر از ۳ لیست ۲۵ عددی مختلف برای ارزیابی در هریک از مراحل یادآوری آزاد، پاسخدهی هدایت شده به گوش راست و پاسخدهی هدایت شده به گوش چپ تشکیل شده است. اعداد هر لیست به صورت دایکوتیک روی لوح فشرده ضبط شدند. مطالعۀ مقطعی حاضر روی ۱۲۶ پسر ۷ تا ۹ سال انجام شد. پایایی آزمون با تکرار ارزیابیها در ۲۹ نفر از نمونهها، دو تا چهار هفته پس از انجام آزمون اولیه مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: میانگین امتیازهای گوش راست و گوش چپ بهترتیب از حدود ۷۹/۹۵ و ۶۹/۸۹ درصد در هفت سالگی به حدود ۵۹/۹۸ و ۲۹/۹۶ درصد در هشت سالگی افزایش یافت و میانگین میزان برتری گوش راست از حدود ۱۳/۶ درصد در هفت سالگی به حدود دو درصد در هشت سالگی کاهش یافت(p=۰/۰۰۱). تفاوت محسوسی بین امتیازهای حاصل از دو مرحلۀ یادآوری آزاد و پاسخدهی هدایت شده مشاهده نشد(p>۰/۰۵). ثبات بالایی بین نتایج حاصل از آزمون اولیه و آزمون مجدد دیده شد(p>۰/۰۵). نتیجهگیری: نسخۀ فارسی آزمون حاضر از پایایی مطلوبی برای ارزیابی پسران ۷ تا ۹ ساله برخوردار است و میتواند برای بررسی تلفیق دوگوشی در دانشآموزان پسری که در این محدودۀ سنی قرار میگیرند استفاده شود.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|