سیده نازنین حجاری، عبدالرضا شیبانیزاده، اکرم پوربخت، هما زرینکوب، محمد کمالی، مریم رمضانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
زمینه و هدف: در پاسخهای شنوایی ساقۀ مغز افراد کمشنوای عمیق با تحریک صوتی شدید، انحرافی منفی با زمان نهفتگی سه تا چهار میلی ثانیه مشاهده میشود که پاسخ منفی برانگیخته صوتی با زمان نهفتگی کوتاه نام گرفته و تصور شده است که پتانسیل برانگیختۀ دهلیزی، بهویژه ساکولی باشد. از آنجایی که پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی نیز منشأ ساکولی دارند، هدف از مطالعۀ حاضر بررسی ارتباط بین این دو آزمون در بزرگسالان کمشنوای عمیق بود.
روش بررسی: مطالعۀ مقطعی حاضر روی ۲۰ فرد (۳۹ گوش) بزرگسال کمشنوای عمیق، در محدودۀ سنی ۴۰-۱۸ سال، به شیوه نمونهگیری غیراحتمالی از بین ناشنوایان بزرگسال در دسترس شهر تهران انجام شد. برای همۀ داوطلبان پاسخهای شنوایی ساقۀ مغز با تنبرست ۱۰۰۰ هرتز در سطوح شدتی ۱۰۰-۷۰ دسیبل nHL و آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی ثبت شد.
یافتهها: در مجموع از ۳۹ گوش، ۳۴ گوش دارای امواج p۱۳ و n۲۳ طبیعی بود که در ۲۷ گوش (۴۱/۷۹ درصد) پاسخ منفی ثبت شد؛ در هفت گوش علیرغم ثبت امواج p۱۳ و n۲۳ طبیعی، پاسخ منفی بهدست نیامد. در صورتی که در سه گوش علیرغم نبود امواج p۱۳ و n۲۳ طبیعی، پاسخ منفی مشاهده شد. در دو گوش هیچ پاسخی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به میزان بروز بالای پاسخ منفی در گوشهای کمشنوای عمیق دارای امواج p۱۳ و n۲۳ طبیعی، میتوان نتیجه گرفت که پاسخ منفی میتواند در مواردی که به هر دلیلی ثبت پتانسیل عضلانی امکانپذیر نیست، مورد استفاده قرار گیرد و بهعنوان یک آزمون جدید در مجموعه آزمونهای دهلیزی مورد توجه باشد.