زمینه و هدف: مشکل شنوایی نقایصی را در درک زبان و بهدنبال آن در بیان زبان ایجاد میکند پژوهش حاضر با هدف بررسی، میزان تمایز و درک ویژگیهای آوایی واکههای زبان فارسی توسط کودکان کمشنوا را انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش با آزمونی محققساز که بر مبنای آزمون ادراک شنوایی برای آسیب شنوایی تهیه و تدوین شده بودبه بررسی توانایی تمایز واکهها در کودکان پنج تا هشت سال فارسیزبان پرداخت. آزمون دارای دو بخش دیداریـشنیداری و شنیداری صرف، شامل پنج زیرآزمون برای بررسی تمایز واکههای پیشین و پسین است. با استفاده از این آزمون ۲۲ کودک مبتلا به افت شنوایی در حد ۹۰-۷۰ دسیبل مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد بین میانگین پاسخهای درست در دو قسمت واکههای پیشین و پسین تفاوت معنیداری وجود دارد(p<۰/۰۵). در تمایز واکههای پسین در آزمون دیداریـشنیداری تمایز واکۀ /â/ بهتر از دیگر واکههای پسین صورت میگیرد. در آزمون شنیداری نیز بالاترین میانگین مربوط به واکۀ /â/ بود. در تمایز واکههای پیشین در آزمون دیداریـشنیداری درک و تمایز واکۀ /i/ نسبت به دو واکۀ دیگر (/e/ /æ/) بهتر صورت گرفت. اما در آزمون شنیداری صرف میزان دشواری این واکهها یکسان بود و طبقهبندی واکههای پیشین از لحاظ میزان دشواری تمایز شنیداری ممکن نبود.
نتیجهگیری: در هر دو بخش آزمون تمایز واکههای پسین در کودکان کمشنوا نسبت به واکههای پیشین بهتر و راحتتر صورت میگیرد.