زمینه و هدف: خواندن یکی از اساسی ترین مهارتهای مورد نیاز در عصر حاضر است. بدیهی است که بروز اختلال در آن میتواند مشکلات زیادی را برای فرد مبتلا ایجاد کند؛ از اینرو ارزیابی و تشخیص زودهنگام این اختلال نقش بزرگی را در درمان آن بازی میکند. این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع نارساخوانی در دانشآموزان پایههای اول تا پنجم دبستان و معرفی آزمون سیاهه خواندن برای تشخیص اختلال در دانشآموزان مقطع ابتدایی انجام شد.
روش بررسی: در این پژوهش مقطعی ۲۰۰ نفر دانشآموز دختر و پسر در ۵ پایه تحصیلی از دبستانهای شهرستان اصفهان در سال تحصیلی ۸۶-۱۳۸۵ به روش نمونهگیری تصادفیـچندمرحلهای انتخاب شده و با استفاده از آزمون سیاهه خواندن مورد بررسی قرار گرفتند. بهمنظور توصیف اطلاعات بهدست آمده، از شاخصهای مرکزی و پراکندگی از نرم افزار SPSS نسخۀ ۱۳ استفاده شد.
یافتهها: این بررسی نشان داد که بیشترین میزان شیوع نارساخوانی در دانشآموزان پسر پایه اول (۲۵%) و کمترین میزان شیوع در دانشآموزان دختر پایه پنجم (صفر درصد) بوده است. بهطور کلی فراوانی نارساخوانی در ۵ پایه تحصیلی ۱۰ درصد بوده که از این میزان ۶۶ درصد مربوط به دانشآموزان پسر و ۳۴ درصد مربوط به دانشآموزان دختر بوده است.
نتیجهگیری: نارساخوانی در دانشآموزان پسر بیش از دانشآموزان دختر است و آزمون سیاهه خواندن ابزار مناسبی برای تشخیص سریع این اختلال است.