|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
4 نتیجه برای مهرکیان
یونس لطفی، طلیعه ظریفیان، سعیده مهرکیان، مهدی رهگذر، دوره 18، شماره 1 - ( 7-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: آسیب شنوایی تمام جنبههای زندگی فرد بهویژه مهارتهای ارتباطی و زبانی را متأثر میکند. وقوع کاهش شنوایی بهصورت مادرزادی یا در سالهای آغازین زندگی، بر توانایی یادگیری کودک از طریق شنیدن تأثیر خواهد گذاشت. هدف از این مطالعه بررسی ویژگیهای زبانی کودکان کمشنوای پیشدبستانی و مقایسه آن با کودکان شنوای همسال از نظر آموزشی بود. روش بررسی: در این پژوهش که به شکل مقطعی و توصیفی تحلیلی انجام شد، 38 کودک کمشنوای شدید و عمیق که قادر به برقراری ارتباط شفاهی بودند و 28 کودک شنوا با همان بافت اجتماعی و فرهنگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به 24 متغیر غیرزبانی از جمله سن، جنس، سن ورود به مرکز پیشدبستانی، استفاده تکگوشی یا دوگوشی از سمعک و غیره از طریق پرسشنامه، و 15 متغیر زبانی از قبیل تعداد گفته، جمله درست، گفته درست و غیره از طریق آزمون هنجاریابی شده TOLD-P-3 و 3 پرسش مکمل برای کودکان کمشنوا و شنوا جمعآوری و سپس با یکدیگر مقایسه شدند. یافتهها: اختلاف قابل توجهی بین میانگین طول گفته، میانگین طول گفته درست، تعداد جملههای خوشساخت در دو گروه مشاهده گردید(p<0/000). اما بین میانگین تعداد و جملههای بدساخت تفاوت معنیداری مشاهده نشد(p>0/05). نتیجهگیری: این مطالعه ضعف شدید مهارتهای زبانی را در کودکان کمشنوای پیشدبستانی نشان میدهد.
حسین طالبی، سعیده مهرکیان، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: در ارتباط با توجه، چهار مرحلۀ اساسی تشریح خواهد شد که عبارتند از حافظۀ فعال، مسیر بالا به پایین، انتخاب رقابتی، و فیلترینگ خودکار پایین به بالا برای تحریکات برجسته. هریک از این مراحل، نقشی اساسی در فرآیند توجه ایفا میکنند. سه مرحلۀ ابتدایی در کنترل ارادی انسان هستند و در کنار یکدیگر، چرخهای برگشتی را ایجاد میکنند. در این مقاله مروری، سعی شدهاست تا با تکیه بر آخرین و پیشرفتهترین تحقیقات مرتبط با توجه بهویژه توجه شنوایی، نظریهها، سازوکارها، و مراکز دخیل در دستگاه عصبی، بهتفصیل مطرح شود.
روشبررسی: در این مطالعه، به بررسی متون و مقالات مختلفی که از سال 1953 تا 2012 پیرامون توجه شنوایی چاپ شدهاست، پرداخته شد. برای این منظور، از بانکهای اطلاعاتی PubMed ، Scopus ، ProQuest ، Iran Medex ، و Google scholar استفاده شد. برای جستجو در این بانکها، از واژه auditory attention و واژگان کلیدی مرتبط با آن استفاده شد.
نتیجهگیری: میتوان گفت که توجه شنوایی بهواسطۀ چهار مؤلفۀ اصلی خود نقش بسیار مهمی در روند پردازش شنوایی داشته و میتواند تغییردهندۀ روند مذکور در سطوح متعددی از تجزیه و تحلیل حسی نظیر حلزون، ساقۀ مغز، و قشر شنوایی باشد.
عبدالله موسوی، بهاره خاورغزلانی، یونس لطفی، سعیده مهرکیان، عنایتالله بخشی، بهروز محمودی بختیاری، دوره 23، شماره 4 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: کودکان مبتلا به اختلال پردازش شنوایی مشکلاتی در ذخیرۀ واجی دارند. عملکرد ذخیرۀ واجی که بخش واجشناختی حافظۀ فعال را تشکیل میدهد، نمود دقیق توالی گفتار است ، بنابراین ارزیابی حافظۀ فعال واجشناختی در کودکان فوق حائز اهمیت است. آزمون تکرار ناکلمه یکی از روشهای ارزیابی حافظۀ فعال واجشناختی است. هدف از این پژوهش، ساخت آزمون تکرار ناکلمه و تعیین روایی و پایایی آن برای بررسی ظرفیت حافظۀ فعال واجشناختی در کودکان فارسی زبان بود. روش بررسی: در این پژوهش مقطعیـمقایسهای، ۴۰ ناکلمه براساس معیارهای ساخت ناکلمه با نظر زبانشناس ساخته شد و در ۵۳ پسر و ۴۷ دختر در محدودۀ سنی ۷ تا ۱۰ سال اجرا شد. بهمنظور تعیین روایی محتوا، ناکلمههای ساخته شده توسط صاحب نظران مورد بررسی و اظهار نظر قرار گرفت. برای بررسی روایی سازه همبستگی نتایج آزمون تکرار ناکلمه با دو آزمون یادآوری مستقیم اعداد و یادآوری وارونه اعداد سنجیده شد. همچنین بهمنظور بررسی پایایی، این آزمون دوبار و با فاصلۀ زمانی اجرا شد. یافتهها: مقدار روایی محتوایی در این پژوهش ۵/۹۵ با انحراف معیار ۲ بهدست آمد. بین نتایج آزمون تکرار ناکلمه و آزمون یادآوری مستقیم اعداد و یادآوری وارونۀ اعداد ضریب همبستگی بهترتیب ۷۶/۰ و ۷۵/۰ بود . بین اجراهای متوالی آزمون تکرار ناکلمه، ضریب همبستگی ۸/۰ مشاهده شد(p=۰/۰۰۱). نتیجهگیری: نتایج نشان می دهد که آزمون تکرار ناکلمۀ ساخته شده میتواند برای شناسایی اختلالات واجی در کودکان ۷ تا ۱۰ سال فارسیزبان مورد استفاده قرار گیرد.
یونس لطفی، زهرا حسینی دستگردی، عبدالله موسوی، سعیده مهرکیان، عنایتالله بخشی، دوره 23، شماره 4 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: جهتیابی براساس پردازش نشانههای زمانی و شدتی بین دو گوش حاصل میشود. مزایای این توانایی در انسان، درک گفتار در محیطهای شلوغ براساس تحلیل صحنۀ شنوایی و اثر کوکتل پارتی است. برای بررسی جهتیابی کودکان مبتلا به اختلال پردازش شنوایی و سایر اختلالات، ضروری است عملکرد کودکان هنجار بهطور کامل بررسی شود. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی جهتیابی و تکامل آن در کودکان هنجار انجام شد. روش بررسی: این مطالعه روی ۸۰ کودک هنجار دختر شامل ۴۲ نفر و پسر ۳۸ نفر در محدودۀ سنی ۸ تا ۱۱ سال انجام شد. عملکرد جهتیابی پس از اعمال تفاوت شدت بین دو گوش از ۱۰- تا ۱۰+ دسیبل و ایجاد تفاوت زمان بین دو گوش از ۸۸۰- تا ۸۸۰+ میکروثانیه با دو نویز بالاگذر و پایین گذر بررسی شد. یافتهها: در آزمون تفاوت شدت بین دو گوش تابع جهتیابی تقریباً خطی بود، در حالیکه در آزمون تفاوت زمان بین دو گوش از تفاوت ۲۲۰- تا ۲۲۰+ میکروثانیه تابع خطی و از ۴۴۰- تا ۸۸۰- و ۴۴۰+ تا ۸۸۰+ میکروثانیه، بهطرف مجانب تمایل مییافت. خطای جهتیابی در آزمون اول در مقایسه با آزمون دوم کمتر بود(p<۰/۰۰۰۱) و اثر سن فقط در آزمون دوم مشاهده شد(p=۰/۰۰۱). نتیجهگیری: با توجه به نتایج، در آزمون تفاوت زمان بین دو گوش، جهتیابی کودکان ۱۱ سال بهتر از سایر کودکان بود و در آزمون تفاوت شدت بین دو گوش تأثیر سن وجود نداشت.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|