|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
10 نتیجه برای موللی
گیتا موللی، دوره 8، شماره 1 - ( 2-1379 )
چکیده
کم شنوایی حتی زمانی که محدود به یک گوش باشد، برای ارتباط و یادگیری معلولیت به حساب می آید. گرچه طبق تجربیات بالینی این موضوع درست به نظر نمیرسد، اما هیچگونه اطلاعات عینی جهت ارزیابی یا حتی ارجاع وجود ندارد تا مشخص نماید چه نوع کمشنوایی میتواند معلولیت حقیقی برای موفقیتهای تحصیلی محسوب شود. یافتههایی که در اینجا ارائه شده بهطور ضمنی وجود معلولیتی بالقوه در زمینههای تحصیلی را در نتیجه کمشنوایی یکطرفه نشان میدهد، اگرچه آن را اثبات نمیکند. این مطالعه آیندهنگر، آزمونهای غربالگری ادیولوژی و اتولوژی را مدتی بیش از 9 سال در یکی از دانشگاههای معتبر مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
گیتا موللی، عبدالله موسوی، دوره 11، شماره 1 - ( 2-1381 )
چکیده
مشاهده لب های گوینده مانند شنیدن گفتار با چشم است (به جای گوش) و به طور قابل ملاحظه ای درک گفتار را بهبود می بخشد. در این مقاله مروری داشته ام بر پژوهش های شصت سال گذشته در مورد لب خوانی، مشکلات پژوهشی، مطالعات بر روی عوامل موثر بر آن، مسائل مربوط به سوبرتری و منطقه بندی مغزی و عملکردهای نوروسایکولوژیک و درکی آن. بررسی های متعدد بر روی گفتار خوانی حاکی از آن است که افراد کم شنوا در مقایسه با افراد شنوای هنجار، دارای مهارت های گفتار خوانی برتری نیستند. FMRI همچنین نشان داده است که نشانه های زبان شناختی بینایی در مورد اصوات گفتاری قشر شنوایی را فعال می سازند. در اینجا اطلاعات و بحث هایی در مورد تمامی جنبه های پدیده لب خوانی و استفاده آن در شنوایی شناسی توانبخشی ارائه شده است.
گیتا موللی، دوره 13، شماره 1 - ( 2-1383 )
چکیده
باور کلی براین است که آموزش دریافت گفتار و بهطور اختصاصیتر، آموزش گفتارخوانی برای بزرگسالان دچار ضایعه شنوایی اکتسابی بسیار سودمند است. پژوهشگرانی چون Abrahamson، Kopra و Dunlop (1981) Owens و Raggio (1987)، Walden، Erdman، Montgomary، Schwartz، Prosac (1981)، Montgomaryّ، Prosac، Walden، Sherr و Jones (1977) به این نکته اذعان داشتند (Pichora-Faller و همکاران، 1991؛ Alpiner و Mc Carthy، 1977، 2000) که نشانههای دیداری حتی در درک گفتار افراد دارای شنوایی هنجار نیز نقش مهمی برعهده دارند. از این رو افراد معمولاً مایلند هنگام گفتگو به چهره گوینده نگاه کنند.
مهشید فروغان ، گیتا موللی، مجید سلیمی ، سعید اسدملایری، دوره 15، شماره 2 - ( 2-1385 )
چکیده
زمینه و هدف: بیشتر بررسی های موجود روی والدین کودکان کم شنوا حاکی از بروز اختلالاتی در سلامت روانی آنها پس از شناسایی ناشنوایی کودک بوده است. یکی از هدف های عمده هر نوع برنامه مداخله به هنگام مشاوره با والدین است. این مقاله به بررسی تاثیر یک برنامه مشاوره به صورت گروهی بر سلامت روانی والدین کودکان کم شنوا می پردازد. روش بررسی: این مطالعه به روش شبه آزمایشی و پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی صورت گرفت. شرکت کنندگان در پژوهش همه والدین کودکان کم شنوایی بودند که در یک مرکز ویژه کودکان کم شنوا حضور داشتند. ابتدا وضعیت سلامت روانی والدین ارزیابی شد. سپس برنامه مشاوره به صورت گروهی برای آنان اجرا گردید. برنامه شامل 6 جلسه 1.5 ساعته و شکل کلی هر جلسه شامل سخنرانی و بحث های گروهی به روش شناختی- رفتاری بود. وضعیت سلامت روانی والدین پیش از اجرای برنامه و بلافاصله پس از آن با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی و فهرست علایم روانی 90 مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها: بیش از نیمی از والدین دچار اختلالات روانشناختی بودند. مقایسه پیش آزمون و پس از آزمون نشان دهنده کاهش معنی دار میزان افسردگی، اضطراب و بیشتر دیگر شاخص های روانی والدین پس از اجرای برنامه مشاوره به روش شناختی- رفتاری در والدین کودکان کم شنوا بود. نتیجه گیری: نتایج حاکی از وجود اختلالات روانی در والدین کودکان کم شنوا و موثر بودن مداخله های شناختی- رفتاری در بهبود این شاخص ها بود. با توجه به گسترش برنامه های شناسایی کم شنوایی در کودکان در کشورمان پیشنهاد می شود بررسی های بیشتری روی برنامه های مداخله ای روانشناختی مناسب برای والدین صورت گیرد.
گیتا موللی، سید مجید میرخانی، شهروز نعمتی، مریم مللی، دوره 20، شماره 2 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: شغل نقش مهم و ارزشمندی در امنیت روانی، فردی، اجتماعی و اقتصادی انسان دارد. وضعیت شغلی ناشنوایان میتواند در ایجاد بهداشت فردی و اجتماعی این گروه مفید باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اشتغال به کار ناشنوایان عضو کانون ناشنوایان انجام شد. روش بررسی: پژوهش حاضر روی اعضای کانون ناشنوایان شهر تهران با استفاده از پرسشنامه محققساخته در سه قسمت مجزا شامل دادههای اولیه، ارزیابی وضعیت اشتغال و ارزیابی نگرش ناشنوایان مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی استفاده شد. یافتهها: نتایج در سه بخش مجزا حاکی از آن است که بخش عمدهای از جامعه کانون ناشنوایان را جوانان تشکیل میدهند که 68 نفر از آنها زن (5/52%) و 53 نفر از آنها مرد (5/47%) بودند؛ 2/56 درصد افراد بیکار و 8/43 درصد شاغل بودند و دارای مشکلاتی اعم از عدم ارائه تسهیلات مرتبط با معلولیت (5/14%)، مشکل در برقراری ارتباط در محیط کار (4/9%)، دستمزد کمتر از سایرین (افراد عادی) بهدلیل معلولیت (4/12%)، دوری مسافت (4/15)، تناسب محیط کار با ناشنوایی (4/11%)، رفتار نامناسب همکاران (2/13%)، رفتار نامناسب مدیر (5/12%) و تبعیض بهعلت معلولیت (2/11%) بودهاند؛ نگرش ناشنوایان در تمام موارد مثبت و 90 درصد آنها شغل را یکی از ضروریات زندگی و در مقابل 10 درصد آن را غیرضروری دانستهاند. نتیجهگیری: تعداد بسیار زیادی از ناشنوایان بیکار بودند، و لازم است در سیاستهای موجود برای تسهیل اشتغال به کار این گروه بزرگ از معلولین تجدید نظری صورت گیرد.
گیتا موللی، مهدی عبدالهزادهرافی، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: مدتها مربیان بهدنبال روشی بودند که بتواند گفتار را برای افراد کمشنوا قابل رؤیت کند. در دهههای اخیر روشهای چندی ابداع شد که مهمترین آن گفتار نشانهای است که حدود 50 سال پیش توسط کورنت در سال 1967 ابداع شد. هدف مقالۀ حاضر، بررسی نتایج پژوهشهای انجام شده پیرامون گفتار نشانهای و اثربخشی آن بر مهارتهای زبانی کودکان کمشنوا بود.
روش بررسی: در این مقاله، پژوهشهایی که به بررسی گفتار نشانهای و تأثیر آن بر جنبههای مختلف گفتار و خواندن و نوشتن کودکان کمشنوا پرداخته بودند، مرور شدند. این مطالعات با کلید واژه cued speech از بانکهای اطلاعاتی Proquest، Medlineو Scopus و نیز پایاننامهها و کتابهای معتبر از سال 1972 تا 2011 استخراج شدهاند.
نتیجهگیری: گفتار نشانهای از جمله روشهای شفاهی است که همه صداها را قابل دیدن و قابل دسترس میکند. این روش ادراک گفتار را بسیار ساده میسازد؛ همچنین مهارتهای لبخوانی و توانایی استفاده از باقیمانده شنوایی را در کودکان کمشنوا بهبود میبخشد. گفتار نشانهای توانایی برقراری ارتباط و درک و تمایز گفتار را از سنین کودکی افزایش میدهد و گفتار و توانایی بهرهگیری از کاشت حلزون را بهبود میبخشد. هدف اصلی از ابداع گفتار نشانهای ارتقاء سطح خواندن و نوشتن کودکان کمشنوا بوده است که در این حیطه به نظر کاملاً موفق میرسد.
گيتا موللی، مهدی عبدالهزادهرافی، شهروز نعمتی، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: تولد و پرورش کودکان کمشنوا، غالباً مشکلات و احساسات روانشناختی ویژهای را برای والدین بهویژه مادران که وقت بیشتری را صرف پرورش فرزندان خود میکنند به بار میآورد. هدف مطالعۀ حاضر، مقایسۀ سلامت عمومی مادران کودکان کمشنوا و مادران کودکان شنواست. روش بررسی: این مطالعه که از نوع توصیفی تحلیلی بود روی 88 مادر (44 مادر کودک کمشنوا و 44 مادر کودک شنوا) تهرانی که بهصورت تصادفی خوشهای انتخاب شدند، صورت گرفت. بهمنظور بررسی وضعیت سلامت عمومی از پرسشنامه 28 سؤالی سلامت عمومی استفاده شد. دادههای گردآوری شده با استفاده از آزمون آماری t مستقل تحلیل شد. یافتهها: تحلیل دادهها نشان داد سلامت عمومی مادران کودکان کمشنوا پایینتر از مادران کودکان شنواست(p=0/01) . همچنین، میانگین امتیازهای علائم اضطراب(p=0/01)، علائم افسردگی(p=0/01)، علائم جسمانی(p=0/02) و کارکرد اجتماعی(p=0/01) مادران کودکان کمشنوا بالاتر از مادران کودکان شنواست. نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده میتوان گفت وجود کودک کمشنوا بر سلامت عمومی مادر اثرگذار است. این یافته لزوم توجه هر چه بیشتر متخصصان امر و ایجاد زمینههای حمایت روانشناختی و اجتماعی مادران کودکان شنوا را بیش از پیش روشن میسازد .
محمد رستمی، سید جلال یونسی، گیتا موللی، داریوش فرهود، اکبر بیگلریان، دوره 23، شماره 3 - ( 5-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: آسیب شنوایی میتواند کیفیت زندگی نوجوانان کمشنوا را تحت تأثیر قرار دهد و به انزوای اجتماعی و افسردگی منجر شود پژوهش حاضر درصدد بررسی اثربخشی مشاورۀ توانبخشی مبتنی بر آموزش گروهی مهارتهای مثبتاندیشی بر افزایش شادکامی کمشنوایان دختر و پسر بود. روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی بوده و در آن از طرح پیشآزمونـپسآزمون با گروه شاهد استفاده شد. جامعۀ آماری شامل کلیۀ دانشآموزان آموزشگاههای دخترانه و پسرانه کمشنوایان مقاطع دبیرستان، جنوب تهران در سال تحصیلی ۱۳۹۲-۱۳۹۱ بود، از طریق روش نمونهگیری چندمرحلهای، ۴۸ نفر انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه مورد و شاهد ۱۲ نفری برای پسران و دختران، گمارده شدند. گروههای مورد بهمدت هشت جلسه ۴۵ دقیقهای بهمدت دو روز در هفته تحت آموزش مهارتهای مثبتاندیشی قرار گرفتند. نمرۀ پرسشنامه شادکامی آکسفورد قبل و بعد از مداخله مقایسه شد. یافتهها: نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارتهای مثبتاندیشی بر افزایش شادکامی کمشنوایان تأثیر معنیداری دارد(p<۰/۰۱) همچنین متوسط نمرۀ شادکامی در دو گروه دختران و پسران تفاوت معنیداری با یکدیگر مشاهده شد(p<۰/۰۱). نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدست آمده میتوان گفت که آموزش مهارتهای مثبتاندیشی موجب افزایش نمرۀ شادکامی نوجوانان کمشنوا میشود. بنابراین میتوان روش بهکار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی برای مداخلات روانیـتربیتی و مشاورهای و درمانی در نوجوانان کمشنوا قلمداد کرد.
گیتا موللی، فاطمه ترابی، الهام توکلی، دوره 23، شماره 5 - ( 9-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات نشان میدهد افراد کمشنوا بیشتر از افراد شنوا به مشکلات روانپزشکی از جمله مشکلات رفتاری مبتلا هستند. هدف مطالعۀ حاضر، مروری بر پژوهشهای انجام گرفته در زمینۀ مشکلات رفتاری افراد کمشنوا و بررسی میزان شیوع، علل بروز و رویکردهای مداخلهای برای پیشگیری و کاهش مشکلات رفتاری در این گروه بود. یافتههای اخیر: مرور بر مطالعات انجام شده در سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۳ نشان داد شیوع مشکلات رفتاری در گروه کمشنوایان بیش از گروه شنوا برآورد شده است. چهار عامل نقص زبانی، مشکلات ارتباطی، نقش والدینی، و طرز نگرش و باورهای فرد و جامعه نسبت به مسئله کمشنوایی در بروز مشکلات رفتاری این گروه دخیل بودند. نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای مشکلات رفتاری در گروه کمشنوایان باید برای پیشگیری مشکلات رفتاری به راهکارهای ضروری توجه شود؛ به این منظور میتوان به تشخیص زودهنگام نقص شنوایی، افزایش قابلیت دسترسی افراد کمشنوا به خدمات سلامت و بهداشت، بالا بردن سطح آگاهی فرد کمشنوا در مورد توانمندیهای خود، افزایش آگاهی و مهارت لازم در مربیان، کارکنان و متخصصان، و اجرای برنامههای تغییر رفتار اشاره کرد.
گیتا موللی، معصومه ایمانی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات مختلف نشان میدهد که کودکان کم شنوا در مقایسه با کودکان عادی مشکلاتی را در کلیۀ ابعاد رشد هیجانی شامل بیان چهرهای، بازشناسی هیجانی، قواعد تظاهری، فهم هیجانات آمیخته و متضاد و نظریۀ ذهنخوانی نشان میدهند. هدف مقاله حاضر مروری بر پژوهشهای انجام گرفته در زمینۀ بررسی مشکلات رشد هیجانی در کودکان کمشنوا بود. یافتههای اخیر: برخی یافتهها نشان میدهند در سنین پایین عملکرد کودکان کم شنوا مشابه عملکرد کودکان شنواست. در بررسی قواعد تظاهری در کودکان کمشنوا میتوان اذعان کرد الگوی پاسخدهی کودکان کمشنوا ممکن است نشاندهندۀ مشکلات آنان در درک حالات ذهنی نباشد، بلکه ناشی از ناتوانی آنان از بیان کردن دلایل خود در این موقعیتها باشد. بهطور کلی یافتههای تحقیقاتی نشان میدهد که فهم و درک هیجانی در جنبهها و ابعاد مختلف با توانایی های ارتباط زبانی کودک مرتبط است. نتیجه گیری: الگوی نتایج بهدست آمده بر مبنای فرضیۀ مکالمات، مبین این است که کودکان ناشنوا در بیشتر ابعاد رشد هیجانی مانند تفسیر و تشخیص هیجانات چهرهای، عملکردی مشابه همسالان شنوا دارند اما این کودکان در فهم قواعد تظاهری و نظریۀ ذهنخوانی که در آن تجربه مکالمات نقش اساسی دارد عملکرد ضعیفتری داشتند. یافتههای اخیر بهطور کلی نشان میدهد که زبان نقشی اساسی در رشد هیجانی کودکان دارد و بنابراین کودکان ناشنوا در مقایسه با کودکان شنوا عملکرد ضعیفتری دارند.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|