پریسا جلیلزاده افشاری، قاسم محمدخانی، نعمتاله روحبخش، شهره جلایی، انسیه نسلی اصفهانی،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۲ )
زمینه و هدف: دیابت شیرین اختلال شایعی است که میتواند درگیریهای گوناگونی از جمله نقائص شناختی در سیستم عصبی مرکزی ایجاد کند. کاربرد پتانسیل وابسته به رخداد P۳۰۰ بهعنوان یک رویکرد نوروفیزیولوژیک در ارزیابی عملکردهای شناختی به خوبی مشخص شده است. در این مطالعه پتانسیل وابسته به رخداد P۳۰۰ شنوایی در افراد هنجار و مبتلا به دیابت نوع I مقایسه شده است.
روش بررسی: در این مطالعه غیرمداخلهای، پتانسیل P۳۰۰ شنوایی به روش الگوی تحریک متفاوت با استفاده از دو محرک تنبرست ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ هرتز روی ۲۵ فرد مبتلا به دیابت نوع I با میانگین سنی ۷۶/۲۸ سال و ۲۵ فرد هنجار با میانگین سنی ۶۸/۲۹ سال و شرایط سنی، جنسی و سطح تحصیلات مشابه انجام شد. از روش نمونهگیری از نوع احتمالی و تصادفی طبقهای استفاده شد.
یافتهها: میانگین زمان نهفتگی P۳۰۰ در بیماران بهطور معنیداری در مقایسه با افراد هنجار در هر دو جایگاه الکترودی و دو جنس افزایش(p=۰/۰۰۰) نشان داد و میانگین دامنۀ P۳۰۰ در هر دو جنس بیماران نسبت به افراد هنجار در هر دو جایگاه الکترودی باشد کاهش معنیداری(p=۰/۰۰۰) داشت.
نتیجهگیری: افزایش معنیدار زمان نهفتگی در بیماران نشانۀ پردازش اطلاعات شنوایی کندتر و سرعت طبقهبندی اطلاعات کمتر بود. کاهش معنیدار دامنۀ موج P۳۰۰ در بیماران بیان میکند که حافظۀ کاری نمیتواند به خوبی رخداد جدید را شناسایی کرده و محیط خود را برحسب آن بههنگام کند.