|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
9 نتیجه برای آلودگی
حمید گلشاه، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
وارد شده، آنقدر اهمیت یافته که دانشمندان و محققین از آن بهعنوان آلودگی صوتی نام میبرند.یکی از حواس پنجگانه خدادادی جهت اکثریت موجودات زنده، حس شنوایی است. صدا وسیله برقراری ارتباط بین انسانهاست و همان طور که انسان از شنیدن موسیقی آرام احساس خوشایندی دارد، به همان نسبت از شنیدن صداهای با شدت زیاد احساس ناخوشایندی خواهد داشت. البته باید گفت که تنها شدت صوت آزار دهنده نیست بلکه نحوه ارتعاش و فرکانس صوت نیز مهم میباشد. کمااینکه گاهی اوقات صدای چکه شیر آب در یک محیط ساکت یا تیک تیک ساعت بعضا میتواند آزاررسانی بیشتری داشته باشند.بهرحال چناچه SPL اندازهگیری شده بیشتر از حد مجاز باشد باید اقدام به آنالیز فرکانسی در محل نمود تا مشخص شود صدای موجود در هر فرکانس چقدر با استاندارد فاصله دارد.
فتاح رمضانعلی، امید منتظری، بهنام یزدانی، مهرانگیز شمس، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
جهان امروز علیرغم نیل به پیشرفتهای بزرگ علمی، صنعتی، کشاورزی و بازرگانی عوارض و عواقب وخیمی برای بشریت ایجاد کرده است. آلودگی محیط زیست از مهمترین معضلات قرن حاضر است. ابعاد آلودگی در همه نقاط زمین به چشم میخورد و در این بین شهرها را میتوان از آلودهترین قسمتها محسوب داشت. آلودگی آب، هوا و خاک هر کدام بهاندازهای خطرناک میباشند که زندگی انسان و گیاهان و جانوران را تهدید کنند. اما امروز یکی از مخربترین و ناهنجارترین آلودگیها هان سر و صدا یا آلودگی صوتی است. رابرت کخ در قرن نوزدهم اظهار میدارد "مهمترین مشکلی که بشر در قرن آینده (قرن بیستم) با آن مواجه خواهد بود، بیماریهای عفونی نیست بلکه سر و صدا است".
نسیم صابر معاش، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
یکی از بزرگترین مشکلات بشر امروز سر و صداست. سر و صدا نیز مانند آب آلوده و هوای آلوده عاملی است که زندگی بشر را دچار خطرات فراوان کرده است. تحقیقات نشان میدهند که صدای ناشی از زندگی ماشینی موجب چنان ناراحتیهای جسمی و روحی میشود که امروزه در جهان برای مبارزه با آن هزینههای هنگفتی صرف میشود. این مشکل در اکثر شهرهای صنعتی در شمار مهمترین موضوعات تلقی شده و حتی بهعنوان یک عامل اساسی در شهرسازی، ساختمان، طراحی ماشینآلات و طراحی کارخانجات وارد شده است. در گزارشهای مختلف کشورهای صنعتی ارقام فراوانی از عوارضی که سر و صدا در انسان ایجاد میکند، ذکر گردیده است
پروین نصیری، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
در روند صنعتی شدن جوامع انسانها در معرض عوامل مختلفی قرار گرفتهاند که عمدتاً تهدیدی برای سلامت روحی و جسمی بشر به حساب میآیند. نویز حاصل از ارتعاش در محیط کار یکی از مهمترین فاکتورهای آسیبرسان در ایجاد افت شنوایی در کارگران است.اخیراً، مطالعات متعددی به بررسی آلودگی صوتی و صنعتی پرداختهاند و محیط را از طریق دزیمتری مورد بررسی قرار دادهاند. در مقالۀ حاضر، ما در ابتدا نگاهی به نتایج این مطالعات داشته و به بحث در زمینه جزئیات کنترل نویز و مدیریت آن خواهیم پرداخت.
جبرئیل سراجی، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
کلمه ارگونومی (ERGONOMICS) از دو واژه ارگو (ERGO) نوموس (NOMOS) به معنی کار و قاعده و قانون ساخته شده و مترادف آن مهندسی عوامل انسانی (Human Factors Engineering) میباشد و در کشورهای مختلف کاربردهای متفاوت دارد. ارگونومی در جهت نیل به اهداف و دستورالعملها از علوم مختلف بهویژه آناتومی، فیزیولوژی، آنتروپومتری، مهندسی، روانشناسی و جامعهشناسی، بیوفیزیک و بیوشمی و .... استفاده به عمل میآورد.بههرحال با استفاده از مجموعه این علوم دانشی توصیف میگردد که کاربرد آن در کلیه جوامع انسانی موجب حفظ و حراست از نیروی انسانی، رفاه اجتماعی و آرامش عمومی گردیده و فعالیت و زندگی را نشاط انگیز و متناسب با تواناییهای جسمانی، روانی و اجتماعی انسان جلوهگر میسازد و در نهایت انطباق لازم را بین انسان و محیط کار و زندگی بهوجود میآورد.از عوامل بسیار مهم که میتواند این تعادل را بر هم زده یا تأثیر بگذارد، عامل صدا میباشد (صدا با توجه به فراگیرترین مسئله جوامع بشری و زیست محیطی و اهمیت ویژه آن مورد توجه قرار گرفته است). صدای موجود در جوامع میتواند ناشی از ترافیک و حمل و نقل فعالیت کارگاهها و کارخانجات، فعالیتهای ساختمانی، ازدحام و محاورات انسانی، وسایل ارتباط جمعی و..... باشد. لیکن در مورد منابع صدا اختلاف عمدهای در بین جوامع وجود دارد که شناخت آنها از دیدگاههای مختلف حائز اهمیت میباشد
صادق حضرتی، صمد قضایی، علی خوانین، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
مواد و روش: میزان نویز موجود در محیط برای هر کارگر توسط دزیمتر اندازهگیری شد. میکروفن به یقه پیراهن متصل گردید و دزیمتر روی کمربند نصب شد. ارزیابیهای شنوایی پیش از شروع کار در کارخانه انجام میپذیرفت.
یافتهها: تعداد سالهای تجربه کاری در کارخانه ارتباط مستقیمی با میزان افت شنوایی در کارگران محیطهای نویز دارد.
بحث و نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه نشان میدهد کارگران درب و پنجرهسازی در معرض سطح بالایی از نویز قرار داشته و آستانههای شنواییشان به میزان زیادی از آلودگی صوتی متأثر میشود. این یافتهها در تأیید مطالعات پیشین صورت گرفته در این راستاست.
رستم گل محمدی، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
به منظور ارزیابی صدای کوبه ای ایجاد شده توسط مته های پنوماتیک 32 کیلوگرمی که در خدمات مختلف شهری برای کندن و شکافتن بکار می رود، در تابستان 1375 در قالب بخشی از یک طرح پژوهشی اقدام به مطالعه، اندازه گیری و ارزیابی صدای این دستگاهها در شهر همدان گردید. نتایج نشان می دهد که میانگین تراز فشار صورت زمینه (شامل محیط و کمپرسور dBC 4/92 با انحراف معیار dBC 4/5، میانگین تراز فشار صوت مته ها حین کار dBC6/18 با انحراف معیار dBC 6/109 با انحراف معیار dBC 2/2 ، همچنین میانگین فاکتور قله در مورد بررسی dBC 6/18 با انحراف معیار dBC7/3 بوده است. میانگین تراز فشار صورت هنگام کار مته در فواصل: 5 متری از منبع dBA 6/98 با انحراف معیار dBA 8/102 متری dBA 5/91 با انحراف معیار dBA 6/2 ، 20 متری dBA 8/86 با انحراف معیار dBA 8/2 بوده است. با توجه به موارد پیشگفت و اثرات اثبات شده صدا از نظر مواجهه شغلی و اجتماعی که عمده ترین آن شامل صدمه به دستگاه شنوایی، تداخل با مکالمه و کاهش ارتباط مکالمه ای، تحریک عصبی و افزایش فشار خون و ضربان قلب می باشد که همگی حائز اهمیت هستند.ارزیابی موارد فوق با توجه به ساعت تقریبی مواجهه روزانه نشان می دهد که در تمام موارد، مواجهه کارگران با صدا بیش از حد مجاز بوده است. لذا بروز عوارض مربوطه در چنین مواردی اجتناب ناپدیر است. این مشکل به صورت جدی سلامت کارگران را مورد تهدید قرار داده و از نظر اجتماعی نیز با توجه به موارد فوق تراز فشار صوت حتی در فاصله 20 متری از منبع با بالاترین تراز پذیرفته شده شهرها ( JBA 70 ) اختلاف زیادی دارد که علاوه بر سلب آسایش ساکنین، عوارض فیزیولوژیک مذکور نیز قابل انکار نیست.
محمد طاهری، دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
امروزه، نویز ناخواسته تمام محیطهای اطراف از محل کار گرفته تا محیط زندگی را فرا گرفته است و آرامش و سلامت انسان را مختل کرده است. علیرغم اهمیت تأثیر مستقیم صدا بر زندگی انسان، در کشور ما در حیطه مذکور تلاش زیادی صورت نگرفته است. لذا این مطالعه، بر اندازهگیری آلودگی صوتی موجود در محل کار اپراتورهای مخابرات متمرکز شده و در کنار آن به بررسی اثرات روانی و فیزیکی صدا بر سلامت کارکنان پرداخته است.
احمد گشانی، مهین صدایی، پروین نصیری، شهره جلایی، دوره 14، شماره 1 - ( 6-1384 )
چکیده
هدف: مطالعه و بررسی شدت و محتوای طیفی گروهی از اسباب بازیها به عنوان منبع آلودگی صوتی مواد و روش ها: پژوهش مقطعی حاضر روی 184 اسباب بازی انجام گردیده است. این اسباب بازیها به طور تصادفی از فروشگاههای اسباب بازی در مناطق مختلف شهر انتخاب شده و در 10 گروه دستهبندی گردید. اندازهگیری نویز آنها در فاصله 2 ، 25 و 50 سانتی متری از سر با استفاده از dBA صورت گرفت. پرصداترین اسباببازی هر گروه جهت آنالیز فرکانسی بصورت اکتاوباندی انتخاب گردید. یافته ها: بیشترین شدت نویز در فاصله 2 سانتی متری مربوط به تفنگهای اسباب بازی با میانگین dBA 112 و محدوده dBA 127-100 بوده و کمترین شدت مربوط به جغجغه ها با میانگین dBA 84 و محدوده dBA 95-74 بوده است. سطح نویز هنگام افزایش فاصله از 2 به 25 سانتی متری نسبت به 25 به 50 سانتی متر، غیر از 2 مورد به طور معنی داری کاهش می یافت. آنالیز فرکانسی نویزها حاکی از وجود انرژی در محدوده مؤثر شنوایی بود. در بسیاری از اسباب بازی ها انرژی در محدوده فرکانس های میانی و زیر تمرکز داشت. نتیجه گیری: سطح نویز ناشی از اسباب بازیها قابل توجه بوده و در بسیاری از موارد فراتر از dBA 90 بوده است. محتوای طیفی اسباب بازیها حاکی از تمرکز در فرکانسهای میانی و بالا در بسیاری از موارد بود. بنابراین اسباب بازیها به عنوان یک منبع آسیب شنوایی مطرح هستند و لازم است مورد توجه قرار گیرند.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|