|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
7 نتیجه برای اسکلروز متعدد
داود رستمیان، عبدالله موسوی، دوره 11، شماره 1 - ( 2-1381 )
چکیده
هدف: این پژوهش بررسی وضعیت شنوایی مبتلایان به بیماری MS قطعی می باشد. نتایج بدست آمده می تواند جهت تایید تشخیصی بیماری و افزایش آگاهی از جنبه های مختلف این بیماری و اقدامات درمانی و توانبخشی در جامعه مبتلایان موثر و مفید باشد. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت سنجشی تحلیلی در زمستان 1379 بر روی 40 نفر از مبتلایان قطعی صورت گرفت که از بین مراجعین به کلینیک MS بیمارستان شهداء تجریش در محدوده سنی 20 تا 45 سال انتخاب شده بودند و هیچگونه سابقه مشکلات اتولوژیک نیز نداشتند. در این پژوهش نتایج آزمون های شنوایی رایج (ART و SDS و SRT و PTA) و آزمون ABR بیماران MS با نتایج حاصله از گروه شاهد یا مقادیر استاندارد در کلینیک شنوایی دانشکده توانبخشی علوم پزشکی ایران مقایسه شدند. نتایج: در این بررسی میانگین آستانه های شنوایی تون خالص بیماران MS در محدوده های فرکانسی پایین، میانه و بالا در مقایسه با گروه شاهد از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان داد (P<0.05). در آزمون آستانه رفلکس صوتی نیز تفاوت معنی داری بین میانگین این آستانه ها در دو گروه دیده شد. در آزمون های گفتاری تفاوت معنی داری در نتایج بدست آمده از دو گروه مشاهده نشد (P>0.05). در آزمون ABR فقط از نظر زمان نهفتگی مطلق موج V و زمان نهفتگی فواصل بین موجی III-V و I-V تفاوت آماری معنی داری بین دو گره دیده شد. بین میانگین فرکانس های میانه و طولانی شدن زمان نهفتگی مطلق موج V ارتباط معنی داری وجود دارد اما ارتباط بین SDS و ABR و نیز ART و ABR معنی دار نیست. بحث: نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می دهند که آزمون های ART و PTA و برخی از پارامترهای آزمون ABR می تواند به عنوان یک روش تکمیلی جهت تایید تشخیص بیماری MS در کنار سایر روش های مرسوم (مثل MRI و بررسی VEP و CSF و SEP) و توام با آنها بکار گرفته شوند.
ریحانه توفان، بهرام جلایی، شهریار نفیسی، عبدالرضا شیبانی زاده، محمدرضا کیهانی، دوره 19، شماره 2 - ( 3-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی ابزاری جدید برای بررسی عملکرد دهلیزی است. کاربرد بالینی این پتانسیلها در بسیاری از بیماریها بررسی شده است، اما نقش آنها در بیماریهای ساقۀ مغز و فرایند میلینزدای دستگاه عصبی مرکزی همچنان نامشخص است. هدف پژوهش حاضر مقایسۀ این پتانسیلها در بیماران اسکلروز متعدد و افراد هنجار بود. روش بررسی: مطالعۀ مقطعی حاضر روی 21 بیمار مبتلا به اسکلروز متعدد، 15 زن و 6 مرد، و 20 فرد هنجار شامل 14 زن و 6 مرد، در محدودۀ سنی 50-17 سال انجام شد. پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی با استفاده از محرک تنبرست 500 هرتز ثبت شد. شاخصهای مورد بررسی شامل زمان نهفتگی قلههای p13 وn23 و دامنه قله به قله p13-n23 بود. یافتهها: بین دو گروه از نظر میانگین زمان نهفتگی p13 و دامنۀ قله به قله p13-n23 در هر دو گوش تفاوت معنیداری مشاهده گردید(p<0/05). در دو بیمار اسکلروز متعدد پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی تنها در یکی از گوشها قابل ثبت بود. زمان نهفتگی قله p13 در 9 بیمار (14 گوش) افزایش نشان داد. بهطور کلی نتایج آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی در 6/47 درصد بیماران ناهنجار بود. نتیجهگیری: آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیختۀ دهلیزی احتمالاً میتواند ابزاری جدید برای ارزیابی اختلالات عملکردی ساقۀ مغز در بیماری اسکلروز متعدد باشد. نتایج ناهنجار این آزمون در این بیماران ممکن است با نقص هدایت پیامهای عصبی در مسیر رفلکس وستیبولوکولیک در ارتباط باشد.
قاسم محمدخانی، فروغ یونسی، مهین صدایی، هاله مجیدی، سقراط فقیهزاده، دوره 21، شماره 1 - ( 1-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: اسکلروز متعدد یک بیماری نورولوژیک است که سیستم عصبی مرکزی را درگیر میکند. بررسیها نشان دادهاند که نتایج آزمونهای رفتاری شنوایی مرکزی نظیر رهایی از ماسکینگ یا اختلاف سطح پوشش در بیماری اسکلروز متعدد متأثر میگردند. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسۀ میزان اختلاف سطح پوشش در افراد مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد با افراد هنجار است. روش بررسی: این مطالعۀ مقطعی غیرمداخلهای روی 32 فرد مبتلا به اسکلروز متعدد دارای شنوایی هنجار در محدودۀ سنی 20 تا 50 ساله و 32 فرد هنجار با شرایط سنی و جنسیتی مشابه در دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. آزمون اختلاف سطح پوشش روی آنها انجام شد. یافتهها: میانگین اختلاف سطح پوشش در دو گروه هنجار و افراد مبتلا به اسکلروز متعدد تفاوت معنیداری نشان داد(p<0/01) در حالی که از نظر جنسیت اختلاف معنیداری بین میانگین میزان اختلاف سطح پوشش در دو گروه مشاهده نشد. نتیجهگیری: استفاده از آزمون اختلاف سطح پوشش در مجموعه آزمونهای تشخیص افتراقی بیماری اسکلروز متعدد برای ارزیابی اختلالات شنوایی و همچنین کنترل روند توانبخشی این بیماران مفید است.
ایوب ولدبیگی، نعمتاله روحبخش، قاسم محمدخانی، لیلا جلیلوند کریمی، شهره جلایی، دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از تواناییهای مهم دستگاه پردازش شنوایی مرکزی، پردازش زمانی شنیداری است. آزمون فاصله در نویز ابزار بالینی مناسبی جهت ارزیابی تفکیک زمانی است. به نظر میرسد این جنبه از پردازش در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد با مخاطراتی روبهرو است. از این رو، هدف از انجام این مطالعه مقایسۀ نتایج آزمون فاصله در نویز در افراد دچار اسکلروز متعدد و هنجار 18 تا 40 ساله بود. روش بررسی: این مطالعه مقطعی، روی 20 بیمار مبتلا به اسکلروز متعدد از نوع راجعه با میانگین سنی 9/28 سال، و 26 فرد سالم با میانگین سنی 7/27 سال با شنوایی هنجار در محدودۀ سنی 18 تا 40 ساله انجام گرفت. شاخصهای مورد بررسی شامل آستانۀ تقریبی و درصد پاسخهای درست آزمون بود. یافتهها: یافتهها، نشاندهندۀ افزایش آستانۀ تقریبی کشف فاصله در نویز و کاهش پاسخهای درست در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد در مقایسه با افراد هنجار بود(p<0/0001). همچنین، نتایج مطالعه نشان داد که بین افزایش طول مدت بیماری و آستانۀ تقریبی 78 درصد و بین پاسخهای درست آزمون 82 درصد همبستگی وجود داشت(p<0/0001). نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر میرسد افراد دچار اسکلروز متعدد درجاتی از اختلال در پردازش تفکیک زمانی دارند که احتمالاً از درگیری دستگاه اعصاب مرکزی و نقص در پردازش شنیداری مرکزی ناشی میشود و برای بررسی مشکلات مربوط بهتفکیک زمانی در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد میتوان از آزمون فاصله در نویز استفاده کرد.
پریسا رسولی فرد، قاسم محمدخانی، سعید فراهانی، محمدعلی صحراییان، شهره جلایی، دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: درگیری سیستم عصبی مرکزی شنوایی و اختلالات شناختی در افراد مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد نسبتاً شایع است. برای آگاهی از فرایند عملکرد قشری، پتانسیلهای وابسته به رخداد بسیار مناسب است. پژوهش حاضر بهمنظور مقایسۀ پتانسیل وابسته به رخداد P300 شنوایی در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد و افراد هنجار انجام گرفته است. روش بررسی: در این پژوهش مقطعی P300 شنوایی به روش تحریک متفاوت با استفاده از دو محرک تنبرست 1000 هرتز و 2000 هرتز از 21 فرد مبتلا به اسکلروز متعدد شامل 10 زن و 11 مرد با میانگین سنی 8/27 سال و 27 فرد هنجار 15 مرد و 12 زن با میانگین سنی 2/23 ثبت شد. یافتهها: میانگین دامنه در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد بهطور معنیداری کوچکتر و میانگین زمان نهفتگی موج P300 آنها بهطور معنیداری طولانیتر بود. جنیست در دامنه و زمان نهفتگی موج P300 تأثیر نداشت. نتیجهگیری: بیماران مبتلا به اسکلروز متعدد درجاتی از ناهنجاری در پتانسیلهای وابسته به رخداد دارند و میتوان از P300 بهعنوان یک ابزار ارزشمند در کنار آزمون نوروسایکولوژیک در بررسی اختلالات شناختی مثل کاهش توجه در اسکلروز متعدد بهره گرفت.
پریسا رسولی فرد، قاسم محمدخانی، سعید فراهانی، محمدعلی صحراییان، شهره جلایی، سحر شمیل شوشتری، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: اسکلروز متعدد با ویژگیهای سهگانه التهاب، میلینزدایی، و اسکارگذاری مشخص میشود. سیر این بیماری ممکن است بهصورت عودکننده بهبودیابنده و یا پیشرونده باشد. اختلالات شناختی در افراد مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد نسبتاً شایع است و هر چه از طول مدت بیماری میگذرد میزان اختلال بیشتر میشود. برای آگاهی از اختلالات شناختی، پتانسیلهای وابسته به رخداد ابزار مناسبی هستند. پژوهش حاضر به بررسی تأثیر طول مدت بیماری و مقیاس حالت ناتوانی گسترده بر دامنه و زمان نهفتگی پتانسیل وابسته به رخداد P300 شنوایی در افراد مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد میپردازد. روش بررسی: در این پژوهش مقطعی و غیرمداخلهای، P300 شنوایی به روش تحریک متفاوت با استفاده از دو محرک تنبرست 1000 هرتز و 2000 هرتز روی 21 فرد مبتلا به اسکلروز متعدد با میانگین سنی 8/27 سال و انحراف معیار 1/7 سال در محدودۀ سنی 50-18 سال انجام شد. افراد مورد مطالعه بهصورت تصادفی ساده انتخاب شدند . یافتهها: بین زمان نهفتگی موج P300 با طول مدت بیماری و مقیاس حالت ناتوانی گسترده همبستگی وجود داشت(p<0/05). نتایج نشاندهندۀ میزان بالای همبستگی زمان نهفتگی موج P300 در هر دو جایگاه الکترودی بود(r>0/50) اما بین دامنۀ موج P300 با طول مدت بیماری و میان گین مقیاس حالت ناتوانی گسترده همبستگی وجود نداشت(p>0/05). نتیجهگیری: ارتباط معنیدار بین زمان نهفتگی P300 و ناتوانی فیزیکی بیمار میتواند حاکی از آن باشد که تغییراتی که در اسکلروز متعدد اتفاق میافتد ناشی از تغییر در سیستم عصبی مرکزی است. همچنین بین طول مدت بیماری با اختلالات شناختی ارتباط وجود دارد .
مهری ملکی، زهرا جعفری، حسن عشایری، مرضیه شریفیان، علیرضا اکبرزاده باغبان، دوره 23، شماره 1 - ( 1-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: اسکلروز متعدد یکی از بیماریهای دستگاه عصبی مرکزی است که میتواند با نشانههای گوناگونی همراه باشد. یکی از این نشانهها، اختلالات شنوایی است. با توجه به اینکه ضعف درک گفتار از پیامدهای اصلی نقص شنوایی است و توانایی حدت زمانی در درک گفتار نقش بهسزایی دارد. در پژوهش حاضر، درک گفتار و حدت زمانی توسط امتیاز بازشناسی واژه در سکوت و حضور نویز و آزمون کشف فاصله در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: پژوهش حاضر روی ۱۸ بزرگسال مبتلا به اسکلروز متعدد با میانگین سنی ۲۸/۳۷ سال و ۱۸ بزرگسال با شنوایی هنجار با میانگین سنی ۰۰/۳۸ سال که از نظر سن و جنس مطابقت داشتند، انجام شد. توانایی حدت زمانی در سطوح شدتی فوق آستانه بهوسیله آزمون کشف فاصله و امتیاز بازشناسی گفتار در سکوت و سه نسبت سیگنال به نویز مختلف در دو گروه اندازهگیری و نتایج بهدست آمده در افراد مبتلا به اسکلروز متعدد با افراد هنجار مقایسه شد. یافتهها: بین گروه مبتلا و هنجار در آزمون کشف فاصله و امتیاز بازشناسی واژه، اختلاف معنیداری وجود داشت(p<۰/۰۵). در آزمون کشف فاصله در دو گروه، بین چهار سطح شدت مورد بررسی، تفاوت معنیداری مشاهده شد(p<۰/۰۵). همچنین امتیاز بازشناسی واژه در هر دو گروه بین چهار وضعیت اندازهگیری تفاوت معنیداری داشت(p<۰/۰۰۱). نتیجهگیری: براساس یافتههای مطالعۀ حاضر، در بیماری اسکلروز متعدد نقص در پردازش ویژگیهای زمانی محرک مشاهده میشود. به نظر میرسد نقص در پردازش ویژگیهای زمانی محرک صوتی، علت کاهش امتیاز بازشناسی واژه و درک گفتار در این بیماران است.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|