|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
9 نتیجه برای دایکوتیک
محمد ابراهیم مهدوی زفرقندی، علی اصغر پیوندی، دوره 16، شماره 2 - ( 3-1386 )
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی مهارتهای پردازش شنوایی مرکزی نیازمند آزمایشهای رفتاری مختلفی در قالب یک مجموعه آزمون است. آزمایشهای گفتاری معدودی برای اثبات اختلال پردازش شنوایی مرکزی در کودکان فارسی زبان وجود دارد. این مطالعه با هدف طراحی و ساخت آزمایش دایکوتیک با ساختار کلمات تکهجایی مناسب ارزیابی پردازش شنوایی مرکزی کودکان فارسی زبان و گزارش نتایج مقدماتی آن در کودکان هنجار انجام شد. روش بررسی: آزمایش کلمات رقابتی فارسی با استفاده از فراوانترین کلمات موجود در کتاب داستان کودکان که در تحقیقات قبلی گزارش شده بود، ساخته شد. آزمایش روی 45 کودک 11-5 ساله هنجار (39 نفر راست دست و 6 نفر چپ دست) که هیچگونه مشکل بارز شنوایی، گفتار، زبان و یادگیری نداشتند در سطح راحتی بلندی اجرا شد. هر دو تکلیف گوش دادن آزاد (28 نفر) و جهتمند (17 نفر) بررسی گردید. یافتهها: نتایج نشان میدهد که در گوش دادن جهتمند، گوش پیشنشان شده در مقایسه با گوش مقابل به طور معنیداری عملکرد بهتری دارد. برتری گوش راست در حالت بازگویی/پاسخدهی آزاد مشهود است. متوسط عملکرد کودکان در بازگویی/پاسخدهی جهتمند به طور معنیداری بهتر از بازگویی/پاسخدهی آزاد بوده و میانگین امتیاز خام کودکان مورد آزمایش با سن افزایش مییابد. نتیجهگیری: آزمایش کلمات رقابتی فارسی به عنوان یک آزمایش دایکوتیک میتواند مشخصات اصلی گوش دادن دایکوتیک و تأثیر رسش سامانه شنوایی مرکزی بر آن، در کودکان هنجار را نشان دهد.
فرشته امیریانی، علیاکبر طاهایی، محمد کمالی، دوره 20، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: اختلال یادگیری که به گروهی ناهمگن از اختلالها اشاره دارد و ممکن است با مشکل در شنیدن، خواندن، نوشتن یا توانایی ریاضی بروز یابد. این کودکان بهخاطر مشکل ناکارایی توجه در کلاس با مشکلات تحصیلی زیادی روبهرو میگردند. این پژوهش با هدف مقایسه توجه شنیداری در این گروه از کودکان با گروه عادی انجام گرفته است. روش بررسی: تعداد 27 دانشآموز پسر مبتلا به اختلال یادگیری 9-7 ساله بهصورت غیراحتمالی ساده از بین نمونههای در دسترس انتخاب شدند، و 27 دانشآموز پسر عادی بهعنوان گروه شاهد وارد این پژوهش شدند. جهت بررسی توجه شنیداری، انتخابی و تقسیم شده، بهترتیب از آزمونهای گفتار در نویز فارسی و اعداد دایکوتیک استفاده شد. یافتهها: میانگین امتیاز گفتار در نویز در مقایسه هر دو گوش گروه مبتلا به اختلال یادگیری، در سنین 7 و 8 سال، اختلاف معنیدار با میانگین امتیاز در گروه عادی نشان نداد(p>0/05). در مقایسه بین 9 سالهها تنها در گوش راست میانگین امتیاز دانشآموزان عادی بیشتر بود(p=0/033). در اعداد دایکوتیک، بین میانگین امتیازها در گوش راست بین دو گروه تفاوت معنیداری مشاهده نشد(p>0/05). اما در سنین 7 و 8 سال در گوش چپ میانگین امتیاز دانشآموزان عادی بیشتر بود(p<0/05). نتیجهگیری: در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری در نسبت سیگنال به نویز مطلوب، توجه شنیداری انتخابی متأثر نمیشود لیکن به نظر میرسد توجه شنیداری تقسیمشده بهدلیل عدم رشد کامل سیستم شنوایی مرکزی و یا اختلال پردازش شنیداری مرکزی متأثر میگردد.
مریم آقاملایی، سید علی اکبر طاهایی، زهرا جعفری، ریحانه توفان، محمدرضا کیهانی، دوره 20، شماره 2 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی در تشخیص نقایص آن و کشف تفاوت عملکرد حافظۀ دو نیمکره کاربرد دارد. پژوهش حاضر با هدف ساخت نسخۀ فارسی این آزمون و بررسی نتایج آن در افراد هنجار 18 تا 25 سال از دو جنس، انجام شد. روش بررسی: نسخۀ فارسی آزمون حاضر همانند نسخۀ مرجع از 18 فهرست 10 واژهای تشکیل شده است که در ارائۀ دایکوتیک، عکس واژه گوش مورد آزمون بهطور همزمان در گوش مقابل ارائه میشود. پس از انتخاب مواد آزمون براساس معیارهای مورد نظر و ساخت فهرستها، روایی محتوای آزمون با نظرسنجی از هشت کارشناس خبره محاسبه و نظرات آنها در فهرستها اعمال گردید. سپس کلمات هر فهرست بهصورت دایکوتیک روی لوح فشرده ضبط شد. در ادامه، مطالعۀ مقطعی حاضر روی 110 فرد هنجار راست دست (55 زن و 55 مرد) در محدودۀ سنی 18 تا 25 سال با میانگین سنی 3/21 سال و انحراف معیار 7/1، اجرا و امتیازهای افراد در فرمهای تهیه شده ثبت گردید. یافتهها: بین میانگین امتیازهای افراد در 18 فهرست تهیه شده، از نظر آماری تفاوت معنیداری مشاهده نشد(p=0/983). متوسط شاخص روایی محتوا در 18 فهرست آزمون معادل 96/0 درصد بهدست آمد، و میانگین امتیازهای اجرای دایکوتیک آزمون برابر 5/6 با انحراف معیار 0/1 بود. نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده، نسخۀ فارسی آزمون حاضر از روایی محتوایی خوبی برخوردار است، و میتواند در تشخیص نقایص حافظه شنواییـکلامی مورد استفاده قرار گیرد.
نیره منصوری، سید علیاکبر طاهائی، زهرا جعفری، محمد کمالی، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: پدیده دوزبانگی که یکی از مسائل مطرح در حیطۀ روانشناسی و زبانشناسی است میتواند بر پردازش گفتار نیز تأثیرگذار باشد. برای بررسی پردازش شنیداری آزمونهای زیادی طراحی شده است. یکی از این آزمونها، آزمون اعداد دایکوتیک است که توجه شنیداری تقسیم شده را بررسی میکند. هدف پژوهش حاضر مقایسۀ توجه شنیداری افراد دوزبانه و تکزبانه جوان ایرانی بود. روش بررسی: مطالعۀ مقطعی مقایسهای حاضر روی 30 دانشجو دوزبانه (آذریـفارسیزبان) با میانگین سنی 63/23 و انحراف معیار 25/3 و 30 دانشجو تکزبانه (فارسیزبان) با میانگین سنی 27/22 و انحراف معیار 02/3 در محدودۀ سنی 18 تا 30 سال از دو جنس انجام شد. آزمون اعداد دایکوتیک روی افراد راست دست برخوردار از شنوایی محیطی هنجار، انجام شد. یافتهها: بین امتیازهای آزمون اعداد دایکوتیک افراد دوزبانه و تکزبانه تفاوت معنیداری مشاهده نشد(p=0/195)، و همچنین بین امتیازهای گوش راست و گوش چپ در گروههای تکزبانه(p=0/465) و دوزبانه(p=0/054) تفاوت معنیداری مشاهده نشد. از نظر آماری تفاوت معنیداری بین نمونههای زن و مرد در گروه تکزبانهها مشاهده شد(p=0/031) و در این گروه میانگین امتیازها در زنان بیشتر از مردان بود. نتیجهگیری: نتایج بهدست آمده نشان داد که افراد دوزبانه و تکزبانه در توجه شنیداری تقسیم شده تفاوت قابل توجهی ندارند و به نظر میرسد فراگیری زبان دوم در سنین پایین بر این نوع توجه شنیداری، تأثیر بارزی ندارد.
زهرا جعفری، ریحانه توفان، مریم آقاملایی، سعید ملایری، شادی رحیمزاده، مهدیه اسماعیلی، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: گوش دادن دایکوتیک به معنای ارائۀ دو محرک شنوایی متفاوت، بهطور همزمان به هر یک از گوش هاست. در مطالعۀ حاضر، ضمن ساخت نسخۀ فارسی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن، نتایج مقدماتی آن در زمینۀ توجه شنیداری و برتری طرفی زبان در بزرگسالان با شنوایی هنجار گزارش شد. روش بررسی: نسخۀ فارسی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن با استفاده از شش هجای با بافت همخوانـواکه برای بررسی سه وضعیت عدم اعمال توجه، توجه به راست و توجه به چپ بهطور جداگانه، تهیه شد. سپس، این آزمون روی ۵۴ جوان راست دست با شنوایی هنجار از دو جنس با میانگین سنی ۲۴/۲۳ و انحراف معیار ۷۸/۲ سال اجرا شد. یافتهها: در دو وضعیت عدم اعمال توجه و توجه به راست، فراوانی پاسخ درست در گوش راست بهترتیب ۳/۸۳ و ۱/۹۸ درصد، و در وضعیت توجه به چپ، فراوانی پاسخ درست در گوش چپ معادل ۶/۷۹- درصد، به میزان معنیداری بالاتر بود(p<۰/۰۰۰۱). شاخص برتری طرفی در وضعیت عدم اعمال توجه ۳۳/۳۱، توجه به راست ۳۰/۷۳ و توجه به چپ ۵۰/۳۷- درصد بود و بین آنها اختلاف معنیداری وجود داشت(p<۰/۰۰۰۱). نتیجهگیری: در وضعیت بدون اعمال توجه، برتری گوش راست مشاهده شد که مقدار آن بهنحو چشمگیری از توجه انتخابی به راست و چپ، در اثر دخالت پردازش بالا به پایین قشر مغز بر پردازش پایین به بالای محرک، متأثر شد. این نتایج مقدماتی، نشاندهندۀ کارایی آزمون شنوایی دایکوتیک برگن در بررسی توجه شنیداری و برتری طرفی زبان است.
سمانه یکتا، سید علیاکبر طاهایی، حسن عشایری، شهره جلایی، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای عروقی مغز یکی از شایعترین اختلالات نورولوژیک است که سیستم عصبی مرکزی شنوایی را درگیر میکند. بررسیها نشان دادهاند که آزمونهای رفتاری شنوایی مرکزی تحت تأثیر ضایعات ایجاد شده از سکتۀ مغزی قرار میگیرند. هدف از این مطالعه، مقایسۀ میزان امتیاز آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی افراد مبتلا به سکتۀ مغزی با افراد هنجار است. روش بررسی: این مطالعۀ مقطعی روی ۲۰ فرد مبتلا به سکتۀ مغزی ۵۰ تا ۷۰ ساله و ۲۰ فرد هنجار با شرایط سنی و جنسیتی مشابه با استفاده از نسخۀ فارسی آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی در بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. یافتهها: میانگین امتیاز آزمون حافظۀ شنواییـکلامی بین دو گروه هنجار و مبتلا تفاوت معنیداری نشان داد(۰۰۰۱/۰>p). در حالی که اختلاف معنیداری بین امتیاز دو گوش در افراد با ضایعه در نیمکرۀ چپ(۰۸۶/۰>p) دیده نشد، تفاوت امتیاز دو گوش در افراد هنجار(۰۰۰۱/۰>p) و در افراد با ضایعه در نیمکرۀ راست(۰۰۰۱/۰>p) معنیدار بود. نتیجهگیری: آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی آزمون مناسبی در مجموعه آزمونهای بررسیکنندۀ سیستم عصبی مرکزی شنوایی در بیماران مبتلا به سکتۀ مغزی است. به نظر میرسد این آزمون به ضایعات ناشی از سکتۀ مغزی در لوب تمپورال حساس است.
زهرا شهیدیپور، احمد گشانی، زهرا جعفری، شهره جلایی، الهام خسرویفرد، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: حافظه یکی از جنبههای عملکرد شناختی است که با افزایش سن دچار کاهش و یا اختلال عملکرد میشود. با توجه به تأثیرات متفاوت سالمندی بر انواع مختلف حافظه و همچنین مطالعات بسیار اندک انجام شده با استفاده از روش دایکوتیک در بررسی حافظۀ شنوایی کلامی سالمندان، پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد این نوع حافظه در سالمندان با استفاده از نسخۀ فارسی آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی صورت گرفته است. روش بررسی: در مطالعۀ مقطعی حاضر، نسخۀ فارسی آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی روی ۲۳ فرد سالمند با محدودۀ سنی ۸۰-۶۰ سال و ۳۰ بزرگسال جوان با محدودۀ سنی ۳۰-۲۰ سال با شنوایی هنجار و قرینه در دو گوش، اجرا شد و امتیازهای دو گروه با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت. یافتهها: میانگین امتیاز آزمون دایکوتیک حافظۀ شنواییـکلامی در گروه جوانان ۳۶/۶ با انحراف معیار ۳۲/۰ و در گروه سالمندان ۵۸/۴ با انحراف معیار ۷۴/۰ بهدست آمد که از نظر آماری معنیدار بود(۰۰۱/۰=p). آزمون همبستگی در گروه سالمندان، بین میانگین امتیاز آزمون و سن، همبستگی منفی نشان داد(r=-۰/۳۶). بین گروه افراد سالمند و جوان، در یادآوری کلمات در هر سه جایگاه ابتدایی، میانی و انتهایی تفاوت معنیدار مشاهده شد (بهترتیب p=۰/۰۳۷ ،p=۰/۰۳۴ و p=۰/۰۴۱). نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده، عملکرد حافظۀ شنواییـکلامی دایکوتیک در سالمندان به میزان قابل توجهی کاهش نشان داد و نسخۀ فارسی آزمون حافظۀ شنواییـکلامی همانند اکثر آزمونهای حافظۀ شنواییـکلامی، اثر سالمندی را نشان داد.
الهام رجبپور، فهیمه حاجی ابوالحسن، سید علیاکبر طاهایی، شهره جلایی، دوره 23، شماره 5 - ( 9-1393 )
چکیده
۷زمینه و هدف: اگرچه آزمون اعداد دایکوتیک دوتایی برای بررسی سیستم پردازش شنوایی مرکزی افراد بزرگسال مناسب است اما آزمون اعداد دایکوتیک منفرد بهدلیل سادگی برای کودکان مناسبتر است. این پژوهش با هدف ساخت آزمون حاضر به زبان فارسی و یافتن مقادیر هنجار مقدماتی آن در کودکان انجام شد. روش بررسی: نسخۀ فارسی آزمون حاضر از ۳ لیست ۲۵ عددی مختلف برای ارزیابی در هریک از مراحل یادآوری آزاد، پاسخدهی هدایت شده به گوش راست و پاسخدهی هدایت شده به گوش چپ تشکیل شده است. اعداد هر لیست به صورت دایکوتیک روی لوح فشرده ضبط شدند. مطالعۀ مقطعی حاضر روی ۱۲۶ پسر ۷ تا ۹ سال انجام شد. پایایی آزمون با تکرار ارزیابیها در ۲۹ نفر از نمونهها، دو تا چهار هفته پس از انجام آزمون اولیه مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: میانگین امتیازهای گوش راست و گوش چپ بهترتیب از حدود ۷۹/۹۵ و ۶۹/۸۹ درصد در هفت سالگی به حدود ۵۹/۹۸ و ۲۹/۹۶ درصد در هشت سالگی افزایش یافت و میانگین میزان برتری گوش راست از حدود ۱۳/۶ درصد در هفت سالگی به حدود دو درصد در هشت سالگی کاهش یافت(p=۰/۰۰۱). تفاوت محسوسی بین امتیازهای حاصل از دو مرحلۀ یادآوری آزاد و پاسخدهی هدایت شده مشاهده نشد(p>۰/۰۵). ثبات بالایی بین نتایج حاصل از آزمون اولیه و آزمون مجدد دیده شد(p>۰/۰۵). نتیجهگیری: نسخۀ فارسی آزمون حاضر از پایایی مطلوبی برای ارزیابی پسران ۷ تا ۹ ساله برخوردار است و میتواند برای بررسی تلفیق دوگوشی در دانشآموزان پسری که در این محدودۀ سنی قرار میگیرند استفاده شود.
محمد ابراهیم مهدوی، جعفر آقازاده، سید علیاکبر طاهایی، فاطمه حیران، علیرضا اکبرزاده باغبان، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: زیرآزمون شنوایی دایکوتیک یکی از اجزای مهم مجموعه آزمون پردازش شنوایی کودکان و بزرگسالان بهشمار میرود. آزمون اعداد دایکوتیک تصادفی در پاسخ به ضعف حساسیت آزمون اعداد دایکوتیک دو جفتی به ناقرینگی گوشی ناهنجار در شنوایی دایکوتیک ساخته شده است. مطالعۀ حاضر با هدف ساخت نسخۀ فارسی این آزمون و ارزیابی اولیۀ آن انجام شد. روش بررسی: با ضبط اعداد یک تا ده (بهجز عدد دوهجایی چهار) فارسی در استودیو و تنظیم مشخصات شدتی و زمانی امواج، نسخۀ فارسی آزمون اعداد دایکوتیک تصادفی مطابق با نسخۀ انگلیسی آن ساخته شد. آزمون در سطح ۵۵ دسیبل HL روی ۵۰ نفر (به نسبت مساوی از هر دو جنس) راستدست ۱۸ تا ۲۵ سال با سطح شنوایی ۱۵ دسیبل HL یا کمتر در فرکانسهای ادیومتریک انجام شد. یافتهها: میانگین امتیاز گوش راست، گوش چپ و برتری گوش راست در افراد مورد مطالعه بهترتیب ۳/۹۴ درصد با انحراف معیار ۳/۵، ۸/۸۴ درصد با انحراف معیار ۷/۷ و ۵/۹ درصد با انحراف معیار ۷ درصد بهدست آمد. ۶۰ درصد از افراد نتیجۀ بهنجار، ۲۴ درصد ضعف یک گوشی و ۱۶ درصد ضعف دوگوشی نشان دادند. نتیجهگیری: بهنظر میرسد نسخۀ فارسی آزمون اعداد دایکوتیک تصادفی میتواند همانند آزمون اصلی خود ناقرینگی گوشی، ضعفهای یک طرفه و دوطرفه را در شنوایی دایکوتیک نشان دهد.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|