|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
16 نتیجه برای ناشنوا
پرویز اسلامی، دوره 1، شماره 1 - ( 1-1371 )
چکیده
این بررسی بر روی 80 بیمار که طی 5 تا 7 سال گذشته تحت مداوای کری ناگهانی قرار گرفتند، انجام شد. تاریخچه، یافته های آزمایشگاهی و نتایج الکترونیستاگموگرافی و ادیومتری تن خالص، همگی در نظر گرفته شدند" در صورت وجود نتایج غیر طبیعی در ENG ، بررسیها مجدداً انجام شد، وضعیت گوش و حلق و بینی (ORL) تمام بیماران مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت و از تمامی آنها ادیومتری بعمل آمد. به هنگام بروز عارضه، این هشتاد بیمار از نظر عوامل خطرساز متداول قلبی عروقی (ریسک فاکتورها) فرقی با جمعیت طبیعی نداشتند و در هیچیک از آنان علائم عفونت ویروسی دیده نمی شد. (نمونه سرمهای مقایسه ای به فواصل 2 هفته گرفته شده بود، بررسیهای روتین از نظر آنتی ژنهای متداول ویروسی به عمل آمده بود)، حدود 31 نفر از این عده که همگی دچار کم شنوایی حاد بودند، در بررسیهای الکترونیستاگمورگرافی ( آزمون کالریک دو حرارته - 30 و 44 ) ناهنجاریهای متفاوتی همچون نیستاگموس خودبخودی ( P.N) ، تحریک پذیری کم (HE) و فزونی جهتی (DP) از خود نشان دادند. با وجود گذشت 7-5 سال، 20 نفر از این 31 بیمار هنوز در آزمایش E.N.G نتایج غیرطبیعی نشان می دادند" تنها یک نفر نپستاگموس وضعیتی داشت، اما هیچیک سرگیجه سوئرکیتو نداشتند. بیمارانی که نتایج غیرطبیعی در ENG نشان می دادند بهبودی بسیار ناچیزی از نظر SRT داشتند در صورتیکه بیماران با ENG طبیعی پیشرفت تقریباً قابل توجهی (p<0/05) را نشان میدادند.
ربابه تقوی، دوره 2، شماره 1 - ( 1-1372 )
چکیده
آگاه کردن والدین از وجود یک بیماری یا معلولیت برگشتناپذیر در مورد کودکانشان، برای دستاندرکاران حرفۀ پزشکی کار بسیار مشکلی است. بهمنظور آنکه والدین وپزشک بتوانند به نحو سازندهای با عواقب شدید روانی ناشی از این امر، از قبیل ناامیدی و اندوه برخورد نمایند، داشتن تصویر واضحی از عکس العملهای مشخص در مواجهه با چنین ضربههای روانی حائز اهمیت است.برخورد با مسئله، احساسات متضادی را در ارتباط با زمان بارداری مادر، تولد کودک و تشخیص معلولیت در بر گرفته و مجموعۀ این احساسات روند برخورد والدین با مسئله را شکل میدهد. واکنشهای معمولی که دیده میشوند شامل: انکار مسئله، جدا نگاه داشتن کودک از جمع و محیط، احساساتی که مجموعاً ناتوانی را به فرد القاء میکنند (عجز و درماندگی)، پرسش راجع به دلایل ناشنوایی، بازگشت به مذهب، سرزنش پزشک، احساس گناه، از این دکتر به آن دکتر مراجعه کردن، افسردگی و ... میباشد.برخورد سازندۀ والدین با این مسئله، فقط زمانی امکانپذیر است که آنها برگشتناپذیر بودن معلولیت را پذیرفته و با فهم علل و عوارض آن را تفسیر وتوجیه نمایند.گذشته از همۀ این موارد والدین باید بدانند چه چیزی در انتظار فرزند آنهاست، اگر آموزش و توانبخشی کودک به درستی برنامهریزی نشود، مشکلاتی به مراتب بیشتر از ناشنوایی به همراه خواهد داشت. علت اصلی مسئله، تأکید غلط بر ایجاد ارتباط از راه دهان و استفاده از یک کانال حسی است که به قیمت فدا کردن راه مناسبتر یعنی استفاده از روش تخصصی «ارتباط کلی»1 میباشد. بنابر این مشورت با والدین و استفاده از روش ارتباط کلی، نوید بخشترین برنامه برای موفقیت کودکان ناشنوا بهمنظور دستیابی به تواناییهای بالقوه آنها میباشد.
فرانک سخدری، دوره 12، شماره 1 - ( 2-1382 )
چکیده
در پژوهش طولی حاضر، 20 کودک ناشنوا و 20 کودک شنوا در مقاطع سنی 22 ماهگی و 2 سالگی در طول بازی آزاد با مادرانشان مورد مشاهده قرار گرفتند. کودکان ناشنوا در مقایسه با کودکان شنوا دارای تأخیر شدیدی در زبان بودند بهطوری که ناشنوایان 3 ساله کمتر از کودکان شنوای 22 ماهه از زبان (گفتار یا اشاره) استفاده میکردند. مهمترین کانال ارتباطی کودکان ناشنوا صداسازی غیرزبانی بود و استفاده از اشاره از سن 22 ماهگی به سمت 3 سالگی افزایش مییافت. با وجود اینکه مادران کودکان ناشنوا نسبت به مادران کودکان شنوا از ارتباط بینایی بیشتری استفاده میکردند اما بیشترین ارتباط آنها از طریق گفتار بود، علاوه بر این کودکان ناشنوا توجه زیادی از طریق بینایی برای دریافت ارتباط مادرانشان نشان نمیدادند، بنابراین کودکان ناشنوا نسبت به افراد شنوا ارتباط بسیار کمتری داشتند.
رحیمه روح پرور، محمود بیجنخان، سعید حسنزاده، شهره جلایی، دوره 19، شماره 1 - ( 1-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: شنوایی نقش مهمی در تولید گفتار و ایجاد تمایز واجی و بهویژه تمایز واکداریـبیواکی دارد. متغیر زمان شروع واک مهمترین سرنخ آکوستیکی است که در ایجاد تمایز واکداریـبیواکی در همخوانهای انفجاری نقش دارد. هدف پژوهش حاضر اندازهگیری زمان شروع واک در کودکان کاشت حلزون شده فارسیزبان و مقایسه آن با کودکان شنوای همزبان است. روش بررسی: در این پژوهش مقطعی 20 کودک ناشنوای پیشزبانی که 5/4 سال از کاشت حلزون آنها میگذشت و 20 کودک با سنین مشابه با شنوایی هنجار مورد بررسی قرار گرفتند. مقدار زمان شروع واک در تولید همخوانهای انفجاری دهانی در دو گروه ارزیابی و مقایسه شد بهعلاوه تأثیر وضعیت شنوایی، واکداری و جنسیت بر متغیر زمان شروع واک سنجیده شد. یافتهها: در یافتههای این پژوهش مشخص شد که میانگین زمان شروع واک در تمامی دخترهای کاشت حلزون شده و شنوا، بیشتر از پسرهای دو گروه است و این اختلاف در همخوانهای بیواک بهطور معنیداری بیشتر از همخوانهای واکدار است(p<0/001). در هر دو گروه از کودکان، همخوانهای بیواک در زمرۀ آواهای دارای پساُفت بزرگ قرار داشتند و انفجاریهای واکدار دارای پساُفت کم بودند. نتیجهگیری: در هر دو گروه از کودکان، واکداری بر زمان شروع واک تأثیر معنیدار داشت. در رابطه با وضعیت شنوایی، زمان شروع واک در انفجاریهای بیواک بین دو گروه تفاوت معنیدار ایجاد نمیکرد، اما در انفجاریهای واکدار این تفاوت و در نتیجه تمایز واکداری، معنیدار بود. در انفجاریهای بیواک نیز در هر دو گروه، زمان شروع واک در دخترها بهطور معنیداری بیشتر از پسرها بود؛ در حالی که در انفجاریهای واکدار، زمان شروع واک دخترها و پسرها اختلاف معنیداری نداشت.
نادر حاجلو، اسماعیل انصاری، دوره 20، شماره 1 - ( 1-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: اختلال شنوایی شایعترین نقص حسیـعصبی در انسان است که در صورت نبود مطالعات اپیدمیولوژیک و در پی آن عدم طراحی و اجرای برنامههای پیشگیرانه، بخشی از نیروی مولد جامعه را دچار معلولیت خواهد ساخت. از اینرو پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان شیوع اختلال شنوایی در کل جمعیت استان اردبیل و بررسی نقش علل مختلف مادرزادی، اقتصادیـاجتماعی، تصادفات و خصوصیات فردی در میزان شیوع این اختلال انجام شد. روش بررسی: در این پژوهش توصیفیـپیمایشی 10718 نفر بهروش تصادفی خوشهای از کل جمعیت استان انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه غربالگری، دستگاه ادیومتر بالینی، پرسشنامه افراد مبتلا به اختلال شنوایی و پرسشنامه افراد عادی، جمعآوری شد. دادهها با شاخصهای آماری فراوانی، درصد، در هزار محاسبه و با آزمون کای دو تحلیل شد. یافتهها: نتایج نشان داد که 1/7 در هزار نفر دچار نقص شنوایی و 3/4 در هزار نفر نیز دچار کمشنوایی هستند. اختلال شنوایی در روستاییان و سالخوردگان استان اردبیل بیشتر است(p=0/046) ولی بین دو جنس تفاوت معنیداری از لحاظ میزان اختلال شنوایی وجود نداشت(p>0/05). همچنین اختلاف معنیداری بین اختلال شنوایی فرزند و خویشاوندی والدین(p=0/031)، مصرف دارو دوران بارداری(p=0/028)، بارداری در سن بالا(p=0/007)، اختلال شنوایی والدین و بیماری شدید در دوران بارداری(p=0/001)، درآمد خانواده(p=0/004)، محل سکونت(p=0/001)، وجود داشت. نتیجهگیری: محرومیتهای بهداشتی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی از مهمترین علل شیوع اختلال شنوایی در استان اردبیل است. بنابراین توجه همهجانبه به رفع محرومیتهای مذکور، بیش از پیش ضرورت دارد.
گیتا موللی، سید مجید میرخانی، شهروز نعمتی، مریم مللی، دوره 20، شماره 2 - ( 7-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: شغل نقش مهم و ارزشمندی در امنیت روانی، فردی، اجتماعی و اقتصادی انسان دارد. وضعیت شغلی ناشنوایان میتواند در ایجاد بهداشت فردی و اجتماعی این گروه مفید باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اشتغال به کار ناشنوایان عضو کانون ناشنوایان انجام شد. روش بررسی: پژوهش حاضر روی اعضای کانون ناشنوایان شهر تهران با استفاده از پرسشنامه محققساخته در سه قسمت مجزا شامل دادههای اولیه، ارزیابی وضعیت اشتغال و ارزیابی نگرش ناشنوایان مورد بررسی قرار گرفت. بهمنظور تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی استفاده شد. یافتهها: نتایج در سه بخش مجزا حاکی از آن است که بخش عمدهای از جامعه کانون ناشنوایان را جوانان تشکیل میدهند که 68 نفر از آنها زن (5/52%) و 53 نفر از آنها مرد (5/47%) بودند؛ 2/56 درصد افراد بیکار و 8/43 درصد شاغل بودند و دارای مشکلاتی اعم از عدم ارائه تسهیلات مرتبط با معلولیت (5/14%)، مشکل در برقراری ارتباط در محیط کار (4/9%)، دستمزد کمتر از سایرین (افراد عادی) بهدلیل معلولیت (4/12%)، دوری مسافت (4/15)، تناسب محیط کار با ناشنوایی (4/11%)، رفتار نامناسب همکاران (2/13%)، رفتار نامناسب مدیر (5/12%) و تبعیض بهعلت معلولیت (2/11%) بودهاند؛ نگرش ناشنوایان در تمام موارد مثبت و 90 درصد آنها شغل را یکی از ضروریات زندگی و در مقابل 10 درصد آن را غیرضروری دانستهاند. نتیجهگیری: تعداد بسیار زیادی از ناشنوایان بیکار بودند، و لازم است در سیاستهای موجود برای تسهیل اشتغال به کار این گروه بزرگ از معلولین تجدید نظری صورت گیرد.
شهروز نعمتی، غلامعلی افروز، علی عسگری، باقر غباری بناب، دوره 21، شماره 2 - ( 4-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: وجود کودک سالم و بدون معلولیت نقش بهسزایی در سلامت روانی خانواده ایفا میکند و هزینههای خانواده و جامعه را کاهش میدهد. از آنجا که ازدواجهای خویشاوندی بستر مناسبی برای بروز ژنهای نهفته و مغلوب بوده و منجر به انواع معلولیتها از جمله ناشنوایی میشود، هدف مطالعۀ حاضر بررسی شیوع ازدواجهای خویشاوندی در والدین کودکان ناشنوا و عادی و رابطه آن با ناشنوایی بود. روش بررسی: در این پژوهش 467 نفر دارای کودک عادی بهصورت نمونهگیری خوشهای از مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان و 423 کودک استثنایی بهصورت غیرتصادفی انتخاب شدند. از این تعداد 130 نفر ناشنوا بودند که در شهرستان اردبیل مورد بررسی قرار گرفتند. از آمار توصیفی برای اندازهگیری شیوع ازدواج فامیلی و تست کای دو برای مقایسۀ شیوع ازدواج فامیلی بین والدین کودکان شنوا و ناشنوا استفاده شد. یافتهها: دادههای توصیفی نشان داد که 80 نفر از 130 (54/61 درصد) از والدین افراد ناشنوا ازدواج خویشاوندی داشتند. تحلیل دادهها نشان داد که میزان شیوع ناشنوایی در کودکانی که والدین آنها ازدواج خویشاوندی داشتهاند نسبت به گروه والدین کودکان عادی، بیشتر بوده و این تفاوت در سطح p<0/001 معنیدار بود. نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدست آمده احتمالاً ازدواجهای خویشاوندی نقش مهمی در بروز ژنهای نهفته و مغلوب دارند و منجر به بروز انواع معلولیت از جمله ناشنوایی میشوند. آگاهی زوجها از پیامدهای ازدواج خویشاوندی و انجام مشاورههای ژنتیکی ضروری است.
حامد رحمانی، محمود بیجنخان، مهران قاجارگر، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی حساسیت درکی شنوندگان بومی فارسی، زبانی دارای تکیه قابل پیشبینی، نسبت به سرنخهای آکوستیکی تکیه است. این پژوهش براساس الگوی شناختی ناشنوایی تکیه طراحی شده است که مطابق آن، هر قدر جایگاه تکیه در یک زبان، بیشتر قابل پیشبینی باشد، گویشور بومی آن زبان، دارای حساسیت درکی ضعیفتری نسبت به ویژگیهای تکیه خواهد بود. روش بررسی: در این آزمون، نوع خاصی از آزمون درکی تطبیق بهکار رفت که در آن 35 گویشور فارسی در قالب سه گروه متمایز براساس زمینه زبانی، باید محرکهای مصنوعی پخششده را، بهصورت رایانهای، شبیهسازی میکردند. در کنار بررسی عملکرد فارسیزبانان در درک تکیه، تأثیر دانش آواشناسی و قرار گرفتن در محیط زبان انگلیسی بر حساسیت درکی آنها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: در یافتههای این پژوهش مشخص شد که حساسیت کلی فارسیزبانان نسبت به تکیه ضعیف است. با این حال قرار گرفتن آنها در محیط زبانی انگلیسی، تأثیر چشمگیری در میزان حساسیت آنها به تکیه در پی داشت(p<0/0001)؛ در حالی که دانش آواشناسی تأثیری در عملکرد درکی گویشوران نداشت. همچنین از بین سه همبسته، بیش از همه، در تشخیص دیرش، میان فارسیزبانان مشکل وجود داشت(p=0/0001) و از لحاظ آماری تفاوتی میان درک سرنخ فرکانس پایه و شدت مشاهده نشد. نتیجهگیری: گویشوران زبان فارسی عملکرد ضعیفی در درک تکیه دارند و چنین نتیجهای با پیشبینی الگوی ناشنوایی تکیه در مورد ناشنوایی تکیه گویشوران زبانهای دارای تکیه ثابت سازگار است.
عبداله قاسم پور، ابراهیم اکبری، مریم تقیپور، زینب عظیمی، ابراهیم رفاقت، دوره 21، شماره 4 - ( 9-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: خانوادههای دارای کودکانی دچار نقص شنوایی، با چالشهای متفاوتی روبهرو میشوند، و در این بین مادران به علت نقش سنتی مراقب، مسئولیتهای بیشتری در قبال این کودکان دارند و در نتیجه، با مشکلات روانشناختی بیشتری مواجه میشوند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسۀ بهزیستی روانشناختی و سبکهای مقابلهای در مادران کودکان ناشنوا و عادی بود. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع علّیمقایسهای، پسرویدادی و گروه نمونه این پژوهش 30 نفر از مادران دانشآموزان ناشنوا و 30 نفر از مادران دانشآموزان عادی مدارس ابتدایی شهرستان اردبیل بودند که بهصورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامههای بهزیستی روانشناختی ریف (1989) و سبکهای مقابلهای بیلینگر و موس (1981) استفاده شد. از روش آماری آنالیز واریانس دوطرفه جهت تحلیل دادهها استفاده شد. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که میزان بهزیستی روانشناختی و مؤلفههای آن در مادران کودکان ناشنوا بهطور معنیداری پایینتر از مادران کودکان عادی بود (بهترتیب p<0/01؛ p<0/05) و همچنین از لحاظ سبک مقابلهای شناختی تفاوت معنیداری بین دو گروه وجود داشت(p<0/01)؛ بهطوری که مادران کودکان ناشنوا کمتر از سبک مقابلهای شناختی استفاده میکردند. نتیجهگیری: بهنظر میرسد که فقدان حس شنوایی کودکان بر بهزیستی روانشناختی و سبکهای مقابلهای مادرانشان تأثیر گذاشته، و تأثیر آن میتواند بهصورت مشکلات روانشناختی و استفاده کمتر از سبکهای مقابلهای سازگارانه قابل مشاهده باشد.
زهرا جعفری، اسما رضائی، دوره 22، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
فریده نظرزاده، نجمه فضلعلی، نفیسه مظفری، علی مشهدی، دوره 23، شماره 3 - ( 5-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: توانایی درک این موضوع که دیگران واجد حالات ذهنی هستند که میتواند با حالات ذهنی خود فرد یا واقعیت متفاوت باشد، نظریه ذهن نامیده میشود. این مطالعه با هدف بررسی نظریۀ ذهن و رابطۀ آن با کنشهای اجرایی در کودکان سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شده صورت گرفت. روش بررسی: جامعۀ آماری پژوهش را دانشآموزان دختر سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شدۀ شهر مشهد تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی، ۳۰ نفر از کودکان در گروه سنی ۱۲-۸ سال انتخاب شدند. برای اندازهگیری تئوری ذهن از مقیاس ۳۸ آیتمی نظریۀ ذهن و برای سنجش کنشهای اجرایی از آزمون عصبروانشناختی و شخصیتی کولیج استفاده شد. دادهها با استفاده از همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون کروسکال والیس تحلیل شد. یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین سه گروه در نمرۀ نظریۀ ذهن و در خردهمقیاس کنشهای اجرایی وجود دارد. بین گروه سالم و ناشنوا(p=۰/۰۱) و همچنین بین گروه ناشنوا و کاشت حلزونی(p=۰/۰۱) در متغیر برنامهریزی تفاوت معنیداری وجود دارد. اما بین نظریۀ ذهن و کنشهای اجرایی بهطور کلی و بین نظریۀ ذهن با هر یک از خردهمقیاس کنشهای اجرایی در این سه گروه همبستگی وجود نداشت. نتیجهگیری: براساس این یافتهها، کودکان ناشنوا و کاشت حلزون در زمینۀ نظریۀ ذهن و کنشهای اجرایی در مقایسه با کودکان سالم عملکرد ضعیفتری دارند.
محبوبه پاکزاد، سالار فرامرزی، امیر قمرانی، دوره 23، شماره 4 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: آسیب شنوایی سازگاری انسان با محیط را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است عوارض روانی نظیر اختلالات رفتاری بهدنبال داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت رفتاری گروهی مادران براساس مدل فرزندپروری مثبت بر میزان اختلالات رفتاری دانشآموزان ناشنوای مقطع ابتدایی شهر اصفهان انجام گرفت. روش بررسی: روش پژوهش نیمهتجربی با طرح پیشآزمونـپسآزمون و گروه شاهد بود. با استفاده از روش نمونهگیری چندمرحلهای تعداد ۳۰ نفر از مادرانی که کودکان آنها دارای علائم اختلالات رفتاری بودند، انتخاب و به تصادف در دو گروه مورد و شاهد گمارده شدند. برای گردآوری اطلاعات از سیاهه رفتاری کودک فرم والدین با روایی و پایایی تأیید شده استفاده شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: یافته های پژوهش نشان داد که بین عملکرد گروههای مورد و شاهد در کاهش نشانههای اختلالات رفتاری در مرحله پسآزمون تفاوت معنیداری وجود دارد(p<۰/۰۰۱). نتیجهگیری: براساس یافتههای پژوهش میتوان نتیجه گرفت که آموزش مادران براساس مدل فرزندپروری مثبت بر کاهش اختلالات رفتاری کودک ناشنوای آنها تأثیر دارد و بنابراین میتواند بهعنوان یک روش مداخلهای مؤثر به کار گرفته شود.
سالار فرامرزی، محمدرضا مرادی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: کودکان ناشنوا به دلیل نقص شنوایی خود با مشکلات روانشناختی متعددی رو به رو هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر هنردرمانی با رویکرد نقاشی بر کاهش تنهایی و ناامیدی کودکان ناشنوای پسر صورت گرفت. روش بررسی: روش پژوهش آزمایشی و از طرح پیشآزمونـپسآزمون با گروه شاهد استفاده شد. به این منظور از بین کودکان ناشنوای ۷ تا ۱۰ سالۀ شهر اصفهان، تعداد ۳۰ نفر که ملاک های ورود به پژوهش را دارا بودند به شیوه نمونهگیری چندمرحلهای، انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه شاهد و مورد گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس ناامیدی کودکان Kazdin و مقیاس تنهایی Asher که روایی و اعتبار آنها تأیید شده است، استفاده شد. داده های بهدست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که بین عملکرد دو گروه مورد و شاهد در متغیرهای احساس ناامیدی و تنهایی در پس آزمون در سطح p<0/001 تفاوت معنی داری وجود دارد. نتیجهگیری: براساس یافتهها میتوان نتیجه گرفت که هنردرمانی با رویکرد نقاشی بر بهبود احساس ناامیدی و تنهایی کودکان ناشنوا مؤثر است و از آن بهعنوان یک روش آموزشی و درمانی غیرمستقیم میتوان برای کاهش احساسات منفی کودکان ناشنوا بهویژه تنهایی و ناامیدی استفاده کرد و این روش را به درمانگران، مربیان و مشاورانی که با این کودکان کار میکنند پیشنهاد کرد.
سالار فرامرزی، محمدرضا مرادی، بهاره معتمدی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: کودکان ناشنوا بهدلیل نقص شنوایی خود با مشکلات سازگاری متعددی روبهرو هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی رواننمایشگری به روش پانتومیم بر سازگاری اجتماعی دانشآموزان دختر ناشنوای ۱۲ تا ۱۵ ساله شهر اصفهان انجام گرفت. روش بررسی: روش پژوهش آزمایشی و از طرح پیشآزمونـپسآزمون با گروه شاهد استفاده شد. به این منظور تعداد ۳۰ نفر از دانشآموزان دختر ناشنوای ۱۲ تا ۱۵ ساله شهر اصفهان که ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند، به روش تصادفی انتخاب و در دو گروه مورد (۱۵ نفر) و شاهد (۱۵ نفر) قرار گرفتند. برای جمعآوری اطلاعات از مقیاس سازگاری اجتماعی (Rao(۱۹۷۳ استفاده شد. دادهها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره و با بهرهگیری از نرمافزار SPSS نسخۀ ۲۱، تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت بین سازگاری اجتماعی دو گروه مورد و شاهد پس از انجام مداخله در سطح p=۰/۰۰۰۱ معنیدار است. نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش میتوان گفت که روش رواننمایشگری به روش پانتومیم، سازگاری اجتماعی دانشآموزان ناشنوا را بهبود میبخشد و میتوان از آن بهعنوان یک روش آموزشی و درمانی استفاده کرد.
سعید حسنزاده، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: درمانگران و محققان همواره نیازمند ابزارهای استاندارد برای ارزیابی ادراک شنیداری و تولید گفتار کودکان ناشنوا بهویژه آنهایی که کاشت حلزون شدهاند هستند. با توجه به استفادۀ روزافزون از دو مقیاس طبقهبندی عملکرد ادراک شنیداری و درجهبندی وضوح کلامی در کودکان ناشنوای پیشزبانی کاشت حلزون شنوایی شده در سطح دنیا، مطالعۀ حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی نسخۀ فارسی این دو مقیاس انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه ۹۲ کودک یک سال و سه ماهه تا پانزده سال و هفت ماهۀ ناشنوای کاشت حلزون شده شرکت کردند. بررسی پایایی مقیاسها با استفاده از روش آزمونـبازآزمون و پایایی بین مصححان انجام شد. بررسی روایی ملاکی و سازه هر دو مقیاس نیز مورد توجه قرار گرفت. یافتهها: پایایی بازآزمایی مقیاسهای ادراک شنیداری و وضوح کلامی بهترتیب، ۸۲/۰ و ۷۹/۰ بهدست آمد(p<۰/۰۱)، پایایی مصححان براساس میانگین ضریب توافق کاپای Cohen نیز بهترتیب ۷۳/۰ و ۷۰/۰ را نشان داد که در حد قابل قبولی است (p<۰/۰۱). روایی سازۀ این دو مقیاس بهترتیب ۶۴/۰ و ۶۹/۰ و روایی ملاکی نیز بهترتیب از ۵۸/۰ تا ۷۴/۰ و ۶۶/۰ تا ۶۹/۰ بهدست آمد(p<۰/۰۱). نتیجهگیری: هر دو مقیاس واجد ویژگی های روانسنجی لازم برای سنجش استاندارد ادراک شنیداری و تولید گفتار کودکان ناشنوای کاشت حلزون شنوایی شده هستند.
فریده تنگستانیزاده، عزتاله احمدی، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: نقص شنوایی در افراد ناشنوا و کمشنوا علاوه بر مهارتهای ارتباطی، بسیاری از تواناییهای شناختی آنها از جمله حافظه را تحت تأثیر قرار می دهد. از این رو هدف پژوهش حاضر، مقایسۀ حافظۀ کاریـدیداری در دانشآموزان ناشنوا، کمشنوا با همتایان عادی بود. روش بررسی: در پژوهش حاضر که از نوع علّیـمقایسهای بود، با استفاده از آزمون Andre Rey ،۶۰ دانشآموز آسیبدیدۀ شنوایی (۳۰ ناشنوا و ۳۰ کمشنوا) با ۳۰ دانشآموز عادی بهعنوان گروه بهنجار که براساس جنس، هوش، پایۀ تحصیلی و وضعیت اجتماعیـاقتصادی همتا شده بودند، مورد مقایسه قرار گرفتند. یافتهها: یافتهها نشان داد، بین گروه عادی با دو گروه ناشنوا و کمشنوا تفاوت معنیدار وجود دارد(p<۰/۰۵)، که میانگین گروه عادی از دو گروه دیگر بیشتر بود. اما تفاوت بین دو گروه آسیبدیده معنیدار نبود(p>۰/۰۵). نتیجهگیری: نتایح نشان داد که کارکرد دانشآموزان ناشنوا و کمشنوا در تکلیف حافظۀ کاریـدیداری نسبت به همتایان عادی خود، ضعیفتر است اما دو گروه ناشنوا و کمشنوا عملکرد یکسانی داشتند. بنابراین با شناسایی و درک بهتر عوامل تأثیرگذار بر پیشرفت این توانایی شناختی، میتوان با ارائه راهکارهای جدید آموزشی، بسیاری از عقبافتادگی های این گروه از افراد، در زمینههای مختلف شناختی را بهبود بخشید.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|