52 نتیجه برای نویز
مهران ذوالفقاری،
دوره 3، شماره 1 - ( 1-1375 )
چکیده
در محیطهای صنعتی عوامل زیانآور متعدد منجمله سر و صدا (نویز) وجود دارند که اگر موازین حفاظت وبهداشت صنعتی در موارد آنها رعایت نگردد، سلامت کارگران به مخاطره میافتد. کنترل نویز صنعتی و حفاظت شنوایی به جهت جلوگیری از ناشنوایی کارگردان که در تماس مداوم با نویز محیط کار میباشند، از اهمیت فوق العادهای برخورد ار میباشد.هرگاه برای مدت کوتاهی در معرض نویزی با تراز بالا قرار میگیریم، دچار کاهش شنوایی موقت میگردیم. شاید این مسئله را به هنگام خروج از کارخانه در فضای آرام تجربه نموده باشید.حال اگر این تماس هر روز به مدت چندین ساعت ادامه یابد، رفته رفته قدرت شنوایی کاهش یافته و خطر جدی برای سلامتی ایجاد میگردد.شاید یکی از عمدهترین دلایل در حوادث ناگهانی کارخانجات و محیطهای صنعتی، عصبی بودن افراد و بیدقتی آنها در اثر حضور نویز باشد. آمار نشان میدهد که نویز، رفتار کارگران را در محیط خانواده نیز تحت تأثیر قرار میدهد. از این رو ضرورت ایجاب مینماید، برنامه حفاظت شنوایی داشته باشیم و به نوعی آن را در محیطهای صنعتی کنترل نماییم.
معصومه روزبهانی، عبدالله موسوی، مجید نوروزی،
دوره 6، شماره 1 - ( 5-1377 )
چکیده
هدف اصلی، بررسی تفاوت تاثیر نویز و صوت خالص بر وقفه پایدار در افراد مبتلا به وزوز می باشد که از اسفند 1375 تا شهریور 1376 به کلینیک شنوایی دانشکده علوم توان بخشی ایران مراجعه نموده اند. افراد مورد بررسی 20 الی 70 ساله بودند و روش کار نیمه تجربی و مداخله ای بود. در این روش پدیده پوشش با صوت خالص در افرادی که در مقابل نویز دارای وقفه پایدار نسبی بودند، انجام شد. آزمون تجزیه واریانس تفاوت آماری معنی داری بین وقفه پایدار حاصل از نویز و صوت خالص نشان نداد
منوچهر امیدواری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
سر و صدا یکی از عوامل زیانآور محیط کار میباشد شاید بتوان گفت که اکثر صنایع با این عامل زیان آور به طریقی دست به گریبان هستند. برای جلوگیری از اثرات سوء این عامل روشهای گوناگونی ارایه شده است که میتوان سیستمهای تعمیر و نگهداری تجهیزات، کنترلهای محیطی و در نهایت وسایل حفاظت فردی را نام برد. هر چند از نظر علمی توصیه شده که استفاده از روشهای کنترل فردی آخرین راه برای کنترل این عامل میباشد ولی در اکثر صنایع به دلیل سهل الوصول بودن و مقرون به صرفه بودن از دید اقتصادی، مورد توجه بیشتر قرار گرفته و شاید به اشتباه در بعضی از مؤسسات حتی بهعنوان اولین و آخرین روش کنترل مطرح میباشد.
سید علیاکبر طاهایی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
فقدان استاندارد و سیستم نظارت و عدم تمایل به برنامههای تیمی از جمله عواملی هستند که این نارساییها را تشدید مینمایند در حوزه اندازهگیری نویز (Noise measure ment)، محدود بودن تجهیزات و پایین بودن قابلیت ابزار اندازهگیری و ارزیابی ناقص بهوضوح مشاهده شده استبررسیهای موجود نشان میدهد که اکثر مراکز صنعتی فاقد منحنی شنوایی پایه (Baseline Aud.) میباشند و بعضاً به ارزیابیهای دورهای شنوایی تمایل نشان نمیدهند. ارزیابیهای دورهای الزاماً با دستگاه کالیبره شده و در محیط مخصوص و با شرط حداقل مدت 14 ساعت استراحت صوتی انجام میشودصراحتاً میتوان گفت که در اکثر موارد و به دلایلی این ارزیابیها بدون تناوب و غیراصولی صورت گرفته است. در حالی که تنها طریق افتراق افراد حساس به NIHL غربالگری TTS2 در بدو کار در مراکز صنعتی است. متأسفانه هیچ گزارش عملی در این زمینه وجود ندارد. در این راستا آگهی و پیشبینی از میزان افت احتمالی براساس اطلاعات فرمولی مورد توجه قرار نگرفته و در نیمی از موارد تأثیرات سوء ناشی از حالتهای ترکیبی (Combination Conditions) وقوع نویز آنی همراه با نویز زمینه، جدی تلقی نشده است. ما این حالتهای ترکیبی را هم در کشتیهای تجاری و هم در برخی از کارگاهها در نیروگاهها مشاهده کردیم.با این تفاوت که در کشتی تجاری نویز Impulse نوع A که ناشی از استارت موتورها و در نیروگاهها ناشی از نویز Impact یا Impulse نوع B است، حالتهای ترکیبی را فراهم میساختند.
زهرا جعفری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات حیوانی زیادی صورت گرفته است که رابطه میان میزان منیزیم در پلاسما و آستانههای شنوایی به دنبال قرارگیری در معرض نویز طی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
یون منیزیم به عنوان فاکتور مهمی در پیشگیری از کم شنوایی ناشی از نویز در حیوانات شناسایی شده است. هدف از این مطالعه کشف آن بوده است که آیا مصرف طولانی مدت یون منیزیم اثر پیشگیرنده در وقوع کم شنوایی ناشی از نویزداراست یا خیر.
مواد و روشها: افراد تحت مطالعه به صورت تصادفی از میان افرادی که به تازگی وارد خدمت سربازی شده و دو ماه آموزش مقدماتی در ارتش را می گذراندند انتخاب شدند. افراد مذکور به صورت یک طرح دو سویه کور توسط منیزیم یا دارونما بررسی گردیدند. ارزیابی آستانهها در همۀ افراد قبل و بعد از مداخله انجام شد. تمامی افراد در دورۀ آزمایشی 8 هفتهای در معرض صدای شدید قرار داشتند.
نتایج: تفاوت آماری میان دو گروه تحت درمان با یون منیزیم و دارونما برجسته بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه با مطالعات آزمایشگاهی روی حیوانات مطابقت داشته و اثرات حمایتی منیزیم را در پیشگیری از آسیب شنوایی ناشی از نویز در گوش داخلی تأیید میکند.
رستم ساسانی، پروین نصیری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
همزمان با پیشرفت تمدن، انسان به تدریج راههای بیشتر و بهتری را جهت استفاده از ماشینآلاتی که میتواند کارهای او را با سهولت بیشتر انجام دهند، پیدا نمود. ولی این امر موجب گردیده که در محیط کار در معرض صداهای بیشتری قرار گیرد. وسایل و ماشینآلات با توجه به نوع آن هر کدام به تنهایی یا در مجموع با ایجاد صدا، افراد را در معرض کمشنوایی ناشی از حرفه (بهطور موقت یا دائم) قرار میدهند. دندان پزشکان نیز از جمله افرادی هستند که به میزان زیادی در معرض مشکلات ناشی از نویز قرار دارند. در مطالعۀ حاضر ما قصد آن را داشتهایم سطح نویز را در مطب دندان پزشکان اندازهگیری کنیم و آستانههای شنوایی آنها را تعیین کرده به بررسی دلایل افت شنوایی آنان بپردازیم و نهایتاً نقش میزان تجربۀ کاری را در افت شنوایی آنها مورد بررسی قرار دهیم.دندان پزشکان به دو گروه بر مبنای تجربۀ کاری تقسیم شدند و افراد به صورت تصادفی انتخاب شدند. سطوح صدا در سطح کلینیکی اندازهگیری شد و برای ارزیابی خطر موجود برای دندان پزشکان ارزیابی در بخش پری کلینیک نیز صورت پذیرفت.یافتههای موجود نشان میدهد تمامی دندان پزشکان صرف نظر از سن و جنس از افت شنوایی در فرکانس Hz6000 رنج میبردند و این افت شنوایی در گوش راست بدتر از چپ بود.از آنجا که انرژی صوتی دستگاههای دریل پر سرعت و توربین هوا در فرکانسهای بالا متمرکز است، میتواند به افت شنوایی عمدهای در فرکانسهای بالا منتهی گردد.
صادق حضرتی، صمد قضایی، علی خوانین،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
مواد و روش: میزان نویز موجود در محیط برای هر کارگر توسط دزیمتر اندازهگیری شد. میکروفن به یقه پیراهن متصل گردید و دزیمتر روی کمربند نصب شد. ارزیابیهای شنوایی پیش از شروع کار در کارخانه انجام میپذیرفت.
یافتهها: تعداد سالهای تجربه کاری در کارخانه ارتباط مستقیمی با میزان افت شنوایی در کارگران محیطهای نویز دارد.
بحث و نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه نشان میدهد کارگران درب و پنجرهسازی در معرض سطح بالایی از نویز قرار داشته و آستانههای شنواییشان به میزان زیادی از آلودگی صوتی متأثر میشود. این یافتهها در تأیید مطالعات پیشین صورت گرفته در این راستاست.
مینا میلانی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
صدا جزء لاینفک زندگی روزمره محسوب میشود. صدا امکان تجارب خوشایندی چون گوش دادن به موسیقی یا آواز پرندگان را فراهم آورده و وسیلۀ ارتباط کلامی است. با این حال، در جامعه مدرن امروزی صدا اغلب موجب ناراحتی انسان میگردد. به این صدای ناراحتکننده «نویز» میگویند. از آنجا که نویز ناخوشایند، مداخلهگر و مضر است بهعنوان صدایی ناخواسته در نظر گرفته میشود. بدین خاطر دلنشینترین آهنگها در صورتی که بلند نواخته شود میتواند نویز محسوب شود. در این مسئله شکی نیست که موسیقی منبعی از صدا و گاه صدای بسیار شدید است. در مورد موسیقی کلاسیک، هر چند شنوندگان حاضر در سالن کنسرت که به ارکستر سمفونی کامل گوش میدهند مورد هجوم سطوح زیانآور صوتی قرار نمیگیرند لیکن موضوع نوازندگان درون ارکستر کاملاً متفاوت است. میزان آسیب شنوایی و هجوم صدای شدید در نوازندگان، بسته به ساز موسیقی و جایگاه قرارگیری فرد تغییر میکند. در این مطالعه قصد داریم وضعیت شنوایی نوازندگان کلاسیک و سنتی را به کمک آزمون ادیومتری صوت خالص مورد بررسی قرار دهیم. 33 نوازنده با تجربه به نوازندگی 6 تا 45 سال و سن 9-22 سال مورد بررسی قرار گرفتند. و نتایج حاصل از این مطالعه در مقالۀ حاضر آمده است.
جواد ع - صنعتی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
زمینه: کارگران شرکت ریسندگی جهت ارزیابی تأثیر نویز صنعتی کارخانه بر وضعیت شنوایی تحت آزمون ادیومتری قرار گرفتند. روش بررسی: افراد تحت مطالعه، 185 نفر از کارگران بخش ریسندگی طبقۀ اول یارن انتخاب شدند. آستانههای شنوایی در ابتدای اشتغال و نیز 19-1 سال بعد از کار در این بخش مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج: میزان افت شنوایی از میزان گزارش شده توسط WHO کمتر بوده است
بحث: کاربرد صحیح وسایل حفاظت شنوایی، اثر بسیار مثبتی بر پیشگیری از آسیب شنوایی ناشی از نویز دارد
فرانک امامی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
مقدمه: عوامل آندوژنیک و اگزوژنیک متعددی موجودند که موجب تفاوت استعداد آسیبپذیری افراد در مقابل صدای رسیده به حلزون میشوند. بهطور مثال خصوصیات گوش خارجی و میانی افراد، عواملی که بر انتقال اکسیژن مؤثرند، میزان اکسیژنی که حلزون دریافت میکند، رنگ پوست، بیماریهای فردی، موقعیت ذهنی یا میزان توجه افراد به سر و صدا، مدت زمان قرارگیری در معرض نویز و شدت آن، هیجانات شنوایی قبلی، سن فرد و در مطالعۀ حاضر ما اثر عوامل مختلف آندوژنیک و اگزوژینک بر میزان افت شنوایی دائم یا موقت حاصل از نویز و ضربه صوتی را در سربازان قدیمی در همدان مورد بررسی قرار دادیم.
نتایج: بر طبق این مطالعه مشخص شد:- سربازان قدیمی مبتلا وزوز گوش بیش از سایر بیماران فاقد وزوز، به افت شنوایی دچار میشوند.- قرارگیری طولانی مدت در معرض نویز محیط جنگ و شدت بالای صدا به بدتر شدن وضعیت شنوایی در سربازانی که بیشتر در جنگ حضور داشتهاند، منتهی میگردد.- میزان افت شنوایی در افراد دچار عفونتهای گوش میانی یا اوتیت میانی و یا افراد دارای سابقه فامیلی افت شنوایی بیش از افراد فاقد موارد مذکور بود.
بحث و نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه نشان میدهد عوامل مختلف پاتوژنیک و غیرپاتوژنیک بر میزان افت شنوایی حاصل از نویز تأثیر میگذارد. این یافتهها در تأیید سایر مطالعات صورت گرفته در این زمینه است.
شاهرخ احتشام زاده،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
با صنعتی شدن جوامع بشری و تحولاتی که ورود ماشین در تکامل و پیشرفت صنعت بهوجود آورد و همگام با توسعه و رشد روزافزون تکنولوژی در جهان، انسان امروزی در معرض تهدید و فشار آن چیزهایی قرار گرفت که خود بهدست خود ساخته و ایجاد کرده است.از طرفی مسایل شهرنشینی، ناهماهنگی کار با طبیعت افراد و سایر شرایط نامناسب موقعیتی را ایجاد نموده که کارگران بعد از ورود به محیط کار عواملی که در جریان تبدیل مواد اولیه به فرآوردههای نهایی ایجاد میشود، حساسیت بیشتری نشان دهد. بنابر این ضروری است این عوامل مخاطرهآمیز که جزء لاینفک صنعت و تکنولوژی جدید میباشند همواره تحت کنترل قرار گیرند. این کار بدون تحقیق و مطالعه عمیق درباره عوامل ایجادکنننده مخاطرات وتأثیر آنها بر انسان امکانپذیر نمیباشند.یکی از این عوامل که میتواند باعث بروز ناراحتی شود، اغتشاشات ناخوشایند اکوستیکی در محیط کار و زیست میباشد که اختلالات جسمی و روانی قابل ملاحظهای را در پی دارد. اشخاصی که در کارگاههای مختلف صنعتی مانند کارخانههای صنایع فلزی سنگین، نساجیها، کارگاههای موتور جت، کارخانههای ریختهگری، کشتیسازی و یا کارگرانی که با چکشهای بادی، متههای برقی ماشینهای برش و مشاغلی مانند نجاری، صافکاری و آهنگری کار میکنند بیش از دیگران در معرض صداهای صنعتی هستند.
پرویز مشکی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
کارکنان شهرداری تهران بهمنظور انجام وظایف محوله با عوامل زیانآور متعددی من جمله سر و صدا در محیط کار خود مواجهاند. منابع عمده ایجاد سر و صدا عملیاتی نظیر جمعآوری و کمپوست زباله، تولید آسفالت و کاربرد آن در سطح معابر، تعمیر وسایط نقلیه سنگین موتوری، اقدامات فنی و عمرانی شامل عملیات راهسازی و ساختمانی و کارگاههای مختلف آمادهسازی وسایل و ابراز مورد نیاز این اقدامات نظیر کارگاههای آهنگری، بتونریزی، جوشکاری، اسکلتسازی و نظایر این میباشد.هر چند عمده عملیات فوق توسط پیمانکاران انجام میپذیرد، معهذا تعداد زیادی از کارکنان هنگام انجام یا نظارت بر عملیات مورد نظر در معرض سر و صدا قرار میگیرند و از آنجایی که امر مراقبت از شنوایی کارکنان به عهده مرکز بهداشت کار شهرداری تهران میباشد، این مرکز در راستای سالم نمودن محیط کار و پیشگیری از ابتلای افراد به کاهش شنوایی با اجرای مراحل زیر نسبت به انجام این امر اقدام نموده است.1-تشکیل شناسنامه سلامتی کارکنان2-پیگیری نتایج تشکیل شناسنامه سلامتی کارکنان شهرداری تهران (مطالعه گذشتهنگر)3-برنامه مراقبت از شنوایی کارکنان شهرداری تهران (مطالعه آیندهنگر)4-برنامه کنترل سر و صدا و ارتقاء وضعیت ایمنی و بهداشت کارکنان در معرض سر و صدا در چهار چوب برنامه بهینه سازی محیط کار
احمدرضا ناظری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
تجویز سمعک حیطه مهمی از دانش شنواییشناسی را در بر میگیرد. در مقاله حاضر سعی ما بر آن است تا عملکرد و کارایی سمعک و مدیریت بیماران در محیطهای نویزی مورد بررسی قرار گیرد و راه حلهایی در زمینه غلبه بر مسائل مرتبط با آن ارائه گردد. در عین حال نگاهی خواهیم داشت بر قابلیتهایی که در سمعکهای امروزی جهت غلبه بر مشکل فوق لحاظ گردیده است.
رستم گل محمدی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
به منظور ارزیابی صدای کوبه ای ایجاد شده توسط مته های پنوماتیک 32 کیلوگرمی که در خدمات مختلف شهری برای کندن و شکافتن بکار می رود، در تابستان 1375 در قالب بخشی از یک طرح پژوهشی اقدام به مطالعه، اندازه گیری و ارزیابی صدای این دستگاهها در شهر همدان گردید. نتایج نشان می دهد که میانگین تراز فشار صورت زمینه (شامل محیط و کمپرسور dBC 4/92 با انحراف معیار dBC 4/5، میانگین تراز فشار صوت مته ها حین کار dBC6/18 با انحراف معیار dBC 6/109 با انحراف معیار dBC 2/2 ، همچنین میانگین فاکتور قله در مورد بررسی dBC 6/18 با انحراف معیار dBC7/3 بوده است. میانگین تراز فشار صورت هنگام کار مته در فواصل: 5 متری از منبع dBA 6/98 با انحراف معیار dBA 8/102 متری dBA 5/91 با انحراف معیار dBA 6/2 ، 20 متری dBA 8/86 با انحراف معیار dBA 8/2 بوده است. با توجه به موارد پیشگفت و اثرات اثبات شده صدا از نظر مواجهه شغلی و اجتماعی که عمده ترین آن شامل صدمه به دستگاه شنوایی، تداخل با مکالمه و کاهش ارتباط مکالمه ای، تحریک عصبی و افزایش فشار خون و ضربان قلب می باشد که همگی حائز اهمیت هستند.ارزیابی موارد فوق با توجه به ساعت تقریبی مواجهه روزانه نشان می دهد که در تمام موارد، مواجهه کارگران با صدا بیش از حد مجاز بوده است. لذا بروز عوارض مربوطه در چنین مواردی اجتناب ناپدیر است. این مشکل به صورت جدی سلامت کارگران را مورد تهدید قرار داده و از نظر اجتماعی نیز با توجه به موارد فوق تراز فشار صوت حتی در فاصله 20 متری از منبع با بالاترین تراز پذیرفته شده شهرها ( JBA 70 ) اختلاف زیادی دارد که علاوه بر سلب آسایش ساکنین، عوارض فیزیولوژیک مذکور نیز قابل انکار نیست.
امیرحسین ایزددوستدار، پروین نصیری، مجید عباس پور،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
در پاییز و زمستان 1374 میزان صدای محیطی ناشی از ترافیک وسائط نقلیه و اثرات ذهنی آن در مسیر مورد تحقیق ( از ابتدای بزرگراه در خیابان ولیعصر تا میدان امام خمینی)، بررسی شد. در 11 ایستگاه تعیین شده تعداد 143 نمونه برای دقت 95% و انحراف معیار 39/0 دسی بل برداشت شد. شاخص های مورد سنجش عبارت از Leq و تعداد وسائط نقلیه بودند. در چند ایستگاه انتخابی برای بررسی اثرات ذهنی اقدام به ترسیم منحنی های همتراز صدا تیز شد. در پایان، همبستگی بین پاسخ افراد مصاحبه شونده و تراز معادل فشار صورت مورد بررسی قرار گرفت.
فریدون شیخ مومنی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
جهت بررسی میزان صدای ناشی از کارکرد ترانسفورماتورهای یک پست KV 20/63 که در منطقه مسکونی واقع شده است، اندازه گیری صدا در محوطه داخل پست (36 نقطه)، محوطه خارج پست (29 مکان) و در مکانهای مسکونی اطراف پست (30 مکان) انجام شد. نتایج نشان داد که میزان صدای ناشی از کارکرد ترانس t1 در حدود dBA 1/59 با انحراف معیار dB(A)89/6 و برای ترانس 2t dB(A) 86/6=S و [ ( A ) dB 89/59 = X ] می باشد. میزان صدا در شرق پست dB(A) 52/2=S و [ ( A ) dB 1/54 = X ] غرب ، dB(A) 76/1=S و [ ( A ) dB 95/54 = X ] و جنوب پست dB(A) 07/1=S و [ ( A ) dB 71/49 = X ] اندازه گیری شد و آزمونهای آماری انجام شده در هیچ یک از جهات، اختلاف معنی داری در میزان صدا نشان نداد.نتایج اندازه گیری صدا در در واحدهای مسکونی نشان داد که میزان صدای 100% مکانهای اندازه گیری از حد مجاز ارائه شده برای شب [(A)dB40 ] بیشتر است و در مقایسه با استاندارد روز [ (A)dB50] برای واحدهای مسکونی شرق و غرب پست به ترتیب 5/47% و 50% بدست آمد.
منصوره عادل قهرمان،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
واژه لاتین tinnitus (وزوز) از کلمه tinnire به معنای زنگ زدن یا طنین داشتن گرفته شده و برای توصیف صدایی که در سر یا گوشهای فرد مبتلا احساس میشود بهکار میرود. گاه فرد در آغاز گمان میکند صدا دارای منبعی خارجی است اما بهزودی در مییابد که چنین نیست.براساس پژوهشهایی که تاکنون در زمینه علتشناسی وزوز انجام شده است، به نظر میرسد کمشنوایی ناشی از نویز (Noise-Induced Hearing Loss, NIHL) احتمالاً شایعترین علت وزوز است. ممکن است وزوز ناشی از نویز از ضربه صوتی شدید، وجود نویز دائمی در محل کار یا در طی فعالیتهای تفریحی حادث شود. در مواردی که وزوز متعاقب ضربه صوتی روی میدهد، محل ضایعه بخش بالایی پیچ قاعدهای حلزون است (جدول 1). وزوز دائمی ناشی از نویز (Noise-Induced Permanent Tinnitus, NIPT) در جمعیتهای مسن اغلب با پیرگوشی توأم است.با آن که میزان شیوع وزوز دائمی ناشی از نویز (NIPT) بالا بوده و امکان بررسیهای اپیدمیولوژیک وجود دارد. اما متون موجود پژوهشهای اندکی را در این زمینه نشان میدهند.
در این مقاله سعی بر این است میزان شیوع وزوز در کارگران کارخانه پارس مینو و نیز سایر پارامترهای وزوز مورد بررسی قرار گیرند.
مجید عباس پور، فائزه میرحیدری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
یکی از متداولترین و مهمترین منابع آلودگی صدا در محیط زیست شهری صدای ناشی از وسایط نقلیه نظیر ترافیک شهری، فرودگاه و سیستم راه آهن شهری (مترو) است. تردد وسایط نقلیه در خیابانها و بزرگراه ها اثرات روانی نا مطلوبی بر مردمی می گذارد که در اطراف این نواحی زندگی و کار می کنند. رشد و توسعه واحدهای صنعتی و مراکز تجاری خود عامل دیگریست که انسان را در معرض صداهای ناخواسته قرار می دهد. با توجه به رشد فزاینده جمعیت و افزایش ترددها در شهر بزرگی چون تهران نیاز به تاسیس و بهره برداری از راه آهن شهری بیش از پیش احساس می شود ولی قبل از بکارگیری این سیستم حمل و نقل لازم است توجهی خاص به آلودگی زیست محیطی ناشی از آن بویژه انتشار صدای ناشی از بهره برداری این سیستم مبذول داشت با وجودی که ظرفیت جابه جایی مسافر در دو خط مترو روزانه بالغ بر دو میلیون نفر برآورد شده است ولی نباید از نظر دور داشت که نظیر هر شاخه ای از تکنولوژی عواقبی نیز به همراه خواهد داشت. صدای ایجاد شده از راه آهن شهری که ناشی از بکارگیری ماشینهای مختلف برقی، لکوموتیوها، حرکت چرخها روی ریل، سیگنال های خطر، تجهیزات تعمیر و نگهداری و بالاخره تجهیزات ساختمانی می باشد، خود عامل دیگریست که صدا را در زندگی شهرنشینی خواه ناخواه افزایش می دهد. در این مطالعه سر و صدای ناشی از حرکت قطارها در مسیر متروی تهران - کرج - مهر شهر پیش بینی شده و اثرات آن بر نواحی اطراف مسیر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. عمده ترین منابع صدا در واگنهای برقی نیروی محرکه شامل موتور، جعبه دنده و سیستم خنک کننده موتور و نیز حرکت چرخها روی ریل می باشد. منبع مهم دیگر صدا بخصوص در مورد قطارهای در حال توقف ، سیستم تهویه هوای فشرده یا سیستم تهویه مطبوع آنهاست. صدای آیرودینامیکی حاصل از حرکت قطار در سرعتهای بالا خود عامل مهم صدای ناهنجار محسوب می شود. صدای ناشی از حرکت چرخها روی ریل شکل هندسی واگنها، شعاع انحنای ریل و ترمزها هر یک سهم بسزایی در ایجاد صدا دارند.
محمد طاهری،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
امروزه، نویز ناخواسته تمام محیطهای اطراف از محل کار گرفته تا محیط زندگی را فرا گرفته است و آرامش و سلامت انسان را مختل کرده است. علیرغم اهمیت تأثیر مستقیم صدا بر زندگی انسان، در کشور ما در حیطه مذکور تلاش زیادی صورت نگرفته است. لذا این مطالعه، بر اندازهگیری آلودگی صوتی موجود در محل کار اپراتورهای مخابرات متمرکز شده و در کنار آن به بررسی اثرات روانی و فیزیکی صدا بر سلامت کارکنان پرداخته است.
مسعود رفیعی،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1378 )
چکیده
امروزه صدا بخش مهمی از زندگی روزمره ما را تشکیل میدهد و آسیبهای ناخواسته و نامطلوب ناشی از آن در محیط و محل کار به اختلالات روانی و فیزیکی متعددی در انسان منجر گشته است. این مسئله کارایی افراد را نیز تا حد زیادی کاهش میدهد. از آنجا که ارتعاشات مکانیکی ملکولهای هوا به انتقال صدا منتهی میشود و با توجه به ارتعاشات بسیار آسیب زننده صوت در اشیاء و ابزارهای محیط، تصمیم به مطالعه نویز و ارتعاشات حاصل آن گرفتیم .با این مقدمه، حوزه مدیریت نیروگاه شهید مدحج به منظور حفاظت کارکنان اتاق فرمان، طرح پیشنهادی خود را جهت محدود و کنترل نمودن صدا اعلام نموده است که بر قالب مقالۀ حاضر مطرح میگردد.