|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
8 نتیجه برای والدین
ربابه تقوی، دوره 2، شماره 1 - ( 1-1372 )
چکیده
آگاه کردن والدین از وجود یک بیماری یا معلولیت برگشتناپذیر در مورد کودکانشان، برای دستاندرکاران حرفۀ پزشکی کار بسیار مشکلی است. بهمنظور آنکه والدین وپزشک بتوانند به نحو سازندهای با عواقب شدید روانی ناشی از این امر، از قبیل ناامیدی و اندوه برخورد نمایند، داشتن تصویر واضحی از عکس العملهای مشخص در مواجهه با چنین ضربههای روانی حائز اهمیت است.برخورد با مسئله، احساسات متضادی را در ارتباط با زمان بارداری مادر، تولد کودک و تشخیص معلولیت در بر گرفته و مجموعۀ این احساسات روند برخورد والدین با مسئله را شکل میدهد. واکنشهای معمولی که دیده میشوند شامل: انکار مسئله، جدا نگاه داشتن کودک از جمع و محیط، احساساتی که مجموعاً ناتوانی را به فرد القاء میکنند (عجز و درماندگی)، پرسش راجع به دلایل ناشنوایی، بازگشت به مذهب، سرزنش پزشک، احساس گناه، از این دکتر به آن دکتر مراجعه کردن، افسردگی و ... میباشد.برخورد سازندۀ والدین با این مسئله، فقط زمانی امکانپذیر است که آنها برگشتناپذیر بودن معلولیت را پذیرفته و با فهم علل و عوارض آن را تفسیر وتوجیه نمایند.گذشته از همۀ این موارد والدین باید بدانند چه چیزی در انتظار فرزند آنهاست، اگر آموزش و توانبخشی کودک به درستی برنامهریزی نشود، مشکلاتی به مراتب بیشتر از ناشنوایی به همراه خواهد داشت. علت اصلی مسئله، تأکید غلط بر ایجاد ارتباط از راه دهان و استفاده از یک کانال حسی است که به قیمت فدا کردن راه مناسبتر یعنی استفاده از روش تخصصی «ارتباط کلی»1 میباشد. بنابر این مشورت با والدین و استفاده از روش ارتباط کلی، نوید بخشترین برنامه برای موفقیت کودکان ناشنوا بهمنظور دستیابی به تواناییهای بالقوه آنها میباشد.
مهشید فروغان ، گیتا موللی، مجید سلیمی ، سعید اسدملایری، دوره 15، شماره 2 - ( 2-1385 )
چکیده
زمینه و هدف: بیشتر بررسی های موجود روی والدین کودکان کم شنوا حاکی از بروز اختلالاتی در سلامت روانی آنها پس از شناسایی ناشنوایی کودک بوده است. یکی از هدف های عمده هر نوع برنامه مداخله به هنگام مشاوره با والدین است. این مقاله به بررسی تاثیر یک برنامه مشاوره به صورت گروهی بر سلامت روانی والدین کودکان کم شنوا می پردازد. روش بررسی: این مطالعه به روش شبه آزمایشی و پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی صورت گرفت. شرکت کنندگان در پژوهش همه والدین کودکان کم شنوایی بودند که در یک مرکز ویژه کودکان کم شنوا حضور داشتند. ابتدا وضعیت سلامت روانی والدین ارزیابی شد. سپس برنامه مشاوره به صورت گروهی برای آنان اجرا گردید. برنامه شامل 6 جلسه 1.5 ساعته و شکل کلی هر جلسه شامل سخنرانی و بحث های گروهی به روش شناختی- رفتاری بود. وضعیت سلامت روانی والدین پیش از اجرای برنامه و بلافاصله پس از آن با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی و فهرست علایم روانی 90 مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها: بیش از نیمی از والدین دچار اختلالات روانشناختی بودند. مقایسه پیش آزمون و پس از آزمون نشان دهنده کاهش معنی دار میزان افسردگی، اضطراب و بیشتر دیگر شاخص های روانی والدین پس از اجرای برنامه مشاوره به روش شناختی- رفتاری در والدین کودکان کم شنوا بود. نتیجه گیری: نتایج حاکی از وجود اختلالات روانی در والدین کودکان کم شنوا و موثر بودن مداخله های شناختی- رفتاری در بهبود این شاخص ها بود. با توجه به گسترش برنامه های شناسایی کم شنوایی در کودکان در کشورمان پیشنهاد می شود بررسی های بیشتری روی برنامه های مداخله ای روانشناختی مناسب برای والدین صورت گیرد.
گیتا موللّی، شهروز نعمتی، دوره 18، شماره 1 - ( 7-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: علیرغم انبوه مقالات موجود پیرامون کودکان کمشنوا، مقالات معدودی بهطور خاص به والدین و مشکلات فراروی آنان در پرورش کودکان کمشنوا پرداختهاند. در فرایند رشد، اولین تعامل کودک با والدینش صورت میگیرد. در برنامههای مداخلات زودرس کیفیت تعامل و پرورش کودکان کمشنوا نقش مؤثری را در پیشرفت بعدی کودک کمشنوا ایفا میکند. هـدف این مقالـه بررسی جنبـههای مختلف پرورش فرزنـدان کمشنـوا از دیـدگاهًهای مختلف است.
روش بررسی: در این مقاله به جنبههای مختلف پرورش فرزندان کمشنوا از دیدگاه مطالعات انجام یافته از بانکهای اطلاعاتی Medline، Proquest و Scopus و نیز کتابهای معتبر از سال 1984 تا 2009 پرداخته میشود. نقشهای نیمه تخصصی والدین برای فرزندانشان فشاری مضاعف بر آنها وارد میکند و دیگر جنبههای به همان اندازه پر اهمیت نقش آنها را ـ بهعنوان یک پدر و یک مادرـ در پرورش فرزندانشان بهشدت متأثر میکند. پرورش کودک کمشنوا با توجه به مسائل بسیاری از جمله نوع و میزان کمشنوایی، سن کودک و ویژگیهای شخصیتی والدین، اثرات متفاوتی بر آنها بر جا میگذارد.
نتیجهگیری: پرورش کودک کمشنوا هم مشابه و هم متفاوت با پرورش هر فرزند دیگری است. هر جا تفاوتی هست، چالشی نیز هست. از اینرو حمایت، پشتیبانی و مشاورههای کارشناسان و دیگر والدین در این راستا مورد نیاز و بسیار ارزشمند است.
کریم قراشی، پرویز سرندی، ابوالفضل فرید، دوره 22، شماره 1 - ( 1-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: استرس منبع بسیاری از مشکلات موجود در سر راه زندگی ما انسانها است و هر لحظه زندگی افراد را مورد تهدید قرار میدهد. حضور کودک کمشنوا در خانواده علاوه بر ایجاد استرس، زندگی زناشویی پدران و مادران را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف این پژوهش مقایسۀ استرس و رضایتمندی زناشویی در والدین کودکان کمشنوا و کودکان عادی است. روش بررسی: این مطالعه به روش علیـمقایسهای انجام شد. 80 نفر از پدران و مادران کودکان کمشنوا و 80 نفر از پدران و مادران کودکان عادی مراکز توانبخشی و مهدکودکهای سطح شهر تبریز به روش نمونهگیری در دسترس و تصادفی خوشهای انتخاب شدند. آزمودنیها به پرسشنامههای منبع استرس Friedrich و رضایت زناشویی Enrich پاسخ دادند. یافتهها: والدین کودکان کمشنوا استرس بیشتری نسبت به والدین کودکان عادی تحمل میکنند(p<0/001). همچنین رضایتمندی زناشویی والدین کودکان کمشنوا نسبت به والدین کودکان عادی پایینتر است(p<0/001). نتیجهگیری: حضور کودک کمشنوا برای پدران و مادران استرسزا و تهدیدکننده رضایت زناشویی بوده و لزوم توجه و برنامهریزی برای کاهش استرس والدین کودکان معلول را میطلبد.
سید محسن اصغری نکاح، سمیه بهمنآبادی، صدیقه کاظمی، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : آموزش و توانبخشی مناسب برای کودکان کمشنوا، مستلزم سنجش نیازها است، هدف پژوهش حاضر بررسی نیازهای آموزشیـتوانبخشی کودکان آسیبدیدۀ شنوایی از منظر والدین بهعنوان یکی از منابع اطلاعاتی بود. روش بررسی: روش این پژوهش توصیفیـپیمایشی بود. دادهها توسط پرسشنامه محققساخته و با مشارکت ۶۴ نفر از والدین کودکان کمشنوای مراکز آموزشی خراسان رضوی گردآوری شد. یافتهها: نتایج نشان داد از نظر والدین اجرای برنامۀ متناسب با ویژگیهای فرزندان، تمایل به مشارکت بیشتر در برنامه و استفاده از آموزش شنیداری/کلامی بهعنوان یکی از روشهای مناسب مهمترین نیازهای آموزشی، توانبخشی و مراجع آگاهیدهنده به خانوادهها، مراکز استثنایی و تبلیغات بوده و عدم برخورداری از امکانات مناسب، لجبازی فرزندان و عدم همکاری آنها مهمترین مانع اجرای برنامهها در مرکز و منزل و نیز برقراری ارتباط کلامی و گفتار خوب، اولویت اول انتظارات والدین از برنامۀ آموزشی توانبخشی بود. توسط آزمون کای دو از بین تمامی نظرات والدین دربارۀ نیازهای آموزشی و توانبخشی پاسخی که بهطور معنیداری با بقیه تفاوت داشت، مشخص شد(p<۰/۰۵). بین پیشنهادات والدین دربارۀ رفع مشکلات آموزشی کودکان کمشنوا تفاوت معنیداری مشاهده نشد همچنین جنس کودک و سطح تحصیلات والدین تأثیر معنیداری بر نظرات آنها نداشت(p>۰/۰۵). نتیجهگیری: لازم است نیازهای والدین در قالب کارگاههای آموزشی و مشاورهای بیشتر مدنظر قرار گیرد. تصریح میشود اغلب این کودکان با روش شنیداریـکلامی آموزش دیدهاند و نتایج این مطالعه به این معنی نیست که روشهای آموزشی و توانبخشی دیگر، فاقد ویژگیهای مورد بررسی هستند.
نازنین ایالتی، زهرا جعفری، حسن عشایری، محمد کمالی، مسعود صالحی، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به نقش و جایگاه مهم والدین کودکان کمشنوا در روش شنواییـکلامی و با توجه به این که امروزه این روش در کشورهای توسعه یافته، از موفق ترین روش های آموزش مهارتهای شنوایی محسوب می شود، در مطالعۀ حاضر، نسخۀ فارسی پرسشنامۀ نیازهای والدین در روش شنواییـکلامی ساخته شد و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: پس از ترجمۀ نسخۀ انگلیسی پرسشنامۀ بررسی نیازهای والدین کودکان کم شنوا در روش شنواییـکلامی طبق پروتکل ترجمه و معادلسازی ارزیابی بین المللی کیفیت زندگی، نسخۀ فارسی آن برای محاسبۀ روایی محتوا در اختیار هفت کارشناس خبره قرار گرفت و نظرات آنان در پرسشنامه اعمال شد. در نهایت پرسشنامه توسط ۵۱ والد کودک کم شنوا که از روش شنواییـکلامی استفاده می کردند تکمیل شد و نتایج مورد تحلیل آماری قرار گرفت. یافتهها: متوسط شاخص روایی محتوا در ۳۲ آیتم پرسشنامه معادل ۸۷/۰ درصد و ضریب آلفای درونی کرونباخ کلی پرسشنامۀ حاضر در مرحلۀ آزمون معادل ۸۶/۰ و در مرحلۀ آزمون مجدد معادل ۹۹/۰ بهدست آمد. نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده، نسخۀ فارسی پرسشنامۀ حاضر از روایی محتوایی و پایایی خوبی برخوردار است و می تواند در مراکز درمانی برای بررسی نیازهای والدین کودکان کم شنوا مورد استفاده قرار گیرد.
ابراهیم پیراسته، عقیل آبسالان، مهسا مهم، مهدی محمدی، دوره 23، شماره 4 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: برنامههای جامع غربالگری شنوایی نوزادان با استفاده از گسیلهای صوتی برانگیخته گذرا کاربرد گستردهای دارند. هدف از مطالعه حاضر مقایسۀ ویژگیهای این آزمون در نوزادان تازه متولد در بازههای زمانی مختلف بود. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی که در بیمارستان تأمین اجتماعی زاهدان انجام شد، ۵۴ نوزاد بههنگام سالم در ۱۲، ۲۴، ۳۶، ۴۸ ساعتی و یک هفتگی با گسیلهای صوتی گذرا غربالگری شدند. سطح ارجاع و گذر، مدت زمان آزمایش، تعداد دفعات تکرار برای رسیدن به جواب قطعی و سطح همکاری والدین مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: سطح ارجاع با افزایش سن روندی رو به کاهش داشت . بیشترین کاهش مربوط به فاصلۀ سنی ۱۲ تا ۲۴ ساعتی بود (گوش چپ(p=۰/۰۱۲) گوش راست(p=۰/۰۵۷). تکرار آزمایش فقط در ساعت ۱۲ عمر نوزادان توانست سطح ارجاع را به میزان قابل توجهی کاهش دهد (گوش راست p<۰/۰۰۱ و گوش چپ p=۰/۰۰۱). مدت زمان آزمایش با افزایش سن نوزادان با کاهشی قابل توجه از ۷۵ ثانیه در ۱۲ ساعت اول تولد به ۲۱ ثانیه در ۲۴ ساعت رسید. میانۀ مدت زمان انجام آزمایش در ۳۶، ۴۸ ساعتی و یک هفتگی تولد بهترتیب ۱۳، ۴/۸ و ۳/۱۴ ثانیه بود. از والدین ۵۴ نوزادی که قرار بود یک هفته بعد مراجعه کنند، ۵ نفر مراجعه کردند. نتیجهگیری: در این مطالعه تأثیر افزایش سن و تکرار آزمایش بر کاهش سطح ارجاع تأیید شد، اما در مجموع سطح ارجاع بالا در ساعات اولیۀ پس از تولد و همکاری ضعیف والدین، از مهمترین موانع انجام طرح جامع غربالگری شنوایی نوزادان در زاهدان بود.
مهناز علیاکبری دهکردی، علیاصغر کاکو جویباری، طیبه محتشمی، نرگس یکدلهپور، دوره 23، شماره 6 - ( 11-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات، آسیب شنوایی را پراسترسترین معلولیت میداند. استرس والدین نیز میتواند به عملکرد بد نظام خانواده و فرزندپروری نامتناسب منتهی شود. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامۀ فرزندپروری مثبت بر تنیدگی والدینی مادران کودکان دچار آسیب شنوایی بود. روش بررسی: جامعۀ آماری شامل کلیه مادران کودکان ۷ تا ۱۲ ساله آسیبدیدۀ شنوایی در شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ۲۴ نفر به عنوان نمونۀ مورد پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه مورد و شاهد جای داده شدند. به گروه مورد برنامۀ فرزندپروری مثبت بر مبنای برنامه Sanders (۱۹۹۳) در طول هشت جلسه آموزش داده شد. از پرسش نامۀ تنیدگی والدین Abidin بهعنوان ابزار سنجش استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمرات در قلمرو والد و قلمرو کودک در گروه مورد نسبت به گروه شاهد در پیشآزمون نسبت به پسآزمون با توجه به هدف پژوهش کاهش بیشتری یافته است. همچنین نتایج با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری حاکی از این بود که آموزش روش فرزندپروری مثبت در کاهش نمرات تنیدگی والدینی در قلمرو کودک و مؤلفههای تقویتگری و خلق کودک و در قلمرو والد و مؤلفههای آن احساس صلاحیت، روابط با همسر و محدودیت نقش مؤثر بوده است(p<۰/۰۵). نتیجهگیری: با توجه به مزیتهای آموزش والدین در کاهش تنیدگی والدینی مادران کودکان آسیبدیدۀ شنوایی، آموزش این روش به مادران این کودکان در کلیه مراکز آموزشی ناشنوایان توصیه میشود.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|