|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
3 نتیجه برای واکداری
آرش بهلولی، زهرا آقا رسولی، فرهاد ترابی نژاد، محمدرضا کیهانی، دوره 17، شماره 2 - ( 12-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: بهکارگیری کام نگاری در فرآیند ارزیابی و درمان نیازمند آشنایی با الگوهای طبیعی تماس زبان به کام میباشد. عوامل مختلفی میتوانند بر الگوی تماس همخوانها تأثیر بگذارند که یکی از آنها واکداری میباشد. هدف این تحقیق تعیین مقادیر شاخصهای فضایی تولید همخوانهای انسدادیـلثوی و سایشیـلثوی فارسی و بررسی رفتار زبان در مقابل تغییر در مختصه واکداری میباشد. روش بررسی: در این پژوهش توصیفیـتحلیلی با استفاده از سیستم کامنگاری Reading ـ نسخه 1/1، تماسهای زبانی کامی 4 فرد بزرگسال فارسی زبان حین ده بار تکرار هجای CVCV (C=/s, z,t,d/, V=/a/) مورد مطالعه قرار گرفتند. الگوهای تماس از لحاظ شاخص تعداد کل الکترودهای تماس یافته و سایر شاخصهای فضایی بررسی شد و بین جفتهای واکدار و بیواک همخوانها مقایسه شد. یافتهها: در این مطالعه مقادیر شاخصهای فضایی همخوانهای مورد مطالعه بهدست آمد. همچنین مشخص شد اختلاف معنیداری از لحاظ شاخص تعداد نقاط تماس سایر شاخصها بین جفتهای واکدار و بیواک همخوانهای مورد بررسی وجود ندارد. نتیجهگیری: نتایج این بررسی با نتایج مطالعات مشابه در زبانهای دیگر منطبق میباشد. تغییر در مختصه واکداری تغییر چندانی در شاخصهای فضایی مربوط به الگوی تماس زبان به کام ایجاد نمیکند. با این همه بهنظر میرسد رأس زبان در مقایسه با دیگر بخشهای زبان نسبت به تغییرات واکداری یا تغییر در فشار داخل دهانی حساستر میباشد.
رحیمه روح پرور، محمود بیجنخان، سعید حسنزاده، شهره جلایی، دوره 19، شماره 1 - ( 1-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: شنوایی نقش مهمی در تولید گفتار و ایجاد تمایز واجی و بهویژه تمایز واکداریـبیواکی دارد. متغیر زمان شروع واک مهمترین سرنخ آکوستیکی است که در ایجاد تمایز واکداریـبیواکی در همخوانهای انفجاری نقش دارد. هدف پژوهش حاضر اندازهگیری زمان شروع واک در کودکان کاشت حلزون شده فارسیزبان و مقایسه آن با کودکان شنوای همزبان است. روش بررسی: در این پژوهش مقطعی 20 کودک ناشنوای پیشزبانی که 5/4 سال از کاشت حلزون آنها میگذشت و 20 کودک با سنین مشابه با شنوایی هنجار مورد بررسی قرار گرفتند. مقدار زمان شروع واک در تولید همخوانهای انفجاری دهانی در دو گروه ارزیابی و مقایسه شد بهعلاوه تأثیر وضعیت شنوایی، واکداری و جنسیت بر متغیر زمان شروع واک سنجیده شد. یافتهها: در یافتههای این پژوهش مشخص شد که میانگین زمان شروع واک در تمامی دخترهای کاشت حلزون شده و شنوا، بیشتر از پسرهای دو گروه است و این اختلاف در همخوانهای بیواک بهطور معنیداری بیشتر از همخوانهای واکدار است(p<0/001). در هر دو گروه از کودکان، همخوانهای بیواک در زمرۀ آواهای دارای پساُفت بزرگ قرار داشتند و انفجاریهای واکدار دارای پساُفت کم بودند. نتیجهگیری: در هر دو گروه از کودکان، واکداری بر زمان شروع واک تأثیر معنیدار داشت. در رابطه با وضعیت شنوایی، زمان شروع واک در انفجاریهای بیواک بین دو گروه تفاوت معنیدار ایجاد نمیکرد، اما در انفجاریهای واکدار این تفاوت و در نتیجه تمایز واکداری، معنیدار بود. در انفجاریهای بیواک نیز در هر دو گروه، زمان شروع واک در دخترها بهطور معنیداری بیشتر از پسرها بود؛ در حالی که در انفجاریهای واکدار، زمان شروع واک دخترها و پسرها اختلاف معنیداری نداشت.
رحیمه روحپرور، محمود بیجنخان، سعید حسنزاده، شهره جلایی، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: فرکانس پایۀ آغازۀ واکداری بهعنوان سرنخ آکوستیکی با واکداریـبیواکی همخوانهای انفجاری مرتبط است. هدف پژوهش حاضر مطالعۀ آکوستیکی فرکانس پایۀ آغازۀ هجای همخوانهای انفجاری دهانی آغاز کلمه در کودکان کاشت حلزونشده و مقایسۀ آن با کودکان شنوا است. روش بررسی: در این مطالعه، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجا در تولید همخوانهای انفجاری دهانی آغاز هجا توسط ۴۷ کودک ناشنوای پیشزبانی که ۶۱ ماه (دامنۀ ۷۶-۴۷ ماه با انحراف معیار ۶/۸) از کاشت حلزون شنواییشان میگذشت اندازهگیری و با نتایج تولید ۶۰ کودک شنوا که ۶۰ ماه سن داشتند (دامنۀ ۷۳-۴۹ ماه با انحراف معیار ۵/۶ ماه) مقایسه شد. از آزمون آماری اندازهگیریهای مکرر و آزمون مقایسههای چندگانه بنفرونی برای انجام تحلیلهای آماری استفاده شد. یافتهها: در تمام محلهای تولید، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجای انفجاریهای بیواک بیشتر از انفجاریهای واکدار بود؛ که دلیل آن میتواند پایینتر بودن جایگاه حنجره و استخوان لامی در انفجاریهای واکدار باشد. از سوی دیگر، در بیشتر موارد فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونشده کمتر از کودکان شنوا بود و اینکه در انفجاریهای واکدار بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنیدار مشاهده شد(p=۰/۰۰۵). نتیجهگیری: در تمام محلهای تولید، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجای همخوانهای انفجاری بیواک بیشتر از انفجاریهای واکدار بود. براساس جنسیت بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای دختران و پسران تفاوت معنیدار وجود نداشت. اما، در انفجاریهای واکدار بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنیدار مشاهده شد.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|