|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
7 نتیجه برای پایایی
مرجان صبری لقایی، علیرضا کریمی، دوره 6، شماره 1 - ( 5-1377 )
چکیده
مطالعه حاضر جهت رسیدن به سه هدف عمده انجام گرفت: 1) بررسی ارتباط بین میانگین آستانه های اصوات خالص انتقال استخوانی و آستانه دریافت کلمات (SRT) انتقال استخوانی در افراد طبیعی. 2) بررسی پایایی و تکرارپذیری آستانه های دریافت کلمات انتقال استخوانی. 3) مقایسه مشخصه های تابع بهره کلامی از طریق انتقال استخوانی با نتایج حاصل از انتقال هوایی. 60 نفر (30 زن و 30 مرد) با شنوایی کاملا طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی داده ها حاکی از آن است که ارتباط بین آستانه های صوت خالص و آستانه دریافت کلمات انتقال استخوانی، پایایی آزمون و نیز تابع بهره کلامی انتقال استخوانی اساسا مشابه نتایج حاصل از انتقال هوایی می باشد.
نسیبه سلطانینژاد، علی قربانی، مسعود صالحی، سعید فخر رحیمی، دوره 21، شماره 3 - ( 7-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: فعل از مهمترین اجزای جمله است و آسیب به آن از ابعاد قابل توجه نابسامانیهای زبان در دوران رشد کودک به شمار میرود. با توجه به این که در ایران برای بررسی این جنبه از زبان در کودکان آزمون مناسبی وجود ندارد، هدف از این پژوهش ساخت و ارزشیابی آزمون تصویری افعال برای کودکان 36 تا 54 ماهه فارسیزبان و بررسی قدرت تمایزگذاری آن در کودکان مورد مطالعه بود. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، فهرستی از افعال که قابلیت به تصویر کشیدن را داشتند، تهیه شد. برای تعیین شاخص روایی محتوایی از هفت گفتاردرمانگر نظرسنجی شد و تعداد 55 فعل که مورد تأیید هر هفت نفر بود، انتخاب شد. سپس تصاویر مناسب برای این تعداد فعل، با همکاری همان هفت متخصص، انتخاب گردید. آزمون روی 106 کودک در سه گروه سنی (42-36، 48-42 و 54-48 ماهه)، اجرا شد. پایایی آزمون با دو روش تکرارپذیری و ثبات درونی و همبستگی توانایی پاسخدهی آزمودنیها با سن آنها با آزمون آماری اسپیرمن تعیین شد. یافتهها: شاخص روایی محتوا برای تعداد 55 فعل برابر با یک بود. در بررسی پایایی، ضریب همبستگی حاصل از دو بار اجرا، 90/0 و ثبات درونی 60/0 بود که با استفاده از روش حذف آیتم این مقدار به 71/0 افزایش یافت. بین توانایی پاسخدهی آزمودنیها و سن آنها با ضریب همبستگی 76/0 ارتباط معنیدار وجود داشت .(p<0/001) نتیجهگیری: آزمون تصویری افعال، ابزاری مناسب برای ارزیابی افعال در کودکان 36 تا 54 ماهه و دارای قدرت تمایزگذاری بین سه گروه سنی مورد مطالعه است.
مریم دلفی، فرنوش جاراللهی، سید علیاکبر طاهایی، یحیی مدرسی، محمد کمالی، دوره 22، شماره 3 - ( 7-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: آزمون امتیاز بازشناسی واژهها یکی از مهمترین آزمونها در مجموعه آزمایشها شنوایی است. تاکنون مطالعهای برای احراز روایی و پایایی فهرستهای کلمات تکهجایی مصلح انجام نگرفته است. از این رو در این مطالعه برآنیم که فهرستهای تکهجایی مصلح را در بزرگسالان مبتلا به کمشنوایی ناشی از نویز مورد ارزشیابی قرار دهیم. روش بررسی: این مطالعه به روش توصیفیـتحلیلی از نوع ارزشیابی و جمعیت مورد مطالعه شامل 30 فرد در محدودۀ سنی ۴۰-۱۸ سال بودند. کلیۀ افراد دچار کمشنوایی حلزونی شیبدار فرکانسهای بالا ناشی از نویز بودند. روایی ساختاری از طریق مقایسه فهرستهای مصلح با فهرست NU-6 و پایایی به روش آزمونـبازآزمون به فاصله دو هفته برای افراد بهدست آمد. یافتهها: در افراد با کمشنوایی حلزونی میانگین امتیازهای فهرستهای دو، چهار، پنج و نه برحسب درصد واژهای بهترتیب، ۰۱/۹۴ درصد با انحراف معیار ۹۵/۳، ۴۰/۹۰ درصد با انحراف معیار ۹۰/۴، ۰۸/۸۹ درصد با انحراف معیار ۴۳/۴ و ۱۰/۹۴ درصد با انحراف معیار ۱۱/۴ بود. پایایی براساس مقدار آلفای کرونباخ در هر چهار فهرست بالاتر از ۹۴ درصد بهدست آمد. ضریب همبستگی یا ارتباط در افراد با کمشنوایی حلزونی نشان داد امتیازهای بازشناسی گفتار متناسب با میانگین تن خالص کاهش یافته است(p<۰/۰۵). نتیجهگیری: فهرستها از نظر ساختاری دارای روایی قابل قبول هستند. براساس امتیازدهی واجی و واژهای هر چهار فهرست از پایایی مناسبی برخوردار بودند.
نازنین ایالتی، زهرا جعفری، حسن عشایری، محمد کمالی، مسعود صالحی، دوره 22، شماره 4 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به نقش و جایگاه مهم والدین کودکان کمشنوا در روش شنواییـکلامی و با توجه به این که امروزه این روش در کشورهای توسعه یافته، از موفق ترین روش های آموزش مهارتهای شنوایی محسوب می شود، در مطالعۀ حاضر، نسخۀ فارسی پرسشنامۀ نیازهای والدین در روش شنواییـکلامی ساخته شد و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: پس از ترجمۀ نسخۀ انگلیسی پرسشنامۀ بررسی نیازهای والدین کودکان کم شنوا در روش شنواییـکلامی طبق پروتکل ترجمه و معادلسازی ارزیابی بین المللی کیفیت زندگی، نسخۀ فارسی آن برای محاسبۀ روایی محتوا در اختیار هفت کارشناس خبره قرار گرفت و نظرات آنان در پرسشنامه اعمال شد. در نهایت پرسشنامه توسط ۵۱ والد کودک کم شنوا که از روش شنواییـکلامی استفاده می کردند تکمیل شد و نتایج مورد تحلیل آماری قرار گرفت. یافتهها: متوسط شاخص روایی محتوا در ۳۲ آیتم پرسشنامه معادل ۸۷/۰ درصد و ضریب آلفای درونی کرونباخ کلی پرسشنامۀ حاضر در مرحلۀ آزمون معادل ۸۶/۰ و در مرحلۀ آزمون مجدد معادل ۹۹/۰ بهدست آمد. نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده، نسخۀ فارسی پرسشنامۀ حاضر از روایی محتوایی و پایایی خوبی برخوردار است و می تواند در مراکز درمانی برای بررسی نیازهای والدین کودکان کم شنوا مورد استفاده قرار گیرد.
زهرا سلیمانی، شهین نعمتزاده، لعیا غلامی تهرانی، مهدی رهگذر، دوره 23، شماره 1 - ( 1-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: علیرغم کاربرد وسیع رویکرد تحلیل نمونۀ زبانی در مطالعات رشد زبان و ارزیابی آسیبشناسی آن در زبانهای دیگر، در زبان فارسی کاربرد آن رایج نبوده است. در تحقیق حاضر برخی ویژگیهای روانسنجی این رویکرد، نظیر روایی محتوا داستان و تصاویر آن، پایایی آزمونـبازآزمون و پایایی بین مصححان بررسی شد. روش بررسی: برای جمعآوری نمونۀ زبانی داستانی فارسی بر اساس مطالعۀ Schneider و همکاران در سال ۲۰۰۶ نوشته و به تصویر کشیده شد. ابتدا افراد خبره روایی متن داستان و سپس کیفیت تصاویر آن را ارزیابی کردند. تصاویر طی دو مرحله به فاصله ۱۰-۷ روز به ۳۰ کودک ۶-۵ ساله نشان داده شد و از آنها خواسته شد بر اساس تصاویر داستانی را بسازند. هیچ سرنخی توسط آزمونگر ارائه نشد. صدای کودکان ضبط، نسخه نویسی و تحلیل شد. در تحلیل ساختار جمله و کلمه ارزیابی شد. یافتهها: میانگین درصد توافق افراد صاحبنظر در مورد متن نوشتاری ۲۸/۹۲ بهدست آمد. کیفیت تصاویر رتبۀ بسیار عالی را کسب کرد. ضرایب تکرارپذیری نشان میدهد در متغیرهای ساختار جمله و ساختار کلمه بین دو مرحلۀ اجرا همبستگی معنیداری مشاهده شد(p<۰/۰۵). در ساختار جمله فقط در متغیر جملۀ مرکب ناهمپایه همبستگی مشاهده نشد(p=۰/۱۳۷). همبستگی میانگین درصد توافق بین ارزیابها در نسخهنویسی ۱/۹۷ بود و نتایج بررسی پایایی در تحلیل نمونه نشان داد ضرایب همبستگی شدید و معنیداری بوده است. نتیجهگیری: ابزار جمعآوری نمونۀ زبانی از روایی برخوردار است و ثبات عملکرد زبانی در اندازهگیری مکرر در رویکرد تحلیل نمونۀ زبانی از ضعیف تا قوی متغیر است.
نازیلا سالاری مجد، سیده مریم خدامی، میشل درینان، محمد کمالی، یونس امیری شوکی، نادر فلاحیان، دوره 23، شماره 3 - ( 5-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی شنیداریـادراکی یک روش اصلی در شناسایی اختلال صوت و سنجش میزان پیشرفت درمان است. با این وجود، مطالعات داخلی معدودی به موضوع ارزیابی شنیداریـادراکی صوت پرداختهاند. هدف مطالعۀ حاضر تدوین، بررسی روایی نسخۀ فارسی نیمرخ ارزیابی توافقی شنیداریـادراکی صو ت (اتشا) و پایایی ارزیابها با استفاده از این نیمرخ بود. روش بررسی: روایی محتوایی کیفی نیمرخ با استفاده از آرای ۹ آسیبشناس گفتار و زبان متخصص در زمینۀ صوت و اختلالات آن و یک زبانشناس از طریق پرسشنامه بهدست آمد. برای بررسی پایایی، نمونههای صوتی ۴۰ بزرگسال ۲۰ تا ۴۵ ساله دچار اختلال صوت با منشأ عصبزاد و اختلال عملکردی با و بدون ضایعه فیزیکی در حنجره و ۱۰ بزرگسال با همان محدودۀ سنی دارای صوت بهنجار ضبط شد. نمونههای صوتی حاوی کشش واکه و خواندن شش جمله نیمرخ اتشا بود. پایایی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ارزیابها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون محاسبه شد. یافتهها: نتایج حاصل از روایی محتوایی کیفی منجر به تدوین یک نیمرخ توافقی برای ارزیابی شنیداری ادراکی صوت شد. ثبات درونی نیمرخ براساس ضریب آلفای کرونباخ ۹۵/۰ بود. زمانیکه نمرهدهی نیمرخ دوبار توسط یک نفر انجام شد، ضریب همبستگی پیرسون بین ۸۶/۰ برای شدت کلی اختلال تا ۴۲/۰ برای زیروبمی بود(p<۰/۰۵). هنگامیکه ارزیابیکنندگان دو فرد متفاوت بودند، ضریب همبستگی پیرسون بین ۸۵/۰ برای شدت کلی اختلال تا ۳۲/۰ برای زیروبمی بود(p<۰/۰۵). نتیجهگیری: اتشا یک نیمرخ روا و پایا برای ارزیابی شنیداریـادراکی صوت در بزرگسالان در زبان فارسی است.
طلیعه ظریفیان، یحیی مدرسی، لعیا غلامی تهرانی، مهدی دستجردی کاظمی، مهیار صلواتی، دوره 23، شماره 4 - ( 7-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: دادههای حاصل از ارزیابی واجی بخشی از پروتکلی است که آسیبشناسان گفتار و زبان اغلب برای بررسی مهارتهای ارتباطی کودکان به آن رجوع میکنند. هدف پژوهش حاضر انطباق نسخه فارسی آزمون ارزیابی تشخیصی واجی در کودکان فارسیزبان و بررسی روایی و پایایی آن بود. روش بررسی: نسخه فارسی آزمون واجی روی ۳۸۷ کودک سه تا شش ساله تکزبانه فارسیزبان که از مهدکودکهای شمال غرب تهران انتخاب شده بودند، اجرا شد. روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی نسخه فارسی آزمون واجی توسط آسیبشناسان گفتار و زبان و زبانشناسان بررسی شد. روایی سازه از طریق بررسی همگرایی آراء آسیبشناسان گفتار و زبان و نتایج آزمون واجی در تشخیص کودکان با و بدون اختلال واجی و پایایی آزمون از طریق آزمونـبازآزمون و دوبار نمرهگذاری توسط دو ارزیاب مستقل ارزیابی شد. یافتهها: روایی محتوایی گویهها و شاخص روایی محتوایی کل آزمون در حد مطلوب برآورد شد (بهترتیب ۷۱/۹۴ و ۳۵/۹۷). مقایسه نتایج حاصل از آزمون واجی و نظر متخصصان در تشخیص دو گروه با و بدون اختلال واجی از همگرایی مطلوبی برخوردار بود (ضریب هبستگی اسپیرمن ۷۶/۰ و ضریب توافق کاپا ۷۳/۰). درصد توافق آوانگاری و تحلیل الگوهای خطا در آزمونـبازآزمون بین ۲۷/۸۶ تا ۱۰۰ درصد و برای دوبار نمرهدهی توسط دو ارزیاب مستقل بین ۲۸/۹۴ تا ۱۰۰ درصد بود. نتیجهگیری: مبتنی بر نتایج مطالعۀ حاضر به نظر میرسد نسخه فارسی آزمون واجی میتواند بهعنوان یک ابزار روا و قابل قبول در بررسی مهارتهای واجی کودکان فارسیزبان بهکار گرفته شود.
|
|
|
|
| This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly. |
|
|
|