مریم رمضانی، عبدالرضا شیبانیزاده، اکرم پوربخت، هما زرینکوب، محمد کمالی، سیده نازنین حجاری،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
زمینه و هدف: آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی ابزار جدیدی برای بررسی عملکرد دهلیزی است. این پاسخ با زمان نهفتگی کوتاه را میتوان با تحریک صوتی با شدت بالا، از عضلات چشمی منقبض شده ثبت کرد، و بهعنوان ابزار تشخیصی برای ارزیابی رفلکس دهلیزی چشمی طرف مقابل استفاده کرد. هدف مطالعۀ حاضر بررسی و مقایسۀ دامنه، زمان نهفتگی، نسبت اختلاف دامنۀ دو طرف و میزان وقوع پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی (n۱۰) و گردنی (p۱۳) در افراد هنجار بود.
روش بررسی: مطالعۀ مقطعی حاضر روی ۲۰ فرد با میانگین سنی ۱۸/۲۲ و انحراف معیار ۱۹/۲ سال و حساسیت شنوایی هنجار و عدم سابقه اختلالات دهلیزی انجام شد. امواج p۱۳ و n۱۰ با استفاده از محرک تنبرست ۵۰۰ هرتز راه هوایی در سطح شدت ۹۵ دسیبل nHL و با استفاده از گوشی داخلی ثبت و مقایسه شدند.
یافتهها: موج p۱۳ در همۀ افراد مورد مطالعه ثبت شد، ولی در دو مورد موج n۱۰ ثبت نشد. دامنۀ مطلق و زمان نهفتگی بهترتیب ۷۷/۱۴۰ میکروولت و ۵۶/۱۵ میلیثانیه برای پتانسیل گردنی و ۱۸/۳ میکروولت و ۳۲/۹ میلیثانیه برای پتانسیل چشمی بهدست آمد. تفاوت معنیداری در دامنۀ دو پتانسیل مشاهده شد.(p=۰/۰۰۰)
نتیجهگیری: در مطالعۀ حاضر شاخصههای این دو آزمون نشان داد که دامنه و درصد وقوع پاسخ در پتانسیل عضلانی برانگیخته دهلیزی چشمی کمتر از پتانسیل دهلیزی گردنی بود. از آنجایی این دو پاسخ احتمالأ از دو بخش متفاوت عصب دهلیزی منشأ میگیرند، میتوان بهعنوان دو آزمون مکمل در نظر گرفت و بهعنوان ابزاری برای ارزیابی اختلالات دهلیزی استفاده کرد.