۱۹ نتیجه برای کاشت حلزون
مهرناز کریمی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۱ )
چکیده
در دنیایی که بسر میبریم تعداد بیشماری از افراد با کمبود شنوایی عمیق وجود دارند که نمیتوانند از تقویت صوتی به وسیله سمعک بهره گیرند. دستهای از این افراد کسانی را شامل میشوند که به دلیل کمبود سلولهای مویی قادر نیستند تحریک صوتی را از طریق روندهای سالم مکانیکی که درون حلزون رخ میدهد، به صورت مؤثر به احساس شنوایی تبدیل کنند. حلزون سالم از طریق عملکرد قیچیوار سلولهای مویی که منجر به تغییرات شیمیایی درون جسم سلولی میگردد، به سیگنالهای صوتی اجازه انتقال میدهد و آنگاه سیگنال صوتی به محل اتصال دندریتها در عصب شنوایی منتهی میگردد. در مورد حلزون آسیب دیده جایی که سلولهای موییـ یا بخشهای دیگر حلزونـ بدی عملکرد دارند، اثرات قیچیوار هیدرو مکانیکی رخ نداده و انتقال صوت به عصب شنوایی صورت نخواهد پذیرفت.
مهرناز کریمی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۲ )
چکیده
چگونگی عملکرد پروتز کاشت حلزون۱ـ صوت توسط میکروفن دریافت میشود. این میکروفن غالباً در سمعک پشت گوشی قرار گرفته است.۲ـ صوت توسط سیمی از میکروفن به بخش پردازنده گفتار هدایت میشود.۳ـ قسمت پردازندۀ گفتار عناصر صوتی را که بیشترین استفاده جهت درک گفتار را دارند،انتخاب و کدبندی میکند.۴ـ کدهای الکتریکی از طریق سیم نازکی به حلقۀ انتقالدهنده فرستاده میشود.۵ـ حلقۀ انتقالدهنده که حلقهای به قطر تقریبی mm۳۴ و با پوشش پلاستیکی است، کدها را به بخش گیرنده-تحریککننده منتقل میسازد.۶ـ بخش گیرنده-تحریککننده کدها را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل و در طول نوار الکترودها منتقل مینماید.۷ـ سیگنالهای الکتریکی به نوار باریک الکترودها فرستاده میشود. نوار الکترودها که از باندهای الکتریکی کوچک و باریکی تشکیل شده است، سیگنالها را در طول حلزون به فیبرهای عصب شنوایی منتقل میکند. هر الکترود بهگونهای برنامهریزی شده است که به صورت مجزا سیگنالهایی را که از نظر بلندی (loudness) و تیزی (pitch) متفاوتند، دریافت دارد.۸ـ فیبرهای عصب شنوایی توسط الکترودها تحریک میشوند و پیام به مغز میرود.۹ـ مغز سیگنالها را دریافت کرده و تفسیر میکند و در این زمان است که شخص احساسی از صوت را تجربه مینماید.
مهرناز کریمی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۵ )
چکیده
بروز کمبود شنوایی و ناشنوایی در کودکان اثرات شدیدی را بر توسعه مهارتهای زبانی و کلامی کودک خواهد داشت، که با اقدامات به موقع میتوان این اثرات را کاهش داد. در درجۀ اول، جهت استفادۀ مفید از توانایی شنیداری باقی مانده، از سمعکهای موجود استفاده میشود. در رابطه با کودکانی که باقی مانده شنوایی ندارند ویا این باقی مانده آنقدر ناچیز است که حتی با استفاده از پر قدرتترین سمعکها هم نمیتوان کمکی به آنها کرد، با استفاده از کاشت الکترود در حلزون (Cochlear Implant) توانایی شنیداری جهت این دسته از کودکان فراهم میگردد. کاشت الکترود در حلزون نتیجۀ بررسیها و تحقیقات فراوان مراکز متعدد طی دو دهۀ اخیر است، اگرچه تلاش بهمنظور ایجاد شنوایی توسط تحریک الکتریکی سیستم شنیداری تاریخچهای بس طولانی دارد. در حال حاضر، کاربرد کاشت حلزون در کودکان از تحقیقات صرف خارج شده و جنبۀ بالینی وسیعی پیدا کرده است بهطوری که در حدود ۱۰۰۰ کودک در سراسر جهان انواع کاشت حلزون را که شامل تک کاناله وچند کاناله میشود، دریافت میکنند. البته در ابتدا کاربرد کاشتهای حلزون بهدلیل عوارض ناشناخته و طولانی مدت تحریک الکتریکی و قراردادن الکترودها در حلزون سؤال برانگیز بود، ولی اثرات منفی که بروز سریع ناشنوایی در سنین پایین بر توسعۀ درک گفتار، تولید آن و توانش زبانی دارد، ضرورت استفاده از کاشت حلزون را کاملاً ایجاب میکند. در بخثی که پیش رو خواهید داشت، در مورد تیم کاشت حلزون، معیار انتخاب بیمار، ارزیابیهای پیش عمل جراحی و در نهایت برنامهریزی یا فیتینگ این وسیله در کودکان مطلبی ارائه میگردد.
مرجان صبری لقائی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۷۵ )
چکیده
برقراری ارتباط از طریق زبان گفتاری، فرایند پیچیدهای است که مختص انسان میباشد. این فرایند پیچیده توسط پنج نظام قواعد زبانی کنترل میشود که عبارتند از:
قواعد کاربردشناسی (۱),معناشناسی (۲),نحو (۳),تکواژشناسی (۴),واجشناسی (۵),هماهنگی مناسب این قواعد با یکدیگر در برقراری ارتباط کلامی نقش اساسی دارد.کودکانی که دارای شنوایی طبیعی هستند تولید و درک الگوهای صوتی زبان گفتاری را بدون داشتن دستور عملی اصولی و خاص، در سنین بسیار پایین میآموزند هرگونه آسیب شنیداری میتواند روی درک و تولید الگوهای صوتی اثر گذاشته و متعاقب آن زبان گفتاری و برقراری ارتباط از این طریق را متأثر میسازد.
هدف نهایی کاشت الکترود در حلزون کودکان خصوصاً کودکانی که ناشنوای مادرزادی هستند یا قبل از زبان آموزی ناشنوا شدهاند، این است که بتوانند اطلاعات شنیداری کسب شده از پروتز کاشت حلزون را با قواعد ارتباطی آنها بهصورت واحدی منسجم درآوردند. گرچه تولید و توانش زبانی بهطور کلی عوامل اصلی در تعیین کاندید بودن فرد جهت عمل کاشت الکترود نمیباشد، اما اجزاء اصلی و بسیار مهم در تعیین موفقیت طولانی مدت عمل کاشت میباشد.
ناصر اکبرلو، دکتر محمد فرهادی، دکتر احمد دانشی، دکتر غلامرضا علیایی، دکتر سقراط فقیه زاده،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۰ )
چکیده
بررسی پاسخهای برانگیخته شنوایی ساقه مغز ABR با تحریکات الکتریکی EABR در افراد ناشنوایی که کاشت حلزون شده اند، زمینه شناخت دقیقی را از پاسخ دهی سیستم عصبی شنوایی به تحریکات الکتریکی و کارآیی کاشت حلزون فراهم می کند. در این پژوهش نتایج EABR در ۳۰ فرد کاشت حلزون شده با پروتز ۲۲ کاناله نوکلئوس در مرکز کاشت حلزون موسسه توسعه دانش و پژوهش ایران مورد بررسی و با ABR افراد طبیعی مورد مقایسه قرار گرفته است. محدوده سنی افراد، ۳۳-۳ سال بود. نتایج عبارتند از: ۱) پاسخ های برانگیخته شنوایی ساقه مغز با تحریکات الکتریکی (EABR) در افراد کاشت حلزون شده قابل ایجاد و ثبت است. ۲) زمان تاخیر مطلق امواج EABR یک تا یک و نیم میلی ثانیه کوتاه تر از زمان تاخیر مطلق امواج ABR است (P<۰,۰۵) و ۳) زمان تاخیر مطلق موج V در EABR با شدت تحریک الکتریکی رابطه معکوس دارد (P<۰.۰۵) و ۴) زمان تاخیر بین قله III-V در EABR تفاوت معنی داری با ABR ندارد (P>۰.۰۵).
ژاله صمدی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۲ )
چکیده
کاشت حلزون شنوایی که نمایانگر یک موقعیت شگفتانگیز پزشکی و مهندسی است، بیش از هر پروتز دیگری با سیستم عصبی انسان در تقابل میباشد. کاشت حلزون شنوایی به کودک با کمشنوایی عمیق کمک میکند تا گفتار معمولی را بفهمد و تولید کند و یک بزرگسال ناشنوایی بعد از دوره زبانآموزی را قادر میسازد با تلفن ارتباط برقرار نماید. اگرچه این نتایج حیرتآور در همه بیماران دیده نمیشود، اما به ما نشان میدهند که چه چیزی ممکن و شدنی است.
محسن سعیدمنش، آذر مهری، نعمت اله روح بخش، مجید بیطرف، پروین کتابدار،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۶ )
چکیده
زمینه و هدف: گفتار از ضروریترین نیازهای زندگی اجتماعی است و کودک برای یادگیری آن نیازمند سلامتی حواس بدن و محیط غنی از گفتار می باشد که حس شنوایی از مهمترین این نیازهاست. در کودکانی که ازنظر شنوایی با مشکل مواجهند، تقویت هر چه زودتر این حس، مورد تأکید قرار گرفته است. فناوری کاشت حلزون در دهههای اخیر، خدمات فراوانی را به کودکان کم شنوا ارائه کرده است. در ایران با توجّه به جدیدبودن و محدودیت کاشت حلزون، تاکنون پژوهشی که تأثیر زمان جراحی را بر گفتار کودکان نشان دهد، صورت نگرفته است. از این رو هدف از اجرای این پژوهش، بررسی و مقایسه خطاهای تولیدی در کودکان کاشت حلزون با زمانهای مختلف جراحی میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه که به روش مقطعی در شهرستان یزد انجام شد، تعداد ۱۰ نفر از کودکان کاشت حلزون شده قبل از سن سه سالگی، با ۱۱ نفر از کودکان کاشت حلزون شده بعد از چهار سالگی مورد مطالعه قرار گرفتند. کودکان مورد بررسی، ۵/۲ تا ۳ سال از عمل جراحی آنها میگذشت و هیچگونه مشکل آناتومیک، بینایی و هوشی نداشتند. سپس با استفاده از آزمون فونتیک تصویری، خطاهای تولیدی کودکان استخراج گردید. جهت بررسی بیشتر انواع خطاهای تولیدی، از گفتار پیوسته نیز استفاده شد تا تکمیل کننده آزمون فونتیک باشد. از طریق آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاصله نشان داد که در خطای جانشینی و کل خطاها اختلاف معنیداری بین دو گروه وجود دارد ولی در مورد سایرخطاها اختلاف معنیداری بین دو گروه مشاهده نشد.
نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهد کودکانی که بعد از چهار سالگی مورد جراحی قرار گرفته بودند اختلال تولیدی شدیدتری نسبت به گروه دیگر داشتند. این مطلب بیانگر آن است که جراحی زودتر کودکان کاندیدای کاشت حلزون در رشد مهارتهای گفتاری و کاهش خطاهای تولیدی آنها تأثیر بسزایی دارد.
علیرضا پورجاوید، منصوره عادل قهرمان، حسام الدین امام جمعه، مهین صدایی، محمد فرهادی، احمد دانشی، مسعود متصدی زرندی، فرزاد موبدشاهی، پروانه عباسعلی پور کبیرره،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده
زمینه و هدف: در تله متری پاسخ عصبی، تحریک و ثبت پاسخ عصب شنوایی توسط الکترودهای درون حلزونی پروتز کاشت حلزون صورت میپذیرد. در این جا تحریک الکتریکی توسط یک الکترود به عصب شنوایی ارائه و پاسخ حاصله که پتانسیل عمل مرکب الکتریکی نامیده میشود، توسط یکی از الکترودهای مجاور ثبت میگردد. مهمترین کاربردهای بالینی این آزمون عبارتند از ارزیابی و پایش پاسخهای عصب شنوایی در حین و بعد از عمل جراحی و کمک به تنظیم اولیه پردازشگر گفتار. هدف این مطالعه، ارزیابی تغییرات آستانه این پتانسیل طی سه ماه بعد از دریافت پروتز در کودکان کاشت حلزون شده بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر، یک مطالعه طولی بود. جمعیت مورد مطالعه، کودکانی بودند که در تابستان و پاییز سال ۱۳۸۶ در بیمارستانهای امیر اعلم و حضرت رسول اکرم
(ص) تهران تحت عمل جراحی کاشت حلزون قرار گرفته بودند. آستانه این پتانسیل طی چهار جلسه پس از دریافت پروتز و با فواصل زمانی تقریباً یک ماهه، در الکترودهای اول، هشتم، پانزدهم و بیستم مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: میانگین آستانهها، تفاوت درون الکترودی معنیداری نداشتند. اما مقایسه بین الکترودی نتایج حاکی از کاهش معنیدار میانگین آستانه در الکترودهای رأسیتر نسبت به الکترودهای پایهایتر بود(p<۰/۰۰۱).
نتیجهگیری: ثبات نتایج حاصله میتواند باعث اطمینان خاطر بیشتر درمانگر جهت تنظیم پردازشگر گفتار برای مدتی نسبتاً طولانی گردد. هم چنین نتایج بهتر الکترودهای رأسیتر نیز میتواند موجب ارائه و اعمال یک راهکار کدگذاری مؤثرتر گردند.
رحیمه روح پرور، محمود بیجنخان، سعید حسنزاده، شهره جلایی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: شنوایی نقش مهمی در تولید گفتار و ایجاد تمایز واجی و بهویژه تمایز واکداریـبیواکی دارد. متغیر زمان شروع واک مهمترین سرنخ آکوستیکی است که در ایجاد تمایز واکداریـبیواکی در همخوانهای انفجاری نقش دارد. هدف پژوهش حاضر اندازهگیری زمان شروع واک در کودکان کاشت حلزون شده فارسیزبان و مقایسه آن با کودکان شنوای همزبان است.
روش بررسی: در این پژوهش مقطعی ۲۰ کودک ناشنوای پیشزبانی که ۵/۴ سال از کاشت حلزون آنها میگذشت و ۲۰ کودک با سنین مشابه با شنوایی هنجار مورد بررسی قرار گرفتند. مقدار زمان شروع واک در تولید همخوانهای انفجاری دهانی در دو گروه ارزیابی و مقایسه شد بهعلاوه تأثیر وضعیت شنوایی، واکداری و جنسیت بر متغیر زمان شروع واک سنجیده شد.
یافتهها: در یافتههای این پژوهش مشخص شد که میانگین زمان شروع واک در تمامی دخترهای کاشت حلزون شده و شنوا، بیشتر از پسرهای دو گروه است و این اختلاف در همخوانهای بیواک بهطور معنیداری بیشتر از همخوانهای واکدار است(p<۰/۰۰۱). در هر دو گروه از کودکان، همخوانهای بیواک در زمرۀ آواهای دارای پساُفت بزرگ قرار داشتند و انفجاریهای واکدار دارای پساُفت کم بودند.
نتیجهگیری: در هر دو گروه از کودکان، واکداری بر زمان شروع واک تأثیر معنیدار داشت. در رابطه با وضعیت شنوایی، زمان شروع واک در انفجاریهای بیواک بین دو گروه تفاوت معنیدار ایجاد نمیکرد، اما در انفجاریهای واکدار این تفاوت و در نتیجه تمایز واکداری، معنیدار بود. در انفجاریهای بیواک نیز در هر دو گروه، زمان شروع واک در دخترها بهطور معنیداری بیشتر از پسرها بود؛ در حالی که در انفجاریهای واکدار، زمان شروع واک دخترها و پسرها اختلاف معنیداری نداشت.
مسعود متصدی زرندی، محمدتقی خرسندی، نیما رضازاده، نسرین یزدانی، فرهاد مختارینژاد، آرش بیات، معصومه روزبهانی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی در پاسخ به محرک کلیک یا تنبرست بهعنوان یک آزمون بالینی برای ارزیابی ساکول و عصب دهلیزی تحتانی مورد استفاده قرار میگیرد. مطالعات مختلف نشان میدهد کاشت حلزون میتواند تأثیر منفی بر ساختارهای دهلیزی داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی این پتانسیل در افرادی است که دارای حلزون کاشتشدۀ یکطرفه هستند.
روش بررسی: در این مطالعۀ مقطعی ۳۳ بیمار دارای کاشت حلزون یکطرفه با میانگین سنی ۹۶/۱۹ سال بهعنوان گروه مورد با ۳۰ فرد هنجار با میانگین سنی ۲۷/۲۴ سال بهعنوان گروه شاهد شرکت داشتند. میانگین زمان نهفتگی و دامنۀ پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی در همۀ افرادها ثبت و مقایسه شد.
یافتهها: در هر دو گوش تمامی افراد گروه شاهد امواج هنجار ثبت شد. در ۱۶ مورد (۴۸/۴۸ %) هیچ پاسخی در دو گوش دریافت نشد. در سه مورد (۰۹/۹ %) پاسخها در هر دو گوش ثبت شدند، ولی در اکثر موارد دامنۀ امواج در سمت دارای کاشت حلزون کاهش یافته بود. در ۱۴ مورد (۴۲/۴۲ %) پاسخها تنها در گوش غیرکاشتشده ثبت شدند.
نتیجهگیری: پتانسیل عضلانی برانگیختۀ دهلیزی ابزاری ارزشمند برای بررسی عملکرد ساکول در افراد دارای کاشت حلزون است. آسیب به تیغۀ مارپیچی استخوانی و غشاء پایه بهدنبال کاشت حلزون میتواند باعث آسیب به اندامهای دهلیزی، بهخصوص ساکول، شود. به نظر میرسد ممکن است ساکول بهدنبال کاشت حلزون صدمه ببیند و منجر به حذف پتانسیل عضلانی یا کاهش دامنۀ آن شود.
نسیم منوچهری، منصوره عادل قهرمان، فرزاد مؤبدشاهی، مسعود متصدی زرندی، بلقیس روشن،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: با آن که با پیشرفت فناوری کاشت حلزون، توانایی درک گفتار بیماران بهبود یافته است اما کاشت به تنهایی کافی نیست و بیمار به توانبخشی شنوایی نیاز دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی روند پیشرفت درک گفتار کودکان دارای کاشت حلزون بود.
روش بررسی: در این پژوهش ۱۴ کودک کاشت شده با میانگین سنی ۵/۵ سال بین ۱۰ تا ۴۳ جلسه تربیت شنوایی شدند. تمایز و درک کودکان هر سه ماه یکبار ارزیابی شد. ارزیابی سوم تنها برای ۴ نفر انجام شد.
یافتهها: میانگین امتیاز کلی ارزیابیهای اول ۲۱/۴۳ درصد، دوم ۷۶/۶۳ درصد و سوم ۷۸ درصد بهدست آمد. کلیه کودکان از ارزیابی اول در توانایی آگاهی از صدا امتیاز کامل داشتند. در تمایز اصوات محیطی در ارزیابیهای اول ۳۰/۷۱ درصد، دوم ۳۶/۸۴ درصد و سوم ۱۰۰ درصد کودکان به امتیاز کامل دست یافتند. در تمایز اصوات گفتاری، امتیازات کامل بهترتیب ۷۰/۳۴ درصد، ۵۰/۵۷ درصد و ۷۱/۸۵ درصد و در بررسی حافظه شنوایی، ۲۱ درصد، ۱۳/۵۷ درصد و ۲/۸۳ درصد بود. در مهارت بازگویی داستان و درک در مرحله اول هیچ یک بهطور کامل پاسخ ندادند و در ارزیابیهای دوم و سوم ۸۳/۱۲ درصد و ۸۳/۱۲ درصد کودکان امتیاز کامل داشتند. مقایسۀ نتایج حاصله اختلاف معنیداری بین ارزیابی اول و دوم نشان داد(p=۰/۰۰۲).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، آگاهی از صدا توانایی است که به سرعت شکل میگیرد. برای دستیابی به سایر قابلیتهای تمایز صدای گفتاری و غیرگفتاری بهویژه درک گفتار که آخرین و مهمترین توانایی برای برقراری ارتباط محسوب میشود نیاز به آموزشهای وسیعتری دارد.
نرگس کرد، محمدرحیم شاهبداغی، سیده مریم خدامی، ماندانا نوربخش، شهره جلایی، مسعود متصدی زرندی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: بهدلیل نقص در بازخورد شنوایی، گفتار کودکان مبتلا به افت شنوایی آهنگ نامناسبی دارد. نتایج مطالعات نشان میدهد که کودکان کاشت حلزون شده نیز در بیان آهنگ گفتار دچار مشکل هستند. آهنگ، حالت جمله خبری یا پرسشی را نشان میدهد. هدف از این مطالعه مقایسۀ بیان آهنگ گفتار در کودکان استفادهکننده از کاشت حلزون با کودکان دارای شنوایی هنجار بود.
روش بررسی: پژوهش حاضر روی ۲۵ کودک کاشت حلزون شده و ۵۰ کودک هنجار انجام گرفت. جهت بیان جملات خبری و پرسشی تصاویری به کودک نشان داده میشد. پس از آن تمامی جملات توسط هشت نفر گفتاردرمانگر شنیده شدند و مورد قضاوت ادراکی قرار گرفتند. با استفاده از نرمافزار praat میانگین فرکانس پایه و تغییرات زیروبمی محاسبه شد.
یافتهها: در گروه کاشت حلزون شده میانگین فرکانس پایه گفتار بالاتر و میانگین تغییرات زیروبمی کمتر از گروه هنجار بود. همچنین میانگین امتیازات صاحبنظران در گروه کاشت حلزون شده پایینتر از گروه هنجار بود. تفاوتها در هر سه متغیر معنیدار بود(p<۰,۰۵). همبستگی میان مدت زمان استفاده از دستگاه کاشت حلزون و امتیاز قضاوت ادراکی معنیدار بود(p<۰.۰۵).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، دستگاه کاشت حلزون در تسهیل بیان آهنگ گفتار محدودیت دارد. با این وجود با افزایش مدت زمان استفاده از کاشت حلزون، عملکرد کودکان در بیان آهنگ گفتار بهبود مییابد. بنابراین لازم است گفتاردرمانگرها در برنامۀ درمانی کودکان کاشت شده، مداخله در بیان آهنگ گفتار را در نظر داشته باشند.
زهرا جدی، زهرا جعفری، مسعود متصدی زرندی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: تشخیص بهموقع کمشنوایی، مداخلۀ زودهنگام و بهبود مهارتهای رشدی در کودکان را باعث میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین میانگین سنین تشخیص کمشنوایی و انجام کاشت حلزون در کودکان کمشنوا و مقایسۀ سن انجام کاشت حلزون در کودکان شناسایی شده با و بدون غربالگری شنوایی صورت گرفت.
روش بررسی: بررسی مقطعی حاضر روی ۹۶ کودک کمشنوای حسی عصبی شدید تا عمیق که از خرداد ۱۳۸۷ تا اسفند ۱۳۸۹ در مرکز کاشت حلزون امیراعلم تحت جراحی قرار گرفتند، صورت گرفت. جمعآوری دادهها با بررسی پرونده موجود در مرکز، مصاحبه با والدین و تکمیل برگۀ تاریخچهگیری شامل ۴ بخش مشخصات فردی، سابقه تولد، پزشکی و کمشنوایی انجام شد.
یافتهها: میانگین سن تردید به کمشنوایی ۷۳/۶ ماه با انحراف معیار ۷۹/۵، تشخیص ۳۵/۹ ماه با انحراف معیار ۷۹/۵، تجویز سمعک ۴۱/۱۳ ماه با انحراف معیار ۱۰/۶، شروع برنامۀ توانبخشی ۱۶ ماه با انحراف معیار ۳۶/۶، انجام کاشت حلزون ۲۵/۴۱ ماه با انحراف معیار ۱۲/۱۱، شروع استفاده از کاشت ۱۵/۴۲ ماه با انحراف معیار ۱۲/۱۱ بود، بین این سنین تفاوت معنیداری وجود داشت(p<۰/۰۵). ۸/۴۳ درصد از کودکان با غربالگری شنوایی شناسایی شده بودند و بین سن انجام کاشت حلزون در آنها با کودکان بدون غربالگری، تفاوت معنیداری وجود داشت۰/۰۰۰۱)≥.(p
نتیجهگیری: علیرغم کاهش بارز سنین تشخیص کمشنوایی و مداخله نسبت به گذشته، تأخیر در سنین مذکور نسبت به معیارهای جهانی وجود دارد. غربالگری شنوایی نوزادان در کاهش این سنین، تأثیر چشمگیری دارد.
کورش امرایی، سعید حسنزاده، غلامعلی افروز، حجت پیرزادی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: افراد کمشنوای عمیق که عمل کاشت حلزون برای آنها انجام شده است روابط رضایتبخشی با همسالانشان ندارند و نمیتوانند بهطور کامل وارد جوامع شنوایان شوند. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر برنامۀ آموزش خانوادهمحور مهارتهای اجتماعی بر بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان کاشت حلزون شده بود.
روش بررسی: در این مطالعۀ آزمایشی ۱۶ خانواده شامل مادر به همراه فرزند کاشت حلزون شده با محدودۀ سنی ۱۲ تا ۱۹ سال که حداقل ۲ سال از برنامۀ کاشت حلزون آنها گذشته باشد، از بین داوطلبانی که از میان ۳۲۸ خانوادۀ عضو انجمن احیای شنوایی ایران که شرایط ورود به طرح را داشتند، انتخاب و بهطور تصادفی به دو گروه ۸ نفره مورد و شاهد تقسیم شدند. هر دو گروه (والدین) مقیاس رتبهبندی مهارتهای اجتماعی را بهعنوان پیشآزمون تکمیل کردند. افراد گروه مورد در ۱۲ جلسۀ ۶۰ تا ۷۵ دقیقهای تحت آموزش مهارتهای اجتماعی قرار گرفتند. پس از آن مجدد مقیاس رتبهبندی مهارتهای اجتماعی بهعنوان پسآزمون روی هر دو گروه مورد و شاهد اجرا شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که برنامۀ آموزش خانوادهمحور مهارتهای اجتماعی بر مهارتهای قاطعیت(p<۰/۰۱)، خویشتنداری(p<۰/۰۱) و اجتماعی کلی(p<۰/۰۱) تأثیر مثبت و معنیدار داشت، اما بر مهارت همکاری و مشارکت(p>۰/۰۵) تأثیر معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به اثربخشی برنامۀ آموزش خانوادهمحور بر بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان کاشت حلزون شده، میتوان بهبود این مهارتها را بهعنوان حلقهای از برنامۀ توانبخشی بعد از کاشت حلزون شنوایی بهکار برد.
رحیمه روحپرور، محمود بیجنخان، سعید حسنزاده، شهره جلایی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: فرکانس پایۀ آغازۀ واکداری بهعنوان سرنخ آکوستیکی با واکداریـبیواکی همخوانهای انفجاری مرتبط است. هدف پژوهش حاضر مطالعۀ آکوستیکی فرکانس پایۀ آغازۀ هجای همخوانهای انفجاری دهانی آغاز کلمه در کودکان کاشت حلزونشده و مقایسۀ آن با کودکان شنوا است.
روش بررسی: در این مطالعه، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجا در تولید همخوانهای انفجاری دهانی آغاز هجا توسط ۴۷ کودک ناشنوای پیشزبانی که ۶۱ ماه (دامنۀ ۷۶-۴۷ ماه با انحراف معیار ۶/۸) از کاشت حلزون شنواییشان میگذشت اندازهگیری و با نتایج تولید ۶۰ کودک شنوا که ۶۰ ماه سن داشتند (دامنۀ ۷۳-۴۹ ماه با انحراف معیار ۵/۶ ماه) مقایسه شد. از آزمون آماری اندازهگیریهای مکرر و آزمون مقایسههای چندگانه بنفرونی برای انجام تحلیلهای آماری استفاده شد.
یافتهها: در تمام محلهای تولید، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجای انفجاریهای بیواک بیشتر از انفجاریهای واکدار بود؛ که دلیل آن میتواند پایینتر بودن جایگاه حنجره و استخوان لامی در انفجاریهای واکدار باشد. از سوی دیگر، در بیشتر موارد فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونشده کمتر از کودکان شنوا بود و اینکه در انفجاریهای واکدار بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنیدار مشاهده شد(p=۰/۰۰۵).
نتیجهگیری: در تمام محلهای تولید، مقدار فرکانس پایۀ آغازۀ هجای همخوانهای انفجاری بیواک بیشتر از انفجاریهای واکدار بود. براساس جنسیت بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای دختران و پسران تفاوت معنیدار وجود نداشت. اما، در انفجاریهای واکدار بین فرکانس پایۀ آغازۀ هجای کودکان کاشت حلزونی و شنوا تفاوت معنیدار مشاهده شد.
فریده نظرزاده، نجمه فضلعلی، نفیسه مظفری، علی مشهدی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: توانایی درک این موضوع که دیگران واجد حالات ذهنی هستند که میتواند با حالات ذهنی خود فرد یا واقعیت متفاوت باشد، نظریه ذهن نامیده میشود. این مطالعه با هدف بررسی نظریۀ ذهن و رابطۀ آن با کنشهای اجرایی در کودکان سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شده صورت گرفت.
روش بررسی: جامعۀ آماری پژوهش را دانشآموزان دختر سالم، ناشنوا و کاشت حلزون شدۀ شهر مشهد تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی، ۳۰ نفر از کودکان در گروه سنی ۱۲-۸ سال انتخاب شدند. برای اندازهگیری تئوری ذهن از مقیاس ۳۸ آیتمی نظریۀ ذهن و برای سنجش کنشهای اجرایی از آزمون عصبروانشناختی و شخصیتی کولیج استفاده شد. دادهها با استفاده از همبستگی اسپیرمن، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون کروسکال والیس تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین سه گروه در نمرۀ نظریۀ ذهن و در خردهمقیاس کنشهای اجرایی وجود دارد. بین گروه سالم و ناشنوا(p=۰/۰۱) و همچنین بین گروه ناشنوا و کاشت حلزونی(p=۰/۰۱) در متغیر برنامهریزی تفاوت معنیداری وجود دارد. اما بین نظریۀ ذهن و کنشهای اجرایی بهطور کلی و بین نظریۀ ذهن با هر یک از خردهمقیاس کنشهای اجرایی در این سه گروه همبستگی وجود نداشت.
نتیجهگیری: براساس این یافتهها، کودکان ناشنوا و کاشت حلزون در زمینۀ نظریۀ ذهن و کنشهای اجرایی در مقایسه با کودکان سالم عملکرد ضعیفتری دارند.
یونس لطفی، اکرم فراهانی، عبدالله موسوی، علی افتخاریان، محمد اجللوئیان، عنایتالله بخشی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: حلزون و دهلیز از نظر تکاملی با هم در ارتباط هستند. بنابراین در افراد دچار کاهش شنوایی حسی عصبی شدید تا عمیق احتمال بیشتری از اختلال عملکرد دهلیزی وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی عملکرد ساکول با استفاده از آزمون پتانسیلهای عضلانی برانگیخته دهلیزی در کودکان دچار کاهش شنوایی شدید تا عمیق کاندیداهای کاشت حلزون بود.
روش بررسی: سی کودک شامل ۱۷ پسر و ۱۳ دختر با کاهش شنوایی حسی عصبی شدید تا عمیق در محدودۀ سنی ۱۵-۳ سال بهعنوان گروه مورد و ۱۷ کودک شامل ۹ پسر و ۸ دختر با شنوایی هنجار در محدودۀ سنی ۱۳-۳ سال بهعنوان گروه شاهد در این مطالعه شرکت داشتند. برای هر دو گروه آزمون پتانسیلهای برانگیخته دهلیزی برای بررسی عملکرد ساکول در هر دو گوش انجام شد.
یافتهها: مقایسۀ میانگین مقادیر آستانه در دو گروه تفاوت معنیدار آماری نشان داد(p<۰/۰۵). همچنین مقایسه میانگین دامنه بین دو گروه از نظر آماری معنیدار بود(p<۰/۰۵). اما مقایسۀ میانگین زمان نهفتگی p۱۳ و n۲۳ بین دو گروه از نظر آماری اختلاف معنیدار مشاهده نشد(p>۰/۰۵). در گروه مورد از بین ۳۰ کودک تحت بررسی ۸ کودک (۶۶/۲۶%) پاسخهای عضلانی برانگیخته دهلیزی ثبت نشد.
نتیجهگیری: در کودکان با کاهش شنوایی حسی عصبی شدید تا عمیق کاندیدای کاشت حلزون در مقایسه با کودکان دارای شنوایی هنجار احتمال وجود ناهنجاری ساکول بیشتر بود. بنابراین ارزیابی عملکرد دهلیزی در این جمعیت اهمیت زیادی دارد.
فاطمه حارثآبادی، طاهرهسیما شیرازی،
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعات بسیاری نشانگر ارتباط تنگاتنگ حافظۀ کاری و زبان در جمعیت کودکان عادی و جمعیتهای دچار اختلالات رشد زبان از جمله کودکان کاشت حلزون شده است. مروری بر این مطالعات از آن رو ضروری است که نه تنها روشنگر چگونگی چنین ارتباطی است، بلکه میتواند دیدگاه جامعتری در زمینۀ آموزش و درمان این افراد فراهم آورد. این مطالعه با هدف بررسی ویژگیهای حافظۀ کاری واجی و ارتباط آن با زبان در کودکان کاشت حلزون شده انجام شد.
یافتههای اخیر: در این مقاله، پژوهشهایی که به بررسی ویژگیهای حافظۀ کاری واجی و ارتباط آن با توانمندیهای زبان کودکان کاشت حلزون شده پرداخته بودند، مرور شدند. پژوهشها نشان داده است که علاوه بر متغیرهای جمعیتشناختی، حافظۀ کاری واجی عامل دیگری است که بر پیامدهای زبانی کودکان کاشت حلزون شده تأثیر میگذارد. کودکان کاشت حلزون شده در مقایسه با کودکان طبیعی، فراخنای حافظۀ کوتاهتری دارند.
نتیجهگیری: تصور میشود که ضعف در درونداد حسی شنیداری اولیه و تحریکات زبانی که منجر به مشکلاتی در پردازش و مرور ذهنی اطلاعات شنیداری در حافظۀ کاری واجی میشود، عامل اصلی فراخنای حافظۀ کوتاه در این کودکان باشد. از طرفی مشکلات حافظۀ کاری واجی میتواند تأثیرات نامطلوبی بر توانمندیهای زبانی کودکان کاشت حلزون شده داشته باشد. بنابراین بهمنظور ارائه روشهای درمانی جامع و مناسب به کودکان مبتلا به افت شنوایی، باید به وجود چنین ارتباط دوسویه ای بین زبان و حافظه توجه کرد.
سعید حسنزاده،
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: درمانگران و محققان همواره نیازمند ابزارهای استاندارد برای ارزیابی ادراک شنیداری و تولید گفتار کودکان ناشنوا بهویژه آنهایی که کاشت حلزون شدهاند هستند. با توجه به استفادۀ روزافزون از دو مقیاس طبقهبندی عملکرد ادراک شنیداری و درجهبندی وضوح کلامی در کودکان ناشنوای پیشزبانی کاشت حلزون شنوایی شده در سطح دنیا، مطالعۀ حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی نسخۀ فارسی این دو مقیاس انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه ۹۲ کودک یک سال و سه ماهه تا پانزده سال و هفت ماهۀ ناشنوای کاشت حلزون شده شرکت کردند. بررسی پایایی مقیاسها با استفاده از روش آزمونـبازآزمون و پایایی بین مصححان انجام شد. بررسی روایی ملاکی و سازه هر دو مقیاس نیز مورد توجه قرار گرفت.
یافتهها: پایایی بازآزمایی مقیاسهای ادراک شنیداری و وضوح کلامی بهترتیب، ۸۲/۰ و ۷۹/۰ بهدست آمد(p<۰/۰۱)، پایایی مصححان براساس میانگین ضریب توافق کاپای Cohen نیز بهترتیب ۷۳/۰ و ۷۰/۰ را نشان داد که در حد قابل قبولی است (p<۰/۰۱). روایی سازۀ این دو مقیاس بهترتیب ۶۴/۰ و ۶۹/۰ و روایی ملاکی نیز بهترتیب از ۵۸/۰ تا ۷۴/۰ و ۶۶/۰ تا ۶۹/۰ بهدست آمد(p<۰/۰۱).
نتیجهگیری: هر دو مقیاس واجد ویژگی های روانسنجی لازم برای سنجش استاندارد ادراک شنیداری و تولید گفتار کودکان ناشنوای کاشت حلزون شنوایی شده هستند.