1- دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، manshadi@sbmu.ac.ir 2- جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی ایران 3- پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ایران 4- دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده: (9692 مشاهده)
زمینه و هدف: پوکی استخوان یک بیماری چندین عاملی مزمن است که مشخصه اصلی آن کم شدن دانسیته استخوان است.این بیماری یکی از عوامل عمده شکستگیها به خصوص شکستگی های استخوان ران است که منجر به افزایش نرخ مرگ و میر و کاهش کیفیت زندگی افرادمی شود. هرچند در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، پوکی استخوان و عوارض آن تا حدود زیادی قابل پیشگیری هستند. شناخت سطح آگاهی ،نگرش و عملکرد افراد و ارتقای آن اجزای اصلی یک برنامه پیشگیری موثر می باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دختران نوجوان شرکت کننده در اردوگاهی در شمال تهران در مورد پوکی استخوان بود.
روش بررسی: 626 دختر نوجوان با دامنه سنی (4/1 ± 9/13) 19-10 سال از که از مناطق روستایی استان تهران و مناطق شهری و روستایی 9 استان دیگرکشور به یک اردوگاه در شمال تهران آمده بودند، با نمونهگیری به روش تصادفی سیستماتیک در این مطالعه توصیفی شرکت کردند. پس از ثبت مشخصات فردی شرکت کنندگان، پرسشنامه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد[Knowledge, Attitude and Practice (KAP)] در اختیار آنان قرار می گرفت که خود شامل سه بخش مجزا بود:
1- چهارده سوال با گزینه های صحیح، غلط و نمی دانم برای سنجش سطح آگاهی
2- یازده سوال با گزینه های صحیح، غلط و نمی دانم برای سنجش سطح نگرش و باورها
3- نه سوال با گزینه های صحیح و غلط برای بررسی وضعیت عملکرد
امتیاز (2+) برای هر پاسخ صحیح، (0) برای پاسخ غلط و (1+) برای پاسخ نمی دانم در نظر گرفته شد. برا ی تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری (5/11) SPSS و آزمونهای t و پیرسون استفاده شد. موازین اخلاقی با نظر کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی ایران لحاظ شد.
یافته ها: نمره کلی KAP دانش آموزان شرکت کننده در طرح (8/13± 3/43) 65-2 بود که به تفکیک عبارت بودند از:
با افزایش سطح تحصیلات والدین نمره KAP آنها افزایش می یافت. محل سکونت دانش آموز(شهر یا روستا)، شغل والدین و تعداد افراد خانواده با نمره کلی KAP ارتباطی را نشان نداد.
نتیجه گیری: سطح آگاهی جامعه دختران نوجوان شرکت کننده در پژوهش حاضر در مورد پوکی استخوان ، از نمره قابل قبولی برخوردار بود، اما نمره سطح نگرش و عملکرد کمتر از سطح آگاهی بود . بر لزوم بر گزاری بر نامه های آموزشی مدون به خصوص با هدف ارتقای سطح عملکرد زنان جوان ایرانی در مورد بیماری پوکی استخوان تاکید می شود.
Menshadi F, Azari A, Kuhpayeh Zadeh J, Ghasemi M. Knowledge, Attitude and Practice of Osteoporosis among a group of Iranian Adolescent Females (2007) . mrj 2009; 2 (3 and 4) :47-54 URL: http://mrj.tums.ac.ir/article-1-133-fa.html
منشادی فریده، آذری افسانه، کوهپایه زاده جلیل، قاسمی مهری. بررسی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد دختران دانش آموز شرکت کننده در یک اردوگاه تابستانی از بیماری پوکی استخوان ( تهران 1387-1386). توانبخشی نوین. 1387; 2 (3 و 4) :47-54