زمینه و هدف: حمل کوله پشتی در وضعیتهای نامطلوب و با وزن زیاد عامل موثری در ایجاد دردهای اسکلتی – عضلانی است. تحقیق حاضر با هدف مطالعۀ اثر حمل بار کوله پشتی به شیوۀ حمل یک طرفه و با اوزان مختلف، بر روی ارتفاع قد، زوایای پاسچرال و الگوی راه رفتن دانش آموزان پسر روستایی انجام شده است.
روش بررسی: بدین منظور، ۲۰ دانش آموز سالم پسر (میانگین سنی ۵/۱ ± ۳/۱۲ سال) به صورت تصادفی انتخاب شدند. هر یک از آزمودنیها کوله پشتیهایی به شیوۀ حمل یک طرفه و اوزان ۰، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ درصد وزن بدن، با سرعت ۱/۱ متر بر ثانیه بر روی تردمیل به مدت ۳۰ دقیقه راه رفتن حمل کردند. از آزمودنیها در حال راه رفتن فیلم برداری شد. تجزیه و تحلیل سینماتوگرافی فیلمهای گرفته شده با نرم افزار دارت فیش انجام گرفت.
یافتهها: حمل کوله پشتی به شیوۀ یک طرفه، در شاخص ارتفاع قد و زاویه خم شدن بالاتنه بین اوزان ۰تا۱۰ و ۱۵تا ۲۰ درصد وزن بدن تغییرات معناداری مشاهده شد اما بین ۱۰تا ۱۵درصد تفاوت معنادار نبود. تغییرات زاویه خم شدن زانو بین اوزان مختلف معنادار نبود اما تغییرات در شاخص های فاصله یک طول گام بین ۰تا ۱۰ درصد وزن بدن و در تواتر گام در دقیقه بین اوزان ۰تا۱۰ و ۱۰تا ۱۵ درصد معنادار بودند.
نتیجهگیری: سرانجام، تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد حمل کوله پشتی به شیوۀ حمل یک طرفه در شرایط حمل بار سبب کاهش معنادار ارتفاع قد (۰۵/۰P<)، افزایش معنادار زاویه خم شدن بالاتنه (۰۵/۰P<) و افزایش زاویۀ خم شدن زانو (۰۵/۰P<) میشود. علاوه براین، حمل بار کوله پشتی به شیوۀ یک طرفه باعث افزایش معنادار فاصله یک طول قدم و تواتر گام در دقیقه نیز میشود (۰۵/۰P<)).
کلید واژهها: دانش آموزان روستایی، حمل کوله پشتی به شیوۀ یک طرفه، پاسچر، الگوی راه رفتن