چکیده
زمینه و هدف: مبتلایان به آسیب رباط متقاطع قدامی (Anterior Cruciate Ligament: ACL) زانو به دو گروه کوپر (Coper) و غیر کوپر(Non- coper) تقسیم میشوند. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر تمرینات اغتشاشی همراه با توانبخشی سنتی بر آزمونهای عملکردی اندام تحتانی و رابطه حداکثر گشتاور ایزوکینتیک عضلات زانو در دو گروه از مبتلایان به آسیب ACL بود.
روش بررسی: در این مطالعه کار آزمائی بالینی، 24 فرد مبتلا به آسیب ACL به دو گروه کوپر و غیر کوپر تقسیم شدند. دو گروه طی 4 هفته، هفته ای سه جلسه، در یک برنامه تمرین درمانی شامل تمرینات اغتشاشی و توانبخشی سنتی ( تمرینات کششی، افزایش قدرت و استقامت) شرکت کردند. ارزیابی عملکردی اندام تحتانی با استفاده از آزمونهای پرش و نسبت حداکثر گشتاور ایزوکینتیک فلکسورها به اکستنسورهای زانو مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بعد از 4 هفته، تمامی آزمونهای عملکردی در هر دو گروه به طور معنیداری بهبود یافتند و آزمون پرشهای متوالی سریع در فاصله 6 متر در گروه کوپر نسبت به گروه غیر کوپر بهبودی بیشتری نشان داد (001/0P=). نسبت حداکثر گشتاور ایزوکینتیک فلکسورها به اکستنسورهای زانو در دو گروه تفاوت معنیداری نداشت، اما در گروه کوپر کوچکتر و به مقادیر نرمال نزدیکتر بود.
نتیجهگیری: تمرینات اغتشاشی همراه با توانبخشی سنتی موجب بهبودی توانائیهای عملکردی اندام تحتانی در هر دو گروه کوپر و غیر کوپر شده و احتمالا افراد غیر کوپر نیز پس از اتمام برنامههای توانبخشی شانس بازگشت به برخی فعالیتهای روزمره را دارند.
کلید واژهها: رباط متقاطع قدامی، تمرینات اغتشاشی، آزمونهای عملکردی، حداکثر گشتاور ایزوکینتیک زانو