زمینه و هدف: وجود مشکل در برتری طرفی اندامها و نقص در عملکرد زبانی و ارتباطی افراد اتیستیک میتوانند با وضعیت تحصیلی آن ها مرتبط باشند. هدف این پژوهش بررسی وضعیت برتری طرفی اندامها و عملکردارتباطی در دانش آموزان مبتلا به اتیسم در ارتباط با وضعیت تحصیلی آنها است.
روش بررسی: این پژوهش توصیفی -مقایسهای، مقطعی و به لحاظ هدف کاربردی بر روی ۴۰ دانش آموز مبتلا به اتیسم با میانگین سنی ده سال و ۸ماه (انحراف استاندارد۲سال و ۵ماه) انجام شد.از پرسشنامهی ارزیابی عملکردارتباطی و چک لیست مشاهدهای ارزیابی برتری طرفی اندامها)دست،پا،چشم وگوش) برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید.جهت بررسی فرضیهها، آزمون T-test و تحلیل واریانس یکراهه به کار گرفته شد.
یافته ها: رابطهی معناداری بین وضعیت تحصیلی و برتری طرفی در دو اندام دست و پا مشاهده شد به طوریکه آزمودنیهای دارای وضعیت تحصیلی ضعیف گرایش کمتری به یک سوتوانی داشتند)۰۵/۰< (P اما این رابطه درمورد گوش و چشم معنادار نبود. همچنین رابطه معناداری بین عملکردارتباطی و وضعیت تحصیلی آزمودنیها (علیرغم تفاوت درمیانگین نمرات عملکرد ارتباطی) مشاهده نشد )۰۵/۰(P>.
نتیجه گیری: اقدامات توانبخشی به منظور تثبیت برتری طرفی اندام ها در جهت ایجاد زمینه لازم برای بهبود قابلیتهای زبانی و پیشرفت تحصیلی، دارای اهمیت است.