زمینه و هدف : جهت اجرای موثرتر مهارتهای ورزشی، پیشگیری از آسیب واحد تاندونی- عضلانی، و درمان صحیح آگاهی از روشهای مختلف کششی و بکارگیری موثرترین و راحت ترین آنها جهت ایجاد انعطافپذیری امری بدیهی است. در این تحقیق، اثرات کوتاهمدت و ماندگاری سه روش کشش Proprioceptive Neuromuscular Facilitation: PNF ، ایستا، و پویا بر انعطاف عضلات همسترینگ دانش آموزان پسر مطالعه شد .
روش بررسی: مطالعه نیمه تجربی و دارای پیش و سه پس آزمون بود. نمونهگیری از نوع خوشهای در دسترس و مشتمل بر 168 پسر دبیرستانی سالم بود(سن 07/0 ± 7/15، قد 56/0 ± 2/171، وزن 14/1 ± 9/63 .( گروه های تحقیق شامل چهار گروه از این قرار بود: گروه PNF 42 نفر ، گروه ایستا 43 نفر ، گروه پویا41 نفر، و گروه کنترل 42 نفر. گروههای تحقیق به مدت سه روز در تحقیق شرکت نمودند. از گروههای تمرینی پس از یک جلسه کشش سه پسآزمون به عمل آمد .
یافته ها: تحلیل واریانس برای دادههای تکراری نشان داد که انعطاف عضلات همسترینگ گروههای تحقیق دارای تعامل است. به این معنا که انعطاف عضلات همسترینگ در گروههای تمرینی به طور معناداری پیشرفت داشتند، اما در گروه شاهد بدون تغییر ماندند (05/0 &ge p )همچنین آزمون توکی نشان داد که تاثیر کوتاه مدت و ماندگاری این تاثیر در اثر دو روش کشش PNF و ایستا همسان و معنادار هستند (05/0&ge p ) در حالی که ماندگاری تغییرات کوتاه مدت انعطاف عضلات همسترینگ در گروه پویا پس از گذشت 24 ساعت ماندگار نبود876/0 P=
نتیجه گیری: طبق یافتههای پژوهش، اثر کوتاه مدت کشش در هر سه گروه تمرینی با گروه کنترل اختلاف معنا دار داشت. و در ماندگاری 24 و 48 ساعته ، کشش PNF و ایستا با اخ ت لاف معنا داری نسبت به کشش پویا برتری داشتند. در مجموع کشش PNF و ایستا کارآمدتر از کشش پویا میباشند .
کلید واژهها: کشش PNF ، کشش ایستا ، کشش پویا، انعطافپذیری