1- گروه گفتاردرمانی، دانشکده توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران 2- گروه آمار و ریاضی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده: (9360 مشاهده)
زمینه و هدف: بررسی و ارزیابی اختلال صوت شامل ارزیابی درکی، آکوستیکی، آئرودینامیکی و فیزیولوژیکی است. در سالهای اخیر علاوه بر روشهای ذکر شده، ارزیابی مبتنی بر نظر بیمار نیز بهعنوان یکی از اجزاء ضروری ارزیابی صوت در نظر گرفته میشود. هدف اصلی این پژوهش ساخت ابزاری بود که بتواند مشکلات جسمی، عملکردی و عاطفی بیماران صوت بزرگسال را مورد سنجش قرار دهد. روش بررسی: این مطالعه از نوع ساخت آزمون است. پرسشنامۀ سنجش نشانههای اختلال صوت پس از طی مراحل مختلف از جمله بررسی پرسشنامههای مشابه خارجی ساخته شد. روایی محتوایی این پرسشنامه براساس قضاوت هفت نفر از متخصصان گفتاردرمانگر بهدست آمد. این پرسشنامه روی 60 بیمار مبتلا به اختلال صوت باسواد (40 مرد و 20 زن) در محدودۀ سنی 18 تا 60 سال اجرا شد و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ و دونیمه کردن تعیین شد. یافتهها: شاخص روایی محتوایی برای کل پرسشنامه مطلوب و برابر 94/0 بود. ضریب آلفا برای بخشها و کل پرسشنامه بالاتر از 7/0 و ضریب دونیمه کردن 96/0 بهدست آمد. ضریب همبستگی بخشها با کل پرسشنامه معنیدار بود(p<0/01). نتیجهگیری: پرسشنامۀ سنجش نشانههای اختلال صوت در بزرگسالان از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار بوده و منعکسکنندۀ مشکلات جسمی، عملکردی و عاطفی بیماران صوت است. اجرای پرسشنامه و امتیازدهی آن ساده بوده و به نظر میرسد که استفاده از این پرسشنامه در کنار سایر روشهای ارزیابی در انتخاب بهترین و مناسبترین شیوۀ درمان کمککننده و راهگشا باشد.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.