روش بررسی: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی یک سوکور است. نمونه مورد مطالعه 80 نفر از بیماران با پرتودرمانی سر و گردن مراجعهکننده به بخش پرتودرمانی بیمارستان شفای کرمان در سال 1389 بود. بیماران با روش نمونهگیری آسان و مستمر انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه شاهد و آزمون تقسیم شدند. گروه آزمون 3 سیسی قطره بابونه را پس از مسواک زدن غرغره میکردند گروه شاهد از آب به عنوان دهانشویه استفاده میکردند. در روزهای اول، هفتم و چهاردهم (مدت مداخله 14 روز بود) با کمک چک لیست استاندارد کنترل استوماتیت سازمان جهانی بهداشت، دهان بیماران از نظر استوماتیت بررسی میشد. با کمک آزمونهای آماری تست دقیق فیشر، آزمون منویتنییو، تجزیه و تحلیل دادهها انجام گرفت.
یافتهها: بروز و شدت استوماتیت در روز اول مطالعه در گروه آزمون و شاهد اختلاف معناداری نداشت (371/0=p). اما در روز هفتم و چهاردهم اختلاف معناداری بین دو گروه از این لحاظ مشاهده شد (001/0p<). به این معنی که بروز و شدت استوماتیت در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کمتر بود.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای پژوهش حاضر توصیه میشود از دهانشویه بابونه در بخشهای پرتودرمانی جهت پیشگیری از استوماتیت و همچنین کاهش شدت آن استفاده شود
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |