زمینه و هدف: حوادث عروقی- مغزی سومین علت مرگ و میر در جهان و از علل عمده ناتوانی انسانها میباشد. اقدامات درمانی دارویی و غیردارویی مختلفی جهت این بیماران اعمال میشود. ماساژ بازتابی پا یکی از روشهای غیردارویی پیشنهادی میباشد. هدف از این پژوهش تعیین تأثیر این روش بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در مبتلایان به سکته مغزی است .
روش بررسی: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی است که در آن 68 بیمار مبتلا به سکته مغزی مراجعهکننده به بیمارستانهای 22 بهمن شهر گناباد و 22 بهمن و حکیم شهر نیشابور از 1/3/91 تا 1/7/91، به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون (34 نفر) و شاهد (34 نفر) تقسیم شدند. در گروه آزمون ماساژ بازتابی پا به مدت 30 دقیقه برای هر بیمار انجام یافت. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش عبارت بود از: پرسشنامه اطلاعات جمعیتشناختی و فرم ثبت فشارخون. دادهها در نرمافزار SPSS v.20 با استفاده از آزمونهای تیمستقل و تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شد .
یافتهها : براساس یافتهها میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران در دو گروه شاهد و آزمون قبل از مداخله اختلاف معناداری نداشت ولی مقادیر حاصل پس از ماساژ بازتابی پا نسبت به قبل از آن در گروه آزمون به طور معناداری کاهش یافت (05/0> p ). همچنین بین میانگین فشارخون سیستولیک بین دو گروه 10 و 30 دقیقه بعد از مداخله و فشارخون دیاستولیک در تمام مراحل اندازهگیری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0> p ).
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده نشاندهنده تأثیر مثبت ماساژ بازتابی پا در کاهش فشارخون بیماران مبتلا به سکته مغزی میباشد. بنابراین میتوان این روش را به عنوان روشی مکمل در مبتلایان به سکته مغزی توصیه نمود .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |