روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه همبستگی توصیفی است که در سالهای 87-1386 انجام یافته است. جامعه مورد مطالعه زنان مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به درمانگاه مامایی و بخشهای زنان و زایمان مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، حجم نمونه 100 نفر و نمونهگیری به روش مستمر (متوالی) بوده است. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بوده و دادهها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی (Independent t-test و ANOVA) در نرمافزار SPSS v.14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: ویژگی اکثر زنان مورد مطالعه به شرح زیر بود: گروه سنی 35-25 سال (با میانگین حدود 30 سال)، وضعیت اقتصادی متوسط (66%)، تحصیلات زیر دیپلم (48%) خانهدار (91%)، شاخص توده بدنی چاق یا اضافه وزن (68%)، نولی پار (تعداد زایمان صفر 33%) که 69% آنان به بارداری فعلی تمایل داشتند. 57% زنان دارای خودکارآمدی بالا و بقیه دارای خودکارآمدی پایین بودند. زنان دارای تحصیلات بالاتر (005/0p<) و شاغل (016/0=p) خودکارآمدی بالاتری نسبت به سایر زنان داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به این که خودکارآمدی یکی از عوامل پیش نیاز در خود مدیریتی و خودکنترلی دیابت بارداری تلقی میشود و درصد قابل ملاحظهای از افراد تحت مطالعه، دارای خودکارآمدی پایین بودهاند، لذا ضروری است که با انجام مداخلات بهداشتی و راهبردهای آموزشی- مشاورهای، خودکارآمدی این گروه از زنان باردار که میتواند منجر به بهبود خود مراقبتی و ارتقای سلامت آنان گردد، افزایش یابد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |