زمینه و هدف: رفتار باروری یک جامعه را به شیوههای مختلف میتوان مطالعه کرد. یکی از این شیوهها بررسی فاصله تولدهاست. فاصله تولدها یکی از معیارهای مهم در تعیین و تفسیر نرخ باروری است. هدف این مطالعه، بررسی فاصله تولدها و عوامل مؤثر بر آن در شهر اهواز میباشد .
روش بررسی: در این مطالعه، خانمهای باردار (49-15 ساله) ساکن اهواز مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی در سال 92-1391 جامعه مورد مطالعه را تشکیل میدادند و تعداد نمونه 1074 نفر بود. برای نیل به هدف پژوهش با توجه به ماهیت دادههای مربوط به فاصله تولدها از مدل زمان شکست شتابیده استفاده شده است. به منظور یافتن برآورد پارامترها با استفاده از این مدل نرمافزار آماری R مورد استفاده قرار گرفته است .
یافتهها : نتایج حاصل نشان میدهد که تحصیلات مادر، قومیت پدر، نوع منزل مسکونی، استفاده از وسایل پیشگیری، سن مادر هنگام ازدواج و وضعیت بارداری فرزند مهمترین متغیرهای تأثیرگذار بر فاصله تولد اول، قومیت مادر، استفاده از وسایل پیشگیری، تعداد سقط یا مردهزایی، وضعیت بارداری فرزند، مدت زمان شیردهی و نوع زایمان فرزند قبلی مهمترین متغیرهای تأثیرگذار روی فاصله تولد دوم و قومیت پدر، استفاده از وسایل پیشگیری و مدت زمان شیردهی به فرزند قبلی مهمترین متغیرهای تأثیرگذار روی فاصله تولد سوم هستند .
نتیجهگیری: مقایسه نتایج حاصل از مطالعه حاضر با مطالعات قبلی نشان میدهد که در طول سالهای اخیر شتاب باروری کاهش و فاصله بین تولدها افزایش یافته است. بهعبارت دیگر شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کنونی سبب افزایش فاصله تولدها شده که نتیجه آن کاهش باروری در زوجها میباشد .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |