زمینه و هدف: سبک زندگی در دوران جوانی نقش اساسی در افزایش توده استخوانی بدن و جلوگیری از پوکیاستخوان دارد. پژوهش حاضر با هدف شناخت سبک زندگی مرتبط با پوکیاستخوان در دانشجویان دختر دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفته است. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی 166 نفر از دانشجویان دختر دانشکده پرستاری و مامایی زنجان به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. اطلاعات در دو بخش مشخصات فردی و ابعاد مختلف سبک زندگی مرتبط با پوکیاستخوان در قالب پرسشنامه گردآوری گردید. سبک زندگی از نظر وضعیت تغذیه و میزان دریافت کلسیم، میزان فعالیتهای فیزیکی و عادات (مصرف سیگار، الکل، رژیمهای دارویی و غذایی لاغری) مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از روشهای آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.
یافتهها: 8/56% از دانشجویان مورد مطالعه در زمینه تغذیه دارای سبک زندگی نامطلوب بودند. میانگین دریافت روزانه کلسیم در دانشجویان ساکن خوابگاه 117±533 میلیگرم و در دانشجویان غیر خوابگاهی 213±721 میلیگرم و از لحاظ آماری متفاوت بود (001/0p<). در مورد فعالیتهای فیزیکی تنها 2/19% از دانشجویان فعالیت فیزیکی مطلوب داشتند که نوع فعالیت فیزیکی در اکثر آنان (5/83%) پیادهروی بود. در مورد عادات (استعمال سیگار، مصرف الکل، پیروی از رژیمهای دارویی و غذایی لاغری)، 2/98% از دانشجویان، دارای سبک زندگی مطلوب بودند. در این مطالعه، بین وضعیت اقتصادی و میزان دریافت روزانه کلسیم ارتباط معنادار آماری مشاهده شد (047/0=p). تفاوت معناداری بین سبک زندگی و مرتبه تولد، تحصیلات والدین و رشته تحصیلی دانشجویان وجود نداشت.
نتیجهگیری: با توجه به این که سبک زندگی بیش از نیمی از دانشجویان پرستاری و مامایی مورد مطالعه در زمینه تغذیه و فعالیتهای فیزکی مناسب نبود، آموزش و اطلاعرسانی جهت پیروی از سبک زندگی مناسب در پیشگیری از بیماری خاموش پوکیاستخوان و همچنین برنامهریزی در خصوص بهبود تغذیه دانشجویان و ترویج فعالیتهای فیزیکی آنان ضروری به نظر میرسد.