روش بررسی: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی درباره ۴۰۰ مورد سزارین انتخابی در بیمارستان حضرت زینب (س) مشهد انجام گرفته است. بیماران به صورت اتفاقی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. هر یک از گروهها شامل ۲۰۰ بیمار بود که از نظر متوسط سن، تعداد زایمان و طول مدت عمل تفاوتی با هم نداشتند. بیماران گروه تجربه پس از عمل روزی سه بار تا زمان شروع غذای معمولی آدرس میجویدند و در مورد گروه شاهد مراقبتهای معمولی بعد از عمل و محدودیت رژیم غذایی تا شروع حرکات روده اجرا شد. به منظور سنجیدن ایلئوس بعد از عمل، معیارهای زیر شامل زمانهای اولین عبور گاز، اولین دفع مدفوع و همچنین زمان شروع اولین حرکت بیمار بعد از عمل، شروع رژیم غذایی و مدت بستری در دو گروه اندازهگیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرمافزار SPSS v. ۱۱,۵ و آزمونهای آماری t-Student و Fisher مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقادیر p-value کمتر از ۰۵/۰ معنادار محسوب شد.
یافتهها: در هر دو گروه، متوسط سن، تعداد زایمان و مدت عمل مشابه بود. همه بیماران گروه تجربه جویدن آدامس را بلافاصله پس از هوشیاری کامل بعد از عمل جراحی تحمل کردند. مقایسه دو گروه (تجربه و شاهد) به لحاظ فاصله زمانی میان انجام سزارین تا بروز اتساع روده (۰۱/۰=p و ۷/۱۴ ساعت در مقابل ۶/۱۶ ساعت)، اولین دفع مدفوع (۰۰۱/۰p< و ۱/۲۸ ساعت در مقابل ۲/۳۲ ساعت)، شروع رژیم غذایی (۰۰۱/۰p< و ۳/۱۹ ساعت در مقابل ۵/۱۶ ساعت)، اولین حرکت بیمار (۰۰۱/۰p< و ۱/۲۰ ساعت در مقابل ۵/۱۷ ساعت) و مدت بستری (۰۲/۰=p و ۸/۱ روز در مقابل ۹/۱ روز) اختلاف آماری معناداری نشان داد. اولین عبور گاز از روده و مدت اتساع رودهها بعد از عمل سزارین در دو گروه متفاوت بود اما اختلاف معناداری نداشت.
نتیجهگیری: جویدن آدامس پس از سزارین بدون خطر بوده و به خوبی تحمل میشود. این کار باعث کاهش ایلئوس بعد از عمل شده و فاصله زمانی تا اولین دفع را کوتاه میکند. همچنین تحمل رژیم غذایی زودتر و حرکت کردن بیمار سریعتر صورت میگیرد و این همه باعث ترخیص زود هنگام بیمار میشود. بنابراین جویدن آدامس به عنوان یک روش فیزیولوزیک و ارزان در پیشگیری و یا کاهش ایلئوس بعد از سزارین پیشنهاد میگردد.
روش بررسی: این تحقیق آینده نگر به روش کارآزمایی بالینی و از نوع مقایسهای قبل و بعد از مداخله در مورد ۲۰۰ نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی مشهد که دارای دیسمنوره بودند، انجام گرفته است. ابتدا پرسشنامهای شامل مشخصات فردی و نمودار سنجش شدت و مدت درد در حین دیسمنوره توسط آنان تکمیل شد و این افراد بر اساس میزان شدت درد به سه گروه دیسمنوره خفیف، دیسمنوره متوسط و دیسمنوره شدید تقسیم شدند. سپس به این دانشجویان کپسول ژلاتینی ویتامین E ۲۰۰ میلی گرمی داده شد تا به مدت ۵ روز از ۲ روز قبل از شروع قاعدگی تا ۳ روز اول آن روزانه یک قرص استفاده کنند و مجدداً پرسشنامهای حاوی تعیین مدت و شدت درد را طی دو دوره درمان تکمیل کنند. سپس اطلاعات به دست آمده جمعآوری و تغییرات مدت و شدت دیسمنوره با آزمونهای t-student ، Chi-Square ، آنالیز واریانس و با کمک نرم افزار آماری SPSS v. ۱۱,۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: افراد مورد مطالعه در گروه سنی ۲۶ ـ ۱۹ سال قرار داشتند. ۲۸% دارای دیسمنوره در حد خفیف و ۶۰% در حد متوسط بودند و ۱۲% آنان ازدرجات شدید درد در هنگام عادت ماهیانه رنج میبردند. میانگین روزهای دارای درد در ماه اول قبل از مصرف ویتامین E ۰۵/۲ روز و در ماه دوم قبل از مصرف ویتامین E ۰۸/۲ بود که بعد از مصرف به ترتیب در ماه اول و دوم به ۶۳/۱ روز و ۶۴/۱ کاهش یافت. از نظر توزیع فراوانی روزهای دارای درد در ماه اول و ماه دوم قبل از مصرف ویتامین E همه شرکت کنندگان در روز اول درد داشتند. بعد از مصرف ویتامین E در ماه اول حدود یک ششم از بیماران و در ماه دوم حدود یک پنجم بیماران در روز اول درد نداشتند. مصرف ویتامین E باعث تغییر شدت درد افراد شد به طوری که این تغییر در گروه با درد شدید چشمگیرتر بود. میانگین شدت درد در قبل از مصرف ویتامین E در ماه اول و دوم در بین دانشجویان ۱۸/۵ بود که به ۴۰/۳ بعد از مصرف ویتامین E کاهش یافت. آزمونهای t-student و
Chi-Square و آنالیز واریانس اختلاف معناداری بین میانگین روزهای دارای درد، مدت درد و شدت درد در ماه اول و ماه دوم قبل از مصرف و بعداز مصرف ویتامین E نشان داد.
نتیجهگیری: ویتامین E باعث کاهش معنادار در مدت و شدت درد مبتلایان به دیسمنوره اولیه میشود و از آن میتوان به عنوان یک روش درمانی استفاده نمود و کیفیت زندگی زنان مبتلا را افزایش داد.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به حیات می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0
Designed & Developed by : Yektaweb