زمینه و هدف: روند رو به تزاید بیماری سرطان و ترس شدید ناشی از ابتلا به این بیماری، لزوم درک نگرانیهای بیماران از مواجهه با تشخیص این بیماری را ضرورتی انکارناپذیر مینماید. چرا که مشخص شدن دغدغههای بیماران، به کارکنان درمانی در برنامهریزی مراقبتهای مبتنی بر شواهد کمک میکند. این مطالعه با هدف درک دغدغه اصلی بیماران در مواجهه با تشخیص سرطان طراحی و اجرا شده است.
روش بررسی: این یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا میباشد. مشارکتکنندگان شامل 15 بیمار سرطانی بودند که از اردیبهشت 1390 تا خرداد 1391 از یکی از بیمارستانهای فوق تخصصی ساری، کلینیک فوق تخصصی اونکولوژی و مرکز امداد بیماران سرطانی شهرستان ساری انتخاب شدند. نمونهگیری به صورت هدفمند شروع و تا اشباع دادهها ادامه یافت. برای جمعآوری دادهها از مصاحبه استفاده شد. تمامی مصاحبهها ضبط و در اولین فرصت دستنویس شدند. دادهها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی توصیفی و به روش Graneheim و Lundman تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: سه طبقه از دادهها به دست آمد که شامل «آشفتگی شدید فردی و خانوادگی»، «احساس عجز و ناامیدی» و «تصور آینده نامشخص بیماری» بود و طبقه اصلی یا درونمایه مرکزی آنها تهدید حیات بود که به عنوان دغدغه اصلی بیماران از مواجهه با تشخیص سرطان استخراج شد.
نتیجهگیری: یافتههای مطالعه مبین این مسأله است که تهدید حیات دغدغه اصلی بیماران در مواجهه با تشخیص سرطان میباشد. کارکنان بالینی و پرستاران لازم است به این دغدغه در مواجهه با بیماران سرطانی توجه نموده و مراقبتهای خود را بر مبنای این تجربه برنامهریزی نمایند.