زمینه و هدف: فراوانی صدمات تروماتیک و غیر تروماتیک مغزی از یکسو و بهبود وضعیت مراقبتهای بهداشتی در حفظ بقای مبتلایان از سوی دیگر باعث افزایش شمار بیماران کمایی شده است. این بیماران اغلب اختلالات فیزیکی، شناختی و حسی دارند و کاهش دروندادهای حسی در بخشهای مراقبت ویژه (ICU) آنها را در معرض خطر محرومیت حسی و اختلالات شناختی بیشتر قرار میدهد. به نظر میرسد بهکارگیری برنامههای تحریک حسی در پیشگیری از محرومیت حسی و تسهیل فرآیند بهبودی آنها مؤثر باشد. روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی، 30 بیمار کمایی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای شریعتی و سینا به روش نمونهگیری در دسترس به مطالعه وارد شده و به صورت تصادفی با همسانسازی گروهی همزمان در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله به مدت دو هفته، هفتهای 6 روز، روزانه 2 بار به فاصله حداقل30 دقیقه با نواری ضبط شده (5 تا 15 دقیقه) از صدای فرد مورد علاقهشان در خانواده تحریک شنوایی دریافت نمودند. ابزار بررسی سطح هوشیاری، مقیاس استاندارد کمای گلاسکو (GCS) بود که به وسیله آن سطح هوشیاری بیماران گروه مداخله قبل و بعد از هر جلسه تحریک (روزانه 4 بار) ارزیابی شد. سطح هوشیاری بیماران گروه کنترل نیز روزانه 4 بار با فواصل زمانی مشابهِ گروه مداخله ارزیابی شد. همزمان با ارزیابی GCS، علایم همودینامیک (فشار خون، سرعت نبض و فشار متوسط شریانی) نیز ارزیابی گردید. دادههای حاصل توسط نرمافزار 5/11SPSS با استفاده از آزمونهای پارامتریک و غیر پارامتریک تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که میانگین سطح هوشیاری بیماران در روز اول قبل از مداخله با روز چهاردهم بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری داشت در حالی که در گروه کنترل اختلاف معنادار نبود. از سوی دیگر علیرغم همسان بودن میانگین سطح هوشیاری بیماران هر دو گروه در روز اول قبل از مداخله، اما بین میانگین سطح هوشیاری دو گروه در روز چهاردهم بعد از شروع مداخله اختلاف آماری معنادار وجود داشت.
نتیجهگیری: تحریک شنوایی با صدای آشنا در بهبود سطح هوشیاری بیماران کمایی مورد مطالعه اثر مثبت داشته است، لذا پیشنهاد میشود پرستاران با استفاده از یک نوار ضبط شده از صداهای آشنا، تحریک شنوایی مناسب جهت بیماران کمایی بستری در بخشهای ICU فراهم نمایند.