زمینه و هدف:تغذیه با شیر مادر و موفقیت آن تحت تأثیر الگوی صحیح شیردهی قرار دارد. به همین دلیل این مطالعه به بررسی الگوی شیردهی در کودکان زیر یک سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان ری پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی است. انتخاب نمونهها با روش تصادفی خوشهای انجام گرفته که شامل 400 مادر دارای کودک زیر یک سال میباشد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بوده که اعتبار آن به روش اعتبار محتوا و اعتماد علمی، توسط روش آزمون مجدد تعیین و تأیید گردیده است. از آزمونهای آماری t ، 2 و رگرسیون لجستیک استفاده شده، محاسبه حدود اطمینان با در نظر گرفتن اثر طرح (design effect)= 5/1 صورت گرفته واز آمار توصیفی و تحلیلی آزمون 2 و نرمافزار SPSS برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردیده است.
یافتهها: نتایج نشان داد در مجموع 23% مادران، شیر خوار خود را بیش از چهار ماه منحصراً با شیر خود تغذیه کردهاند. در 7/58% نمونهها در کمتر از دو ساعت، تماس بین مادر و کودک برقرار شده است. 2/95% از نوزادان، اولین تغذیه خود را با شیر مادر (آغوز) شروع کردهاند، 65% مادران به نوزادان خود (قبل از شش ماهگی) برای درمان زردی ترنجبین و آب قند خوراندهاند. 5/81% از کودکان بر حسب میل خود، بدون محدودیت زمانی و 5/18% از کودکان بین دو تا چهار بار در شبانه روز با شیر مادر تغذیه شدهاند. بین تحصیلات پدر و مادر، جنس کودک، سن مادر و پدر، رتبه فرزند در خانواده، ملیت کودک و سن کودک با تغذیه انحصاری شیر مادر رابطه معناداری وجود نداشت (05/0p>).
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که مادران مورد مطالعه درباره روش صحیح و الگوی مناسب شیردهی دارای باورهای نادرست و آگاهی ضعیف هستند.