زمینه و هدف: یکی از عوارض ناشی از تعبیه کاتترهای وریدی محیطی، نشت دارو میباشد. با انجام مراقبتهای پرستاری مطابق با استاندارد، درمان و مراقبت از نشت دارو به صورت مؤثرتر و ایمنتر انجام میشود و طول مدت بستری نوزاد در بیمارستان کاهش مییابد. مطالعه حاضر با هدف حسابرسی مراقبتهای پرستاری مرتبط با درمان نشت دارو در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان انجام یافته است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی (از نوع حسابرسی) تعداد 200 مراقبت پرستاری مرتبط با نشت دارو مورد مشاهده قرار گرفت. ابزار گردآوری دادهها فهرست وارسی بود. روش جمعآوری اطلاعات، مشاهده و ثبت گزینههای فهرست وارسی در نوزادان بستری در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1394 بود. توصیف دادهها با استفاده از آمار توصیفی در نرمافزار SPSS v.21 انجام گرفت.
یافتهها: پرستاران در برخی موارد، استانداردها را به طور کامل رعایت میکردند و در پارهای از استانداردها عملکردهای ضعیفی از خود نشان دادند. از 25 مراقبت پرستاری مشترک در انواع نشت دارو، 22 مراقبت با استانداردها فاصله داشته است. هیچکدام از مراقبتهای پرستاری مورد نیاز پس از وقوع نشت درجه سه و چهار به درستی انجام نگرفته است.
نتیجهگیری: مراقبتهای پرستاری مرتبط با نشت دارو در نوزادان بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه نوزادان، با استانداردها فاصله دارد که این امر را میتوان به عدم آگاهی پرستاران از اهمیت مراقبت صحیح نشت دارو و پیامدهای ناشی از آن، نارسایی در آموزش، عدم کنترل مراقبتها از سوی مسؤولان و کمبود امکانات و تجهیزات و کمبود نیروی پرستاری نسبت داد.