زمینه و هدف: محدودیت دریافت مایعات در زنان زائو، از عوامل مؤثر بر انقباضات رحم و طول مدت زایمان است. تاکنون مطالعات متعددی در خصوص تأثیر مایعرسانی حین لیبر انجام یافته و نتایج متفاوتی را گزارش نمودهاند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تأثیر افزایش مایعات وریدی بر روند و نتایج زایمان در زنان بدون محدودیت دریافت مایعات خوراکی انجام گرفته است .
روش بررسی: در کارآزمایی بالینی، 120 زن نخستزای مراجعهکننده به زایشگاه بیمارستان مصطفی خمینی ایلام طی بهمن ماه 88 لغایت آذر ماه 89 مورد بررسی قرار گرفتند. شرکتکنندگان شامل حاملگی تک قلو و بدون مشکلات دوران بارداری بوده و به صورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه اول مراقبت معمول حین لیبر و گروههای دوم تا چهارم سرم رینگر را با سرعت60، 120 و 240 سیسی در ساعت دریافت نمودند. مصرف مایعات خوراکی صاف در همه گروهها بدون محدودیت بود. تحلیل آماری با استفاده آزمونهای آنالیز واریانس و کایاسکوئر در نرمافزار SPSS v.16 انجام و 05/0> p معنادار در نظر گرفته شد .
یافتهها : شرکتکنندگان از نظر عوامل مؤثر بر مدت زایمان همسان بودند. میانگین و انحراف معیار مدت مرحله فعال زایمان در گروههای مداخله، به طور معنادار کوتاهتر از گروه شاهد بود. گروهها از نظر طول مدت مرحله دوم زایمان، تقویت انقباضات زایمانی با اکسیتوسین و لیبر طولانی اختلاف معنادار داشتند. فراوانی سزارین در گروه 240 سیسی در ساعت از سایر گروهها کمتر بود، اما این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود. گروهها از نظر آپگار نوزادی تفاوت آماری معنادار نداشتند .
نتیجهگیری: افزایش دریافت مایعات وریدی در طول لیبر، سبب کاهش طول مدت زایمان گردیده و هیچ عارضه مادری و جنینی در استفادهکنندگان گزارش نشد. لذا افزایش دریافت مایعات در زنان زائو توصیه میشود .