مینو پاک گوهر، عباس مهران، محمد حسین صالحی سورمقی، شاهین آخوندزاده، مژگان احمدی،
دوره 10، شماره 3 - ( 4-1383 )
چکیده
مقدمه: سندرم قبل از قاعدگی مجموعهای از علایم جسمانی و روانی است که در مرحله لوتئال هر سیکل به صورت ماهانه و عودکننده تکرار میشود و گاهی آنقدر شدید است که در فعالیتهای روزمره و ارتباطات اجتماعی اختلال ایجاد میکند.
مواد و روش کار: این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی میباشد که به صورت تصادفی و دوسوکور صورت گرفته است. نمونهها شامل 70 تن از دختران دانشجوی دانشگاههای تهران و علوم پزشکی تهران ساکن در خوابگاه میباشند که به صورت تصادفی به دو گروه دارو و دارونما تقسیم شده و به مدت دو ماه متوالی با30 قطره هایپیران یا دارونما تحت درمان قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و برگ ثبت وضعیت روزانه بود. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمونهای مجذور کای، تست دقیق فیشر، آزمون ویل کاکسون و تی مستقل استفاده شد. برای کلیه آزمونها 05/0>p معنادار تلقی شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که میزان کاهش شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان در گروه دارو بیشتر از دارونما بوده است به طوری که میزان کاهش شدت علایم جسمانی بعد از مصرف هایپیران 49% و بعد از مصرف دارونما 8/21% بود (000=p). نتایج آزمون t اختلاف معناداری بین شدت علایم بعد از درمان در بین دو گروه را نشان داد و فقط در مورد درد و علامت افزایش اشتها و تپش قلب این اختلاف معنادار نبود. مصرف کنندگان این داروی گیاهی هیچگونه عارضهی جانبی را گزارش نکردند.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش نشان میدهند که با مقایسه میانگین شدت علایم در بین دو گروه بعد از درمان، شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از مصرف دارو در گروه هایپیران کمتر از گروه دارونما است بنابراین از هایپیران میتوان جهت کاهش شایعترین علایم سندرم جسمانی قبل از قاعدگی استفاده نمود. یافتههای پژوهش همچنین بیانگر آن است که دارونما، مانند هر بیماری دیگر در درمان سندرم قبل از قاعدگی، بیتأثیر نیست.