زمینه و هدف:در مراحل اولیه بحران ناشی از حوادث غیر مترقبه طبیعی، مراقبتهای بهداشتی عامل اصلی بقا هستند. وجود نظام اطلاعات سلامت یکپارچه بین سازمانهای درگیر به منظور الویتبندی نیازها، تخصیص منابع، مراقبت بیماریها، کشف، گزارشدهی و پاسخگویی به موقع اهمیت فوقالعادهای دارد. مطالعه تطبیقی در زمینه نظام اطلاعات سلامت حوادث غیرمترقبه طبیعی در کشورهای آمریکا، ژاپن وایران با هدف ارایه پیشنهادهای مناسب برای ارتقای سطح کیفی این نظام در کشور ایران، انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه به صورت کتابخانهای تطبیقی انجام شده است. در این مطالعه، کتب، مقالات، مجلات داخلی و خارجی، اینترنت، پست الکترونیکی و سایر مستندات مکتوب در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در آمریکا نظام مراقبت الکترونیکی ملی بیماریها، Pulse Net، Bio Watch، نظام مراقبت سندرمیک، Bio Net و «نظام اطلاعات اورژانسی صلیب سرخ آمریکا - مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها»، در ژاپن سیستم برآورد سریع و سیستم پشتیبانی اقدامات اورژانسی و در ایران نظام مراقبت بیماریها، اطلاعات نظام اطلاعات سلامت حوادث غیرمترقبه طبیعی را جمعآوری میکنند و برای طبقهبندی نظام اطلاعات سلامت حوادث غیرمترقبه طبیعی، برخلاف دو کشور آمریکا و ژاپن، در ایران از هیچ سیستم طبقهبندی استفاده نمیشود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، تدوین، تقویت و نظاممند کردن «نظام اطلاعات سلامت حوادث غیرمترقبه طبیعی کشور ایران» با استفاده از روشها، سیستمها و نرمافرازهای مختلف برای جمعآوری اطلاعات، ایجاد شبکه حوادث غیرمتر قبه و سلامت، هماهنگی بیشتر با سازمانهای درگیر، بهرهگیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی و استفاده از سیستمهای طبقهبندی اطلاعات سلامت، برای ارتقای سطح نظام مذکور پیشنهاد میگردد.