زمینه و هدف:پرستاران قانعترین گروه شغلی در میان گروههای شاغل در بیمارستانها به شمار میآیند که برای افزایش کارایی در این سازمانها بسیار مورد توجه مدیریت بیمارستانها قرار گرفتهاند. امروزه مفهوم جدیدی از رضایت شغلی تحت عنوان کیفیت زندگی کاری در جهت افزایش کارایی مد نظر مدیران قرار گرفته است. به همین منظور مطالعهای با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری پرستاران و مولفهها یا عناصر تشکیلدهنده آن با بهرهگیری از نگرش این افراد در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 85-1384 انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی - تحلیلی است. محیط پژوهش شامل 15 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران و جامعه پژوهش نیز کلیه کارکنان پرستاری شاغل در این بیمارستانها بودند. نمونه پژوهش را تعداد 349 نفربه عنوان 20% تعداد کل پرستاران در این بیمارستانها تشکیل داده که به روش تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری مشتمل بر 30 سؤال استفاده شد. امتیازات پاسخها بر مبنای روش لیکرت تعیین گردید. تعیین روایی پرسشنامه با اخذ نظرات متخصصین امر صورت گرفت و جهت تعیین پایایی از روش آزمون مجدد و آلفای کرونباخ استفاده گردید.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که پرستاران از اکثر عناصر یا مؤلفههای کیفیت زندگی کاری خود رضایت ندارند. اکثریت قریب به اتفاق این افراد از وجود حوادث ناشی از کار، فقدان مقررات ایمنی و انضباط کاری، نامطلوب بودن شرایط بهداشتی محیط کار، نبود آزمایشها و معاینات پزشکی به صورت دورهای، پایین بودن میزان حقوق ماهیانه، امکانات رفاهی، پاداشهای نقدی و غیر نقدی، مزایای غیر مستقیم، و همچنین وجود استرسهای شغلی و شفاف نبودن دورنمای شغلی ناراضی هستند.
نتیجهگیری: در مجموع دو سوم پرستاران از کیفیت زندگی کاری خود رضایت ندارند. این افراد از بیشتر جنبههای زندگی کاری خود ناراضی هستند. بیشترین میزان نارضایتی پرستاران مورد مطالعه از نیازهای اولیه و پایه زندگی کاری آنهاست. نتایج به دست آمده از این پژوهش میتواند به مدیران ارشد حوزه سلامت در جهت تدوین برنامههای راهبردی و ارتقای کیفیت زندگی کاری پرستاران کمک کند.