زمینه و هدف: سرطان دهانه رحم در ایران چهارمین سرطان از سرطانهای شایع در بین زنان است. آزمایش پاپاسمیر از جمله آزمونهایی است که برای غربالگری بیماریهای دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با انجام آزمایش پاپاسمیر در زنان 49-15 ساله براساس نظریه انگیزش محافظت انجام یافته است .
روش بررسی: در این پژوهش تحلیلی مقطعی تعداد 220 نفر از زنان 49-15 ساله همسردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان لامرد در فصل بهار 1390 مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله پرسشنامهای که براساس نظریه انگیزش محافظت طراحی شده بود و با روش مصاحبه اختصاصی با افراد مورد مطالعه جمعآوری شد. اطلاعات با استفاده از نرمافزار SPSS v.16 و آزمونهای منویتنی، کروسکالوالیس و کایدو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .
یافتهها : سن افراد مورد مطالعه 49-15 و سطح تحصیلات اغلب آنان دیپلم (9/40%) و شغل بیشتر افراد (70%) خانهدار بود. 6/65% از افراد مورد مطالعه حداقل یک بار آزمایش پاپاسمیر را انجام داده بودند . رابطه معنادار آماری بین انجام آزمایش پاپاسمیر با انگیزش محافظت در برابر خطر سرطان سرویکس (001/0 p< )، خودکارآمدی (002/0= p ) ، کارآ یی پاسخ (007/0= p ) و هزینههای درک شده (001/0 p< ) وجود داشت.
نتیجهگیری: با توجه به این که انجام آزمایش پاپاسمیر با بیشتر سازههای نظریه انگیزش محافظت رابطه معنادار آماری داشت، بنابراین طراحی برنامههای آموزشی در چهارچوب این نظریه جهت ارتقای انجام آزمایش پاپاسمیر در زنان 49-15 ساله همسردار توصیه میشود .