زمینه و هدف: بیماری استئوپروز، اپیدمی خاموش عصر حاضر است که با توجه به میزان ابتلای بسیار بالای زنان جامعه به این بیماری و عوارض ناشی از آن اهمیت زیادی دارد. مهمترین نکته در مورد این بیماری قابل پیشگیری بودن آن است. جهت دستیابی به این هدف آموزش در سطح وسیع جامعه ضرورت دارد. هدف این پژوهش تعیین میزان تأثیر برنامه آموزشی پیشگیری از استئوپروز بر آگاهی و عملکرد دانشآموزان دختر دبیرستانی میباشد. روش بررسی: این مطالعه، از نوع مداخلهای (نیمه تجربی) است. جامعه پژوهش دانشآموزان دختر دبیرستانهای دولتی منطقه 6 آموزش و پرورش تهران و حجم نمونه 600 نفر (300 نفر به عنوان گروه آزمون و 300 نفر گروه شاهد) است که به روش تصادفی و خوشهای انتخاب شدند. ابزار مطالعه پرسشنامهای شامل سه بخش مشخصات جمعیتشناختی، سؤالات آگاهی و سؤالات عملکرد است. ابتدا پرسشنامه در میان دو گروه توزیع و تکمیل شد. آموزش طی دو جلسه به صورت سخنرانی و انجام ورزش انجام گرفت. در پایان جلسات آموزشی، کتابچه به گروه آزمون داده شد و پوسترهای تهیه شده در سطح دبیرستانهای گروه آزمون نصب گردید. پس از دو هفته، پس آزمون از دو گروه آزمون و شاهد به عمل آمد (کتابچه آموزشی به گروه شاهد بعد از پس آزمون داده شد و پوسترهای تهیه شده در سطح دبیرستانهای گروه شاهد نصب گردید). پس از جمعآوری اطلاعات، دادهها با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی (تیزوج و تیمستقل) در نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: میزان آگاهی و نحوه عملکرد دانشآموزان گروه آزمون و شاهد قبل از آموزش تفاوت آماری معنادار نداشت (به ترتیب 1=p و 769/0=p). پس از آموزش میانگین نمرات آگاهی و عملکرد دانشآموزان گروه آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش معناداری (001/0p<) نشان داد.
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر آموزش در ارتقای سطح آگاهی و نحوه عملکرد دانشآموزان در جهت پیشگیری از استئوپروز، میتوان جهت افزایش تراکم استخوانی دانشآموزان از طریق ارایه آموزش برنامهریزی کرد.