زمینه و هدف: در دوران حاملگی تجربه اضطراب زایمان میتواند از نظر جسمی و روانی بسیار آسیبزا باشد. Doula فردی است که به عنوان پشتیبان مادر در اتاق زایمان حضور مییابد و در طول زایمان برای مادر حمایت مداوم جسمی و عاطفی را فراهم میکند. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر بهکارگیری Doula بر اضطراب زائو حین زایمان انجام یافته است .
روش بررسی: مطالعه تجربی حاضر به صورت سری زمانی دارای گروه شاهد تصادفی شده انجام یافته است. 64 زائوی دارای معیارهای پژوهش بستری در بیمارستان فاطمیه همدان در سالهای 92-1391، به صورت دردسترس در بخش زایمان انتخاب به صورت تصادفی ساده در گروه شاهد یا مداخله قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگ و یک چک لیست بوده است. نتایج حاصل با استفاده از آزمونهای پارامتری و ناپارامتری و نرمافزار 11- Stata مورد آنالیز آماری قرار گرفتند .
یافتهها : دو گروه در زمان اجرای طرح از نظر سن، تحصیلات، میزان درآمد، محل زندگی و میزان اضطراب پنهان تقریباً مشابه هم بودند. اضطراب آشکار در بدو ورود به لیبر در دو گروه مشابه هم بود (05/0< p ). پس از انجام مداخله، میزان اضطراب آشکار در گروه مداخله در پایان حضور در اتاق لیبر، در پایان حضور در اتاق زایمان و همچنین اتاق ریکاوری به طور معناداری کمتر از گروه شاهد بوده است (001/0> p ) .
نتیجهگیری: براساس یافتههای این پژوهش، Doula در کاهش اضطراب زایمان و در نتیجه عوارض ناشی از آن بسیار مؤثر است .